FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 5 februari 2012

[CT] Hockeysters winnen brons

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben zondag het toernooi om de Champions Trophy afgesloten met een bronzen plak. In Rosario werd Duitsland met 5-4 verslagen. Oranje speelde om het brons omdat hetzaterdag de halve finale van Argentinië had verloren na strafballen. Duitsland verloor daarin van Groot-Brittannië.

Oranje leek simpel op weg te gaan naar de derde plaats in het toernooi. Via Maartje Goderie, Carlien Dirkse van den Heuvel, Lidewij Welten en Kitty van Male stond de ploeg van bondscoach Max Caldas binnen twintig minuten met 4-0 voor. Maike Stöckel en Natascha Keller brachten de Duitse vrouwen terug in de wedstrijd, maar Marilyn Agliotti zorgde voor de 5-2 bij rust.

In de tweede helft zakte Nederland in en profiteerden de Duitse vrouwen. Net als voor rust scoorden Stöckel en Keller waardoor de marge nog maar één doelpunt was. In de laatste drie minuten speelde Duitsland met een vliegende keeper, maar Nederland kon daar niet van profiteren. De aanvalsgolf van de oosterburen werd wel afgeslagen.

Kortfilm: Space Stallions

Er is een prachtige tekenfilm getiteld Space Stallions verschenen van de Deense animatieschool The Animation Workshop. Vooral liefhebbers van legendarische cartoons zoals He-Man Masters Of The Universe, Thundercats en Battle of the Planets zullen dit afstudeerproject zeker weten te waarderen. In de afgelopen vijf dagen werd het filmpje al meer dan 230.000 keer bekeken.

Terwijl de duisternis het universum langzaam overdekt ontstaat in een ver afgelegen heelal van de wilde hengst wat hoop. Geleid door het licht van de 'Mustang Moeder' gaan de ruimte hengsten de strijd aan met de vernietigende demon Destructo.

Space Stallions is gemaakt door Thorvaldur Gunnarsson, Jonatan Brüsch, Ágúst Kristinsson, Arna Snæbjørnsdottir, Esben Jespersen, Touraj Khosravi en Polina Bokhan. Voor meer informatie kan je hier de Facebook pagina van de film vinden. De muziek uit de film is hier te downloaden.

Probleem Franse presidentskandidate Le Pen

De Franse extreem rechtse politica Marine Le Pen moet wellicht afzien van de presidentsverkiezingen. Ze heeft moeite om de vereiste 500 handtekeningen van burgemeesters te verzamelen.

Ze komt nog 150 handtekeningen te kort voor de verkiezingen in april, waarin ze het wil opnemen tegen president Nicolas Sarkozy en de socialist Francois Hollande.

Le Pen beschuldigde de partijen van Sarkozy en Hollande zondag dat die hun burgemeesters instructies hebben gegeven om niet te tekenen.

Le Pen leidt het Front National. Volgens peilingen kan ze 15à 20 procent van de stemmen krijgen.

Probleem Franse presidentskandidate Le Pen
Probleem Franse presidentskandidate Le Pen (Foto: ANP)

Iran dreigt met wraakacties bij aanval

Iran dreigt elk land te treffen dat meewerkt aan aanvallen op haar grondgebied. De ondercommandant van de Revolutionaire Garde heeft dat zondag gezegd. De waarschuwing gaat verder dan vorige bedreigingen in de oplopende spanning over nucleaire plannen van Iran.

Vorige week kondigde Iran al tegenmaatregelen aan tegen westerse landen die nog weigeren om olie te kopen van Iran. Europa, de VS en andere landen hebben ook economische en politieke sancties getroffen tegen de streng-islamitische republiek.

"Elke locatie die door de tegenstander wordt gebruikt voor vijandige acties tegen Iran zal het doelwit zijn van wraak door onze strijdkrachten", zei Hossein Salami van de Revolutionaire Garde tegen het Iraanse persbureau Fars. Salami zei niet welke landen hij bedoelde als mogelijke doelwitten. De afgelopen dagen zinspeelde vooral Israël op een aanval.

De Garde begon zondag aan tweedaagse militaire manoeuvres.

Turner Wammes stapt naar de rechter

Turner Jeffrey Wammes zal de beslissing van de gymnastiekbond KNGU om niet hem maar Epke Zonderland aan te wijzen voor de Olympische Spelen gaan aanvechten bij de rechter. Dit meld zijn advocaat Paul Scholten vanavond.

De bond maakte afgelopen vrijdag bekend dat het enige beschikbare ticket naar Zonderland gaat op basis van de verwachtte medaillekansen. Beide hadden aan de internationale eis voldaan. In tegenstelling tot Wammes moet Zonderland echter nog wel vormbehoud tonen. Daarom zegt Wammes dat volgens de regels alleen hij recht heeft op het olympische ticket.

De Amsterdammer was vrijdag al duidelijk in zijn commentaar: "De KNGU heeft er alles aan gedaan om Epke te sturen en is daarbij niet objectief geweest", aldus Wammes. Wanneer het kort geding dient is nog niet bekend.

Recorddrukte bij reisplanner 9292

Openbaarvervoergebruikers hebben de afgelopen dagen massaal advies gevraagd bij de 9292-reisplanner. Vrijdag, toen het treinverkeer ernstig werd gehinderd door het winterweer, werd een recordaantal van twee miljoen reisadviezen gegeven via internet of 0900-9292.

Zaterdag waren het er 1,4 miljoen. Ook zondag was het erg druk, meldt 9292, een initiatief van de gezamenlijke vervoerbedrijven.

De NS werkt maandag met een aangepaste dienstregeling, die inmiddels is verwerkt in de reisplanner. Van de andere ov-bedrijven heeft 9292 geen wijzigingen doorgekregen.


Recorddrukte bij reisplanner 9292 (Foto: Novum)

Verpleeghuis Sassenheim kampt met legionella

De legionellabacterie is opgedoken in verpleeghuis en woonzorgcentrum Bernardus in Sassenheim. De bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken is op vijf plekken ontdekt, meldt Omroep West zondag op basis van documenten die het in handen heeft gekregen.

De bacterie zou al maanden rondwaren. De directie liet in december de waterleidingen doorspoelen en speciale douchekoppen monteren, maar uit nieuw onderzoek zou blijken dat de legionellabacterie niet is verdwenen. Onderzoekers adviseren de leidingen chemisch te laten reinigen.

Een medewerker van het zorgcomplex liet aan de regionale omroep weten dat de bewoners geen gezondheidsrisico's lopen. De directie heeft de besmetting gemeld bij de inspectie.

Janko debuteert met doelpunt bij FC Porto

FC Porto beleeft nu al plezier aan Marc Janko. De spits maakte de overstap van FC Twente en scoorde direct tegen Vitória Setúbal.

Janko maakte eerder deze week de overstap naar Porto en speelde zondagavond zijn eerste duel voor de Portugese topclub. De Oostenrijker, met rugnummer 29, begon direct in de basis in de bekerwedstrijd tegen Setúbal en scoorde twintig minuten voor tijd het beslissende doelpunt: 2-0.

Janko was alert bij een voorzet vanaf de linkerflank en schoot de bal van dichtbij door de benen van de doelman van Setúbal. Porto stond toen al op voorsprong na een prachtig doelpunt van Lucho Gonzalez. De teruggekeerde publiekslieveling zag zijn mooie schot in de kruising eindigen.

De bekerzege werd dus veiliggesteld door Janko, die woensdag een contract tot de zomer van 2015 tekende bij Porto. De Oostenrijkse aanvaller speelde anderhalf jaar voor Twente en kwam in 45 competitiewedstrijden tot 24 doelpunten. Luuk de Jong kreeg echter de voorkeur in Enschede.

Justitie in Egypte vervolgt personeel ngo's

Egyptische onderzoeksrechters hebben zondag 43 werknemers van nongouvernementele organisaties aangeklaagd. De verdachten zouden verboden activiteiten hebben ontplooid en clandestien geld uit het buitenland hebben aangenomen.

Onder de 43 verdachten zijn negentien Amerikanen, vijf Serviërs, twee Duitsers en drie andere buitenlanders. Veertien van hen zijn Egyptenaar. Hun vervolging dreigt de al ernstig bekoelde betrekkingen tussen Egypte en het Westen nog verder te schaden.

Villas-Boas kritisch op arbiter Webb

Arbiter Howard Webb heeft zich de kritiek van André Villas-Boas op de hals gehaald. Tijdens de topper tussen Chelsea en Manchester United (3-3) speelde hij een hoofdrol.

Chelsea-manager Villas-Boas was verbaasd over de twee gegeven strafschoppen die beiden werden benut door Wayne Rooney. Dankzij de penalty's wisten The Mancunians een 3-0 achterstand ongedaan te maken. "Dit is erg moeilijk te accepteren, we begonnen zo goed", vertelde de Portugees aan Skysports.

"We hadden drie punten in handen, maar lieten de zege glippen. Webb nam een paar vreemde beslissingen. De tweede penalty was zeer twijfelachtig. Het leek wel alsof hij iets wilde compenseren." Villas-Boas ervaart het gelijkspel als verlies. "Het voelt voor Manchester United als een overwinning. We hadden de punten in handen en lieten ze door de vingers glippen."

Crisisoverleg Griekenland maandag verder

Het crisisoverleg tussen Griekse politieke leiders over bezuinigingen en hervormingen is zondagavond geschorst en wordt maandag voortgezet.

De leiders van politieke partijen die de coalitieregering steunen hielden zondag vijf uur lang besprekingen met premier Lucas Papademos. Zij moesten het eens zien te worden over bezuinigingen en hervormingen om in aanmerking te komen voor een nieuwe lening van 130 miljard euro van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds.

Zonder deze noodlening gaat Griekenland eind maart failliet.

Antonis Samaras, leider van de conservatieve partij, zei dat de kredietverschaffers maatregelen eisen die de recessie in Griekenland alleen maar dieper maken. Hij kondigde aan zich er 'met alle middelen' tegen te zullen verzetten.

Behalve Samaras lijken ook George Papandreou van de socialisten en Giorgos Karatzaferis van Orthodoxe Volksbijeenkomst tegen verdere loonmaatregelen te zijn.

Voorafgaand aan het politieke overleg spraken Papademos, minister van financiën Evangelos Venizelos en minister van arbeid Giorgos Koutroumanis met vertegenwoordigers van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF, de zogenoemde trojka. Na afloop werden geen mededelingen gedaan.

Na een eerdere overlegronde die zaterdag tot ver na middernacht duurde zei een regeringsfunctionaris dat de Griekse regering het niet eens was met de opvattingen van de trojka over hoe de economie van Griekenland concurrerender moet worden gemaakt.


Crisisoverleg Griekenland maandag verder (Foto: Novum)

Noodsluis Eefde klaar voor schutten 48 schepen

Binnenvaartschepen die vastliggen bij de sluis in Eefde kunnen vanaf maandag weer verder. Via een tijdelijke constructie worden maandag in beide richtingen in totaal 48 schepen geschut.

Een ijsbreker heeft de weg vrijgemaakt zodat laad- en losplaatsen kunnen worden bereikt. Het ijs was tussen de tien en achttien centimeter dik.

De sluis in het Twentekanaal bij het Gelderse Eefde is sinds 3 januari gestremd. Vorige week maandag werd een vaarverbod ingesteld, omdat steeds meer schepen naar Eefde voeren waardoor opstoppingen dreigden te ontstaan.

Ruim een maand geleden viel een van de sluisdeuren naar beneden. Rijkswaterstaat heeft nog weken nodig om de schade te herstellen.

Vierde Mission: Impossible succesvolste film Cruise

De vierde Mission: Impossible-film is de succesvolste film uit de carrière van Tom Cruise.  Mission: Impossible - Ghost Protocol bracht wereldwijd al ruim zeshonderd miljoen dollar op, schrijft het Amerikaanse entertainmentblad The Hollywood Reporter.

De vierde film is de meest succesvolle van de spionnenreeks. Mission: Impossible II was tot deze week recordhouder met een internationale opbrengst van ruim 546 miljoen dollar. Ghost Protocol doet het volgens The Hollywood Reporter bijzonder goed in China, waar de film in nog geen week tijd 36 miljoen dollar verdiende.

In Nederland bracht Mission: Impossible - Ghost Protocol al ruim 3,6 miljoen euro op. Cruises vorige kassarecord was War of the Worlds. De door Steven Spielberg geregisseerde film bracht wereldwijd bijna 592 miljoen dollar in het laatje.

Noriega naar ziekenhuis in Panama

De vroegere militaire machthebber in Panama, Manuel Noriega, is zondag van de gevangenis overgebracht naar een ziekenhuis. Volgens een verklaring van de politie heeft hij mogelijk een beroerte gehad.

Noriega (77) werd 11 december door Frankrijk aan Panama uitgeleverd, waar hij meteen bij aankomst werd ingesloten om gevangenisstraffen van twintig jaar uit te zitten voor moorden op politieke tegenstanders in de jaren tachtig.

De voormalige sterke man werd na een Amerikaanse invasie in 1989 opgepakt, waarmee een eind kwam aan 21 jaar militaire dictatuur in Panama. Hij bracht ruim twintig jaar door in Amerikaanse en Franse gevangenissen na te zijn veroordeeld voor witwassen van drugsgeld. Volgens de Panamese autoriteiten werd hij in zijn Amerikaanse cel al eens getroffen door een beroerte, waardoor hij moeilijk loopt.

[Bundesliga] FC Köln wint, Werder Bremen speelt gelijk

FC Köln heeft zondag in de Bundesliga met 1-0 gewonnen bij FC Kaiserslautern. Invaller Odise Roshi maakte al twee minuten nadat hij het veld in kwam de enige treffer van de wedstrijd. Köln staat dankzij de eerste zege sinds 10 december negende in de competitie. Kaiserslautern, dat sinds eind oktober niet meer won, staat zestiende met achttien punten.

Werder Bremen speelde eerder zondag met 2-2 gelijk bij SC Freiburg. Claudio Pizarro zette Werder tweemaal op voorsprong met zijn veertiende en vijftiende doelpunt van het seizoen. Beide keren kwam Freiburg echter langszij. Eerst via Cedrick Makiadi, daarna was Jonathan Schmid de verantwoordelijke.

Werder staat vijfde in de stand. De ploeg uit Bremen heeft 32 punten uit twintig duels. Dat zijn er elf minder dan koploper Borussia Dortmund. Freiburg staat laatste met zeventien punten.

NS waarschuwt voor drukke ochtendspits

Reizigers moeten maandagochtend rekening houden met een drukke ochtendspits, volle treinen en vaker overstappen. De NS adviseert reizigers in de spits waar mogelijk een trein eerder of later te nemen.

