'Accijns op shag moet omhoog'

In de hoop dat meer rokers hun ongezonde gewoonte opgeven, vragen Clean Air en Stivoro aan het kabinet om de accijns op shag met vijftig eurocent te verhogen. Hoogleraar verslaving en verslavingszorg Cor de Jong van de Radboud Universiteit Nijmegen vindt de prijsverhoging van shag een goed idee, "omdat dat de vluchtroute van sigaretten naar de goedkope shag afsluit".

Veel sigarettenrokers stappen over op de goedkopere shag bij prijsverhogingen. Volgens Stivoro daalde de verkoop van sigaretten veel sterker dan de verkoop van shag na de accijnsverhoging in 2004.

Het initiatief van de antirooklobby wordt gesteund door GroenLinks. Ook VVD, SP en PvdA staan niet negatief tegenover het voorstel. Zelfs sigarettenfabrikant Philip Morris is voor het plan, omdat het  accijnstarief van shag dan gelijk wordt aan dat van sigaretten.

De accijns op een pakje van 19 sigaretten (4,60 euro) bedraagt 2,62 euro. Op een pakje shag van 45 gram, goed voor dertig  tot veertig shagjes, (5,50 euro) zit 2,94 euro accijns. "Zulke goedkope shag is uit het oogpunt van volksgezondheid absoluut niet wenselijk, want die tabak is - vanwege het hoge teerniveau - vaak nog slechter voor de gezondheid dan sigaretten," aldus Willem van den Oetelaar, directeur van Clean Air. "Het meest schadelijke product zou juist het duurste moeten zijn."

Een flinke prijsverhoging ineens is het beste middel om mensen van het roken af te brengen, stelt directeur Lies van Gennip van Stivoro. "Elk jaar een dubbeltje taks erbij zet geen zoden aan de dijk." Ook het invoeren van het rookverbod op de werkplek zorgde ervoor dat veel rokers hun sigaret voorgoed doofden.