FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 november 2003

Regionale radio-omroepen scoren goed

De regionale publieke omroepen zijn erg populair. Dat blijkt uit de laatste luistercijfers van Onderzoeksbureau Intomart GfK over de periode september / oktober van dit jaar. Radio Noord scoort het hoogst met een gemiddeld marktaandeel van maar liefst 48,1 procent. Achter de Groningse zender staat Omrop Fryslan op de tweede plaats met een luisteraandeel van 37,8 procent.

Ook Omroep Zeeland (35,7 procent) en Radio Drenthe (32,9 procent) Zijn erg populair. Regionale zenders in de Randstad scoren het slechtst. Radio M in Utrecht sluit de lijst met 4,6 procent marktaandeel.

KNVB overweegt geding

De KNVB zal mogelijk juridische stappen ondernemen tegen het dagblad Het Parool en de NOS. Die berichtten vandaag dat een tiental spelers dit weekend na thuiskomst uit Schotland een feest in Amsterdam zouden hebben bezocht.

Volgens columnist Henk Spaan zou onder meer Andy van der Meyde zondagmorgen vroeg in de Passenger Terminal te Amsterdam zijn gesignaleerd. Deze ontkende vanmiddag echter daar aanwezig te zijn geweest.

Ook bondscoach Advocaat sprak het bericht tegen. Zijn verklaring luidde als volgt: "Ik ben geschrokken van de publicaties van een semi-intellectueel in het Parool en de NOS. Er zou een tiental spelers na het duel met Schotland op een evenement in Amsterdam zijn geweest. Er was daar welgeteld één speler. De vrouw van Patrick Kluivert had een tafel gereserveerd. Patrick heeft haar in zijn vrije tijd opgezocht en is even gebleven."

Den Haag vreest tegenstem Europa

Een meerderheid van de Tweede Kamer gaf vandaag aan voor een raadplegend referendum over een Europese grondwet te zijn. Veel fracties weten echter nog niet wanneer zij de uitkomst als maatgevend voor hun eigen opstelling zullen beschouwen.

Zo denkt de meerderheid in Den Haag dat het draagvlak voor de nieuwe Europese grondwet zal lijden onder de Europese onenigheid over de begrotingsregels in het stabiliteitspact. Minister Zalm is bang dat frustratie daarover in het raadplegend referendum over de wet de boventoon zal voeren.

Voorstanders van de grondwet hebben de vrees dat de eventuele uitkomst van een referendum negatief zal uitvallen, omdat Frankrijk en Duitsland de regels over het maximaal toegestane financiële tekort aan hun laars lappen.

Mogelijk nieuwe Van Gogh ontdekt

Het Breda's Museum heeft, na een twee jaar durende speurtocht, mogelijk een kunstwerk gevonden dat van Vincent van Gogh is. Komende zaterdag zullen schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh worden tentoongesteld.

Het schilderij, getiteld 'Huizen bij Den Haag', vermoedelijk geschilderd in 1882, is afkomstig uit de collectie van een particulier. Het schilderij zou onderdeel zijn van een verzameling die eind jaren veertig nog werd afgedaan als vals.

Met behulp van röntgentechniek is volgens het Breda's museum nu aangetoond dat het wel degelijk om een echte Van Gogh gaat. Zo gaat er achter het schilderij volgens het röntgenonderzoek een voorstudie schuil, dat een Scheveningse breister voorstelt. Het museum concludeert dat van alleen Vincent van Gogh bekend is dat hij zich eind negentiende eeuw bezighield met het schilderen van huizen in Den Haag en Scheveningse vrouwen.

Euro bereikt recordkoers

Vanavond heeft de euro ten op zichte van de Amerikaanse dollar de hoogste koers ooit bereikt. De recordkoers bedraagt 1,1958 dollar voor één euro, hoger dan het vorige record van 1,1934 dollar in mei van dit jaar.

Na het nieuws dat in Amerika veel minder buitenlandse investeringen plaatsvinden, daalde de dollarkoers sterk. Vanwege de gigantische tekorten op de lopende rekening van de handelsbalans zou de Verenigde Staten de inkomsten uit investeringen goed kunnen gebruiken. Ook de angst bij beleggers voor nieuwe terroristische aanslagen zorgt voor een lagere dollarkoers.

Analisten verwachten het eind van de stijging van de eurokoers nog niet in zicht is. "Je moet nu niet gek opkijken als de euro snel opstoomt naar 1,22 of 1,23 dollar", aldus een analist.

Introductie
Toen de euro begin 1999 op de valutamarkten werd geïntroduceerd, noteerde deze een koers van 1,16675 dollar. Na een zeer goede start raakte de euro in een diepe crisis en daalde ruim 30 procent. Op 26 oktober 1999 werd op 0,8230 dollar het laagste niveau bereikt.

'Duitsland moet 4 miljard extra bezuinigen'

De Europese Commissie wil dat Duitsland de komende jaar vier miljard euro extra bezuinigt. Als tegenprestatie hoeft Berlijn pas in 2005 te voldoen aan de Europese begrotingsregels uit het Stabiliteitspact.

De Commissie is van mening dat Duitsland een jaar langer de tijd moet krijgen om het tekort onder de afgesproken grens van drie procent van het bruto binnenlands product te brengen. Naast de vier miljard extra bezuinigingen moet de regering van kanselier Schröder dan wel iedere meevaller in het terugbrengen van het tekort steken.

In een eerste reactie zei de Duitse minister Eichel van Financien dat Brussel niet de weg van de sancties moet volgen. Eichel uitte afgelopen weekeinde al in een vraaggesprek met de Financial Times felle kritiek op de Europese Commissie. Volgens Eichel wil de Comissie Duitsland en Frankrijk straffen vanwege hun grote tekorten. Eichel zei dat Brussel de "rigide" interpretatie mist en het Stabiliteitspact zou "elke logica" missen.

In 1996 is het stabiliteitspact door de eurolanden in het leven geroepen. Dit pact is bedoeld om een sterke euro te garanderen. Destijds was met name Duitsland de belangrijkste pleitbezorger en Frankrijk de uitvinder van de 3-procentsnorm. Het was voor Berlijn toen een garantie dat met het opgeven van de D-mark het land niet economisch zou verzwakken. "Dan is het vreemd dat je vijf jaar later zegt dat dit een stom besluit is", zei Wellink afgelopen weekeinde. Hij viel Zalm bij, in diens kritiek op de gang van de zaken.

Voorpagina Duitse krant onleesbaar

Snowy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Om de aandacht op analfabetisme te vestigen is de de voorpagina van de Duitse krant 'Frankfurter Rundschau' vandaag in een fantasietaal verschenen. Volgens de initiatiefnemers kunnen vier miljoen Duitsers de voorpagina in normale doen niet ontcijferen. De onleesbare voorpagina maakt deel uit van een campagne van de Duitse bond tegen het analfabetisme.

De krant opende vandaag met 'Kahnadggur Voh ox issencil oi Dssencil'. Op pagina twee, waar de eigenlijke voorpagina stond, bleek dat dit 'Domper voor Schröder als partijleider' moest beteken. Sommige lezers reageerden geërgerd. Anderen dachten een Turkstalige editie voor zich te hebben, meldde de hoofdredactie.

Meisje doodt broer met broodmes

bertilni had ons via de newssubmit het volgende vertaalde bericht te melden, waarvoor onze dank:

In Denemarken heeft een veertienjarig meisje haar broer gedood en vader verwond met een broodmes. Het meisje zou geïnspireerd zijn door horrorfilms.

Het incident vond plaats in de vroege ochtend alwaar haar slaapdronken vader zijn dochter, gehuld in pak en Halloween-masker, ontwaardde zittend op haar broer. Ze was hem verwondingen met een broodmes aan het toebrengen. Tijdens een reddingspoging van de vader werd ook hij meermaals gestoken en liep verwondingen op aan hoofd en handen. De 20-jarige jongeman is twintig minuten later aan zijn verwondingen overleden.

Na het incident vluchtte het meisje weg in de auto van de vader. Na een achtervolging door drie politieauto's werd ze uiteindelijk ingesloten en gearresteerd. De politie vermoedt dat het meisje haar, door horrorfilms geinspireerde, wilde fantasieën de vrije beloop heeft gelaten.

