FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 22 augustus 2021

Toyota wint 24 uur van Le Mans, Frijns wint LMP2 na bizarre ontknoping

De 24 uur van Le Mans is niet geheel verrassend gewonnen door Toyota. Met de #7 en de #8 was het Japanse automerk dominant in de Hypercar-klasse, waar welgeteld vijf auto's van de partij waren. In de komende jaren gaat het deelnemersveld daar gelukkig fors groeien en kan er mogelijk na jaren weer een echte strijd gaan ontstaan.

Op een tik bij de start en hier en daar een klein probleempje na verliep de race zonder noemenswaardige incidenten voor de Toyota's. De #7 was de sterkste: Mike Conway, José Maria Lopez en Kamui Kobayashi legden het beruchte circuit in Frankrijk uiteindelijk 371 keer af, twee ronden meer dan de #8, bestuurd door Sebastien Buemi, Brendon Hartley en Kazuki Nakajima.

In de LMP2-klasse was het debuterende Belgische Team WRT vanaf de nacht dominant met de #31 en de #41, die in de ochtend de touwtjes in handen nam. Voor de auto van Robert Kubica, Louis Deletraz en Ye Yifei ging het echter op droevige wijze fout: in de allerlaatste ronde moest Ye zijn auto parkeren, er was geen gang meer in te krijgen. Zo kregen we wel een deels Nederlandse zege, want de #31 ging er met de winst vandoor met Robin Frijns achter het stuur en Ferdinand Habsburg en Charles Milesi als teamgenoten.

De #28 JOTA van onder meer Stoffel Vandoorne kwam nog erg dicht in de buurt, maar Frijns hield stand. De #29 Racing Team Nederland met Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Job van Uitert werd uiteindelijk elfde in de klasse en tweede in het ProAm-klassement. Zaterdag reed de auto lekker voorin mee, maar Van Eerd parkeerde 'm in het grind op het moment dat het begon te regenen en de ene na de andere auto de baan af ging.

Alessandro Pier Guidi, James Calado en Côme Ledogar gingen er in de #51 AF Corse Ferrari vandoor met de winst in de GTE Pro-klasse, dik veertig seconden voor de #63 Corvette van de Nederlander Nicky Catsburg en zijn teamgenoten Antonio Garcia en Jordan Taylor. De #83 AF Corse Ferrari van François Perrodo, Nicklas Nielsen en Alessio Rovera won de GTE Am-klasse, negen seconden voor de #33 Aston Martin.

Zangeres en verzetsheldin Joséphine Baker wordt herbegraven in Pantheon, krijgt posthuum de grootste eer

De overblijfselen van de in Amerika geboren zangeres en danseres Josephine Baker zullen worden herbegraven bij het Pantheon-monument in Parijs, waardoor de entertainer die een verzetsheldin in de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk was, de eerste zwarte vrouw is die de hoogste eer van het land krijgt.

De krant Le Parisien meldde zondag dat de Franse president Emmanuel Macron besloot om op 30 november een ceremonie te organiseren bij het monument in Parijs, waar de stoffelijke resten van de wetenschapper Marie Curie, de Franse filosoof Voltaire, de schrijver Victor Hugo en andere Franse beroemdheden zijn gehuisvest.

Het presidentiële paleis bevestigde het bericht van de krant.

Na haar dood in 1975 werd Baker begraven in Monaco, gekleed in een Frans militair uniform met de medailles die ze ontving voor haar rol als onderdeel van het Franse verzet tijdens de oorlog.

Baker zal de vijfde vrouw zijn die wordt geëerd met een Pantheon-begrafenis en zal ook de eerste entertainer zijn die wordt geëerd.

Holocaustoverlevende Simone Veil, een van Frankrijks meest gerespecteerde politici, werd in 2018 begraven in het Pantheon. De andere vrouwen zijn twee vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog met het Franse verzet vochten – Germaine Tillion en Genevieve de Gaulle-Anthonioz – en Nobelprijswinnaars. scheikundige Curie.

Het monument bevat ook de stoffelijke overschotten van 72 mannen.

Baker, geboren in St. Louis, Missouri, werd een megaster in de jaren dertig, vooral in Frankrijk, waar ze in 1925 naar toe verhuisde omdat ze weg wilde van het racisme en segregatie in de Verenigde Staten.