De NS hanteert sinds zondag een aangepaste dienstregeling. In vrijwel de hele Randstad rijden minder intercity's. Reizigers ondervonden daar nog weinig hinder van, maar maandag is het aantal reizigers veel groter. NS-medewerkers zijn opgeroepen buiten de spits te reizen.

Omdat de dienstregeling is aangepast, is de Geld Terug Bij Vertraging-regeling van kracht. Diegenen die hun bestemming niet per trein hebben kunnen bereiken, krijgen de kosten vergoed die ze hebben gemaakt om daar toch te komen. Taxibonnen kunnen bij de NS worden gedeclareerd en wie met de auto is opgehaald, kan negentien cent per kilometer vergoed krijgen.

Of de dienstregeling ook dinsdag aangepast blijft is nog niet besloten. Hoewel het stevig blijft vriezen, is de verwachting dat er geen sneeuw valt. Zondagnacht wordt opnieuw extra personeel ingezet, maar dat is volgens een woordvoerder van Prorail geen garantie dat er geen problemen zijn in de ochtendspits. "Er vormen zich ijsblokken onder de treinen die er onderuit kunnen vallen. Als dat net boven een belangrijke wissel gebeurt, zal die vastlopen. Zoiets valt niet te voorkomen."

Vrijdagavond lag het treinverkeer rond Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal een tijd stil. Ook zaterdag waren er problemen. Spoorbeheerder Prorail bood zondag excuses aan voor het ongemak. "Heel vervelend, wij voelen ons net als de NS verantwoordelijk voor wat er is gebeurd."

De Maatschappij voor Beter OV is verbijsterd dat de NS minder intercity's laat rijden, terwijl van extreem winterweer geen sprake is. Dat reizigers worden afgescheept met een uitgeklede winterdienst noemt de organisatie 'onaanvaardbaar'. De organisatie heeft een meldpunt geopend, waar reizigers over de wintermaatregelen hun beklag kunnen doen.


NS waarschuwt voor drukke ochtendspits (Foto: Novum)

Filmmakers verongelukt bij helikoptercrash

Documentairemakers Andrew Wight (52) en Mike DeGry (60) zijn gisteren bij een helikopterongeluk in Australië om het leven gekomen. Het tweetal was recentelijk, samen met James Cameron, bezig met een documentaire over Papoea-Nieuw-Guinea.

Wight (52) was piloot van de helikopter die ten zuiden van Sydney is neergestort. Hij werkte jarenlang samen met James Cameron aan documentaires zoals Ghosts of the Abyss, Aliens of the Deep, Expedition: Bismarck, Last Mysteries of Titanic en meer recentelijk Sanctum 3D. DeGry maakte al meer dan 30 jaar documentaires over de oceanen. Hiermee won hij diverse BAFTA en Grammy Awards.

In de Hollywood Reporter gaf de verslagen regisseur het volgende statement: “Mike and Andrew were like family to me. They were my deep-sea brothers, and both were true explorers, who did extraordinary things and went places no human being has been. They died doing exactly what they loved most, heading out to sea on a new and personally challenging expedition, having fun in the way they defined it for themselves, which was hardship and toil to achieve something never done before. They were passionate storytellers who lived by the explorer’s code of humor, empathy, optimism, and courage. Their deaths are a tremendous loss for the world of underwater exploration, conservation, and filmmaking.

Dode man Dongen slachtoffer misdrijf

De man die vrijdagnacht dood werd gevonden in een auto in het Brabantse Dongen is door een misdrijf om het leven gekomen. Dat heeft sectie door het Nederlands Forensisch Instituut uitgewezen, meldt de politie zondag. Het slachtoffer is een 32-jarige inwoner van Dongen

Surveillerende agenten vonden de man rond 00.25 uur op een parkeerterrein bij een zwembad aan de Deken Batenburgstraat. Er zijn nog geen verdachten aangehouden. Hoe hij om het leven is gekomen, is niet bekendgemaakt.

Premier Koeweit maakt plaats voor islamisten

De demissionaire premier van Koeweit is zondag afgetreden. Sheikh Jaber Al Hamad Al Sabah maakt zo de weg vrij voor de islamisten en de vertegenwoordigers van de stammen, die onlangs de parlementsverkiezingen wonnen, om hun stempel te drukken op de nieuw te vormen regering.

De emir van het oliestaatje heeft het ontslag van de premier van lopende zaken volgens het staatspersbureau aanvaard. Het staatshoofd had de voormalige minister van defensie in november aangesteld om Koeweit door de politieke crisis en daaropvolgende verkiezingen te loodsen.

De nieuwe regering wordt door de emir benoemd, en de vorst zal naar verwachting als vanouds enkele familieleden sleutelposten toebedelen. Maar hij lijkt de islamisten en stammenvertegenwoordigers een grotere stem in het kabinet niet te kunnen ontzeggen.

De Koeweitse islamisten, wier visie overeenkomt met die van de Moslim Broederschap in Egypte, bekleden sinds de verkiezingen veertien parlementszetels. Twintig zetels gingen naar politici die de belangen van de stammen behartigen. Daarmee heeft het conservatieve blok een duidelijke meerderheid in het vijftig zetels tellende parlement gekregen.

Brandweer haalt acht mensen uit water na ongeluk

De brandweer heeft zondagavond acht mensen uit het water gehaald na een ongeluk op de A35 tussen Almelo en Hengelo. Daarbij waren rond 19.00 uur twee personenauto's te water geraakt bij Bornerbroek, meldt een politiewoordvoerder.

Wat er precies is gebeurd en hoe de slachtoffers eraan toe zijn, is nog onduidelijk. De weg is tussen Almelo-West en knooppunt Azelo afgesloten, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Ambassadeur wil geen regering met steun PVV

De Nederlandse ambassadeur in Zuid-Afrika is geen voorstander van een regering met steun van de PVV. Hij verwijst op zijn Facebookpagina althans naar een initiatief van antiracismestichting Nederland Bekent Kleur waarin de samenwerking van CDA en VVD met de PVV wordt bekritiseerd.

De PVV heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal om opheldering gevraagd. De Kamerleden Louis Bontes en Raymond de Roon willen weten of de minister ook vindt dat een Nederlandse ambassadeur dergelijke 'politieke propaganda' niet moet ondersteunen.

Het duo vindt dat ambassadeur Andre Haspels zich diskwalificeert, omdat hij spreekt namens een regering die mogelijk wordt gemaakt door de steun van de PVV. Zij willen weten welke maatregelen de minister gaat nemen.

Echtpaar opgepakt voor mensenhandel

Op Eindhoven Airport is zondagmiddag een internationaal gesignaleerd echtpaar opgepakt op verdenking van mensenhandel. Het gaat om een man van 36 en een vrouw van 38 jaar. De twee trokken afgelopen week al de aandacht toen ze op Eindhoven Airport twee jonge Hongaarse vrouwen ophaalden.

De marechaussee zag hen zondag weer op de luchthaven, waarop ze werden gecontroleerd en aangehouden. Beide verdachten zitten vast in afwachting van mogelijke overlevering aan Hongarije.

Reboot The Evil Dead krijgt mannelijke hoofdrolspeler

De reboot van The Evil Dead krijgt toch een mannelijke hoofdrolspeler. Volgens Variety gaat het om acteur Shiloh Fernandez, die vorig jaar een grote rol had in de film Red Riding Hood.

Op de website is te lezen dat Fernandez is gecast voor een 'mannelijke hoofdrol'. Het is nog onbekend welke mannelijke rol dit is, maar het gaat tussen de personages van David en Eric. Eerstgenoemde is reparateur en is verloofd mer een van de dames van de groep. Eric is degene die de sterke krachten van de Necronomicon opwekt.

Mia is een jonge vrouw die vecht voor haar vernieuwde, sobere leven. Als ze met een paar vrienden op vakantie gaat vinden ze in een boshut de Book of the Dead, waardoor de hel op Aarde losbreekt. De rol van Mia is waarschijnlijk vergeven aan Lily Collins, maar dit is nog niet bevestigd.

The Evil Dead verschijnt naar verwachting op 25 april 2013 in Nederland.

The Evil Dead

KNVB: "Afgelaste duels deze week inhalen"

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) gaat proberen de afgelaste duels van dit weekend, De Graafschap - FC Twente en ADO Den Haag - AZ, deze week nog op de kalender te krijgen. Dit heeft de bond zojuist op Twitter gemeld.

Er gaan geruchten dat de KNVB de velden van De Vijverberg en het Kyocera-stadion morgen aan een nieuwe inspectie zal onderwerpen. Mocht deze positief uitpakken, dan is de kans groot dat de wedstrijden deze week nog worden ingehaald.

De Boer: "Eenheid uitstralen en mouwen opstropen"

Ajax creëerde zondagmiddag geen kans tegen FC Utrecht. De Amsterdammers verloren op eigen veld met 0-2. Trainer Frank de Boer vond zijn ploeg de bovenliggende partij.

De trainer van Ajax vatte de wedstrijd na afloop kort en bondig samen. "We waren de bovenliggende partij, maar daar hoort ook het creëren van kansen bij. Daar schort het op dit moment aan."

Ajax begon door blessures en schorsingen met een vernieuwde achterhoede en aangepaste aanval. Miralem Sulejmani was niet fit genoeg om te starten. Derk Boerrigter, Kolbeinn Sigthórsson, Nicolai Boilesen, Toby Alderweireld waren nog geblesseerd. Jan Vertonghen was zondag geschorst.

De nederlaag in de ArenA betekent de eerste thuisnederlaag voor Frank de Boer in de Eredivisie. Ajax wacht in 2012 nog altijd op de eerste overwinning. "We moeten de koppen bij elkaar steken, eenheid uitstralen en de mouwen opstropen. Dat keiharde werken begint morgen weer. Een overwinning hebben we hard nodig."

Lotus Renault GP presenteert de E20

Lotus Renault GP heeft vandaag in de fabriek in Enstone de E20 gepresenteerd. De auto heeft net als Caterham, Ferrari en Force India een knik in de neus, maar deze is minder groot dan bij de drie andere teams. De auto is de twintigste die door de fabriek in Enstone is afgeleverd.

De bolide zal bestuurd gaan worden door Kimi Räikkönen en Romain Grosjean. Zij vervangen Bruno Senna en Vitaly Petrov die het jaar 2011 voor het team afsloten. De constructeur van de bolide is ditmaal Lotus, terwijl dit in de afgelopen jaren nog Renault was. De naam van dit merk blijft nog wel in het team aanwezig, omdat er met Franse krachtbronnen geracet wordt. Er wordt met de E20 gemikt op een vierde plaats in het constructeurskampioenschap. Morgen zal in Jerez de shakedown van de nieuwe bolide zijn.

Blauwe astronauten in nieuwe Prometheus-foto

Vandaag is er een nieuwe afbeelding vrijgegeven van de film Prometheus. De film is een prequel Alien uit 1979 en geeft meer achtergrond over de gebeurtenissen van de zeer duistere aliens.

Ridley Scott keert terug naar het genre dat hij heeft vormgegeven in een originele science fiction-epos in de meest duistere en gevaarlijkste hoeken van het universum. Prometheus neemt een groep onderzoekers mee op een zenuwslopende reis. Niet alleen fysiek maar ook mentaal wordt de groep getest als ze op een nabije planeet terecht komen. Langzaam maar zeker ontdekt het team de meest uitdagende vragen en antwoorden op het grootste mysterie van het leven.

Prometheus verschijnt op 31 mei in de bioscoop.

Prometheus

'Slimme mensen zijn eerder links'

Kinderen met meer cognitieve capaciteiten hebben later doorgaans linkse ideeën, en omgekeerd hebben minder bedeelden de neiging zich tot rechtse denkbeelden aangetrokken te voelen. Dat stellen Canadese psychologen.

De onderzoekers stellen tevens dat minder intelligente mensen vaker vooroordelen hebben jegens mensen met een andere huidskleur en homoseksuelen. Ze zouden zich meer zorgen maken dat 'anderen' schade toebrengen aan de maatschappij en de morele orde. De correlatie tussen politiek rechts denken en vooroordelen is volgens de onderzoekers meermaals bevestigd in de literatuur.

Albert EinsteinVoor de studie zijn verschillende onderzoeken vergeleken waarin de intelligentie van ruim 15 duizend kinderen werd gemeten, die toen ze volwassen waren politieke vragen kregen voorgeschoteld. De wetenschappers benadrukken dat er voor het hebben van vooroordelen geen correlatie was met onderwijs noch met de omgeving waarin men opgroeide, maar enkel met het cognitieve vermogen. Dat werd omstreeks 10-jarige leeftijd gemeten; de politieke vragen kregen de respondenten toen ze begin 30 waren.

"Cognitief vermogen is van cruciaal belang bij het vormen van indrukken van anderen, en voor het ontwikkelen van een open geest", schrijven de onderzoekers. "Mensen met mindere cognitieve capaciteiten voelen zich eerder aangetrokken tot sociaal-conservatieve, rechts-geörienteerde ideologieën die de status quo handhaven, omdat het ze een gevoel van orde geeft", aldus hun conclusie.

Schaatsers testen ijs op Amsterdamse grachten

Een enkeling durfde zondagmiddag het nog onbetrouwbare ijs op de Amsterdamse grachten uit te proberen. Iets na het middaguur waagde een eenzame schaatser zich op de Keizersgracht. Later op de middag stroomden de grachten vol.

Sinds donderdag mag op last van de gemeente op een deel van de grachten in het centrum van de hoofdstad niet meer worden gevaren.


Schaatsers testen ijs op Amsterdamse grachten (Foto: Novum)

Monsieur Lazhar wint publieksprijs IFFR

De UPC Publieksprijs van het International Film Festival Rotterdam is gewonnen door Monsieur Lazhar van Philippe Falardeau. Aan de onderscheiding voor de favoriete film van het festivalpubliek is een bedrag verbonden van tienduizend euro.

Monsieur Lazhar gaat over de Algerijnse immigrant Lazhar die een lagereschoolklas helpt om met een tragisch verlies om te gaan. Het Canadese drama maakt ook kans op een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Monsieur Lazhar wordt op 22 maart door Imagine Nederland in de filmtheaters uitgebracht.

De Dioraphte Award, voor de publieksfavoriet onder de zeventien festivalfilms die mede dankzij bijdragen van het Hubert Bals Fonds tot kwamen, is gewonnen door Goodbye. Deze film is van de Iraanse filmmaker Mohammad Rasoulof.

Het International Film Festival Rotterdam vond afgelopen anderhalve week voor de 41e keer plaats. In totaal brachten 274 duizend mensen een bezoek aan het evenement.

Hanna Verboom klaar voor rol van moeder

Hanna Verboom bereidt zich voor op meer volwassen rollen. "Ik kan me best voorstellen dat ik op een gegeven moment vaker een moeder ga spelen", vertelt de 28-jarige actrice aan Novum Nieuws. "Als ik maar lekker kan spelen."