Het meisje zou eerder psychische problemen hebben gehad. Vanwege haar leeftijd kan ze niet worden vervolgd. Wel is ze vrijwillig in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen.

'Nederlandse kinderen toch slank'

funmaster had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

Nederlandse kinderen zijn een van de slankste kinderen van Europa. Dat blijkt uit een rapport van de International Obesity Task Force.

In de leeftijdscategorie 6 tot 17 jaar is 14 procent van de Nederlandse kinderen te zwaar. In andere landen zoals Italië is 36 procent van de kinderen te zwaar, en in Spanje en Griekenland is dat 27 procent. Op Kreta zijn vier op de tien scholieren te dik.

Ook in landen als Groot-Brittannië, Zweden, Frankrijk Polen, Kroatië, Bulgarije en Zwitserland zijn de kinderen dikker dan in ons land. De kinderen die het slankst zijn wonen in Rusland en Slowakije. Daar hebben ongeveer negen procent van de kinderen last van overgewicht. In Duitsland, België en Denemarken staat de situatie ongeveer gelijk als in Nederland.

Cohen: Meer moslimvrouwen in functies

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam vindt dat in besturen van moskeeën, islamitische scholen en andere organisaties veel meer vrouwen moeten komen. Volgens hem moet de islamitische gemeenschap meer gebruik maken van het grote potentieel aan capabele vrouwen. Cohen sprak vandaag tijdens een landelijke iftar in de hoofdstad, een feestelijke maaltijd waarmee moslims tijdens de ramadam na zonsondergang het vasten verbreken.

Volgens Cohen is de emancipatie van moslimvrouwen niet alleen belangrijk voor henzelf, maar zou het ook voor de islamitische gemeenschap een geweldige bron van verrijking zijn: ''Volwaardig burgerschap is een recht van iedereen''.

Volgens M. Sini, voorzitter van de stichting Islam en Burgerschap, dat de iftar organiseerde, zijn de bestrijding van discriminatie van moslims, joden, homoseksuelen en vrouwen, het aanmoedigen van vrijwilligerswerk in islamitische kring en het bevorderen van "succesvol onderwijs" de belangrijke doelstellingen van zijn organisatie.

''De toon in het debat over de integratie van moslims is verhard", zo zei Sini. "De nuance is helaas nog ver te zoeken. De Grondwet en de Universele verklaring van de rechten van de mens moet voor moslims de leidraad zijn. Als moslims een beroep willen doen op de mensenrechten, doen ze er verstandig aan zich er zelf aan te houden''.

Sini zei bezorgd te zijn over het antisemitisme onder een deel van de moslimjongeren. "Ouders hebben hierin de grootste verantwoordelijkheid. Zij moeten voorleven hoe het moet, met joden samenwerken en bij hen op bezoek gaan in hun synagogen. We moeten er alles aan doen om de dreigende polarisatie een halt toe te roepen".

Politie doorzoekt landgoed Michael Jackson

De Amerikaanse politie heeft vandaag Neverland, het landgoed van Michael Jackson, doorzocht in verband met een gerechtelijk onderzoek.

Waarop het onderzoek zich richt, is niet bekendgemaakt, maar een televisiestation meldt dat het zou gaan om beschuldigingen door een twaalfjarige jongen van seksueel misbruik door Michael Jackson.

Een woordvoerder van The King of Pop was niet voor commentaar bereikbaar. De aantijgingen komen negen jaar nadat een veertienjarige jongen Michael Jackson ervan bechuldigde hem te hebben mishandeld. Deze zaak werd uiteindelijk buiten de rechtbank om geschikt.

Straffen op discriminatie verdubbeld

De Eerste Kamer heeft vandaag unaniem ingestemd met een verdubbeling van de huidige strafmaat in geval van discriminatie. Mensen of organisaties die zich daaraan stelselmatig schuldig maken, óf anderen daartoe aanzetten, kunnen nu maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen. Ook gaat de straf omhoog (van een half- naar één jaar) voor het stelselmatig verspreiden van discriminerend materiaal en voor discriminerend optreden tijdens de uitoefening van ambt, beroep of bedrijf.

Bij de celstraffen tot maximaal twee jaar gaat het om structurele vormen van discriminatie van mensen wegens ras, godsdienst, levensovertuiging of seksuele gerichtheid.

Proces tegen Vlaams Blok moet over

In België heeft het Hof van Cassatie vandaag een eerder arrest verworpen van een lagere rechtbank, die zich onbevoegd had verklaard om te oordelen over drie stichtingen van het Vlaams Blok. De lagere rechtbank meende dat zij niet mocht oordelen, omdat het om een politieke zaak ging. Het Hof heeft nu echter geoordeeld dat de rechtszaak tegen de drie Blok-stichtingen opnieuw gevoerd moet worden.

De stichtingen van het Blok werden beschuldigd van inbreuken op de anti-racismewetgeving. Als ze schuldig worden bevonden kan hierdoor indirect het nationalistische Blok verboden worden verklaard.

Het Vlaams Blok is fel gekeerd tegen de multiculturele samenleving, omdat de bevolking die niet zou willen en omdat die zou leiden tot verdeeldheid en ontwrichting. De eerdere rechtszaken tegen de drie Blok-stichtingen waren aangespannen door de Liga voor Mensenrechten en het centrum-Leman (Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding).

Advocaat: 'Geen Oranjespelers op feest'

Diederik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bondscoach Dick Advocaat is niet te spreken over de berichtgeving van de media dat tien spelers van Oranje na de nederlaag van afgelopen zaterdag in Amsterdam zouden hebben gefeest. Volgens hem heeft welgeteld één speler het feest bezocht en dat was Patrick Kluivert. Zijn vrouw had een tafel gereserveerd en Patrick heeft haar in zijn vrije tijd opgezocht en is daar slechts kort gebleven.

Advocaat is geschrokken van het feit dat een "semi-intellectueel" in het Parool (Henk Spaan) en de NOS zomaar deze geruchten voor waar hebben aangenomen. "Het lijkt wel of iedereen bezig het Nederlands Elftal te ondermijnen''.

Radio 1 meldt dat Spaan morgen op de voorpagina van het Parool een en ander zal rectificeren. In ieder geval is hem duidelijk geworden dat Andy van der Meyde niet aanwezig is geweest. Een NOS-sportverslaggever zei dat een doorgaans betrouwbare bron, achteraf niet zo betrouwbaar is gebleken.

De column van Henk Spaan in het Parool is hier te vinden.

Zet Montoya zich buitenspel?

Het bericht sloeg in als een bom. Juan Pablo Montoya gaat voor de concurrentie rijden.

Nog een seizoen rijdt Montoya voor Williams. Maar hoe zijn op dit moment eigenlijk de betrekkingen tussen Montoya en Williams? Montoya zegt:"Eerst zal ik me erop gaan concentreren om het kampioenschap in 2004 te gaan winnen". Hij probeert de fans een beetje gerust te stellen. Maar de experts zien het anders.

Oud Formule 1 coureur Christian Danner is ervan overtuigd dat de support van het team aan Montoya duidelijk afzwakt. Hij gaat immers in 2005 voor de concurrentie rijden. Volgens Danner is Ralf Schumacher nu de nummer 1 rijder. Ralf zelf is terughoudend, maar zal diep van binnen heel blij zijn.

Volgens Danner is de hele zaak behoorlijk dramatisch voor Montoya. Hij denkt dat Montoya namelijk niet zo intensief meer aanwezig mag zijn bij het ontwikkelen van de auto, want al deze dingen zijn natuurlijk voor de toekomstige concurrentie strikt geheim.

Zelfs de toekomstperspectieven voor Montoya bij McLaren zijn nog niet zeker. "Of Montoya bij McLaren de beste auto krijgt kunnen we nu nog niet zeggen", zegt Christian Danner. Vooral het duel met Kimi Räikkönen zal een zware klus voor hem worden.

Bij Williams wordt er nog gelaten gereageerd." Noch het team, noch de coureur kunnen een jaar weggooien", zegt motorsport directeur Mario Theissen over de professionaliteit van Montoya. Maar ja, in hoeverre vertrouw je een coureur die zich volgend jaar uit de voeten maakt naar de concurrentie?