Baker werd al snel beroemd om haar "bananenrok"-dansroutines en verblufte het publiek in het Theatre des Champs-Elysees en later in de Folies Bergere in Parijs.

Ze werd Frans staatsburger na haar huwelijk met industrieel Jean Lion in 1937.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot ze zich aan bij het Franse verzet. Tijdens diverse missies verzamelde ze informatie van Duitse functionarissen die ze op feestjes ontmoette en verstopte ze berichten in haar ondergoed om ze naar Engeland en andere landen te vervoeren, waarbij ze haar sterrenstatus gebruikte om haar reizen te rechtvaardigen.

Als burgerrechtenactiviste nam ze in 1963 deel aan de March on Washington for Jobs and Freedom samen met dominee Martin Luther King Jr., die zijn "I Have A Dream"-toespraak hield.

Caruso rondt solo van zeventig kilometer af, Roglic doet beste zaken in algemeen klassement

De Italiaan Damiano Caruso heeft na een indrukwekkende solo de negende etappe in de Vuelta gewonnen. Hij was de enige overblijver van een vroege vlucht. Op de Alto de Velefique, een klim van de buitencategorie, klopte klassementsleider Primoz Roglic Enric Mas in een spurtje om de tweede plaats.

Daags voor de eerste rustdag stond er nog een pittige bergetappe op het programma, met finish bergop met finish op een klim van de buitencategorie. Daarnaast lag er ook nog een klim van de eerste categorie op het parcours. In de eerste uren van de negende etappe was er volop koers, waar niemand de ruimte kreeg van het peloton.

Uiteindelijk kreeg toch een kopgroep van elf de ruimte met daarbij sterke klimmers als Romain Bardet en Damiano Caruso. De kopgroep begon met vier minuten aan de klim van de eerste categorie, Alto Castro de Filabres. Plots ging de voorsprong van de kopgroep hard naar beneden nadat Ineos de kop had overgenomen van Jumbo-Visma. Voorin was het Caruso die versnelde en de rest van de kopgroep achterliet. Na klim van de eerste categorie was de voorsprong tussen Caruso en het peloton nog maar twee minuten, maar opeens besloot Ineos om niet meer te rijden, waardoor de voorsprong van Caruso weer opliep.

Op de slotklim kwam niemand nog in de buurt van de 33-jarige Italiaan. De Italiaan boekte daarmee zijn eerste ritzege in de Vuelta en bezorgde zijn team een mooie opsteker, nadat Mikel Landa de kopman van de ploeg vroeg op de slotklim de favorieten moest laten gaan. De Bask verloor vijf minuten en kan een goed klassement vergeten.

Op de slotklim gaf Ineos het tempo weer aan en uiteindelijk zou dat leidde tot een aanval van Adam Yates. De Engelsman kreeg Miguel Ángel López en Sepp Kuss met zich mee. Het trio fietste nam een kleine voorsprong op de groep van de andere favorieten voor de eindzege, maar na een inspanning van Primoz Roglic was dat zo rechtgezet. De Sloveen reed met Enric Mas het gat dicht, waarna duidelijk was wie de betere waren op de slotklim.

Toen Mas echt doortrok kon enkel Roglic volgen. De Sloveen en de Spanjaard sloegen de handen in elkaar en waren duidelijk de twee betere op deze klim en staan nu ook één en twee in het algemeen klassement. De nummer drie López heeft al een achterstand van meer dan één minuut op Roglic, en daarmee lijkt de Sloveen op weg naar zijn derde eindzege op rij in de Vuelta.

VrijMiBabes #67 (not very sfw!)

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Greta is terug: 'Volwassenen, jullie luisteren niet!'

Ze is weer terug. Nadat haar klimaatprotesten volledig werden weggedrukt door de pandemie, probeert Greta Thunberg nu het ergste is geweken, weer in de spotlights te komen. Haar toon is onveranderd, het wijzend vingertje is nog steeds actief.


Klimaatmeisje Greta Thunberg (Foto: Finnbarr Webster/Getty Images)

"Jongeren zoals wij luiden al jaren de noodklok. Jullie hebben gewoon niet geluisterd." Ze voegt eraan toe: "Wij zijn degenen die de rotzooi die jullie volwassenen hebben gemaakt, moeten opruimen."