De actrice is blij dat de rollen die ze speelt erg van elkaar verschillen. "Ik heb een film gedaan van Dick Maas, daarin droeg ik hoge hakken en hele lange nepnagels. Ik was een 'type del'." Deze opnames vielen tegelijk met die van de film Achtste Groepers Huilen Niet, over een meisje dat overlijdt aan kanker. "Die overgang is wel heel erg raar."

In Achtste Groepers Huilen Niet, naar het boek van Jacques Vriens, heeft actrice Hanna Obbeek haar hoofd kaal geschoren. "Ik vind het heel erg stoer dat ze dat heeft gedaan", vertelt Verboom. "Als het echt een karakterrol is, met een goede regisseur en een goed script, dan zou ik het ook doen."

De actrice, bekend van series als De Co-Assistent en Feuten, wil zich graag blijven richten op het spelen in films. "Over tien jaar ben ik zeker wat aan het doen met film", zegt Hanna. "Theater vind ik ook leuk, ik wil bijvoorbeeld ook graag in een klassiek stuk spelen."

Ook wil de actrice in de toekomst reizen en blijven werken voor de stichting Cheruto. "Ik had vroeger heel veel plannen maar toen vergat ik te genieten van het moment." Daar heeft Verboom verandering in gebracht. "Nu ben ik meer aan het genieten van wat er nu allemaal is. En de rest komt vanzelf wel."

Rango uitgeroepen tot beste animatiefilm

Rango heeft zaterdag in Los Angeles de Annie Award gekregen voor de beste animatiefilm. De film, waarin Johnny Depp zijn stem verleent aan Rango, wint van onder meer Antonio Banderas' Puss in Boots, The Adventures of Tintin en Kung Fu Panda 2.

Rango won nog in drie andere categorieën een prijs, onder meer voor het beste ontwerp van de karakters. Kung Fu Panda 2 en The Adventures of Tintin vielen beiden twee keer in de prijzen.

De Annie Awards worden jaarlijks uitgereikt door de International Animated Film Society. How to Train Your Dragon werd vorig jaar uitgeroepen tot beste animatiefilm.

Kijk hieronder voor de volledige lijst met alle winnaars.

Beste Animatie Film:
Rango

Beste Animatie Kortfilm:
Adam and Dog
Minkyu Lee

Beste Animatie TV Productie:
The Simpsons

Beste Animatie Televisie Productie voor Kinderen:
The Amazing World of Gumball

Beste Animatie Televisie Productie voor Kleine Kinderen:
Disney Jake and the Never Land Pirates

Beste Animatie Special:
Kung Fu Panda - Secrets of the Masters

Beste Animatie Televisie Commercial:
Twinings Sea
Psyop

Beste Animatie Video Game:
Insanely Twisted Shadow Planet

Annie Award Favoriet Award:
Rango

Individuele Categorieën

Beste Regisseur van een Animatie Film:
Jennifer Yuh Nelson
Kung Fu Panda 2

Beste Scenarioschrijver van een Animatie Film: 
John Logan
Gore Verbinski
en
James Byrkit
Rango

Beste karakter Ontwerp in een Animatie Film: 
Mark McCreery
Rango

Beste Montage in een Animatie Film: 
Craig Wood
Rango

Beste Scenario Ontwerp in een Animatie Film: 
Jeremy Spears
Winnie the Pooh

The Adventures of Tintin

Beste Muziek in een Animatie Film: 
John Williams
The Adventures of Tintin

Animatie Effecten in een Animatie Film: 
Kevin Romond
The Adventures of Tintin

Animatie Effecten in een Live-Action Film: 
Florent Andorra
Transformers: Dark of the Moon

Beste Karakter Animatie in een Live Action Productie:
Eric Reynolds
Rise of the Planet of the Apes

Beste Karakter Animatie in een Animatie Film:
Jeff Gabor
Rio

Beste Productie Ontwerp in een Animatie Film:
Raymond Zibach
Kung Fu Panda 2

Beste Stemrol in een Animatie Film:
Bill Nighy
Arthur Christmas

Beste Regisseur van een Televisie Productie:
Matthew Natsuk
The Simpsons

Beste Scenarioschrijver van een Televisie Productie: 
Carolyn Omine
The Simpsons: Treehouse of Horror XXII

Beste karakter Ontwerp in een Televisie Productie: 
Bill Schwab
Prep & Landing: Naughty vs. Nice

Beste Montage in een Televisie Productie: 
Ted Machold
Jeff Adams
Doug Tiano
en
Bob Tomlinson
The Penguins of Madagascar

Beste Scenario Ontwerp in een Televisie Productie: 
Brian Kesinger
Prep & Landing: Naughty vs. Nice

Prep & Landing: Naughty vs. Nice

Beste Muziek in een Televisie Productie: 
Grace Potter
en
Michael Giacchino
Prep & Landing: Naughty vs. Nice

Beste Karakter Animatie in een Televisie Productie:
Tony Smeed
Prep & Landing: Naughty vs. Nice

Beste Productie Ontwerp in een Televisie Productie: 
Mark Bodnar
Chris Tsirgiotis
Sue Mondt 
en
Daniel Elson
Secret Mountain Fort Awesome

Beste Stemrol in een Televisie Productie:
Jeff Bennett
The Penguins of Madagascar

June Foray Award:
Art Leonardi

Windsor McCay Award:
Ronald Searle
Walt Peregoy 
en 
Borge Ring

Speciale Achievment Annie Award:
Depth Analysis

Overzicht dopingzaak van Alberto Contador

Binnenkort lijkt er dan eindelijk een einde te komen aan de dopingzaak van Alberto Contador. De zaak die na de door hem gewonnen Tour de France van 2010 begon lijkt ondertussen meer op een soap. Maar wat is er ook alweer allemaal gebeurd door de tijd heen? Hier op FOK!sport zetten we de ontwikkelingen op een rijtje. Je vindt een overzicht van de relevante nieuwsberichten met daarbij een korte samenvatting. Voor de gehele berichten kun je doorklikken naar de betreffende berichten.

78 moorden tijdens politiestaking in Brazilië

Sinds de politie afgelopen maandag in staking ging, zijn in en rond de Braziliaanse stad Salvador zeker 78 mensen vermoord. Dat zijn er volgens het staatspersbureau Agencia Brasil meer dan twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

Zondagochtend werden vijf mensen gedood, onder wie een meisje van 13, berichtte de krant A Tarde.

Ongeveer tienduizend van de dertigduizend politieagenten in de deelstaat Bahia hebben het werk neergelegd om eisen voor meer loon en toeslagen kracht bij te zetten. Tweeduizend soldaten en een contingent van de federale politie zijn ingezet om de orde te helpen handhaven. Veel concerten in de aanloop naar het carnaval zijn afgelast en en anders zo drukke straten in het centrum van Salvador lagen er zaterdagavond verlaten bij, zo was op de Braziliaanse televisie te zien.

Maandag geen lagere maximumsnelheid op snelwegen

De maximumsnelheid wordt maandag op snelwegen naar alle waarschijnlijkheid niet verlaagd Rijkswaterstaat deed dat zondag wel vanwege gladheid op diverse trajecten.

Onder meer op delen van de A2, A4, A7 en A10 mocht maar 70 kilometer per uur worden gereden, maar dat was na 12.30 uur niet meer nodig. Er was voldoende gestrooid, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat houdt nog wel een slag om de arm. "Het is heel erg afhankelijk van het weer. Het is heel erg koud en als weer sprake is van mistbanken kan het heel glad worden door opvriezend vocht." Maar de verwachting is dat de wegen door strooizout begaanbaar blijven en een snelheidsverlaging niet nodig is. "Maar weggebruikers moeten wel alert blijven."

Overigens gebeurden zondag weinig ongevallen. "Weggebruikers hebben hun gedrag aangepast, daar zijn we blij mee."

Koeman: "Onze doelstelling blijft plek vijf"

Feyenoord boekte zondag een constante zege op N.E.C.. Dat deed trainer Ronald Koeman een week na de 4-2 winst op Ajax goed. Feyenoord begon in 2012 met een nederlaag bij VVV-Venlo, maar het lek lijkt inmiddels boven bij de ploeg van Koeman. Otman Bakkal en Guyon Fernandez bezorgden Feyenoord de tweede zege op rij.

"We hebben goed en zakelijk gespeeld", zei Koeman volgens Voetbal International. "Dat leidde tot een verdiende zege. Het waren niet de omstandigheden om frivool te voetballen. Daarom hebben we ons wat meer laten inzakken dan normaal en geprobeerd er snel uit te komen. Daarbij hadden we een mooi ruggensteuntje in de vorm van de vroege 0-1 van Bakkal. We hadden de wedstrijd nog iets eerder definitief kunnen beslissen, maar we waren wat dat betreft te slordig", aldus de trainer van Feyenoord, die nog zeker niet aan de landstitel denkt.

"Ik geloof niet dat we serieus mee zullen gaan doen om het kampioenschap, dat is wat veel gevraagd voor onze ploeg. Het is wel zo dat we van de komende vijf wedstrijden vier keer thuis spelen. Als we goed door die reeks komen, weet je nooit hoe we er dan voor staan. Als andere ploegen verzaken, is er niets uit te sluiten. Maar onze doelstelling blijft de vijfde plaats."

[AC] Mali dompelt Gabon in rouw

Mali is de derde halvefinalist bij de Afrika Cup. In de kwartfinale versloegen de Adelaars gastland Gabon pas na strafschoppen. De Gabonese vedette Pierre-Emerick Aubameyang was daarin de enige die miste: 6-5. Gabon was in de wedstrijd wel op voorsprong gekomen, maar in de slotfase trok Mali de stand gelijk: 1-1. In de verlenging werd vervolgens niet gescoord.

Beide ploegen wilden voetballen, maar het was Gabon dat iets dwingender was en de betere kansen kreeg. Het thuisland kwam na tien minuten in de tweede helft dan ook verdiend op voorsprong via Eric Mouloungui, die van dichtbij raakschoot. Daarna zette Mali steeds nadrukkelijker aan en Gabon liet dat gebeuren.

Zes minuten voor tijd zorgde Cheikh Diabaté voor een langer verblijf van de Malinezen in het toernooi. Na zijn gelijkmaker, die onder de Gabonese doelman Didier Ovono doorging, waren er voor beide ploegen nog kansen, maar de gelijke stand bleef staan.

Ook in de verlenging viel geen winnende treffer, waardoor strafschoppen nodig waren. Na de misser van Aubameyang besliste Seydou Keita de wedstrijd.

Mubarak moet naar gevangenishospitaal

De Egyptische autoriteiten willen de vroegere president Hosni Mubarak zo snel mogelijk van een militair ziekenhuis overbrengen naar een gevangenishospitaal. De kliniek in de Tora-gevangenis in Caïro zal 'in recordtempo' worden aangepast om de 83-jarige Mubarak te kunnen verzorgen, aldus Egyptische functionarissen zondag.

Sinds hij in april gearresteerd verbleef Mubarak aanvankelijk in een ziekenhuis bij de badplaats Sharm el-Sheikh en later in een militair hospitaal buiten Caïro.

Bijna vijftig prominente leden van het vroegere bewind die nu in Tora zitten zullen over vijf verschillende gevangenissen in de regio Caïro worden verspreid. Onder hen zijn ook de twee zonen van Mubarak.

Mubarak staat momenteel terecht op beschuldiging van medeverantwoordelijkheid voor de dood van honderden betogers tegen de opstand tegen zijn bewind.


Mubarak moet naar gevangenishospitaal (Foto: Novum)

Zeventien miljoen kilo zout gestrooid op snelwegen

De afgelopen twee dagen sproeiden strooiwagens elfduizend ton strooizout over de snelwegen, wat het totaal deze winterperiode op zeventienduizend ton brengt. Achthonderd chauffeurs bestrooiden met het weekend erbij 173.000 kilometer snelweg, bijgestaan door vierhonderd laders en lossers.

Voor een tekort hoeft niet te worden gevreesd. "Er is voldoende om de winter door te komen", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Ook waren vrijdag en zaterdag sneeuwploegen actief. Zondag was dat niet meer nodig. "Er moet minimaal twee centimeter sneeuw liggen, anders schrapen ze het asfalt kapot."

Jack and Jill

Jacks leven wordt compleet op zijn kop gezet. Op zijn reclamebureau hoort hij dat hij zijn grootste cliënt misschien kwijtraakt en zijn tweede nachtmerrie komt uit als zijn irritante eeneiige tweelingzus Jill op bezoek komt aan wie hij zo een hekel heeft. Als Jack probeert om met beide problemen goed om te gaan, krijgt hij hulp uit een verrassende hoek.

Demonstranten en politie opnieuw slaags in Caïro

Voor de vierde dag op rij zijn ordetroepen in de Egyptische hoofdstad Caïro zondag slaags geraakt met demonstranten. Veiligheidstroepen zetten traangas in tegen stenengooiende jongeren. Die trokken op naar het ministerie van binnenlandse zaken om daar hun woede over de bloedige voetbalrellen van woensdag te koelen.

De oproerpolitie loste vanuit pantserwagens salvo's rubberkogels en trok op de straten rond het ministerie betonnen afzettingen op. Een bemiddelingspoging van een groep parlementariërs lijkt daardoor een stille dood te sterven. Zij hadden een bestand tussen ordetroepen en betogers voorgesteld.

Het aantal Egyptenaren dat sinds de voetbalrellen in Port Saïd is omgekomen bij confrontaties met de veiligheidsdiensten is opgelopen naar twaalf. Duizenden anderen raakten gewond.


Demonstranten en politie opnieuw slaags in Caïro (Foto: Novum)

[Premier League] Uitslag Chelsea - Man. United

Chelsea en Manchester United hebben zondag de punten gedeeld in de Premier League. Op Stamford Bridge eindigde de topper in 3-3. Chelsea gaf daarmee een 3-0 voorsprong uit handen. Door de remise verliest nummer twee United weer de aansluiting met koploper Manchester City dat nu twee punten meer heeft. Chelsea blijft vierde.

Chelsea kwam in eigen huis verrassend op voorsprong na iets meer dan een half uur. Jonny Evans scoorde toen een eigen doelpunt en de 1-0 werd ook de ruststand. Na de thee voerde Chelsea via Juan Mata en David Luiz de score verder op.

Uit een strafschop kwam United weer terug in de wedstrijd. Wayne Rooney tekende voor het buitenkansje. Even later ging de bal weer op de stip en weer was het Rooney die toesloeg. Zes minuten voor tijd kopte Javier Hernandez zelfs de gelijkmaker binnen waarna een spannende slotfase ontstond. De beste kansen waren daarin voor Chelsea, maar doelman David de Gea hield de Red Devils op de been.