Bejaarden vallen deurwaarder aan

x-Wave-x had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee bejaarden uit Lingewaard in de Over-Betuwe hebben een deurwaarder aangevallen, die hen een gerechtelijk stuk wilde overhandigen. De 67-jarige en 75-jarige mannen trapten en sloegen de man. De verwondingen die hij hierbij opliep waren zo ernstig dat hij door de dokter behandeld moest worden.

De deurwaarder ging eerst naar werkplaats van de twee mannen, toen hij ze daar niet aantrof, ging hij naar hun huis. De mannen begonnen te schelden en vielen hem vervolgens aan. Tegenover de politie verklaarde het tweetal niet in de gaten te hebben gehad dat het om een deurwaarder ging. Justitie moet nog besluiten wat er met de bejaarden gaat gebeuren.

Tele2 sleept concurrent voor de rechter

Shimrod had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Belbedrijf Tele2 wil via de rechter afdwingen dat concurrent Bel1601 de tariefvergelijkingen van haar site haalt. Bel1601 vergelijkt haar nationale tarief van een halve cent per minuut tegen de hogere tele2 tarieven tijdens de piekuren. Dit is opvallend aangezien Tele2 dezelfde soort advertenties plaatst tegenover concurrent KPN.

Volgens Bel1601 wil Tele2 met de rechtzaak voorkomen dat andere aanbieders van goedkoop bellen een kans krijgen. "Bovendien moeten ze niet zeuren, ze zijn immers zelf groot geworden door te vergelijken met KPN", zegt een woordvoerder van Bel1601. Het bedrijf wil haar klanten nu via een speciale website op de hoogte gaan houden van de rechtzaak.

[update] 'Oranje-spelers aanwezig bij feest na nederlaag'

ROLLENDE_BABBA, -=[Edstasy]=-, Sjaak, snowfalcony en NLBADBOY hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Columnist Henk Spaan meldt vandaag in Het Parool dat een groot deel van de spelers van het Nederlands voetbalelftal afgelopen zaterdagnacht op een feest aanwezig is geweest. De spelers zouden rond drie uur de Amsterdamse Passengers Terminal zijn binnengekomen, waar op dat moment een feest gaande was.

Naar verluidt zou de tienpersoonstafel al maanden van te voren zijn gereserveerd. Ook Andy van der Meyde, die gisteren tijdens een persconferentie flauwviel, zou bij het feest aanwezig zijn geweest.

De KNVB heeft laten weten niet van het feest op de hoogte te zijn geweest. Na het verlies tegen Schotland hadden de Oranje-spelers tot zondagavond vrijaf gekregen.

Update 15:35
Entertainment & mediabedrijf ID&T, de organisator van het in de column van Henk Spaan genoemde evenement Convertible, zegt in een reactie dat het nimmer informatie over (vip)bezoekers van haar evenementen verstrekt. Wel deelt ID&T mee dat van de door Spaan genoemde reservering van een VIP-tafel door spelers van het Nederlands Elftal geen sprake is. Er is door ID&T aan de heer Spaan ook geen informatie verstrekt.

Update 17:30
Andy Van der Meyde heeft laten weten dat hij zaterdagnacht absoluut niet op een feest is geweest. Hij beschouwt deze leugen als uitermate grievend en is stomverbaasd dat dit als feit wordt beschouwd. Van der Meyde besluit na het duel met Schotland welke juridische stappen hij tegen Het Parool zal ondernemen. Ook de KNVB bekijkt of ze juridische stappen tegen Henk Spaan en/of het NOS Sportjournaal zal ondernemen.

Radio 3FM riep vandaag mensen op, die op op het feest waren, om bekend te maken welke spelers er aanwezig waren.

STER loopt miljoenen mis bij missen EK Voetbal

Mocht Nederland niet naar het EK Voetbal in Portugal gaan, dan loopt de Publieke Omroep veel geld mis. De reclameverkoper van de omroep, STER, verwacht vijf miljoen euro mis te lopen als het Nederlands elftal zich niet plaatst. Dat zegt Ster-directeur Julius Minnaar. Ook bij het missen van het WK in 2002 liep de STER miljoenen aan inkomsten mis.

Eerder vandaag werd al bekend dat het Nederland veel geld gaat kosten als het Oranje niet lukt de 1-0 achterstand tegen de Schotten weg te poetsen.

Er is inmiddels wereldwijde interesse voor de wedstrijd van morgen in de ArenA. In twintig landen wereldwijd is Nederland-Schotland rechtstreeks te zien.

Tien Chinezen vermoord door zwerver

x-Airwave-x had ons via de newssubmit het volgende te melden: Zwerver vermoordt tien Chinezen

Een zwerver heeft in Zuid-China tien andere zwervers vermoord. Hij verminkte de lichamen en dumpte deze vervolgens in de rivier. In de Chinese kranten wordt de man ook wel 'de slachter' genoemd.

De 20-jarige man, Chen Yongfeng, stond gisteren terecht voor zijn daden. De moorden zouden begin dit jaar zijn gepleegd. De man verdiende wat geld door huiselijk afval te verzamelen en door te verkopen, maar hij wilde meer. Toen hij erachter kwam dat andere zwervers hun verdiende geld altijd bij zich hadden, besloot hij ze te vermoorden. De totale buit bedroeg duizend euro. Bij de tiende moord werd Yongfeng op heterdaad betrapt.

Twee meisjes uit Uden vermist (weggelopen)

Droefvogel en NuX_NuFF hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds vorige week woensdag worden twee 15-jarige meisjes uit Uden (Brabant) vermist. De meisjes vetrokken toen naar school, maar arriveerden daar nooit. Volgens de politie is er geen sprake van een misdrijf, maar zijn ze van huis weggelopen.

De twee, leerlingen van het Udens College afdeling VMBO, zouden in Duitsland of Zwitserland zitten. Ze blijken via internet namelijk nog contact te hebben onderhouden.

De politie probeert de verblijfplaats van de twee nu te achterhalen.

Italië zet radicale imam uit

In Italië is een radicale imam van Senegalese komaf het land uitgezet. Uit onderzoek van de Italiaanse geheime dienst zou blijken dat de imam, die predikte in de Noord-Italiaanse plaats Carmagnola, het in zijn preken voortdurend zou hebben gehad over aanslagen in Rome.

Volgens de imam zouden er aanslagen in Italië volgen als de Italiaanse troepen niet binnen een half jaar Irak zouden verlaten. Minister van Binnenlandse Zaken Pisanu noemde de imam een bedreiging voor de staatsveiligheid.

Prijzenslag kost supermarkten veel geld

De prijzenslag in de supermarkten kost de ketens nog steeds omzet. De branche blijkt wekelijks tien miljoen euro minder omzet te draaien door de lage prijzen. Dit blijkt uit berekeningen van onderzoeksbureau GfK. Het bureau komt tot deze conclusie door de afgelopen drie weken 24,4 miljoen kassabonnen te tellen. Vorig jaar telde GfK 22,6 miljoen bonnen.

De omzet lag echter op hetzelfde niveau als een jaar terug, terwijl de bedragen op de bedragen op de bonnen lager waren als gevolg van de prijzenslag.

De grote verliezers in de prijzenoorlog zijn discounters als Aldi en Lidl. Ze zagen hun gezamelijke marktaandeel in vier weken zakken van 25,6 naar 24,7 procent. Albert Heijn wint langzaam terrein, net als het middensegment (met o. a. C1000 en Edah).

_
De prijzenoorlog tot nu toe:

ronde 1: AH verlaagt de prijzen van ruim duizend producten. Anderen volgen.
ronde 2: AH verlaagt de prijzen van 300 artikelen, anderen volgen weer.
ronde 3: Super de Boer en Konmar verlagen de prijzen van 250 producten
ronde 4: Edah zet de vierde ronde in, door opnieuw vele artikelen te verlagen in prijs.
ronde 5: AH verlaagt de prijs van 300 producten.
ronde 6: Discounters slaan terug.
ronde 7: AH verlaagt de prijzen van haar zuivelprodukten sterk.

