Klacht na ruwe arrestatie spoorwegpolitie

Baris Ozturk, een 25-jarige student uit Rotterdam, is aan het overwegen of hij een klacht in gaat dienen tegen de Spoorwegpolitie vanwege het gebruik van buitensporig geweld. Dat liet RTV Rijnmond gisteren weten.

De Spoorwegpolitie pakte de jongen afgelopen maandag erg hardhandig aan op het centraal station van Rotterdam. Daarna werd hij enkele uren op het bureau vastgehouden. De broer van Baris filmde alles met zijn mobiele telefoon.

De broer van Baris liep maandagavond tussen 19.00 uur en 20.00 uur in de tunnel van het station in Rotterdam toen de vriend iets zei over de vrouwelijke agente die hen tegemoet kwam lopen. Hij zou haar herkend hebben uit de buurt. De collega van de vrouw vroeg meteen aan de jongens wat ze zeiden en of ze zich konden legitimeren.

Niet veel later kwam Baris aangelopen. Hij werd door de agente gesommeerd het station te verlaten. Volgens de broers gebeurde dit niet op een vriendelijke manier. Toen Baris dit niet direct deed, reageerde de politie volgens de jongens 'volkomen buitensporig'. Baris zou geduwd zijn, waarna hij hardhandig in de boeien werd geslagen. De arrestatie van Baris werd door zijn broer, die commerciële economie studeert in Den Haag, vastgelegd met de camera van zijn mobiele telefoon.

Na enkele uren op het politiebureau te hebben gezeten, werd Baris heengezonden met een proces-verbaal. Hij zou een agente hebben aangevallen. Daarnaast kreeg hij een boete van 500 euro. Baris hield geen ernstige verwondingen aan de worsteling over, maar is wel verontwaardigd over de manier waarop er met hem omgegaan is. Hij denkt erover verdere stappen te ondernemen.

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), waar de spoorwegpolitie onder valt, heeft laten weten een onderzoek naar de aanhouding te starten. Zij laten weten dat ze het opmerkelijk vinden dat het hele voorval gefilmd is terwijl de politie opzettelijk geprovoceerd is. De politie heeft laten weten dat de aanleiding voor de aanhouding 'de bemoeizucht van de verdachte' is. Hij mengde zich ongevraagd in de discussie tussen de politie en een derde persoon.

De beelden van het incident en een interview met de KLPD en de broers zijn hier te vinden.

Met dank aan een onbekende user voor de submit.