Cast over laatste seizoen The Walking Dead: "Nog nooit zoveel actie gezien"

Nu een van de langstlopende series van de afgelopen jaren tot zijn einde gaat komen, is het tijd om de balans op te maken met de hoofdcast van The Walking Dead. Wat zijn dingen die ze echt altijd al wilden doen op set en wat zijn hun warmste herinneringen? Maar wat de fans vooral willen weten is natuurlijk wat zij kunnen verwachten van het elfde seizoen van de apocalyptische show. Norman Reedus, Jeffrey Dean Morgan, Lauren Cohan, Seth Gilliam en Eleanor Matsuura hebben de antwoorden en wij spraken met ze.

Reedus weet wel hoe hij het seizoen kan omschrijven: "Het is alsof je Alice in Wonderland aan het kijken bent en de Mad Hatter een enorm gevecht heeft met de Queen of Hearts en Alice raakt ook verwikkeld in het gevecht, maar ze wil eigenlijk gewoon op zoek naar haar witte konijn. Uiteindelijk is het voor haar de keuze of ze de Queen of Hearts vermoord. Op dat moment rent de Mad Hatter achter haar aan en valt ze in het konijnenhol en is ze weer in Wonderland. Dat is er een beetje aan de hand dit seizoen, in een notendop."

The Walking Dead: Norman Reedus
The Walking Dead: Norman Reedus

Het was ook niet vanzelfsprekend dat het elfde seizoen, met alle actie dat van het scherm afspat, er zomaar kwam. De cast en crew kregen nu echt te maken met maatregelen, zelfs in de bubbel van The Walking Dead: "Ik vind het wel fijn, want ik voel me nu het veiligst op mijn werk, in het bubbeltje wat we met elkaar hebben op set. De crew heeft echt hun stinkende best gedaan om een veilige situatie voor iedereen te creëren en dat is ze wonder boven wonder gelukt", vertelt Jeffrey Dean Morgan.

"Ik vond het wel ironisch dat mensen mij tijdens het begin van de pandemie berichtjes stuurden met de vraag om advies. Mensen gingen er vanuit dat ik wel de antwoorden had, aangezien dit ook de situatie van onze show is", herinnert Lauren Cohan zich lachend. "Er zijn ook wel de afgelopen anderhalf jaar situaties geweest die we daadwerkelijk hebben geschoten, dat ik op momenten dacht 'Hey, dit komt wel bekend voor uit seizoen drie'. Dat was echt bizar", voegt Cohan er nog aan toe.

The Walking Dead: Lauren Cohan, Melissa McBride, Cassady McClincy en Christian Serratos
The Walking Dead: Lauren Cohan, Melissa McBride, Cassady McClincy en Christian Serratos

Er zijn ook andere manieren waarop de pandemie letterlijk naar de show toe kwam: "We hebben op een gegeven moment, midden in coronatijd, een aantal mini-afleveringen gedaan, terwijl we onszelf bijna moesten inrollen in plastic vanwege de veiligheid. Dat voelde overigens niet echt als onze show. Ik heb nu zo veel meer lol om dit seizoen te schieten dan dat ik had tijdens die periode. Het is nu ook veel groter wat betreft de schaal van de scènes, er is zoveel actie in dit seizoen. In de eerste afleveringen zie je ook wel gelijk een parallel met de echte wereld in de vorm van de sociale vraagstukken die er beantwoord moeten worden. Dat was ook super interessant om te onderzoeken", aldus Norman Reedus.

En met het einde in zicht komen ook alle goede herinneren van meer dan tien jaar weer allemaal terug. Jeffrey Dean Morgan, uiteraard bij het grote publiek bekend geworden als de gecompliceerde slechterik Negan, maakt zich nog niet echt druk over dat naderende einde: "Om eerlijk te zijn, we zijn pas op de helft met het schieten van dit seizoen, dus als de fans de eerste afleveringen aan het kijken zijn, zitten wij er gewoon nog middenin. We zijn al bezig sinds januari en dat wordt uiteindelijk een opnameperiode van 14 maanden. Zo'n lange shoot is zeker geen grapje, maar wat ik ermee wil zeggen is dat het einde nog lang niet in zicht is en ik er daarom nog niet zo mee bezig ben als andere mensen. Er komt vast nog een hele rits interviews aan als we aan het einde zijn van de draaiperiode. Het stomme aan deze hele periode is wel dat we naast die draaiperiode niet kunnen afspreken met elkaar zoals we normaal deden. En wie weet, misschien is het wel helemaal niet het einde voor deze personages."

The Walking Dead: Jeffrey Dean Morgan
The Walking Dead: Jeffrey Dean Morgan

In dit laatste seizoen begint de grens tussen goed en kwaad steeds verder te vervagen, iets waar het personage Father Gabriel, gespeeld door Seth Gilliam, elk seizoen wel mee te maken krijgt en iets waar we hem ook al eerder over spraken. Hoe dat nu in het laatste seizoen zich ontvouwd wil hij wel een tipje van de sluier over oplichten: "Ik denk dat sinds de Whisperer-oorlog en het effect wat die oorlog heeft gehad op Gabriel, hij het gevoel heeft dat hij wel degelijk de grens kan zien tussen goed en kwaad. Helaas is het voor hem wel zo dat de plek waar hij zich bevindt in dit seizoen er voornamelijk kwaad te vinden en hij echt zelf actief op zoek zal moeten gaan naar het goede in mensen."

En of er na elf seizoenen de bucketlist leeg is? "De eerste Walker-kill die ik mocht doen was echt tof, want er hangt wel heel veel aan vast. De scène moet er cool uitzien, jij moet er cool uitzien terwijl de kill uitvoert en dan moet het nog in het verhaal zelf passen wat betreft de toon", schiet bij Eleanor Matsuura, die Yumiko speelt, te binnen.

The Walking Dead: Eleanor Matsuura
The Walking Dead: Eleanor Matsuura

En of er nog iemand op de lijst staat om te vermoorden, als het scriptschrijven bij de acteurs zou liggen? "Ik zie Father Gabriel wel Daryl doodslaan met een stuk gereedschap waarmee hij op dat moment een motor aan het repareren is. Het moet dan wel een 25 minuten durende vechtscène zijn die door meerdere setlocaties gaat", vertelt Gilliam met een grijns op zijn gezicht. Matsuura heeft ook wel een idee voor een glorieuze scène voor Yumiko: "Ik ga dan Negan op zo'n vernederende manier vermoorden, ook al kende mijn personage Glenn niet. Die klap gaat voor de Aziatische gemeenschap zijn. Ik kan niet wachten."

Het laatste seizoen van The Walking Dead is vanaf maandag 23 augustus te zien via Star op Disney+ en elke maandagavond om 22.00 uur op FOX.