Waardevolle kandelaar gebruikt als wc-rolhouder

simon-v en X-Wave-X hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tijdens de opnames van het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch heeft men in het Fries Museum in Leeuwarden een waardevolle kandelaar uit de vijftiende eeuw gevonden. Het stuk werd al jarenlang gebruikt als toiletrolhouder. De eigenaar had de kandelaar, die ongeveer 10.000 euro waard is, voor twee euro op de rommelmarkt gekocht.

"Dit is het meest bizarre verhaal dat ik in mijn hele carrière heb meegemaakt", aldus Beekhuizen, antiquair van het programma. De dag voor de opnames hadden kinderen zelfs nog met het stuk gespeeld. "De eigenaren hebben mij verzekerd hem nu veilig op een kast te zetten", vertelt Beekhuizen.

Hij denkt dat de kandelaar jarenlang onder de grond heeft gelegen. Het stuk is niet meer in omloop en verder gaaf. Wel ontbreken de houders voor twee kaarsjes. "Een complete kandelaar was zeker 15.000 euro waard geweest", aldus de antiquair.

Brncic niet naar Vitesse

Ondanks een succesvolle stage komt Drazen Brncic niet naar Vitesse.

De Arnhemmers hadden gehoopt hun middenveld te kunnen versterken met deze Belg, maar Brncic liet weten om persoonlijke redenen niet bij Vitesse te willen komen spelen: De afstand tussen zijn huis in Luik en het Gelredome was te groot en hij wil niet verhuizen.

De Belg, die van Kroatische afkomst is, heeft momenteel geen club en was met zijn ervaring een goede aanvulling geweest op het jonge elftal van coach Edward Sturing dat momenteel voorlaatste staat in de eredivisie.

Zwaargewonden na kettingbotsing op Limburgse A2

Kimkimmer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het verkeer op de A2 bij het Limburgse Roosteren is vanochtend rond kwart over zeven in beide richtingen helemaal vastgelopen door een kettingbotsing. Ook de A76 en sluipwegen in de omgeving slibten dicht.

Op de rijbaan in de richting van Eindhoven reden twaalf auto's door nog onbekende reden op elkaar. Eén bestuurder raakte bekneld en moest door de brandweer uit zijn auto worden gehaald. Twee anderen raakten zwaar gewond. Over hun toestand is niets bekend.

Tilburgse naar eigen zeggen ontvoerd en mishandeld

road66, mixso en Dittner.nl hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 22-jarige vrouw uit Tilburg heeft bij de politie aangifte gedaan, omdat ze naar eigen zeggen afgelopen weekeinde drie dagen ontvoerd en mishandeld is. De vriend (25) van de vrouw en zijn 30-jarige broer zijn aangehouden en worden van het misdrijf verdacht.

De politie is nu nog op zoek naar een derde verdachte. Het gaat om de bewoner van het huis waar de vrouw is vastgehouden. De vrouw verklaarde tegenover de politie dat ze afgelopen vrijdag naar een huis 'gelokt' is. Daar werd ze door meerdere mannen geslagen en opgesloten.

Vervolgens werd ze zondag overgebracht naar een andere woning in Tilburg-West, waar ze weer mishandeld werd. De vrouw kon 's avonds een geestelijke bellen, die de politie belde.

Groei aantal allochtonen neemt af

Het aantal niet-westerse allochtonen is in 2002 minder hard gestegen dan de jaren ervoor. Wel is de groei van de allochtone bevolking nog steeds veel groter dan die van de autochtonen, namelijk vier tegen 0,1 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag laten weten.

In 2000 en 2001 nam het aantal niet-westerse allochtonen nog met vijf procent toe. Oorzaken voor de afnemende groei zijn het strengere immigratiebeleid en de verslechterde economische vooruitzichten. Mede hierdoor daalde de immigratie.

Verder blijkt uit het document van het CBS dat de allochtone beroepsbevolking nauwelijks harder getroffen door de economische tegenwind dan de autochtone. Zo was bijvoorbeeld de werkloosheid onder niet-westerse allochtonen was vorig jaar namelijk nog altijd ruim drie keer zo hoog als bij autochtonen, tien tegen drie procent.

Verder meldt het CBS in haar bericht dat allochtone scholieren nog relatief vaak op een vbo- of mavo-opleiding volgen. Vorig jaar deed driekwart van de allochtonen daar eindexamen. Bij de autochtone leerlingen was dit percentage 59 procent.

_
Het persbericht van het CBS kun je hier lezen (PDF file, 1 pagina)

Boussaboun: voorstel drie duels

Ali Boussaboun heeft een schikkingsvoorstel gekregen.

De aanvaller van NAC Breda kreeg een schikkingsvoorstel van vier duels, waarvan één voorwaardelijk. Dit wegens het spugen naar een tegenstander in de wedstrijd tegen AZ.

In deze schikking is het strafblad van Boussaboun meegewogen. De spits kreeg na de wedstrijd tegen SC Heerenveen op 1 februari 2003 ook al een schorsing van drie wedstrijden aan de broek.

Boussaboun heeft tot morgenochtend de tijd om te reageren op het voorstel. Mocht hij het niet accepteren, dan wordt de zaak voorgelegd aan de tuchtcommissie.

Update 20:30
Boussaboun heeft de schikking geaccepteerd en wordt voor drie wedstrijden (plus één voorwaardelijk) geschorst.

Van der Vaart uit kritiek

Rafael van der Vaart is niet van plan zijn kritiek terug te nemen. "Ik vind dat ik een mening mag hebben, ook al ben ik jong."

Van der Vaart was het zeker niet met Advocaat eens. "We hebben niet goed gespeeld, want als je goed speelt, win je van Schotland", zei hij voor de camera van RTL 5. Maar daar bleef het niet bij. Van der Vaart was ook uiterst ontevreden over zijn plaats op de bank. "Het was afgelopen week nieuw voor mij dat internationals hun plaats in Oranje op de training moeten verdienen", zei hij op cynische toon in het AD.

"Ik zat in de meeste partijtjes bij de hesjes. Dat betekende dus dat ik zou spelen tegen Schotland. Maar toen de opstelling bekend werd gemaakt, zat ik er ineens niet bij. Ik dacht er het mijne van. Helemaal toen ik las dat ik niet goed getraind zou hebben. Daar ben ik het niet mee eens." Van der Vaart vond wel dat hij meer had kunnen scoren tijdens de training, maar in de kansrijke situaties had hij de bal afgespeeld naar een ploeggenoot die er op dat moment beter voor stond. "Zo hoort het toch?"

Als het aan de Ajacied ligt wordt er morgen net zo gespeeld als dat in de tweede helft op zaterdag gebeurde, al ziet hij dan zichzelf samen met Wesley Sneijder centraal op het middenveld, ten kostte van Davids en Seedorf.

Van der Gouw traint bij RKC

Raimond van der Gouw mag zich komen bewijzen bij RKC Waalwijk.

De Brabanders zijn op zoek naar een nieuwe keeper nadat Wilco de Vogt zich blesseerde in de wedstrijd tegen FC Utrecht. Vogt is het seizoen begonnen als tweede keeper, maar na een aantal blunders van eerste doelman Sinouh werd hij aan de kant gezet en schoof Vogt een plekje door.

Vanaf vandaag traint Van de Gouw mee in de hoop een contract binnen te halen. Hij heeft tot aankomend weekend de tijd gekregen om zich te bewijzen. "Aan de hand van de bevindingen tijdens de trainingen zal de technische staf beslissen of hij bij ons zal komen spelen", aldus manager Marcel Brands. Van der Gouw werd in mei ontslagen bij West Ham United. Daarvoor speelde hij onder andere voor Vitesse en Manchester United.

Mclaren wilde einde geruchten

Gister maakte McLaren bekend dat Juan Pablo Montoya in 2005 voor het Engelse team zal uitkomen

Het is alleen opmerkelijk dat een team als Mclaren al zo vroeg dit nieuws bekends maakt. Een woordvoerder van McLaren verklaarde dat het team de geruchten zo uit de wereld wilde helpen

Er gingen vele geruchten rond, Montoya zou zelfs zijn huidige contract met Williams al verbroken hebben om in 2004 al voor Mclaren uit te komen. Hier is echter niets van waar. Daardoor vond McLaren het beter om Montoya nu al te bevestigen voor 2005.

"Het is in ieders belang dat Montoya's positie binnen het team bekend word en de geruchten omtrent 2004 stoppen". Het is dus duidelijk dat Coulthard en Kimi Räikkönen gewoon in 2004 voor McLaren uitkomen.