Het klimaatmeisje, of haar begeleiders, vond dat ze een tegengeluid moest laten horen, nadat de VN hun eigen klimaatrapport had uitgebracht. 

"Tegenwoordig hebben miljoenen kinderen en jongeren zich verenigd in een beweging met één stem, die van besluitvormers eist dat ze het werk doen dat nodig is om onze planeet te redden van de ongekende hittegolven, enorme overstromingen en enorme bosbranden waarvan we steeds meer getuige zijn", dreigt de jeugdactiviste.

"Voor kinderen en jongeren is klimaatverandering de grootste bedreiging voor onze toekomst. Wij zijn degenen die de rotzooi zullen moeten opruimen die jullie volwassenen hebben gemaakt, en wij zijn degenen die nu meer kans hebben om te lijden", ging het mentaal chanteren nog even door, waarna ze alle ouders nog even een schop na gaf.

"Het fundamentele doel van volwassenen in elke samenleving is om hun kinderen te beschermen en er alles aan te doen om een betere wereld achter te laten dan de wereld die zij hebben geërfd. De huidige generatie volwassenen, en degenen die daarvoor kwamen, falen op wereldwijde schaal”, waarna ze eindigde door te zeggen dat de mensheid zich bevindt in een crisis van crises.

Uitslag Feyenoord - Go Ahead Eagles

Feyenoord heeft ook zijn tweede wedstrijd van dit seizoen in de Eredivisie gewonnen. In de Kuip werden de Go Ahead Eagles met 2-0 verslagen.

Feyenoord imponeerde de afgelopen week nog met een 5-0 zege in de Conference League maar had het vandaag lastig tegen de club uit Deventer. De Eagles leunden op de verdediging loerden op de counter. Daarnaast kreeg de thuisclub al snel een tegenvaller te verwerken toen Senesi al binnen tien minuten het veld moest verlaten met een blessure.

Feyenoord kreeg mogelijkheden via Toornstra,T il, Burger, Sinisterra, Jahanbakhsh, Kökçü en Trauner maar geen van alle waren succesvol. Ook Go Ahead Eagles was op de counter gevaarlijk via Brouwers, Berden en Heil maar ook aan die kant werd niet gescoord. Uiteindelijk was het Linssen die na een uur de ban brak door te scoren met een intikker nadat keeper Hahn een schot van Sinisterra los liet.

Vlak voor tijd scoorde wederom Linssen de 2-0 en hij was zelfs nog dicht bij de 3-0. De paal voorkwam echter een hattrick.

Feyenoord

2 - 0

Go Ahead Eagles

 60' Linssen
 87' Linssen
   
 
 Gele kaart: Burger, (Feyenoord), Kuipers, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Pedersen
Trauner
Senesi (Burger/8
Hendriks/85)
Malacia
Toornstra
Til
Kökçü
Jahanbakhsh (Aursnes/67)
Linssen
Sinisterra
  Hahn
Deijl (Cardona/ 70)
Nauber
J.Bakker
Kuipers
Berden (Mulenga/71)
Lucassen
P.Rommens
Brouwers (Bourhane/81)
Oratmangoen (Botos/57)
Lidberg (Heil/71)

Kimmann wint na olympisch goud ook wereldtitel BMX

Niek Kimmann heeft drie weken na het behalen van de olympische titel in Tokio ook de wereldtitel gewonnen. De 25-jarige BMX'er was de gehele wedstrijd oppermachtig en ook in de finale was Kimmann veel te sterk voor zijn concurrenten.

Kimmann, die al eens in 2015 wereldkampioen werd, wist zich makkelijk te plaatsen voor de finale en ook in de finale was de olympisch kampioen oppermachtig. De 25-jarige BMX'er had de beste start en daarna hield hij de tegenstand makkelijk van zich af. Hij won voor Sylvain André en David Graf.

Titelverdediger Van Gendt werd in de kwartfinales al uitgeschakeld. Daarna maakte hij bekend dat hij stopt met BMX.

Dames
Bij de dames ging het goud ook naar de olympisch kampioen. Bethany Shriever was in de finale duidelijk te sterk voor de rest. De Britse had de beste start en doordat achter haar werd gevallen ging ze onbedreigd naar de wereldtitel. Ze won voor de twee Nederlandse dames Judy Baauw en Laura Smulders. Merel Smulders, die op de Olympische Spelen in Tokio stuntte met de bronzen medaille, werd in de halve finales al uitgeschakeld.