Eerder zondag had Newcastle United een 2-1 zege geboekt op Aston Villa. Demba Ba zette de thuisploeg na een halfuur op voorsprong, maar Robbie Keane maakte op slag gelijk voor de bezoekers uit Birmingham. De van SC Freiburg overgenomen Papiss Cissé gaf in zijn eerste wedstrijd voor de Magpies echter met de winnende goal zijn visitekaartje af. Met nog achttien minuten op de klok schoot de Senegalees onhoudbaar in de kruising.


Manchester United toont veerkracht tegen Chelsea (Foto: Novum)

Meeusen wint Superprestige-wedstrijd in Hoogstraten

Tom Meeusen heeft de Superprestige-veldrit in Hoogstraten gewonnen. In een lange sprint versloeg hij zijn landgenoten Kevin Pauwels en Sven Nys. Gisteren was Meeusen al de snelste in de GvA-trofee veldrit in Lille.

De toppers bleven net als gisteren in Lille lang bij elkaar. Drie rondes voor het eind versnelde Nys en kreeg Pauwels en Meeusen mee. In de sprint bleek Meeusen verreweg het snelste. Thijs Al werd op de tiende plaats de beste Nederlander.

Raadselachtige benzeenpiek langs A15

In het Botlekgebied bij de A15 is zaterdagavond een enorme piek gemeten in de uitstoot van benzeen. De waarde was ruim vijftien keer hoger dan toegestaan, blijkt uit gegevens om de website van de Milieudienst Rijnmond.

Waar het kankerverwekkende benzeen vandaan kwam, is onduidelijk. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt spreekt van een 'schrikbarende' meting en wil dat het kabinet opheldering verschaft over de oorzaak van de hoge concentratie. Hij denkt niet dat tankopslagbedrijf Odfjell de veroorzaker is. Dat bedrijf lekt al jaren benzeen en staat onder curatele van de provincie.

Mensen die worden blootgesteld aan benzeen kunnen bewusteloos raken. Een kubieke meter lucht mag niet meer dan vijf microgram benzeen bevatten, maar zaterdagavond werd ruim 75 microgram gemeten. Gestreefd wordt naar een waarde van één microgram.

Bij files en windstil weer loopt de benzeenconcentratie soms wat op. Ook incidenten met oplosmiddelen en benzine kunnen verhoogde concentraties veroorzaken.


Raadselachtige benzeenpiek langs A15 (Foto: Novum)

Ook volgend weekend strenge vorst

Ook volgend weekend vriest het 's nachts streng. Zaterdagnacht kan het kwik dalen tot min 15 graden. Het blijft de hele week koud met in de nacht en ochtend matige, maar soms ook strenge vorst. De kans op sneeuw is twintig procent of lager. Dat meldt het KNMI zondag.

De komende week vriest het overdag licht tot matig en de gevoelstemperatuur ligt dankzij zonnige perioden en een niet al te sterke wind rond de min 12 graden. Inmiddels is voor het eerst in vijftien jaar sprake van een officiële koudegolf. Sinds vorige week zondag kwam de temperatuur in De Bilt niet boven het vriespunt uit.

De bewolking lost in de nacht van zondag op maandag grotendeels op, wat zorgt voor matige tot strenge nachtvorst. De gevoelstemperatuur daalt in een groot deel van het land naar min 15 tot min 18 graden.

Deze vooruitzichten bieden goede perspectieven voor een zestiende Elfstedentocht. De 22 rayonhoofden van de Vereniging Friesche Elfsteden komen zondagavond bijeen om te bespreken hoe de toestand van het ijs is op de route langs de elf Friese steden. Het is nog te vroeg om een datum te prikken.


Ook volgend weekend strenge vorst (Foto: Novum)

Uitslagen Eredivisie speelronde 20

Dit weekend werd in de Eredivisie de twintigste speelronde afgewerkt. Koploper PSV speelde gelijk bij Heracles Almelo (1-1), terwijl Feyenoord won bij N.E.C. Nijmegen (0-2). Ajax kreeg opnieuw een klap te verwerken, terwijl de wedstrijden van FC Twente en AZ werden afgelast.

Het mooiste duel van het weekend werd vrijdag afgewerkt. In een spectaculair duel wist sc Heerenveen met 4-3 te winnen van Roda JC Kerkrade. Na een dik kwartier stond Heerenveen met 2-1 voor, door goals van Dost en Janmaat, terwijl Malki wist tegen te scoren.

Dezelfde Malki maakte vlak voor rust gelijk en De Beule zette de Limburgers vlak na rust op voorsprong. Toch bleven de punten in Heerenveen, doordat Sibon en Dost nog wisten te scoren. Voor Sibon betekende het dat hij nu tegen elke club uit de Eredivisie heeft gescoord. 

FC Utrecht heeft voor een unicum gezorgd door als eerste club twee seizoenen op rij zowel het uit- als thuisduel van Ajax te winnen. De Utrechters, momenteel kwakkelend onderin de Eredivisie wonnen met 0-2 in de ArenA tegen een onthutsend zwak Ajax.

Beide Utrechtse goals werden gemaakt door Duplan. Bij de eerste goal werd hij geholpen door keeper Vermeer, die in de fout ging. De tweede goal was een product van een goed uitgespeelde aanval.


ADO Den Haag - AZ werd afgelast (Foto: Pro Shots)

Uitslagen speelronde 20:

Thuis Uit Uitslag
sc Heerenveen Roda JC Kerkrade 4-3
Excelsior VVV-Venlo 3-1
Vitesse NAC Breda 1-0
Ajax FC Utrecht 0-2
Heracles Almelo PSV 1-1
N.E.C. Nijmegen Feyenoord 0-2
FC Groningen RKC Waalwijk 0-3
De Graafschap FC Twente afg
ADO Den Haag AZ afg

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 PSV 20 12 6 2 42 53-22
2 FC Twente 19 11 6 2 39 52-19
3 AZ 19 12 3 4 39 37-18
4 sc Heerenveen 20 10 7 3 37 47-31
5 Feyenoord 20 11 4 5 37 41-26
6 Ajax 20 9 7 4 34 49-30
7 Vitesse 20 9 5 6 32 25-20
8 FC Groningen 20 8 5 7 29 32-36
9 Roda JC Kerkrade 20 9 1 10 28 37-45
10 Heracles Almelo 20 6 6 8 24 32-28
11 RKC Waalwijk 20 7 3 10 24 24-33
12 N.E.C. Nijmegen 20 7 2 11 23 20-29
13 ADO Den Haag 19 6 4 9 22 25-36
14 NAC Breda 20 6 4 10 22 25-33
15 FC Utrecht 20 5 6 9 21 31-38
16 Excelsior 20 3 5 12 14 15-45
17 De Graafschap 19 3 4 12 13 17-42
18 VVV-Venlo 20 3 4 13 13 19-50

Korfballers winnen ruim van België

De Nederlandse korfballers hebben in een vriendschappelijke interland tegen België een ruime overwinning geboekt. Oranje won in  de sporthal Hoenderdaal in Driebergen met 35-25.

Bij rust had Nederland een voorsprong van 14-11. In de tweede helft kon België tot 20-17 in de buurt blijven, maar daarna nam Nederland afstand en won uiteindelijk met tien treffers verschil. Topscorer bij Nederland was André Kuipers met acht treffers. Richard Kunst en Suzanne Struik schoten beide vijf keer raak.

De laatste ontmoeting tussen de beide ploegen was vorig jaar november in de WK finale. Ook toen was Nederland, waar bondscoach Jan Sjouke van den Bos vandaag zijn contract verlengde tot 2013, te sterk voor de aartsrivaal.

[Serie A] AS Roma maakt gehakt van Inter

AS Roma heeft zondag Internazionale een flinke tik uitgedeeld. De Romeinen waren in eigen huis met 4-0 te sterk. De Braziliaan Juan opende score, waarna Fabio Borini (2x) en Bojan Krkic de score verder opvoerden. Maarten Stekelenburg verdedigde het doel bij Roma, dat Inter tot op twee punten naderde. Wesley Sneijder was bij Inter niet van de partij.

Juventus en AC Milan kwamen in hun wedstrijden niet tot scoren. De nummers een en twee van de ranglijst speelden thuis doelpuntloos gelijk tegen respectievelijk Siena en Napoli. Juve heeft daardoor nog steeds een punt meer dan Milan en bovendien nog een wedstrijd tegoed.

Nummer drie Udinese weigerde te profiteren. Die club ging met 3-2 onderuit bij Fiorentina. Antonio Di Natale zette Udinese nog wel op voorsprong, maar door twee benutte strafschoppen van Stevan Jovetic en een goal van Mattia Cassani kwam de thuisploeg comfortabel aan de leiding. De aansluitingstreffer van Gabriel Torje kwam te laat voor de bezoekers.


AS Roma maakt gehakt van Inter (Foto: Novum)

Uitslag FC Groningen - RKC Waalwijk

Vanmiddag om 16:30 uur werd de laatste competitiewedstrijd van vandaag gespeeld. RKC Waalwijk mocht op bezoek bij FC Groningen en won zeer verrassend met 0-3. Hieronder de karakteristieken van deze wedstrijd.

Karakteristieken:

FC Groningen

0 - 3

RKC Waalwijk


   2' Ten Voorde (pen)
 5' Andersson (e.d.)
 64' Ramos
 
 Gele kaart: Kappelhof, Suk (FC Groningen), Duits, Meijers (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Hiariej
Van Dijk
Kwakman (Johansson/46)
Kappelhof
Kieftenbeld
Pedersen (Suk/66)
Sparv (Bacuna/46)
Andersson
Texeira
Tadic
  Zoet
Bandjar
Drost
Ramos
Van Peppen
Duits (Auassar/46)
Braber (Van Mosselveld/75)
Meijers
Schet
Németh (Castillion/81)
Ten Voorde

[NK] Bloemen pakt allroundtitel

Ted-Jan Bloemen heeft de Nederlandse titel bij het allroundschaatsen gewonnen. De 25-jarige wist door zijn zege op de 10.000 meter Ben Jongejan te passeren in het klassement en daarmee de titel te behalen. Bloemen mag samen met Koen Verweij ook naar het WK in Moskou, waarvoor de afwezige Sven Kramer en Jan Blokhuijsen al waren geplaatst.

Bloemen wist op de 10 kilometer 13.23,90 neer te zetten en had daarbij Verweij al op een achterstand te zetten. Jongejan kwam in de slotrit duidelijk te kort (13.50,70) en zag zowel Bloemen als Verweij hem passeren in het klassement.

Uitslag 10.000 meter NK allround

# Schaatser Tijd
1 Ted-Jan Bloemen 13.23,90
2 Mark Ooijevaar +10,13
3 Koen Verweij +10,66
4 Ben Jongejan +26,80
5 Frank Hermans +27,30
6 Renz Rotteveel +28,11


Eindstand NK allround

# Schaatser Tijd
1 Ted-Jan Bloemen 152.203
2 Koen Verweij 152.506
3 Ben Jongejan 153.266
4 Frank Hermans 154.134
5 Renz Rotteveel 154.585
6 Maurice Vriend 154.767

Bedevaart naar geboorteplek Kim Jong-il

Noord-Koreanen zijn een bedevaart begonnen naar de plek waar de in december overleden leider Kim Jong-il is geboren. Dat meldden staatsmedia zondag. De bedevaart is ter ere van de geboortedag van Kim Jong-il. Tegelijkertijd betonen de bedevaartgangers hun loyaliteit aan de nieuwe leider, Kim Jong-il's zoon Kim Jong-un.

Volgens de officiële lezing is Kim Jong-il op 16 februari in 1942 geboren op de berg Paektu, de hoogste berg van het land. Zijn echte geboorteplaats is waarschijnlijk een kamp van Koreaanse guerrilla's in het verre oosten van Rusland.

Kim Jong-il's verjaardag is een officiële feestdag en wordt door het communistische bewind 'Dag van de Stralende Ster' genoemd.

Badmintonners Pang en Meulendijks winnen NK

Badmintonners Eric Pang en Judith Meulendijks zijn zondag in Almere nationaal kampioen geworden. Pang won in de finale met tweemaal 21-13 van Dicky Palyama en behaalde zo zijn vierde titel op rij. Meulendijks klopte Yao Jie voor haar derde nationale titel in negen finales: 21-13, 16-21, 21-16.

De titels in het dubbelspel gingen naar talentvolle badmintonners. Jacco Arends en Jelle Maas waren de besten in het mannendubbelspel door Russell Muns en Robin Tabeling te verslaan: 21-16, 19-21, 21-10. Diezelfde Arends verloor samen met Ilse Vaessen de finale van het gemengd dubbelspel van Dave Khodabux en Selena Piek: 21-18, 21-19.

Piek pakte haar tweede titel in het vrouwendubbelspel. Met Iris Tabeling was ze Samantha Barning en opnieuw Vaessen de baas: 21-14, 24-22.

[Six Nations] Wales verslaat Ieren in slotfase

Ierland heeft bij hun eerste wedstrijd bij de Six Nations geen revanche weten te nemen op Wales, dat hun in de kwartfinale van het WK rugby van afgelopen oktober uitschakelde. In eigen huis werden de Ieren na een spannende partij op een 21-23 nederlaag getrakteerd.

De Ieren kwamen vroeg op een voorsprong via een penalty van Jonathan Sexton, maar zag Wales al snel een try maken via Jonathan Davies. Bij rust stond Ierland toch voor, via een try van Rory Best en een conversie van Sexton, die eerder nog een penalty miste.

Direct na rust wist Sexton weer een penalty te benutten, waarna Priestland er twee miste. Zijn ploeggenoot Leigh Halfpenny wist wel raad met een penalty en een conversie na weer een try van Davies en bracht daardoor Wales weer op voorsprong 13-15.

Vervolgens moest Wales na een gele kaart voor Brian Davies tien minuten met een man minder spelen. Daar wist Ierland optimaal van te profiteren via een penalty van Sexton en een try van Tommy Bowe. De 21-15 voorsprong leek genoeg voor de zege, maar in de slotfase kwam Wales alsnog langszij. Eerst maakte George North in de 76e minuut een try, waarna Halfpenny in de slotminuut een toegekende penalty wist te benutten.

Stand Six Nations na speelronde 1

# Land Gesp. Punten W G V Doelsaldo
1 Frankrijk 1 2 1 0 0 30-12
2 Engeland 1 2 1 0 0 13-6
3 Wales 1 2 1 0 0 23-21
4 Ierland 1 0 0 0 1 21-23
5 Schotland 1 0 0 0 1 6-13
6 Italië 1 0 0 0 1 12-30

BBC beschuldigt Iran van intimidatie

De regering van Iran zet journalisten die voor de Perzische dienst van de BBC werken, steeds meer onder druk door familieleden van hen aan te houden of te bedreigen.