Bouma in de basis

Wilfred Bouma was voor de uitwedstrijd niet eens geselecteerd, maar hij lijkt nu meteen een basisplaats te krijgen.

Door de schorsing van Jaap Stam werd Bouma samen met Arjen Robben opgeroepen om het Nederlands elftal morgen avond te komen versterken. Er werd gisteren geoefend in de ArenA en dat pakte goed uit voor de verdediger van PSV.

Tijdens de oefenpartijtjes die gehouden werden stond Bouma tweemaal met een groen hesje op de linksachterpositie. Beide potjes waren tien tegen tien vanwege de afwezigheid van Andy van der Meyde. Het eerste partijtje werd gespeeld met drie verdedigers. André Ooijer en Frank de Boer vormden samen met Bouma de laatste linie. In het tweede partijtje kreeg Bouma De Boer, Ooijer en Reiziger naast zich.

Van der Vaart en Van Nistelrooij vormden twee keer het spitsenkoppel van de 'groenen'. Op het middenveld heeft Advocaat de keuze uit Davids en Seedorf of Cocu en Sneijder, waarbij het er nu op lijkt dat het laatste duo de voorkeur geniet.

Jeugdige testrijders bij Renault

Begin december zal Renault op Barcelona met twee nieuwe testrijders komen.

De Fin Heikki Kovalainen en de Argentijn Jose-Maria Lopez zijn de gelukkigen die van 2 tot en met 4 december op het circuit van Catalunya hun debuut in een F1 bolide zullen maken. Beide jongelingen komen uit de 'kweekvijver' van Renault: het Driver Development Programma.

De 22-jarige Kovalainen is momenteel derde in het Nissan World Series kampioenschap en Lopez, 20 jaar oud, won dit jaar de eerste Formule Renault V6 Eurocup.

Het tweetal zal vergezeld worden door Franck Montagny. Montagny verving eerder dit seizoen de Brit Allan McNish en zal ook in 2004 de derde man zijn bij Renault.

Wilson kijkt naar Minardi

Zijn prioriteit ligt nog altijd bij Jaguar, maar als dat niet door gaat is Justin Wilson klaar om weer voor Minardi te gaan rijden.

Wilson kreeg contractverlenging bij Jaguar, maar dit alleen om te testen aan het einde van deze maand. Daarna is zijn toekomst onzeker en staan er vele rijders te trappelen om hem van zijn stoeltje te stoten.

Jonathan Palmer, de manager van Wilson, begint dus al voorzichtig naar de andere mogelijkheid te kijken: Minardi. Wilson begon het seizoen 2003 bij het Italiaanse team, maar door slecht presteren van Antonio Pizzonia kon Wilson halverwege het seizoen de overstap naar Jaguar maken.

Paul Stoddart heeft de deur voor Wilson wagenwijd open staan. Hij staat op dit moment boven aan Stoddart's 'boodschappenlijstje', al gunt de Minardi-baas zijn ex-pupil ook zeker een plaats bij Jaguar. "Ik hoop niet dat Wilson een Minardi-veiligheidsnet nodig zal hebben," verklaarde Stoddart. Mocht Jaguar hem echter laten gaan, dan staat alleen geld een directe deal nog in de weg.

Palmer ziet Wilson ook het liefst bij Jaguar tekenen, maar heeft ook waardering voor Minardi. "Het team zet met beperkte middelen fantastische prestaties neer en soms moet je in deze business één stap terug doen om er twee naar voren te kunnen maken," aldus Palmer.

Verdachte Balkenende was 'verward'

De man die op 27 oktober in de straat van Balkenende werd gearresteerd nadat hij een vrouw naar diens adres had gevraagd, was volgens zijn advocaat verward. De man had geen politieke motieven. Grijseels, de advocaat van de man, verklaarde voor Radio 1 dat de man zelfs geen kwaad in de zin had. De man was verward en dacht dat hij een afspraak met Balkenende had.

Het voorarrest van de man is inmiddels met dertig dagen verlengd. Hij wordt verdacht van voorbereidingshandelingen tot moord. Hij zal psychologisch worden onderzocht.


Doodsverwensingen e.d. aan het adres van premier Balkenende leveren een score van -10 Ongewenst op.

Luuk Koelman gaat in beroep tegen vonnis

Columnist Luuk Koelman gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de Bredase rechtbank van afgelopen vrijdag. Daarin bepaalde de rechter dat de schrijver zijn column 'Menselijk schild in Ramallah' over Gretta Duisenberg moet rectificeren en van zijn website moet halen. Koelman beschreef in de column hoe Duisenberg seks heeft met de Palestijnse leider Yasser Arafat. Gretta Duisenberg vond dit grievend en denigrerend en spande een procedure.

Koelman meent dat het vonnis sowieso van tafel moet omdat De zaak Duisenberg-Koelman concrete jurisprudentie heeft opgeleverd. Jurisprudentie die voortaan ook tegen collega-columnisten, cartoonisten en cabaretiers gebruikt kan worden, vreest Koelman. De columnist put hoop uit eerdere vrijspraken voor andere columnisten, zoals voor Theo van Gogh en Theodor Holman. "Ik beschrijf alleen een gefingeerde situatie. Dat is iets heel anders dan Theo van Gogh die schrijft dat islamieten geitenneukers zijn. Zoiets zou ik nooit doen", aldus Koelman.

Binnen een week beslist de schrijver of hij gewoon hoger beroep aantekent of een bodemprocedure, zo schrijft Webwereld.nl. ''Aanvankelijk zag ik op tegen de hoge kosten die mogelijk aan een beroepsprocedure zijn verbonden. Die lijken echter mee te vallen. Bovendien heb ik wat aanbiedingen gekregen van mensen die zeggen dat ze willen meebetalen", aldus Koelman.

Koelman roept op zijn site op om hem in de juridische procedure financieel te ondersteunen. Wie 10 euro of meer aan de columnist overmaakt, krijgt een gesigneerd exemplaar van een boek van Koelman.

Op vele sites (vooral weblogs) is inmiddels een kopie (mirror) van de gewraakte column verschenen.

Frankrijk gaat jodenhaat hard aanpakken

Frankrijk gaat het opkomende antisemitisme hard aanpakken. Directe aanleiding is het gedeeltelijk afbranden van een joodse jongensschool in de Parijse voorstad Gagny, waarbij het vuur op twee plekken was aangestoken. De regering heeft de brand meteen als een antisemitische daad bestempeld. Alle synagogen en joodse scholen in Frankrijk krijgen nu verscherpte bewaking.

Tevens zullen er extra zware straffen voor antisemitisch geinspireerde daders komen. Ook gaat premier Raffarin iedere maand een werkgroep inzake antisemitisme voorzitten.

Frankrijk heeft met ongeveer 600.000 joden niet alleen de grootste joodse gemeenschap in Europa, maar heeft ook het grootste aantal moslims (5 miljoen), binnen haar grenzen. Veel critici menen dat de Franse regering de laatste jaren te slap tegen antisemitisme heeft opgetreden, om de veel grotere moslimgemeenschap niet voor het hoofd te stoten.

De spanningen tussen joden en moslims in Frankrijk zijn de afgelopen drie jaar flink opgelopen en hebben geleid tot een sterke stijging van het aantal antisemitische daden. In 2002 registreerde de politie er 184. Dit jaar zijn het er nog minder dan honderd, maar vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap trekken de juistheid van die politiestatistieken in twijfel. Volgens hen worden de dagelijkse beledigingen van joodse scholieren door hoofdzakelijk Arabische leeftijdgenoten niet bijgehouden - 'vuile jood' zou met name in het openbaar vervoer veelvuldig te horen zijn. De onderwijzers van joodse scholieren raden hen aan een pet over hun keppeltje te dragen om Arabische jongeren niet te provoceren.

Treinschutters Schagen opgepakt

In de kop van Noord-Holland zijn twee 17-jarige jongens aangehouden, die worden verdacht van het beschieten van enkele treinen op het traject Alkmaar-Den Helder. De twee zijn afkomstig uit Schagen en Den Helder.