IndyCar-coureur Van Kalmthout crasht en neemt titelkandidaten mee de muur in

Op de World Wide Technology Raceway in het Gateway Motorsports Park in de Amerikaanse staat Illinois werd zaterdagavond de laatste ovalrace van het seizoen in de IndyCar Series verreden. Dat leverde weinig succes op voor Rinus van Kalmthout en meerdere titelkandidaten.

De race ging van start met Will Power en Colton Herta op de eerste rij en Josef Newgarden naast Simon Pagenaud op rij twee, terwijl Rinus van Kalmthout vrijwel achteraan moest beginnen. Herta pakte bij de start de leiding, maar al na amper drie ronden volgde de eerste caution: in het middenveld raakten Ed Jones en Graham Rahal elkaar, waardoor ze beiden de muur in gingen.

Vlak voor de herstart tikte Ed Carpenter in het achterveld Dalton Kellett de rondte in, dus de caution duurde wat langer. Bij de herstart ging het alweer niet goed: teamgenoten Josef Newgarden en Simon Pagenaud raakten elkaar, waarbij Pagenaud schade opliep en er een stuk van zijn auto vloog - Newgarden, die in de bocht naar binnen kwam snijden, kon gewoon door, Pagenaud kon geen kant op.

In al het gedoe schoof Van Kalmthout op naar de tiende plek voor de volgende herstart, wat hij prima vol wist te houden tot zijn teambaas Ed Carpenter diens auto na 56 ronden in de muur hing. Alles en iedereen kwam tijdens de caution nieuwe banden en brandstof halen, behalve Sebastien Bourdais. Hij ging zo naar de leiding, Newgarden en Power gingen voorbij Herta en Van Kalmthout sloot aan op plek elf.

De herstart ging goed, de volgende bocht niet: Van Kalmthout tikte Scott Dixon aan en ging samen met kampioenschapsleider Alex Palou de muur in, einde verhaal voor die twee. Dixon kon hooguit nog achterin finishen als de boel gerepareerd kon worden, waardoor nummer twee Pato O'Ward in het kampioenschap erg lekkere zaken kon doen.

Met Newgarden, Power, Alexander Rossi en Herta voorop konden we weer eens door, waarbij met name Newgarden en Rossi zich los konden rijden van de rest. Net over de helft van de race volgde een rondje pitstops, waarbij Herta de leiding overnam van Newgarden. Dat duurde niet heel lang: minder dan tachtig rondjes voor het einde begaf zijn auto het en was zijn race voorbij.

Niet veel later eindigden de kansen voor Rossi: hij tikte de muur aan en had teveel schade om nog door te kunnen. De rest kon dat wel, met Newgarden, O'Ward, Power en nu ook Scott McLaughlin voorop. De slotfase was vervolgens eindelijk even rustig en in dezelfde volgorde bereikten ze de finish, met Newgarden als winnaar.

COVID-19: 2.499 positief getesten en 6 doden, totaal 1.918.769 en 17.953

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.499 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.918.769 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 59 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 441 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 10 patiënten opgenomen, er liggen nu 219 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 6 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.953 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Uitslag FC Twente - Ajax

Ajax heeft in zeer slechte wedstrijd de eerste punten van het seizoen verspeeld. Tegen FC Twente kwamen de Amsterdammers niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

In een voor tweederde uitverkochte Grolsch Veste begon Ajax stroef aan de wedstrijd. De ploeg hanteerde een laag tempo, waardoor Twente in de duels kon komen en er in de counter in slaagde om er een aantal keren gevaarlijk uit te komen. Kansen waren dan ook spaarzaam voor de Amsterdammers, die veelal de lange bal op spits Sebastien Haller hanteerde.

Vlak voor rust kreeg Lisandro Martinez een kopkans uit een corner, wat het slotoffensief van de eerste helft inluidde. Nog geen minuut later moest Twente-doelman Lars Unnerstall redding brengen op een kopbal van Edson Alvarez.