Dat heeft directeur-generaal Mark Thompson van de Britse omroep zondag laten weten. Vorige week nog werd de zuster van een stafmedewerker van de Perzische dienst opgepakt en opgesloten.

De autoriteiten in Iran hebben de BBC ervan beschuldigd dat de omroep de onrust na de omstreden herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in 2009 heeft aangewakkerd. Voor de BBC vertelden demonstranten toen over het keiharde optreden van de autoriteiten tegen betogers, waardoor doden en gewonden waren gevallen. Ook beschreven zij hoe mensen willekeurig werden aangehouden.

Berdych verslaat Monfils in finale Montpellier

Tomas Berdych heeft het ATP-toernooi van Montpellier op zijn naam geschreven. De Tsjech won in de finale in drie sets van de Fransman Gaël Monfils; 6-2, 4-6 en 6-3.

De nummer zeven van de wereld had in de eerste twee sets de nodige moeite met Monfils, die in de eerste set genoeg kansen kreeg. De titelverdediger won de twede set, maar in de derde had hij weinig meer in te brengen op de service van Berdych, die zelf één van zijn drie kansen wist te benutten en zo de titel wist op te eisen.

NK op natuurijs woensdag in Emmen

Woensdag zal op de Grote Rietplas het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs worden verreden. Dit heeft de KNSB vandaag bekend gemaakt. Het is voor het vierde schaatsseizoen op rij dat het NK wordt gehouden.

De mannen zullen 100 kilometer afleggen op het ijs, terwijl de vrouwen 30 kilometer minder hoeven te schaatsen. Bob de Vries en Foske Tamar van der Wal zijn de titelverdedigers.

Verkerk toont olympisch vormbehoud in Parijs

Marhinde Verkerk heeft olympisch vormbehoud getoond bij de Grand Slam judo in Parijs. De judoka, uitkomend in de klasse tot 78 kilogram, werd vijfde waar een plaats bij de eerste zeven was vereist voor vormbehoud.

Henk Grol kon dit jaar niet imponeren in Parijs. Vorig jaar boekte Grol nog de zege in de klasse tot 100 kilogram, maar dit keer werd hij in de kwartfinale van het prestigieuze toernooi uitgeschakeld door Jevgenijs Borodayko.

Uitslagen Eredivisie (05/02/2012)

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Heracles Almelo ontving thuis PSV terwijl in Nijmegen N.E.C. Nijmegen het opnam tegen Feyenoord. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels.

Heracles Almelo

1 - 1

PSV

 76' Everton
   19' Labyad 
 
 Gele kaart: Bruns (Heracles Almelo), Toivonen, Manolev (PSV)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.500
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Breukers
Rienstra
v.d.Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Vejinovic (Bruns/59)
Douglas
Armenteros
Everton (Gouriye/90)
  Isaksson
Manolev
Derijck
Marcelo
Willems (Bouma/77)
Labyad
Strootman
Toivonen
Lens
Matavz (Vennegoor/84)
Mertens


Heracles Almelo-speler Samuel Armenteros met PSV-spelers Kevin Strootman en Zakaria Labyad. (Foto: Pro Shots)

N.E.C. Nijmegen

0 - 2

Feyenoord

     6' Bakkal 
 48' G. Fernandez 
 
 Gele kaart: Conboy, Koolwijk (N.E.C. Nijmegen), Nelom, Vlaar, Clasie, Guidetti, Leerdam (Feyenoord)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.687
Arbiter: Boucaut (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Will
v. Eijden
Nuytinck
Conboy
v.d.Velden (Platje/60)
Vadócz
Schöne (Nijland/73)
Koolwijk
Goossens (George/46)
Zeefuik
  Mulder
Leerdam
Vlaar
Martins Indi
Nelom (De Vrij/85)
El Ahmadi (Mokotjo/67)
Clasie
Bakkal
Schaken
Guidetti (Cissé/80)
G.Fernandez


N.E.C.-speler Nathaniel Will met Feyenoord-speler Jordy Clasie. (Foto: Pro Shots)

Sneeuwspoor verraadt inbrekers

Twee Utrechters die vrijdagavond een inbraak hadden gepleegd zijn snel ingerekend. De politie volgde de sporen van het tweetal van 36 en 39 jaar in de sneeuw en arresteerde ze in een woning in de omgeving.

De politie had iets voor 21.00 uur een melding gekregen dat twee mannen hadden ingebroken in een woning aan de Cornelis Roobolstraat in de Utrechtse Geuzenwijk. De verdachten hebben de nacht in de cel doorgebracht en mochten na verhoor de volgende dag naar huis. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar van de woning moet nog aangifte doen.

Overvaller verjaagd met stoffer en blik

Een gemaskerde overvaller die vrijdagavond een snackbar in Kerkrade wilde overvallen, koos het hazenpad toen de eigenaar stoffer en blik naar hem smeet. De 29-jarige eigenaar stond in de keuken toen hij iemand om geld hoorde roepen.

Hij liep de zaak in en zag een gemaskerde man met een mes in zijn handen, waarmee hij een medewerkster bedreigde. De snackbarhouder gooide de stoffer en blik die hij nog in zijn handen had in een reflex richting de overvaller. Die schrok zo dat hij de zaak in de Lindelaan direct verliet. Hij is niet aangehouden.

Kramer niet bij Elfstedentocht, Wüst wil wel

Sven Kramer heeft besloten dat als er een Elfstedentocht komt dat hij dan niet mee zal doen. Kramer, net terug van een langdurige blessure, heeft die beslissing genomen omdat het medisch nog niet verantwoord is om een dergelijke afstand te schaatsen.

Zijn TVM-ploeggenoten Ireen Wüst en Jan Blokhuijsen hebben aangegeven wel te willen gaan starten als de tocht der tochten verreden wordt. Daaraan zitten echter nog wel twee voorwaarden. Als eerste moet de Elfstedentocht dan na het WK allround van over twee weken plaatsvinden, aangezien het voor de sponsor TVM van belang is dat de schaatsers aan het WK meedoen.

Daarnaast moeten de schaatsers wel worden ingeloot. Momenteel zijn Wüst en Blokhuijsen nog niet zeker van een startbewijs, aangezien ze na 1985 lid zijn geworden. Die leden moeten worden ingeloot als ze niet een de wedstrijd meedoen.

Black Sabbath gaat door zonder drummer

Ozzy Osbourne en zijn collega's van Black Sabbath werken aan nieuw materiaal zonder drummer Bill Ward. Ward liet eerder deze week weten niet in Black Sabbath te willen spelen zonder 'normaal contract'. De bandleden kondigden in november aan dat ze na 33 jaar weer bij elkaar komen.

Ozzy Osbourne, Tony Iommi en Geezer Butler laten via Facebook weten dat ze niet blij zijn met de beslissing van Ward. "We vinden het jammer via Facebook te moeten vernemen dat Bill niet mee wil doen aan de plannen van Black Sabbath." De drie bandleden gaan door met het opnemen van nieuwe nummers. "Onze deur staat altijd voor hem open."

Volgens Ward heeft de reden dat hij het 'onredelijke contract' niet tekent niets met geld te maken. "Als ik teken, verlies ik mijn rechten, waardigheid en reputatie van een rockmuzikant", zei de drummer. "Ik geloof in vrijheid en de vrijheid van meningsuiting."

Of Tony Iommi van de partij kan zijn bij de toer, die in de zomer van start gaat, is nog niet zeker. De gitarist maakte in januari bekend dat hij kanker heeft. De 63-jarige Brit liet weten dat de plannen van Black Sabbath voorlopig niet worden gewijzigd. De band geeft op 12 juni een optreden in de Rotterdamse Ahoy. Of er wordt gezocht naar een vervanger van Ward is nog onbekend.

[Serie A] Lazio verliest bij Genoa

Genoa heeft in de Serie A voor de tweede week op rij een thuiswedstrijd met 3-2 gewonnen. Na Napoli moest ook Lazio Roma er zondag aan geloven in het Stadio Luigi Ferraris. Genoa nam door Rodrigo Palacio en twee goals van Bosko Jankovic een 3-0 voorsprong. Lazio kwam nog wel terug via Christian Ledesma en Alvaro Gonzalez, maar de zege van Genoa kwam uiteindelijk niet meer in gevaar.

Lazio speelde de laatste acht minuten overigens in ondertal, na een rode kaart voor de Fransman Mobido Diakité. De Romeinen blijven ondanks het verlies vierde in de Serie A, met 39 punten. Genoa neemt met negen punten minder de achtste plek in.

In de Primera Division deelden Sporting Gijon en Osasuna de punten. De thuisploeg kwam via Carmelo in de eerste helft op voorsprong, maar dertien minuten voor tijd tekende de Serviër Dejan Lekic voor de gelijkmaker.


Lazio verliest bij Genoa in Serie A (Foto: Novum)

'Oranje op EK in zwart uittenue'

Op internet zijn afbeeldingen gelekt van wat het tenue zou moeten zijn van Oranje tijdens het aankomende Europees kampioenschap dat wordt gehouden in Polen en Oekraïne. Volgens AD Sportwereld zal Oranje in een zwart uittenue aantreden met daarop enkele Oranje-accenten.

Het thuistenue is, uiteraard, weer Oranje. Wel zijn er twee donkeroranje vlakken te vinden en zijn de uiteinden van de mouwen zwart. Het moet nog blijken of dit het daadwerkelijke tenue is van Oranje voor het EK, aangezien kledingsponsor Nike dit nog niet heeft gepresenteerd.


Het tenue zoals hij op internet is uitgelekt.

[NK] Leenstra pakt allroundtitel

Marrit Leenstra heeft haar Nederlandse allroundtitel verlengd. De schaatsster had een ruime voorsprong bij het ingaan van de 5.000 meter en reed op haar gemakje daarop naar de zesde tijd. Met haar gaat ook Jorien Voorhuis naar het WK allround, waardoor Linda de Vries en Ireen Wüst al waren geplaatst.

De winst op de slotafstand ging naar Linda de Vries, die in 7.14,06 Voorhuis bijna twee seconden voor wist te blijven. Voorhuis was op haar beurt drie honderdsten sneller dan Pien Keulstra, die daardoor net directe plaatsing voor het WK afstanden miste.

Uitslag 5.000 meter NK allround

# Schaatster Tijd
1 Linda de Vries 7.14,06
2 Jorien Voorhuis +1,90
3 Pien Keulstra +1,93
4 Annouk van der Weijden +2,70
5 Yvonne Nauta +3,06
6 Marrit Leenstra +5,58
7 Marije Joling +8,17
8 Carlijn Achtereekte +11,84


Eindklassement

# Schaatster Punten
1 Marrit Leenstra 163.663
2 Linda de Vries 164.847
3 Jorien Voorhuis 165.984
4 Annouk van der Weijden 166.427
5 Pien Keulstra 166.785
6 Yvonne Nauta 166.943
7 Marije Joling 167.140
8 Carlijn Achtereekte 168.023

FOK!filmtips van de dag: Great Expectations

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Great Expectations

Vanavond weer een breed assortiment aan films op de tv. De FOK!filmtip van vandaag wordt gegeven voor de klassieker Great Expectations (1946). Duidelijk één van de vroege meesterwerken van David Lean. De film was eveneens de eerste sprekende rol voor Sir Alec Guinness. Great Expectations is gebaseerd op het wereldberoemde verhaal van Charles Dickens. 

Pip (John Mills) is een weesjongen die bij de vriendelijke hoefsmid Joe Gargery (Bernard Miles) en zijn bazige vrouw (Freda Jackson) woont. Hij helpt een ontsnapte gevangene en maakt kennis met de verbitterde Miss Havisham (Martita Hunt) en haar knappe beschermelinge Estella (Valerie Hobson). Later wordt Pip door een onbekende weldoener geholpen om een heer van stand te worden.

Great Expectations 02

Voor de twijfelaars: David Lean werd later bekend als de regisseur van onder meer The Bridge on the River Kwai (1957), Lawrence of Arabia (1962) en Doctor Zhivago (1965). Vanavond op Canvas om 21.55 uur.

Voor de liefhebbers van reclameblokken heeft RTL8 de aangename fantasyfilm Legend van Ridley Scott, met onder meer Tom Cruise en Tim Curry, om 23.10 uur. Op SBS6 om 23.50 uur de actiefilm Made Men met in de hoofdrollen John Belushi en Timothy Dalton. Voor de nachtbrakers tenslotte de keuze uit een tweetal films. Zo kan er om 00.20 uur op Net5 gekeken worden naar de sterke dramafilm Shattered Glass waarin een journalist een 'Diederik Stapel doet' oftewel de kluit belazerd met verzonnen nieuwsberichten. Op BBC2 om 01.55 uur de cultklassieker The Day Of The Triffids. Mocht je dus de kans hebben om hem op te kunnen nemen dan valt dat ten zeerste aan te raden aangezien dit een ijzersterke Britse sciencefiction klassieker is die het verdient om te worden bekeken.

The Day Of The Triffids

Veel kijkplezier.

KISS: "We zijn in gesprek met Sony"

KISS is tegenwoordig meer een merk dan een band. Dat merk willen ze nu verder uitbreiden naar de gamewereld. Ik kijk persoonlijk met nostalgische gevoelens terug naar de game KISS: Psycho Circus - The Nightmare Child, die mij vroeger de stuipen op het lijf jaagde. Maar of we nog een KISS-game in die stijl kunnen verwachten is de vraag.

Gene Simmons, de bassist van KISS die in gesprek is met Sony, geeft namelijk aan dat een combinatie tussen KISS en Angry Birds ook heel goed mogelijk zou zijn. "We're talking with Sony games now. We are really trying to take it in areas that haven't been done before and have stayed out of the marketplace because the ideas simply weren't exciting enough. So while the gaming world is waiting for the KISS games that are going to explode, we're busy taking the brand to places where no band has gone before. We're talking with Angry Birds, KISS and Angry Birds, which will become a deal. It's just endless what we can do, but we only do things when it's right. Just because there are games, and just because there's this or that out there, unless the deal is right and unless the content is exciting to our fans, we don't do it," aldus Simmons.

Derdiyok blesseert zich bij tandenpoetsen

Bayer Leverkusen zal het enige tijd moeten stellen zonder spits Eren Derdiyok. De reden voor de blessure is opmerkelijk, want de aanvaller raakte bij het poetsen van zijn tanden gewond. De Zwitser liet een glas vallen en stapte bij het opruimen hiervan op een van de scherven.

Derdiyok kreeg zeven hechtinen in zijn voet en zal minstens drie weken niet kunnen voetballen. Hierdoor mist hij onder meer de Champions League-ontmoeting tegen FC Barcelona.

Passagier berooft fietser

Het geven van een lift is voor een 17-jarige jongen uit Venray onfortuinlijk afgelopen. De onbekende passagier heeft de jongen namelijk beroofd van zijn portemonnee, zijn telefoon en zijn fiets.