De twee jongens worden ervan verdacht op 5 november nabij het station van Schagen tot vier maal toe op de ramen van langskomende treinen te hebben geschoten. Hierbij werd steeds de buitenste ruit van het dubbele glas kapot geschoten. Bij de incidenten raakte niemand gewond. Wel zijn in totaal negentien ruiten gesneuveld.

Bij de twee jongeren is huiszoeking verricht; daarbij zijn wapens en munitie aangetroffen.

Vuurwerkbom ontploft in hand jongen

In de Gelderse plaats Dieren is een 15-jarige jongen ernstig gewond geraakt toen een zelfgemaakte vuurwerkbom voortijdig tot ontploffing kwam in een schuurtje bij zijn ouderlijk huis. De scholier had kruit van rotjes in een metalen pijp gestopt; toen hij die wilde aanstampen, explodeerde de pijp.

Door de klap werd de linkerhand van de jongen verbrijzeld. Bovendien liep hij ernstige snij- en brandwonden op over zijn hele lichaam en in zijn gezicht. De jongen is geopereerd en zal met enkele vingers minder door het leven moeten gaan.

Fok! Radio trekt ruim 1300 luisteraars

Fok! RadioFok! Radio heeft gisteravond 1312 unieke luisteraars getrokken. Het programma, dat uitgezonden wordt op het internet radiostation Active Radio, was voor het eerst sinds begin oktober weer terug. Om 20:20 uur was het aantal luisteraars het hoogst. Alles bij elkaar zorgde de stream bij de provider Netmastering.nl voor een output van 29.2 Megabit met een totaal van 38.4 GigaByte.

Om 20:00 uur begon het programma met een plaat van The Strokes. Alle overige muziek was ook aangevraagd door de users van FOK!. Presentatoren SunChaser en Nolius hadden gesprekken met users en namen de reacties vanuit het forum door.

Tijdens de uitzending lieten de eigenaren van Active Radio, dat eigenlijk pas 1 januari 2004 van start gaat, weten dat FOK! Radio vanaf nu iedere week kan gaan uitzenden.

Mocht je het gemist hebben, dan is de stream nu als herhaling af te spelen. Je krijgt het geluid dus als stream binnen. We hebben de uitzending in twee delen gehakt.
Deel 1
Deel 2

Lees hier meer over FOK! Radio! Wil je wat aan ons kwijt? Mail dan naar radio@fok.nl.

Tienertrio bekent verkrachting

JoriZ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De drie jonge verdachten die vorige week werden opgepakt, omdat zij in de nacht van 16 op 17 oktober in Amsterdam-Oost een meisje in een woning verkrachtten en de overige aanwezigen tot zelfbevrediging dwongen, hebben allen een bekentenis afgelegd. Zij blijven voorlopig in hechtenis; de politie vermoedt dat zij meerdere misdrijven gepleegd hebben.

''Als je als jochie van 14, 15 of 16 jaar een overval pleegt op een woning, een meisje verkracht en dat dan ook nog eens op film zet, kunnen wij ons bijna niet voorstellen dat het de eerste keer is dat je in de fout gaat. We zullen zien wat er uit het onderzoek nog allemaal naar boven komt'', aldus de Amsterdamse politiewoordvoerder Rob van der Veen.

Onbekend is of de verkrachting van tevoren was gepland. Wel staat vast dat alle slachtoffers 15 en 16 jaar oud waren. De daders wilden in ieder geval de woning overvallen en waren uit op waardevolle goederen. De videocamera die is gebruikt om het voorval vast te leggen, was al in de woning aanwezig.

Theater Review: TA - Rouw Siert Electra

Op donderdag 13 november ging Rouw siert Electra van Toneelgroep Amsterdam in première in de Toneelschuur in Haarlem. Het stuk is een aangrijpend familiedrama van de hand van Eugene O'Neill. De ruim drie uur durende voorstelling is geregisseerd door Ivo van Hove. Hij regisseerde Rouw siert Electra in 1989 al eens eerder, bij Het Zuidelijk Toneel. Ik ging namens FOK! een kijkje nemen bij de première van deze voorstelling.


Arrow komt met Jazz zender in de ether

Het Haagse Arrow krijgt een etherfrequentie voor een Jazz-zender. Dat hebben de verantwoordelijke ministeries (OC en W en Economische Zaken) vandaag bekend gemaakt. Het bedrijf is ook eigenaar van Arrow Classic Rock dat op dit moment op de middengolf uitzend.

Bij de frequentieverdeling in mei viel Arrow Calssic Rock buiten de boot. Er bleef echter nog een frequentiepakket onverdeeld. Deze was bedoeld voor een klassiek of jazz station. Arrow gaat nu vanaf 1 december starten met Arrow Classic Jazz FM. Ze bood 8.000.111 euro voor het pakket. Volgens Economische Zaken is het financiële bod doorslaggevend geweest voor de verwerving van de vergunning. De licentie geldt voor acht jaar, wat inhoudt dat Arrow per jaar minstens 1 miljoen euro moet binnenhalen aan advertentie-inkomsten.

Ook Radio 538, Mojo Concerts samen met John de Mol, Sanoma Uitgevers, Erik de Vlieger, het Amsterdam Symphony Orchestra en Mediasales Finland hadden interesse in het frequentiepakket. Zij vallen nu buiten de boot.

[update] Drenkeling in kanaal bij Kelpen (L)

Vanmorgen is een man uit het kanaal Wessem-Nederweert bij het Limburgse Kelpen gered.

De man raakte om ongeveer half negen met zijn auto te water. Een getuige sprong de auto achterna, maar het voertuig dreef te ver weg. Daardoor kon hij de drenkeling niet bereiken. Duikers hebben de man uit zijn auto gehaald. Ambulancepersoneel, dat snel ter plaatse was, heeft de man met succes gereanimeerd.

De man is in het ziekenhuis opgenomen. Zijn toestand is zorgwekkend.

Update 11.56
Ondanks de geslaagde pogingen tot reanimatie is de te water geraakte man in het ziekenhuis overleden. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval.

Meerdere tips over dodelijk ongeval Putten

Gisteravond zijn bij de politie negen tips binnengekomen over het dodelijke ongeval afgelopen vrijdag in Putten. In het programma Opsporing Verzocht werd aandacht besteed aan het ongeval, waarbij een meisje van dertien jaar om het leven kwam. Zij werd vrijdagochtend rond half acht dood op straat gevonden.

De politie gaat er nog steeds vanuit dat het meisje is aangereden door een zwaarder voertuig, zoals een tractor of een bestelbus. De bestuurder hiervan is nog steeds spoorloos. Men vermoedt dat hij niets van het ongeval heeft gemerkt.

Op basis van de ontvangen tips denkt de politie "goede vorderingen te kunnen maken in het onderzoek".

250 Euro boete voor radarverklikkers

Met ingang van 1 januari 2004 riskeert de eigenaar van een radarverklikker een boete van 250 euro. De controle op deze apparaten zal met ingang van die datum ook worden meegenomen in de reguliere politiecontroles. Dat maakte het ministerie van Verkeer en Waterstaat vandaag bekend.

Het was in eerste instantie de bedoeling om het verbod al op 1 oktober in te laten gaan. Dit was echter niet gelukt. Vooralsnog geldt het verbod enkel voor radarverklikkers, maar het ministerie werkt al aan een ruimer verbod. Daarin zullen ook apparaten worden vermeld die met laserstralen de meetapparatuur van de politie verstoren.

Voorarrest verlengd in zaak-Balkenende

Het voorarrest van de man die mogelijk een aanslag had willen plegen op premier Balkenende is met 30 dagen verlengd. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

De verlenging van het arrest zou erop kunnen duiden dat er tegen de man serieuze verdenkingen bestaan, die mogelijk verder gaan dan verboden wapenbezit.

Gisteren werd het nieuws van de mogelijke aanslag bekend. De man droeg een mes van twintig centimeter bij zich. Hij had even daarvoor aan een voorbijgangster gevraagd naar het exacte adres van Balkenende. Bij huiszoeking in de woning van de man werden ook een pistool en kogels aangetroffen. Omdat er geen bewijs is dat de man daadwerkelijk een aanslag wilde plegen, zal hij vermoedelijk snel weer worden vrijgelaten.

Net als gisteren geldt: doodverwensingen e.d. aan het adres van premier Balkenende leveren een score van -10 Ongewenst op.

