Twaalf keer sepot om landsbelang

In 2012 zijn twaalf strafzaken geseponeerd in het landsbelang. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) desgevraagd weten.

Het OM kan besluiten om niet tot vervolging in een strafzaak over te gaan, omdat bijvoorbeeld de staatsveiligheid of buitenlandse betrekkingen in het geding zouden komen. Of het OM denkt met een zogenoemd sepot in het landsbelang maatschappelijke onrust te voorkomen. Dat wil niet zeggen dat de verdachte geen strafbaar feit heeft begaan, de verdachte wordt alleen niet vervolgd.

Het OM wil niet ingaan om welke zaken het ging in 2012 en wil ook geen voorbeelden geven van zaken die geseponeerd kunnen worden in het landsbelang. Omdat het om zo weinig zaken gaat, zou door een voorbeeld direct duidelijk zijn om welke zaken het specifiek gaat, verklaart het OM. "Het komt zelden voor, zowel bij kanton- als rechtbankzaken: in beide gevallen minder dan 3 per 10.000 zaken. Uitsplitsingen naar type zaken zijn met deze aantallen niet zinnig", laat een woordvoerder weten.

Mede daarom gaat het OM ook niet in op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit blijkt dat voor 2008 er vrijwel zelden van een zaak werd afgezien in het landsbelang, maar sinds dat jaar vaker: zo’n 5 tot 10 keer per jaar. "De absolute aantallen zijn zodanig gering dat er geen enkele trend uit de cijfers valt af te leiden. Beleidsmatig kunnen we alleen concluderen dat deze sepotgrond zeer zelden wordt toegepast", stelt het OM.