Na een avondje stappen sprak de dader de jongen aan. Hij vroeg om een lift op de bagagedrager. Het slachtoffer stemde hiermee in. Nadat het tweetal weggereden was, trok de dader een mes en beroofde zijn slachtoffer.

Uitslag Ajax - FC Utrecht

Om 12:30 werd in de Amsterdam ArenA afgetrapt voor de wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht. Hieronder vind je alle karakteristieken van het duel.

AFC Ajax

0 - 2

FC Utrecht

     40' Duplan 
 78' Duplan 
 
 Gele kaart: Ebecilio, Sulejmani (AFC Ajax), Demouge, v.d. Maarel, Kali, Fernández, Sneijder (FC Utrecht)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 45.880
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Anita
v. Rhijn
Blind (Bulykin/80)
Koppers
Eriksen
Enoh
Janssen (Lodeiro/46)
Özbiliz
De Jong
Ebecilio (Sulejmani/71)
  Fernández
v.d. Maarel
Schut
Wuytens
Bulthuis
Duplan
Sneijder
Asare
Kali
Demouge (Veldwijk/83)
Gerndt


Vermeer kende weer geen gelukkige middag tegen FC Utrecht (Foto: Pro Shots)

"De monsters van Amalur worden speelbaar in MMO"

38 Studios is bezig met een MMO die zich afspeelt in hetzelfde universum als Kingdoms of Amalur. Dit project met de werktitel Copernicus zal veel herkenning bieden voor spelers van Kingdoms of Amalur: Reckoning.

Zo zullen monsters uit Reckoning speelbare personages zijn in Copernicus. "It's set in the same universe as Amalur, so it will become obvious over the next, I don't know how many months and years of time. This game exists in the same world. In a small way, if you think of Warcraft: Orcs and Humans, and World of Warcraft, those were tied together because they were in the same IP, but there will be story connectivity between what we're doing in the games. In the MMO, there will be races that you can play are monsters in the RPG. Things like that. Same locations, there will be cities and places, there will be a familiarity to it that. Nobody else, I think, has gone in with the intent to do that like this," aldus Curt Schilling van 38 Studios.

Dominicaanse migranten verdronken na schipbreuk

Een overladen boot met Dominicaanse immigranten is zaterdag voor de kust van de Dominicaanse Republiek omgeslagen. Zeker tien opvarenden kwamen bij de scheepsramp om. Tientallen anderen zijn nog spoorloos.

De boot was van het noordoostelijk gelegen Nagua vermoedelijk op weg naar de Amerikaanse Puerto Rico, maar kapseisde in het duister van de vroege zondagochtend. De Dominicaanse burgerbeschermingsdienst speurt vanuit de lucht en op het water naar overlevenden. Negen drenkelingen zijn gered van het omgeslagen vaartuig, dat mogelijk zestig mensen vervoerde.

Elk jaar proberen duizenden Dominicanen in nauwelijks zeewaardige open bootjes illegaal de oversteek naar Puerto Rico te maken.


Dominicaanse migranten verdronken na schipbreuk (Foto: Novum)

Buikgriep velt ruim honderd opvarenden cruiseschip

Meer dan honderd opvarenden van het cruiseschip Ruby Princess zijn geveld door buikgriep, veroorzaakt door het virulente norovirus. Dat heeft de eigenaar van het schip, de Amerikaanse rederij Princess Cruise Lines, zondag gezegd.

Behalve 92 passagiers hebben ook dertien bemanningsleden het virus opgelopen, aldus de rederij. Ze kampen met buikloop en buikpijn en moeten om de haverklap overgeven.

De Ruby Princess keert zondag terug in de haven van Fort Lauderdale, in de zuidelijke Amerikaanse staat Florida.

[NK] Jongejan grijpt de macht op 1.500 meter

Ben Jongejan heeft zondagmiddag voor een verrassing gezorgd bij het NK allround in Heerenveen. De 27-jarige Leidschendammer won de 1500 meter in 1.47,61 minuten en nam de leiding over in het algemeen klassement. Met de afsluitende 10000 meter voor de boeg heeft Jongejan 96 honderdsten voorsprong op Koen Verweij en iets meer dan 5,5 seconden op Ted-Jan Bloemen. De nummers een en twee plaatsen zich voor het WK allround in Moskou.

Verweij ging na twee afstanden aan de leiding en wilde op de 1500 meter zijn voorsprong vergroten. Hij slaagde daar niet in. Verweij won weliswaar een rechtstreeks duel van Bloemen, maar moest flink inleveren op Jongejan, die Rhian Ket (1.47,73) op de middenafstand net voorbleef. Verweij werd derde in 1.48,54, voor Bloemen: 1.48,87.

Uitslag 1.500 meter

# Schaatser Tijd
1 Ben Jongejan 1.47,62
2 Rhian Ket 1.47,73
3 Koen Verweij 1.48,54
4 Ted-Jan Bloemen 1.48,87
5 Frank Hermans 1.49,01
6 Maurice Vriend 1.49,09
7 Renz Rotteveel 1.50,02
8 Thom van Beek 1.50,12


Stand na 1.500 meter

# Schaatser Achterstand voor 10.000 meter
1 Ben Jongejan -
2 Koen Verweij + 0,96
3 Ted-Jan Bloemen + 5,54
4 Frank Hermans + 16,86
5 Rhian Ket + 18,10
6 Maurice Vriend + 23,48
7 Renz Rotteveel + 25,08
8 Lucas van Alphen + 47,38

Super Street Fighter IV Arcade Edition naar Games on Demand

Gamers hoeven niet langer Street Fighter IV te downloaden, want vanaf nu staat Super Street Fighter IV Arcade Edition op de 'Games on Demand'-lijst van Xbox Live.

Voor ongeveer 30 euro is Super Street Fighter IV Arcade Edition te downloaden via Xbox Live. Opvallend is dat een fysiek exemplaar na wat zoeken al voor minder dan 20 euro te vinden is, wat ruim 10 euro lager is dan de prijs voor de digitale versie. 

arcade edition

Geen grote problemen op spoor

De problemen waar het treinverkeer vrijdag en zaterdag mee kampte zijn zondag uitgebleven. Dat melden de NS en ProRail.

De treinen rijden zondag voor het eerst volgens een aangepaste dienstregeling. Dat houdt in dat er minder intercity's rijden. "Dit geeft ruimte om storingen te verhelpen zonder dat dit op het spoor grote gevolgen heeft", zegt een woordvoerder van ProRail. "Als er veel treinverkeer is, leidt een storing al snel tot files en dan heb je al snel grote problemen."

Vrijdag en zaterdag was de dienstregeling al licht aangepast, maar niet zo zwaar als zondag en maandag. Vrijdagnacht en zaterdagnacht zijn honderden medewerkers van NS en ProRail ingezet om storingen te voorkomen of snel op te lossen.

Ook zondagnacht wordt extra personeel ingezet, maar dat is volgens de woordvoerder van ProRail geen garantie dat er geen problemen zijn in de ochtendspits. "Er vormen zich ijsblokken onder de treinen die er onderuit kunnen vallen. Als dat net boven een belangrijke wissel gebeurt, zal die vastlopen. Zoiets valt niet te voorkomen."

De Maatschappij voor Beter OV kan zich overigens niet vinden in de maatregel om minder intercity's te laten rijden. De organisatie zegt verbijsterd te zijn over 'dit schaamteloze gebrek aan ambitie' en wijst erop dat van extreem winterweer geen sprake is. "Dan toch de reizigers afschepen met een uitgeklede winterdienst is onaanvaardbaar." Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) zou de maatregel dan ook moeten verbieden.

Boonen wint eerste rit Tour of Qatar

Tom Boonen heeft de eerste etappe gewonnen van de Tour of Qatar. De Belg van Omega Pharma - Quick Step was de snelste in de massasprint. Hij versloeg Adam Blythe en Peter Sagan.

De vluchters hadden vandaag geen kans en waren allemaal ruim voor de finish ingelopen in de 142,5 kilometer lange etappe. In de sprintvoorbereiding lieten vele ploegen zich zien, maar Boonen was verreweg de snelste. De Belg wist het eindklassement van de Tour of Qatar al drie keer te winnen. Mark Renshaw, winnaar van vorig jaar en uitkomend voor Rabobank, werd zesde.

Pechvogel van de dag was Coen Vermeltfoort, die betrokken was bij een valpartij en moest opgeven vanwege een diepe wond in zijn arm.

Darters naar laatste vier op WK koppels

De Nederlandse darters Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort kunnen nog altijd hun wereldtitel op het WK voor koppels prolongeren. In Hamburg werd er overtuigend met 4-0 gewonnen van de Noord-Ieren Brendan Dolan en Michael Mansell.

Nederland treft nu de Australiërs Simon Whitlock en Paul Nicholson die België met 3-1 versloegen. Ook de Engelsen met Phil Taylor en Adrian Lewis zijn door naar de laatste vier, evenals Wales dat met Mark Webster de man in vorm heeft.

Ritzege Poulhiès in Ster van Bessèges

Stéphane Poulhiès heeft de voorlaatste etappe van de Ster van Bessèges gewonnen. In de massasprint was hij Justil Jules en Bobbie Traksel te snel af. Pierre Rolland behield de leiderstrui en zal vanmiddag in de tijdrit nog een zware kluif hebben deze te verdedigen,

Drie Franse renners waagden het erop en gingen in de aanval. Jonathan Hivert bleef als laatste weg, maar werd in de slotkilometers ingelopen. In de sprint bleek Poulhiès de sterkste. Vorig jaar wist de Fransman deze etappe ook te winnen.

Vijf karakters Street Fighter X Tekken gelekt

Een Taiwanese gamesite heeft kaarten online gezet waarop de movesets van verschillende karakters uit Street Fighter X Tekken staan. Uit deze movesets kunnen we opmaken dat er karakters speelbaar zullen zijn die nog niet eerder bekend zijn gemaakt.

Het gaat hier om M. Bison, Xiaoyu, Akuma, Jin en Ogre. M. Bison en Xiaoyu waren eerder al uitgelekt, maar nog niet officieel aangekondigd. Nu zijn de movesets natuurlijk ook geen officiële bekendmaking, maar dat de movesets van deze karakters erbij staan roept wel de verwachting op dat zij daadwerkelijk in het spel voor zullen komen. Alle movesets zijn hier te vinden.

sfxt

[NK] Leenstra steviger op eerste plaats

Marrit Leenstra heeft op het NK allroundschaatsen in Heerenveen op de 1.500 meter de eerste plaats weten te verstevigen. De rijdster van Team Hart klokte op de schaatsmijl een tijd van 1.57,17 weermee ze de concurrentie voor de afsluitende 5.000 meter op een ruime achterstand zette.

Achter Leenstra werd Linda de Vries met een tijd van 1.59,10 tweede, voor Annouk van der Weijden die met 1.59,32 het brons op deze afstand pakte. Jorien Voorhuis eindigde 0,09 seconden hierachter als vierde.

Op de laatste afstand heeft Leenstra een voorsprong van ruim zeventien seconden op nummer twee De Vries. Voorhuis moet bijna 24 seconden op Leenstra goedmaken en Van der Weijden ruim een halve minuut.

Uitslag 1.500 meter

# Schaatster Tijd
1 Marrit Leenstra 1.57,17
2 Linda de Vries 1.59,10
3 Annouk van der Weijden 1.59,32
4 Jorien Voorhuis 1.59,41
5 Lotte van Beek 2.00,41
6 Yvonne Nauta 2.00,83
7 Marije Joling 2.00,89
= Antoinette de Jong 2.00,89


Stand na 1.500 meter

# Schaatsster Achterstand 5.000 meter
1 Marrit Leenstra -
2 Linda de Vries + 17,42
3 Jorien Voorhuis + 23,89
4 Annouk van der Weijden + 30,52
5 Marije Joling + 32,18
6 Lotte van Beek + 32,25
7 Pien Keulstra + 34,87
8 Yvonne Nauta + 35,32

'Demi Moore voor behandeling in afkickkliniek'

Demi Moore heeft zich laten opnemen in een afkickkliniek. De actrice verblijft momenteel in Cirque Lodge in de Amerikaanse staat Utah, weet entertainmentzender E!

De kliniek is gespecialiseerd in 'individuele behandelingen voor verslavingen'. Eerder verbleven onder anderen Lindsay Lohan, Eva Mendes en Mary-Kate Olsen in de kliniek. De 49-jarige actrice zou momenteel met weinig mensen contact hebben.

Moore werd twee weken geleden met spoed naar het ziekenhuis gebracht omdat ze tijdens een feest meerdere aanvallen had. Er wordt gespeculeerd dat de actrice verslaafd is aan drugs. Daarnaast zou Moore in de kliniek behandeld worden wegens een eetstoornis.

"Het werd duidelijk dat ze niet goed met de stress van de laatste tijd om kan gaan", vertelt een bron. "Ze heeft meer hulp nodig." Moores huwelijk met de zestien jaar jongere Kutcher liep in november op de klippen. De twee waren sinds 2005 getrouwd. Kutcher zou zijn vrouw meerdere malen hebben bedrogen.

[NBA] Parker leidt San Antonio langs Oklahoma

Oklahoma City Thunder heeft in de NBA verloren bij San Antonio Spurs. De koploper van de Western Conference ging met 96-107 onderuit. Architect van de zege was Tony Parker met 42 punten en 9 assist. Voor Oklahoma kwam Kevin Durant tot 22 punten.

Orlando Magic boekte tegen Indiana Pacers zijn derde opeenvolgende zege. Er werd met 85-81 gewonnen, mede door 27 punten van vedette Dwight Howard. Danny Granger kwam namens Indiana tot 19 punten.

Chicago Bulls, de koploper van de Eastern Conference, versloeg Milwaukee Bucks eenvoudig met 113-90. Derrick Rose noteerde 26 punten, zijn ploeggenoot Luol Deng 21. Het was alweer de twintigste zege in 26 duels voor Chicago. Miami Heat volgt op de tweede plaats.

Overige uitslagen
Washington Wizards - Los Angeles Clippers 81-107
Atlanta Hawks - Philadelphia 76ers 87-98
New York Knicks - New Jersey Nets 99-92
Detroit Pistons - New Orleans Hornets 89-87
Cleveland Cavaliers - Dallas Mavericks 91-88
Minnesota Timberwolves - Houston Rockets 100-91
Utah Jazz - Los Angeles Lakers 96-87
Phoenix Suns - Charlotte Bobcats 95-89
Sacramento Kings - Golden State Warriors 114-106
Portland Trail Blazers - Denver Nuggets 117-97


Tony Parker leidt San Antonio langs Oklahoma in NBA (Foto: Novum)

Dode bij caravanbrand in Amstenrade

Bij een brand in een stacaravan op een camping in het Limburgse dorp Amstenrade is zaterdagnacht een dode gevallen. De politie onderzoekt of het om de 69-jarige eigenaar van de caravan gaat.