Het spelbeeld zette zich na rust voort, maar Ajax kwam met heel veel mazzel op voorsprong. Robin Pröpper kreeg een bal tegen zijn hak, zag hem vervolgens tegen de paal voor de voeten van Haller komen en die frommelde de bal tegen het net: 0-1. Ajax had grote moeite om de wedstrijd te domineren, waardoor Twente groeiend geloof in een resultaat kreeg. Michel Vlap en Quincy Menig kregen mogelijkheden, maar Jurriën Timber zat er bij de inzet van Menig goed tussen.

Ondanks dat de storm een beetje was gaan liggen, kwam FC Twente in de 87ste minuut langszij. Robin Pröpper nam een afvallende bal ineens op de pantoffel en verschalkte daarmee doelman Maarten Stekelenburg. In de absolute slotfase kreeg Ajax toch nog de kans op de winst, maar Unnerstall keerde de kopbal van Danilo.

FC Twente

1 - 1

AFC Ajax

 87' Pröpper    52' Haller
 
 Gele kaart: Menig, (FC Twente), Klaassen, Haller, (AFC Ajax)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Troupée
Pröpper
Oosterwolde
Smal (Hilgers/72)
Sadílek
Vlap (Bosch/66)
Ilic (Cleonise/65)
Zerrouki
Ugalde (Rots/84)
Menig
  AJAX: Stekelenburg
Mazraoui
Timber
Martínez
Blind
Gravenberch (Rensch/65)
Klaassen (Danilo/89)
Álvarez
Berghuis (Antony/65)
Haller (Neres/84)
Tadic

Amerikaanse oostkust zet zich schrap voor orkaan "Henri"

In de VS hebben vannacht de eerste regens de komst van orkaan "Henri" aangekondigd in New York en andere staten in het noordoosten. In de New York City moest vanwege een hevig onweer een groot concert in Central Park met tientallen sterren worden afgelast. De meteorologen van het Amerikaanse orkaancentrum NHC verwachten dat "Henri" om 12.00 uur (lokale tijd) de kust zal bereiken, waarschijnlijk zullen Long Island (New York) en de staten Rhode Island, Connecticut en Massachusetts de volle laag krijgen.

Met het oog op de naderende orkaan beloofde de Amerikaanse president Joe Biden zaterdag steun aan de gouverneurs van zeven bedreigde staten aan de noordoostkust van het land. Mogelijke gevolgen van de storm zijn grootschalige stroomstoringen, stormvloeden aan de kust en overstromingen in het binnenland. Autoriteiten in enkele kuststeden van Connecticut hebben aan enkele inwoners gevraagd om te evacueren.

De NHC verwacht dat "Henri" snel zijn snelheid verliest als hij aan land komt. Volgens CNN wonen ongeveer zes miljoen mensen in de gebieden waar een orkaanwaarschuwing van kracht is. In het noordoosten is er sinds 1991 geen storm van deze kracht geweest, en op Long Island zelfs niet sinds 1986. Er zijn overstromingswaarschuwingen afgegeven voor meer dan 35 miljoen mensen.

De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, heeft de noodtoestand uitgeroepen voor delen van de Amerikaanse staat. Deze omvatten de stad New York, Long Island en een paar andere gebieden. In de VS wordt de noodtoestand vaak uit voorzorg uitgeroepen, omdat daarmee de verantwoordelijkheden worden verlegd van de federale overheid naar de regionale autoriteiten. Cuomo verwacht voor de stad New York alleen zware regenval en wat lichte overstromingen. Burgemeester Bill de Blasio riep de inwoners van New York op om onnodige autoritten en reizen te vermijden.

Mensen sterven in het gedrang voor de poort van vliegveld Kabul

Er heerst al dagen chaos rond het vliegveld van Kabul. Wanhopige mensen proberen bij de evacuatievliegtuigen te komen terwijl de poorten van het militaire vliegveld vanwaar de evacuaties plaatsvinden grotendeels gesloten blijven. Verscheidene mensen werden gisteren in de menigte 'doodgedrukt', er zijn al 7 doden geteld.

Volgens de Britse regering zijn er zeven mensen omgekomen in de menigte rond het vliegveld in Kabul. "Onze gedachten gaan uit naar de families van zeven Afghaanse burgers die op tragische wijze zijn omgekomen in de menigte in Kabul", aldus een verklaring van het ministerie van Defensie.