SP'er stelt voor miljoenen euro's aan vragen

spambam had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Algemeen Dagblad (AD) meldt dat de SP-Europarlementariër Erik Meijer voor miljoenen euro's aan schriftelijke vragen gesteld heeft aan de Europese Commissie. Sinds Meijer in het Europees Parlement zit in september 1999 heeft hij al 509 vragen gesteld. Gemiddeld kost het beantwoorden en vertalen van een vraag zevenduizend euro.

Meijer in een reactie op het bericht in de AD: "Het is mijn recht en één van mijn weinige mogelijkheden om invloed uit te oefenen. De kosten interesseren me geen bal. Europa kost schandalig veel maar ik vertik het op mijn vragen te bezuinigen. Bovendien had ik bij elke vraag een gegronde reden."

Desondanks kan Meijer niet meer voor geest halen waarom hij vragen stelde over 'de invoer van de boomvaren Dicksonia antarctica en het daaraan verbonden risico voor de soort'. Hij zou bovendien de vraag niet meer weten. De achtergrond van vragen over 'de financiering van het behoud van wolven in Rusland in hun natuurlijke omgeving', kent hij nog wél. Meyer: "Dat wilde een partijgenoot weten."

Nieuwe chips in ov-kaart van Philips

Voor het nieuwe elektronisch betaalsysteem in het openbaar vervoer gaat Philips enkele miljoenen chips leveren.

Het nieuwe systeem gaat vanaf september 2004 proefdraaien in de Rotterdamse metro. Als alles goed gaat komt het systeem er in 2007 overal, en worden de chipkaartjes in heel Nederland ingevoerd.

Met het nieuwe systeem krijgt iedereen een kaart voor alle openbaar vervoer. Nieuwe speciale poortjes bij de ingang van de metro herkennen de ov-chipkaarten. Treinkaartjes en strippenkaarten worden hierdoor overbodig.

Efteling stelt plannen voor vakantiepark uit

Eftelinger en Airwave hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het zal nog even duren voordat het vakantiepark Droomrijk daadwerkelijk bij de Efteling gebouwd zal worden. De Raad van State heeft geen toestemming gegeven voor de wijziging van het bestemmingsplan die voor de bouw van het vakantiepark nodig is. De Efteling schuift het park nu op de lange baan. Er wordt wel gezocht naar alternatieven voor een verblijfsaccommodatie.

In het Droomrijk zouden 3600 mensen kunnen overnachten. Het gebied waar het park moet komen wordt echter al sinds september bezet door actievoerders van GroenFront. Zij zijn tegen de grootschalige bouw van vakantiehuizen omdat het bos grote natuurwaarde heeft. Het is onduidelijk of de actievoerders van GroenFront nu vertrekken. De woordvoerder van de groep was maandagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens directievoorzitter R. van der Zijl van De Efteling betekent uitstel van de plannen voor het Droomrijk geen afstel. "Er is sprake van een technische fout bij de wijziging van het bestemmingsplan. We beginnen opnieuw en zorgen dat het dan wel volgens alle regels gaat."

Onzekere Toekomst Coulthard

Na de bekend making dat Williams-Coureur Juan Pablo Montoya in 2005 naar het team van McLaren zal vertrekken is de toekomst van David Coulthard alleen maar onzekerder geworden

David Coulthard's manager Martin Brundle heeft toegegeven dat de toekomst van Coulthard allerminst zeker is na de beslissing van Mclaren om Montoya te contracteren als coureur in 2005. Het duo zal komend jaar hard werken om de Schot in de toekomst toch bij een topteam te houden.

"Dit is zeker geen goed nieuws voor David," gaf Brundle aan de BBC toe. "Maar 2005 is nog ver weg en er kunnen nog veel dingen gebeuren. Voorlopig ligt David nog onder contract bij McLaren en we gaan ons nu helemaal op 2004 richten."

De kans dat Coulthard voor 2005 nog een contractverlenging bij Mclaren zal krijgen is heel klein. Kimi Räikkönen heeft een contract voor meerdere jaren en heeft de voorkeur van het team.

De kans dat hij voor een ander topteam zal kopen terijden is bovendien ook klein. Coulthard zou in 2005 dus wel best eens gedwongen kunnen worden bij een team als Jaguar of Toyota te gaan rijden wil hij zijn F1-loopbaan niet beëindigd zien.

Meerokers ondervinden slechts 'hinder'

Tabaksfabrikant BAT, British American Tabacco, producent van ongeveer 80 merken sigaretten, beweert dat meeroken niet tot sterfte leidt. BAT is het niet eens met de conclusies van het onderzoek van de gezondheidsraad over meeroken. "De raad heeft slechts een advies uitgebracht en geen eigen onderzoek gedaan. Recente onderzoeken waaruit blijkt dat meeroken minder schadelijk is, zijn niet meegenomen.", aldus woordvoerder C. van Hasselt van BAT-Nederland.

Jaarlijks zouden duizenden niet-rokers sterven aan de gevolgen van meeroken. Daarnaast zou meeroken de oorzaak zijn van jaarlijks tienduizenden luchtwegaandoeningen bij kinderen. De Gezondheidsraad vertaalde een onderzoek van het buitenland naar de Nederlandse omstandigheden.

Woensdag is een debat in de Tweede Kamer over het invoeren van een rookvrije werkplek. De Keuringsdienst van waren verklaarde dat veel kleine bedrijven, de bouwsector en vervoer op één januari 2004 nog niet aan de aangepaste tabakswet zullen voldoen. Het advies over meeroken verdeelde de Tweede Kamer. "Niks nieuws", volgens CDA'er Buijs, oud huisarts. Hij is van mening dat de discussie oorzaak is van een 'volslagen opgeklopte hype'.

Het onderzoek zou volgens Philip Morris, sigarettenfabrikant, 'voldoende rechtvaardiging vormen voor maatregelen tegen roken in openbare ruimten'. "Het is goed dat mensen zich bewust zijn van de risico's." "Wij bestrijden niet dat meeroken last of hinder kan bezorgen. Rokers moeten kinderen vrijwaren van contact met tabaksrook. Maar voor ons is niet bewezen dat de aandoeningen waarover de raad spreekt, direct met meeroken zijn verbonden."

Amsterdamse longarts Paul van Spiegel, lid van de adviescommissie van de Gezondheidsraad, was niet verbaasd over het standpunt van BAT. "Het is het bekende riedeltje van de industrie. Zo probeert men de discussie te laten voortbestaan. De fabrikant sluit de ogen voor de realiteit. Ik heb ze in mijn eigen praktijk gezien, de Turkse en Marokkaanse vrouwen die niet rookten maar wel longkanker kregen, omdat ze decennia lang samenleefden met een rokende partner in kleine woningen. Ik behandel een Turks gezin waarvan de vader op 42-jarige leeftijd longkanker kreeg en overleed en waarvan de moeder en haar zes kinderen luchtwegaandoeningen hebben. Ik ben soms bang dat ook die kinderen longkanker krijgen."

Treiterlijnen worden niet verboden

Minister Brinkhorst van Economische Zaken zal de inmiddels drie jaar ingeburgerde treiterlijnen niet gaan verbieden. Hij is van mening dat het niet aan de overheid is om hierover een beslissing te nemen. Brinkhorst vertrouwt erop dat de treiterlijnen zichzelf beperkingen opleggen, om te voorkomen dat er "geen geestelijke schade wordt aangericht."

Brinkhorst kwam tot dit standpunt, na een gesprek met drie exploitanten van de treiterlijnen. De partijen kwamen snel tot de conclusie dat treitertelefoontjes in de trant van "je moeder is ernstig ziek" of ."je man gaat naar de hoeren" niet kunnen. Een geintje als dat van de pizzakoerier die aankondigt dat hij twintig dozen komt brengen, viel volgens de partijen nog wel onder het toelaatbare.

Kort geleden had Brinkhorst aan de Tweede Kamer beloofd met de treiterlijnenbranche in gesprek te gaan. Momenteel zijn er een tiental exploitanten van treiterlijnen in ons land. Brinkhorst had alle aanbieders een uitnodiging gestuurd, maar slechts drie kwamen opdagen. Desondanks verwacht de minister een goede afloop. A. de Lange, commercieel directeur van Telefuture, zegde hem toe met zijn "concullega's" hierover in gesprek te gaan.