Het slachtoffer werd gevonden nadat de brand was geblust. Een tweede caravan en een auto die naast de caravan stonden, werden volgens de politie ook door het vuur verwoest. De politie onderzoekt waardoor de brand is veroorzaakt.

Rebellen Nigeria blazen oliepijpleiding op

Een oliepijpleiding in het zuiden van Nigeria is zaterdagavond na een explosie opengescheurd en heeft vlamgevat. De Bevrijdingsbeweging voor de Nigerdelta heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag in de deelstaat Bayelsa opgeëist.

De militante beweging was ooit een machtsfactor van belang in het gebied, maar zag sinds de arrestatie van haar vermoedelijke leider Henry Okah in Zuid-Afrika haar invloed afnemen. Omdat Okah in Zuid-Afrika is aangeklaagd voor terrorisme heeft zijn aanhang gedreigd aanvallen op Zuid-Afrikaanse doelen in Nigeria uit te voeren.

Vliegtuig met Noorse royals ontruimd

Een vliegtuig met aan boord het Noorse kroonprinselijk paar is zondagochtend op het vliegveld van de Deense hoofdstad Kopenhagen ontruimd. Door een motorisch probleem vulde de cabine zich met rook.

Alle 135 passagiers hebben het toestel van Scandinavian Airlines veilig verlaten. Het vliegtuig maakte zich op de luchthaven Kastrup op voor vertrek naar de Noorse hoofdstad Oslo, maar moest de voorbereidingen staken.

Het incident deed de vliegangst van de Noorse kroonprinses Mette-Marit, die met haar man Haakon aan boord was, geen goed. In een tweet bedankte ze de vliegtuigbemanning voor de goede zorgen, maar verzuchtte ze ook dat ze nog niet helemaal over haar angst heen was en haar 'ochtend een tikkeltje spannender uitpakte dan verwacht'.

PVV: Boerkadrager altijd beboeten

De PVV eist dat ook de Amsterdamse politie altijd boetes zal uitdelen aan mensen die een boerka dragen. Tweede Kamerlid Joram van Klaveren stelde dat zondag in een reactie op uitspraken van de Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg.

Die zei in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag dat agenten de situatie, zoals altijd, per geval inschatten en dan kiezen of ze iemand waarschuwen of een bekeuring geven. Maar volgens de PVV moet de politie zich aan de wet houden en die schrijft volgens Van Klaveren straks voor dat een boerkadrager moet worden beboet.

Rayonhoofden bijeen vanwege Elfstedentocht

De 22 rayonhoofden van de Vereniging Friesche Elfsteden komen zondagavond bijeen om te bespreken hoe de de route van de Elfstedentocht erbij ligt. Het gaat om een eerste oriënterend gesprek, meldt de NOS op basis van ingewijden.

Een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond zegt niet verbaasd te zijn over de vergadering. "Dat ligt met dit weer wel voor de hand."

Van een tocht is echter nog lang geen sprake. "Het gaat om een verkennende bijeenkomst. Het zou heel raar zijn als we dat niet deden, nadat het een aantal nachten flink gevroren heeft," zei een woordvoerster van de Vereniging Friesche Elfsteden. Vermoedelijk zal maandagochtend een persconferentie zijn om de situatie nader uit te leggen.

Van Persie: ''Blij met teamprestatie''

Robin van Persie was met een hattrick zaterdag de gevierde man bij Arsenal. Blackburn Rovers werd met een 7-1 pak slaag huiswaarts gestuurd.

"Een geweldige overwinning", reageert Van Persie opgetogen op zijn officiële website. "Ik ben erg blij met het resultaat en ook met de prestatie van het team." Van Persie was niet de enige speler die topniveau haalde tegen de Rovers. Zelf schrijft hij over de wedstrijd: "Theo Walcott was goed voor drie assists, Alex Oxlade Chamberlain maakte er twee en de legende zelf (Henry, red.) scoorde er één."

Van Persie is inmiddels opgestoomd op de Engelse topscorers lijst. Met 22 goals is de Oranje-international vrijwel niet meer te achterhalen door volgers Sergio Kun Agüero (Manchester City) en Demba Ba (Newcastle United). Zij maakten er vijftien.

Arsenal komt dankzij de monster zege op twee punten afstand van Chelsea. The Blues komen wel nog in actie, zondag thuis tegen Manchester United, dat nu veertien punten meer heeft dan Arsenal.

[CT] Hockeysters Oranje niet naar finale

De Nederlandse hockeysters zijn er niet in geslaagd om de finale van de Champions Trophy te bereiken. De ploeg van bondscoach Max Caldas werd in de halve finale door middel van shootouts de voet dwarsgezet door toernooi-organisator Argentinië. Het duel was in reguliere speeltijd 2-2 geworden.

Nederland domineerde in de openingsfase in Rosario, maar na dertien minuten waren het de Argentijnses die verrassend op voorsprong kwamen doordat een voorzet van Luciana Aymar binnen werd gewerkt door Maria Josefina Sruoga. De Oranjedames raakten niet van slag en haalden al snel twee strafcorners waarvan de tweede door Maartje Paumen werd benut.

Argentinië werd in het resterende deel van de eerste helft sterker, maar gescoord werd er niet meer. Dat was in het begin van de tweede helft wel anders toen Carlien Dirkse van den Heuvel na voorbereidend werk van Lidewij Welten Nederland op voorsprong zette. De Argentijnses leken twintig minuten voor tijd langszij te komen door een benutte strafcorner van Noel Barrionuevo, maar Oranje protesteerde en kreeg gelijk van de videoscheidsrechter die op de kop van de cirkel afhouden constateerde.

Nederland leek de zege te pakken, maar in de laatste minuut werd een overtreding in de eigen cirkel van Paumen bestraft met een strafbal die door Barrionuevo benut werd: 2-2. Omdat in de verlenging die volgde niet gescoord werd werden shootouts noodzakelijk. Hierin was Argentinië de sterkste, waardoor het land het in de finale tegen Groot-Brittannië op moet nemen. Nederland strijdt tegen Duitsland om het brons.

Berlocq en Monaco naar finale Vina del Mar

Carlos Berlocq heeft in het Chileense Vina del Mar voor het eerst in zijn carrière de finale van een ATP-toernooi bereikt. De 28-jarige Argentijn rekende in de halve finale af met zijn landgenoot Juan Ignacio Chela (2): 6-3, 4-6 en 6-0. In de finale stuit Berlocq (7) op de nummer een geplaatste Juan Monaco, die geen moeite had met de Fransman Jeremy Chardy: 6-1 en 6-4.

Monaco stond in Vina del Mar al tweemaal eerder in de finale. In 2008 gaf hij een walkover tegen Fernando Gonzalez. Twee jaar later kwam de Argentijn wel in actie, maar verloor hij in drie sets van de Braziliaan Thomaz Bellucci.

Golfster Boeljon wint Australian Ladies Masters

Golfster Christel Boeljon is haar jaar goed begonnen door de Australian Ladies Masters te winnen. De 24-jarige Nederlandse greep de zege door op de laatste hole een birdie te maken en zo haar tweede toernooi op de Ladies European Tour te pakken.

De Zuid-Koreaanse So Yeon Ryu ging de laatste ronde in met een score van -20 waarmee ze drie slagen voorsprong had op Boeljon. Na de voorlaatste hole had Boeljon dit gat gedicht en stond ze ook op -20, terwijl ook de Zuid-Koreaanse Kim Ha-neul en de Italiaanse Diana Luna deze score na vier rondes in Goldcoast wisten te noteren. Boeljon speelde de laatste hole aanvallend en wist zo een birdie te maken en te zegevieren.

"Dit is ongelooflijk. Ik lag voor eagle en eigenlijk was mijn eerste putt te kort. Gelukkig maakte ik mijn birdy en ik wist dat ik dan een kans had om te winnen," zei Boeljon op de Australische televisie. Ze neemt door de toernooizege de leiding op de Europese Tour en zal op de wereldranglijst de top vijftig binnen gaan komen.

100-jarige loopt marathon in Hongkong

Een 100-jarige Brits-Indiase man heeft meegedaan aan de marathon van Hongkong. Hij kwam stralend over de finish nadat hij een parcours van 10 kilometer had afgelegd in 1 uur en 34 minuten. Dat meldde de organisatie zondag.

Fauja Sing, geboren in 1911, zei dat hij van de wedstrijd had genoten. ,,Het weer was erg aangenaam", aldus de stokoude en bebaarde loper. De 'Getulbande Torpedo', zoals zijn bijnaam luidt, haalde en passant bijna 20.000 euro op voor een goed doel.

In oktober liep hij de volledige 42 kilometer van de Toronto Waterfront Marathon. Sing is naar eigen zeggen de oudste langeafstandsloper ter wereld. Het Guinness Book of Records erkent zijn claim echter niet, omdat Sing geen geboortecertificaat kan overleggen.

De bejaarde sporter schrijft zijn goede fysieke conditie toe aan zijn gezonde levensstijl. Sing rookt niet, drinkt geen alcohol en eet vegetarisch.

Toni: ''Ik weet dat het niveau niet hoog is''

Luca Toni verkaste deze week van Juventus naar het Saudi-Arabische Al Nasr. De aanvaller kijkt uit naar het avontuur, ook al weet hij dat het niveau er aanzienlijk lager ligt.

Toni was bij zijn laatste Europese werkgever, Juventus, in een jaar tijd geheel onsuccesvol. Daarom maakte hij deze week de overstap naar Al Nasr, waar hij wellicht zal schrikken van het niveau. Tot nog toe wil de Italiaan daar niets van weten.

"Trainer Walter Zenga overtuigde mij om hier te komen spelen. Het is een nieuwe uitdaging en ik wil hier iets winnen. Sommige mensen zeggen dat het hier makkelijk zal zijn. Ik weet best dat de competitie van de Verenigde Arabische Emiraten niet op de wereldkaart staat van het voetbal en dat het niveau niet hoog is, maar men liet me weten dat het zwaar is", zegt Toni tijdens zijn presentatie.

Toni staat voor het komende jaar onder contract bij Al Nasr, maar sluit een langer verblijf op voorhand niet uit. "Ik heb een contract voor één jaar kunnen tekenen en daar ben ik tevreden mee. Als ik het hier naar mijn zin heb blijf ik langer en anders keer ik terug. Ik zal hard werken en wedstrijden proberen te winnen."

Meerderheid ziet meer bezuinigingen niet zitten

Een meerderheid van de Nederlanders ziet het niet zitten om nu nog meer te bezuinigen. Van de ondervraagden vindt 57 procent dat de economie juist moet worden gestimuleerd, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Vier van de tien ondervraagden vinden dat er wel moet worden bezuinigd zodat het begrotingstekort onder de drie procent blijft. Dat is met de Europese Commissie afgesproken.

Bij de VVD-stemmers staat 63 procent achter dit standpunt en bij de CDA-stemmers zeventig procent. Bij de PVV is dit 28 procent en bij de linkse partijen nog minder. D66 toont zich een ware middenpartij, daar is ongeveer de helft van de stemmers voor (45 procent) en de helft tegen (48 procent).

De Hond peilde ook welke bezuiningsvoorstellen de ondervraagden absoluut niet zien zitten. De meeste tegenstand bestaat tegen het verhogen van het collegegeld met duizend euro per jaar. Van de ondervraagden ziet 72 procent dat niet zitten. Daarna volgt de verhoging van de btw naar 21 procent, waar 71 procent tegen is. Op de derde plaats staat met 63 procent tegenstand het verhogen van de benzineaccijns.

De minste weerstand is er tegen het verlagen van de inkomens van politici met vijf procent, hier is slechts vijf procent tegen. Ook het verhogen van de accijns op sigaretten krijgt weinig weerstand, 22 procent is tegen. Het verlagen van de ontwikkelingshulp met drie miljard euro stuit bij bijna een kwart (24 procent) op verzet.

In de zetelpeiling steeg de SP de afgelopen weken naar een recordhoogte van 34 zetels, maar deze week doet de partij een stapje terug om uit te komen op 33 zetels. De PVV moest de afgelopen weken inleveren, maar krijgt er nu een zetel bij om uit te komen op 21 zetels. Ook het CDA stijgt een zetel en staat nu op dertien zetels. GroenLinks zakt van acht naar zeven zetels.

Vitesse verlengt contract Menzo

Stanley Menzo en Vitesse blijven nog twee jaar aan elkaar verbonden. De twee partijen zijn gisteravond tot een overeenstemming gekomen voor een contract verlenging van twee jaar. Dit maakte de Eredivisie-club na afloop van het met 2-0 gewonnen duel van NAC Breda bekend.

"In een half jaar heb ik al heel veel mooie dingen zien ontstaan bij deze club en dat wordt alleen maar mooier", meldde de oud-doelman via de officiële kanalen van de club. "Het belangrijkste is dat je plezier hebt in je werk en dat heb ik nu. We voelen elkaar goed aan en daarom wil ik hier graag deel vanuit blijven maken", aldus Menzo.

Vitesse staat op dit moment op een zevende plaats in de Eredivisie. De club uit Arnhem heeft uit twintig duel 32 punten veroverd. Negen keer wist het team te winnen, vijf keer werd er gelijkgespeeld en zes keer verloren.

Politie A'dam zal boerka niet altijd beboeten

Amsterdamse agenten zullen niet altijd een boete uitschrijven als zij iemand met een boerka zien lopen. "De agent moet de situatie per geval inschatten en kan dan kiezen of hij waarschuwt of een boete uitdeelt", zei de Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Aalbersberg legde aan de hand van een verkeersovertreding uit dat het agenten vrij staat te bekeuren of niet. "Als een moeder haar kinderen met de auto naar een school tweehonderd meter verderop brengt en geen rijbewijs bij zich heeft, is het iets anders dan wanneer iemand uit Maastricht drie dagen zonder rijbewijs in Amsterdam rondrijdt."

De korpschef zei zijn voorganger Bernard Welten, die aankondigde een boerkaverbod niet te zullen handhaven, goed te begrijpen. "De politie moet signaleren en daarop handelen. De grens ligt bij politiek bedrijven." Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei vorige week dat de politie het boerkaverbod gewoon moet handhaven als het eenmaal door het parlement is. Hij reageerde toen op kritiek van de centrale ondernemingsraad van de nationale politie in oprichting en van de Nederlandse Politiebond (NPB).

Er werd gesproken van symboolpolitiek en er werd gesteld dat een boerka de veiligheid niet in gevaar brengt. De Raad van State is ook kritisch op het verbod.


Politie Amsterdam zal boerka niet altijd beboeten (Foto: Novum)

Nick Tegen Simon trekt 1,9 miljoen kijkers

De eerste aflevering van Nick Tegen Simon heeft zaterdag 1,9 miljoen kijkers weten te boeien. In het programma gaan de Volendamse zangers de muzikale strijd met elkaar aan door middel van vragen en opdrachten. Katja Römer-Schuurman is de scheidsrechter.

Nick Tegen Simon is na het achtuurjournaal met 2,6 miljoen kijkers het best bekeken programma van de zaterdagavond. Naar All You Need is Love keken iets meer mensen dan vorige week, hier bleven zaterdag ruim1,6 miljoen mensen voor thuis.

Minute to Win it wist net geen miljoen kijkers aan zich te binden. Naar de spelshow, gepresenteerd door Gordon, keken 996.000 mensen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. De komische sketchshow Wat Als trok net als vorige week 1,1 miljoen kijkers.

Merelzang is weer het favoriete natuurgeluid

Het mooiste natuurgeluid is de zang van de merel. Dat blijkt uit een grote verkiezing die het VARA-natuurprogramma Vroege Vogels hield. Op de tweede plaats staat het geluid van de branding, de derde plaats is voor de zang van de nachtegaal.

De merel werd twee jaar terug ook al uitgeroepen tot het favoriete natuurgeluid. In totaal werden bijna 20.000 stemmen uitgebracht, zo meldden presentatoren Janine Abbring en Menno Bentveld zondagochtend. De redactie van Vroege Vogels had een voorselectie gemaakt van 67 natuurgeluiden.


Merelzang is weer het favoriete natuurgeluid

Amerikaanse militair schiet Afghaanse bewaker dood

Een Amerikaanse militair heeft vrijdag een Afghaanse soldaat bij een basis in het noorden van het land doodgeschoten. De Amerikaan dacht dat de bewaker op het punt stond hem aan te vallen, maar het ging om een misverstand. Dat meldt de Afghaanse politie zondag.

Afghanen bewaken de buitenkant van de basis en Amerikanen de binnenkant. Volgens politiechef Sayed Jahangir kreeg de bewaker, Abdul Rahim, bij de ingang ruzie met de Amerikaan toen hij naar binnen wilde.

De bewaker dreigde volgens de politie niet met zijn wapen, maar de Amerikaan dacht toch dat hij er iets mee ging doen en schoot de bewaker neer. De Amerikaan dacht volgens een eerste onderzoek dat hij uit zelfverdediging handelde. De bewaker was geen soldaat of agent, maar werkte voor een bedrijf. Het Amerikaanse leger onderzoekt het incident ook.

De afgelopen jaren stijgt het aantal incidenten waarbij Afghaanse soldaten het vuur openen op troepen van de internationale coalitie in Afghanistan. Soms komt dat door uit de hand gelopen ruzies en soms doordat opstandelingen zijn geïnfiltreerd in het leger. Vorige maand schoot een Afghaanse soldaat nog vier onbewapende Franse militairen dood in het oosten van Afghanistan.

[UPD] Gewonnen bij de kerstprijsvraag?

De veiling van de kerstprijsvraag is afgelopen en dus is de kerstprijsvraag nu helemaal ten einde. Tijd voor ons dus om aan het grote verzenden te gaan beginnen. Heb jij ook prijzen in de wacht gesleept? Lees dan verder.

Om alles zo snel mogelijk te kunnen verzenden zouden we jullie willen vragen om een e-mail te sturen naar fokgames@gmail.com met als onderwerp 'KPV 2011 - nickname' waarbij je nickname uiteraard vervangt voor je eigen nickname. Zet in de e-mail welke prijzen je hebt gewonnen én naar welk adres de prijzen gestuurd mogen worden. Alles wordt uiteraard nog wel gecontroleerd, dus gelukzoekers die hopen op deze manier de prijzen van een ander te kunnen claimen hoeven geen moeite te doen.

Alle prijzen worden dan zo snel mogelijk naar de winnaars verzonden en hopelijk tot volgend jaar!

[Update 5-2-2012]
Onderstaande gebruikers hebben hun gegevens ge-e-maild en die zijn al gecontroleerd. Staat jouw naam niet in de lijst, volg dan bovenstaande instructies. Jullie hebben nog tot en met 12-02-2012 om je gegevens op te sturen.

Banapples
bigbass
Cansu
Chop-Soy
Crazychicken
Damswer
Darkde28e
Delian
DjNivek
evilbobo
felix123
GotenSSJ
Gvdw78
Hedge
ivo1986
JohnDorian
Keuntje
Killjoy
len2926
Lizardtattoo
luukskywalker
Mabru
magical_reflex
MasterBR
Necrodeath
Nessaarnatulie
Noppie2000
Pangafile
Puihoop
reatrix
Redemption
revlite
Rossdale
RPG
Simsfan88
Sjiep
Smooth-Criminal
SpankmasterC
sporttv
Syd
Sympharion
Timti
Tjapser1985
xminator
Yngwie
Ysgrublaidd
Zombieater
Zwamson2

Meer zelfverbrandingen Tibetanen

Nog eens drie mensen hebben zichzelf in brand gezet uit protest tegen het Chinese beleid richting Tibetanen. Bij het incident in de provincie Sichuan kwam een van hen vrijdag om. De twee anderen raakten zwaargewond, meldt het door de Verenigde Staten gesubsidieerde Radio Free Asia.

Een vrouw die de telefoon opnam bij het provinciekantoor zei dat er niets is gebeurd. Ze weigerde te vertellen wie ze was. De politie was niet bereikbaar.

De drie zouden zichzelf in een afgelegen dorp nabij de grens van de naastgelegen provincie Qinghai in brand hebben gezet. Het is niet bekend of ze dit samen of afzonderlijk deden.

Als het klopt, zijn minstens negentien monniken en nonnen uit Tibet omgekomen door zelfverbranding. Dat gebeurt doorgaans in Tibetaanse gebieden in Sichuan. De meesten vragen om Tibetaanse vrijheid en de terugkeer van hun spirituele leider, de Dalai Lama. Hij vluchtte tijdens een mislukte opstand tegen de Chinese machthebbers in 1959 naar India.

Het is moeilijk informatie uit het gebied te krijgen omdat de overheid de communicatielijnen in Sichuan heeft begrensd. Vorige maand kwam het in de regio tot bloedige protesten van Tibetanen tegen het volgens hen hardvochtige Chinese beleid. Het gebied is al enkele weken niet toegankelijk voor westerse journalisten.

Het geweld en de zelfverbrandingen komen in een gevoelige periode. De leider van de regerende communistische partij wordt aan het eind van dit jaar opgevolgd.

De overheid veroordeelt de zelfverbrandingen en stelt dat die vanuit het buitenland worden aangemoedigd om Tibet van China te splitsen. Sinds 2008 is het niet zo gewelddadig in de regio geweest. Toen braken dodelijke rellen uit in de hoofdstad van Tibet, Lhasa. Die spreidden zich uit naar naastgelegen provincies. In een reactie stuurde China militairen naar de regio, die daarna ongeveer een jaar afgesloten bleef voor buitenlanders.

'NS niks te verwijten rond problemen spoor'

Directievoorzitter Ingrid Thijssen van NS Reizigers vindt dat de NS niks valt te verwijten rond de problemen op het spoor door het winterweer. Volgens haar waren er genoeg treinen en personeel beschikbaar, maar 'waar we over moesten rijden deed het niet'. Dat zei Thijssen in de nacht van zaterdag op zondag in het Radio 1-programma De Overnachting (BNN).

Thijssen reageerde ook op minister Melanie Schultz (Infrastructuur), die opheldering wil van de Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail over de oorzaak van de problemen op en rond het treinspoor. "Als de minister zegt dat ze wil laten onderzoeken hoe de problemen zijn ontstaan, zeg ik: graag", aldus Thijssen.

Minister: Beschavingen niet gelijkwaardig

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Claude Guéant, heeft zaterdag voor ophef gezorgd met zijn uitspraak dat niet alle beschavingen gelijkwaardig zijn. Ook zei Guéant dat 'we onze beschaving moeten beschermen'.

Guéant deed zijn uitspraken zaterdag op een bijeenkomst die was georganiseerd door een extreem rechtse studentenvereniging. "Degenen die vrijheid, gelijkheid en broederschap verdedigen lijken voor ons superieur te zijn aan degenen die de tirannie, de onderdrukking en sociale en etnische haat accepteren", zei de bewindsman, die ook het onderwerp immigratie in zijn portefeuille heeft.

Harlem Désir, de tweede man van de Franse Socialistische Partij noemde Guéant een spreekbuis van het uiterst rechtse Front National. Désir stelde dat de regerende rechtse UMP van Guéant zowel in electoraal opzicht als moreel gezien in verval is.

Minister: beschavingen niet gelijkwaardig
Minister: Beschavingen niet gelijkwaardig (Foto: ANP)

Mitt Romney wint in Nevada

Mitt Romney heeft zaterdag op overtuigende wijze de voorverkiezingen in Nevada voor de Republikeinse presidentskandidatuur gewonnen. Na het tellen van ruim 40 procent van de stemmen had hij een voorsprong van circa 16 procentpunt op zijn naaste rivaal Newt Gingrich.

Romney had op dat moment de steun van 42 procent van de kiezers. De conservatieve populist Gingrich had 26 procent. Ron Paul, die vindt dat de rol van de overheid tot een minimum moet worden beperkt, stond op 18 procent en de christelijke conservatief Rick Santorum was vierde met 13 procent. De nieuwszender CNN had Romney toen al op basis van een prognose tot winnaar uitgeroepen.

Het is voor Romney de tweede overwinning op rij. Hij had dinsdag ook al in Florida gewonnen. Eerder won hij ook al in New Hampshire. In Iowa verloor hij nipt van Santorum, hoewel hij aanvankelijk tot winnaar was uitgeroepen. Gingrich schreef de voorverkiezingen in South Carolina op zijn naam.

Bij de zogenoemde caucus in Nevada stonden 28 gedelegeerden op het spel. Om de Republikeinse nominatie binnen te halen, heeft een kandidaat de steun van 1144 gedelegeerden nodig.

Mitt Romney wint in Nevada
Mitt Romney wint in Nevada (Foto: ANP)

Ook zondag 70 op snelweg vanwege gladheid

Ook zondag heeft Rijkswaterstaat de maximumsnelheid op verschillende snelwegen verlaagd vanwege de gladheid. Op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam is de snelheid ter hoogte van knooppunt Holendrecht verlaagd, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Ook op de A4 tussen Amsterdam en Delft bij knooppunt de Nieuwe Meer mag niet sneller dan 70 kilometer per uur worden gereden. Verder geldt dat op de A7 tussen Hoorn en Zaandam bij knooppunt Zaandam en bij knooppunt Coenplein op de A10.

Meldingen over kapotgevroren asfalt zijn er nog niet. "Die verwachten we de komende weken wel", zegt een woordvoerder. "Er zit al bevroren water onder het asfalt. Daardoor zijn er ongetwijfeld al gaatjes in geslagen, maar nu valt dat nog niet op. Die gaatjes worden echter steeds groter naarmate er meer verkeer over rijdt en dan gaan we het wel merken."

De NS heeft eerder al aangekondigd vanwege de vorst tot en met maandag volgens een aangepaste dienstregeling te rijden. Volgens spoorbeheerder ProRail blijven sporen, wissels en bovenleidingen door de vorst gevoelig voor storingen. Voor de reizigers betekent dit dat ze te maken krijgen met vollere treinen, vaker moeten overstappen en langer op weg zijn.


Ook zondag 70 op snelweg vanwege gladheid (Foto: Novum)

Eerste koudegolf in vijftien jaar een feit

Voor het eerst in vijftien jaar kan worden gesproken van een officiële koudegolf. Sinds vorige week zondag 07.00 uur kwam de temperatuur in De Bilt niet boven het vriespunt uit. Ook was het zaterdagnacht voor de derde nacht op rij kouder dan -10 graden, meldt Weeronline.

Om van een officiële koudegolf te kunnen spreken moet het minstens vijf dagen vriezen. Ook moet het minstens drie nachten kouder zijn dan -10 graden. Aan die voorwaarden is nu dus voldaan. De vorige keer dat dit het geval was, was op 11 januari 1997. Zelfs voor een koudegolf is de huidige kou bijzonder. "Van de 32 koudegolven is de huidige golf goed voor een gedeelde derde plaats qua minimumtemperatuur", zegt meteoroloog van Weeronline Joralf Quist. Hij noemt de situatie dan ook 'zeer bijzonder'. In het verleden kwam een koudegolf veel vaker voor. "Alleen in de jaren tachtig al vijf keer", legt hij uit.

De kou van de afgelopen dagen komt mede door het sneeuwdek. Onder een heldere hemel straalt daardoor 's nachts veel warmte uit. De ergste kou werd deze week vrijdagnacht gemeten. Bij De Bilt zakte het kwik toen naar -18,9 graden. Lelystad was toen met -22,9 graden de koudste plaats.

Een koudegolf is geen garantie, maar wel een lichte aanwijzing dat er een Elfstedentocht komt. Bij slechts tien koudegolven werd in hetzelfde jaar geen Elfstedentocht uitgeschreven. De vrieskou lijkt volgens Weeronline in ieder geval tot en met volgend weekeinde aan te houden. Ook worden meer sneeuwbuien verwacht.

Dieren offeren in Age of Empires Online

Microsoft heeft een preview-video online gezet met daarin meer informatie over het nieuwe volk de Kelten in Age of Empires Online. Het nieuwe ras neemt nieuwe troepen, gebouwen en queestes met zich mee. Met de Augur zal het mogelijk zijn om dieren te offeren voor een tijdelijke boost aan je troepen.

Wanneer het nieuwe volk uitkomt is nog niet bekendgemaakt maar bekijk hieronder het filmpje.

[Primera División] Barcelona wint thuis van Real Sociedad

Barcelona heeft in de achtervolging op Real Madrid in de Primera División geen fout gemaakt. De ploeg van trainer Josep Guardiola won in Camp Nou met 2-1 van Real Sociedad. De achterstand van Barcelona op de koploper uit Madrid bedraagt zeven punten. Real won eerder zaterdag nipt met 1-0 bij Getafe.

Tello zette Barcelona na negen minuten op voorsprong met zijn eerste competitietreffer. De Catalanen verzuimden daarna afstand te nemen, omdat met name Lionel Messi niet zorgvuldig was in de afronding. De Argentijn leek het duel in de 72e minuut toch te beslissen na een snel genomen vrije trap van Dani Alves.

Twee minuten later bracht Carlos Vela de spanning echter weer terug, maar verder kwamen de Basken niet. Bij Barcelona moest Sergio Busquets in de slotfase nog met een blessure naar de kant. De middenvelder kreeg de noppen van een tegenstander in zijn knie.


Barcelona wint thuis van Real Sociedad (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.