De minister zal de exploitanten regelmatig gaan spreken. Daarnaast worden gemeenschappelijke belangen door bedrijfstak samen besproken. Een ander onderwerp van gesprek met de minister is onder meer de onderhandeling over de auteursrechten op ringtones, die de treiteraars naast de plaagtelefoontjes via internet aanbieden.

Missen van EK voetbal kost NL miljard

Wanneer het Nederlands elftal zich morgen niet weet te kwalificeren voor het EK voetbal in Portugal in 2004, dan zal dit aanzienlijke gevolgen hebben voor de Nederlandse economie. Er zou zelfs een tegenvaller van één miljard euro kunnen ontstaan. Zo worden er alleen al aan supportersreizen die niet geboekt worden, reclameopbrengsten en de oplagecijfers van tijdschriften en kranten honderd miljoen euro inkomsten door het bedrijfsleven misgelopen.

Tot deze conclusies komt algemeen directeur Henri van der Aat van sportmarketingbureau Trefpunt na berekeningen. Hij stelt dat de vervolgschade veel groter zal zijn. Zo zegt van der Aat: "Nederland is een exportland en onze voetballers zijn topambassadeurs voor de BV Nederland. Als zij slecht presteren, horen we dat aan de onderhandelingstafels in het buitenland. Ik schat zelfs dat dit in totaal Nederland een miljard euro scheelt."

Zo krijgen de verkopen van televisies, oranje tompoezen van de HEMA alleen een stimulans bij kwalificatie van het Nederlandse elftal. Oranjevla scoort ook goed rond kampioenschappen. Alles wat door de mond gaat, wordt goed verkocht," zegt Joop Holla, directeur van marktonderzoeker GfK, die over woensdag "niet zo'n goed gevoel" heeft.

Fiscus krijgt info over tweede huis Frankrijk

De Nederlandse fiscus krijgt van Frankrijk alle benodigde informatie van vijfduizend Nederlanders die in dat land de afgelopen jaren een tweede woning hebben gekocht. De Belastingdienst heeft de huiseigenaren in het vizier, omdat ze in Nederland geen belasting hebben betaald.

Via deze weg kan de fiscus controleren of de Nederlanders hun bezit ook gemeld hebben bij hun belastingaangifte in ons land. Volgens de belastingdienst zou het om miljoenen euro's gaan, die worden ontdoken.

Een tweede huis in het buitenland wordt gezien als vermogen. Vooral eigenaren van een Frans of Spaans vakantiehuis maken kans aan het onderzoek te worden onderworpen. Vele tienduizenden mensen bezitten een huis over de grens.

Jeroen van Inkel niet naar de rechter

Jeroen van Inkel stapt toch niet naar de rechter om ontbinding van zijn contract te forceren. De 42-jarige DJ wil graag naar Radio Veronica, maar mag van Radio 538, zijn huidige werkgever, niet gaan. Met een gang naar de rechter wilde hij zijn contract, dat tot 2005 loopt, laten ontbinden.

De reden voor het niet laten doorgaan van het kort geding is niet bekend. RTL Boulevard meldde gisteren contact te hebben gehad met Lex Harding, directeur van Radio 538, die meldde dat de reden van zijn afwezigheid op de popzender zeker in de persoonlijke sfeer ligt en niets te maken heeft met zijn contract. Van Inkel zou in echtscheiding liggen.

Volgens Medianieuws Weblog zou Harding nu van plan zijn Van Inkel zelf te laten gaan. "Aan een chagrijnige DJ hebben we niets," aldus RTL Boulevard.

Zware beveiligingsmaatregelen voor bezoek Bush

De Britse hoofdstad Londen is sinds vandaag weer even een vesting. Meer dan 14.000 politie-agenten moeten het staatsbezoek van de Amerikaanse president Bush aan Groot-Brittannië in goede banen leiden. Gevreesd wordt dat terroristen de gelegenheid aangrijpen om een aanslag te plegen.

Het Witte Huis drong aanvankelijk dan ook op flinke veiligheidsmaatregelen aan. In eerste instantie zou Londen vijfduizend agenten inzetten voor de komst van Bush. Dat zijn er nu aanzienlijk meer, waaronder de komst van honderden Amerikaanse agenten. De totale kosten voor de ingezette agenten bedragen vijf miljoen Britse ponden.

Het vier dagen durende staatsbezoek begint vandaag met een bezoek van Bush en zijn vrouw Laura aan Buckingham Palace. Het is voor Bush zijn eerste reis naar een grote Europese hoofdstad sinds de invasie van Irak in maart.

Veiligheidsadviseurs van Bush zijn bang voor een luchtaanval op het koninklijk paleis. De agenten die Scotland Yard heeft ingezet controleren zeer strikt op plaatsen waar terroristen hun slag zouden kunnen slaan. Zo wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met aanslagen vanaf schepen. Doelwit zouden de parlementsgebouwen kunnen zijn die liggen aan de rivier de Theems.

Opnieuw Israëliërs gedood door Palestijnen

Vanmorgen vroeg zijn op de Westelijke Jordaanoever twee Israëliërs doodgeschoten. De daders zijn vermoedelijk Palestijnse schutters. Het schietincident vond plaats voor vlak ten zuiden van Jeruzalem, aldus de Israëlische radio.

Een groep Israëliërs, wachtende bij een wegversperring, werd onder vuur genomen. Twee Israëliërs raakten toen zwaar gewond en werden met spoed naar het Hadassah Universitair Medisch Centrum overgebracht. Bij aankomst bleken beiden te zijn overleden. De vermoedelijke daders zouden met een auto in de richting van Bethlehem zijn gevlucht.

Het is nog niet bekend of het incident gevolgen zal hebben voor de mogelijk op hande zijnde ontmoeting tussen de Palenstijnse premier Qurei en Sharon. Gisterenavond meldde de Israëlische radio dat Sharon binnen een afzienbare termijn zijn Palestijnse ambtsgenoot Qurei wil ontmoeten. Voorwaarde was wel de Palestijnse regering radicale Palestijnse organisaties aanpakt en ontmantelt. De Israëlische regering heeft vooralsnog niet gereageerd op het schietincident.

Al 250 miljoen Harry Potters verkocht

Cybart had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wereldwijd zijn al meer dan 250 miljoen boeken van de Harry Potterserie verkocht. Zaterdag verschijnt echter de Nederlandse vertaling van deel vijf, waardoor het aantal nog meer zal oplopen. Van deze versie komen namelijk een miljoen exemplaren op de Nederlandse en Vlaamse markt.

De boeken zijn in 60 talen vertaald en worden in meer dan 200 landen verkocht. Schrijfster J.K. Rowling, die inmiddels al bezig is aan het zesde boek, heeft het afgelopen jaar meer dan 200 miljoen euro verdiend aan Harry.

Twee jaar celstraf geëist tegen Godett

Gisteren heeft de officier van justitie tegen de Antilliaanse politicus Anthony Godett, leider van de regeringspartij Frente Obrero (FOL), twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Het Openbaar ministerie (OM) verdenkt Godett van oplichting, valsheid in geschrifte en het aannemen van smeergeld.

Godett werd, samen met Nelson Monte, Eugene Middelhof en voormalig gedeputeerde van Toerisme van de regeringspartij PNP, Ramon Chon op zes april gearresteerd. Echter na vier weken, een dag voor de parlementsverkiezingen op de Antillen, kwam Godett op vrije voeten. Zijn partij won die verkiezingen, maar Godett kon geen premier worden vanwege het strafrechtelijk onderzoek. Daarom werd zijn zus Mirna benoemd tot minister-president, terwijl Anthony haar voornaamste adviseur bleef.

De arrestatie volgde op een twee jaar durend onderzoek van het OM naar fraude en corruptie bij verschillende overheidsbedrijven. Volgens Mirna Godett was er sprake van een politiek proces, gericht op het ondermijnen van de politieke macht van Frente Obrero. "Wie dat niet ziet, is blind", aldus Mirna Godett. De Antilliaanse justitie verwees de aantijgingen destijds resoluut naar het rijk der fabelen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1266
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
©FOK.nl e.a.