Een correspondent van de Britse omroep Sky News had eerder opnamen gemaakt van chaotische taferelen buiten de poorten van de luchthaven. Veel mensen waren uitgedroogd en wanhopig. Volgens de correspondent konden hulpverleners bij meerdere mensen geen teken van leven meer ontdekken, waarna ze in witte handdoeken werden gewikkeld.

Ondanks de grote hitte en de aanhoudende chaos blijven mensen in groten getale naar de ingangen van de luchthaven komen, zo meldt een ooggetuige. Hij is met zijn gezin om middernacht vertrokken naar het vliegveld in de hoop dat er dan minder mensen zouden wachten om binnen te komen en ze dichter bij de gate zouden kunnen komen. "We hebben tot nu toe nog geen uur geslapen", zei de persoon, die zegt op een lijst voor een vlucht te staan. "En nu brandt de zon op ons." Momenteel worden Britten regelmatig bij de ingang geroepen en naar het vliegveld begeleid. De mensen in de menigte, die allemaal hopen op een evacuatievlucht naar het buitenland, reageren agressief en blijven schreeuwen. "Maar we willen geen kans missen om binnen te komen."

Kinderen verliezen hun ouders in de menigte
Volgens berichten in de lokale media zijn er al meerdere kinderen verdwaald in de mensenmassa. Volgens een bericht van de televisiezender Ariana News zorgt een gezin uit de hoofdstad al een week voor een kind (6) dat vastzat in het prikkeldraad bij het vliegveld. Ondanks vele inspanningen zijn de ouders van het kind tot op de dag van vandaag niet te vinden, aldus de familie die het kind heeft opgevangen. De zesjarige jongen zei dat hij met zijn ouders naar het vliegveld was gereden om het land te verlaten. Zijn vader ging vooruit, maar toen viel de jongen. Kort daarna kon hij beide ouders niet meer zien. Lokale journalisten meldden op sociale media dat mensen foto's van vermiste kinderen op de luchthaven plaatsten.

Sinds de Taliban aan de macht kwamen in Afghanistan, hebben talloze Afghanen en buitenlandse burgers elke dag geprobeerd toegang te krijgen tot de luchthaven van de hoofdstad om met een van de evacuatievluchten het land uit te komen. De Duitse en Amerikaanse ambassades in Kabul hebben zaterdag hun burgers afgeraden om naar het vliegveld te komen.


Het nutteloze feitje van de dag: Samenwerken en profiteren

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen de Spar supermarkten natuurlijk vooral van hun boompje in het logo maar wist je dat de naam eigenlijk niks met bomen te maken heeft en een acroniem is? In 1932 begon in het Nederlandse Seghwaert een bedrijf wat uitgroeide van één winkeltje tot een groot internationaal concern. Het winkeltje had als motto 'Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig' en dat groeide uit tot de naam van de winkel, DE SPAR. Vanwege de internationale uitbreiding is 'DE' later gesneuveld en bleef 'SPAR' over.

Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig (WikiCommons/Andre Engels)
Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig (WikiCommons/Andre Engels)

Cricketrel duurt voort: VOC weigert te spelen na mogelijk racisme

Een mogelijk racistisch incident tijdens de competitiewedstrijd tussen HCC uit Den Haag en VOC uit Rotterdam houdt de  gemoederen in de Nederlandse cricketwereld momenteel flink bezig. De beroepscommissie van de KNCB oordeelde dat het op 15 augustus gestaakte duel moest worden overgespeeld. Maar daar had VOC echter geen zin in. De Rotterdamse club besloot om vandaag niet in Den Haag te verschijnen vanwege de hoog opgelopen emoties. Lees verder bij de Stentor.

De wedstrijd werd oorspronkelijk gestaakt op 15 augustus nadat HCC wegliep uit protest tegen een vermeende racistische opmerking van een VOC-speler tegen de HCC-wicketkeeper, en de punten werden toegekend aan VOC. Maar dit werd vrijdag teruggedraaid door de Beroepscommissie van de KNCB en de wedstrijd moest worden overgespeeld.

In een zaterdagavond afgegeven verklaring verklaarde het VOC-bestuur:

"VOC steunt de Spirit of Cricket en wijst elke aanval erop af. Op basis daarvan heeft VOC met pijn in ons crickethart besloten morgen niet het veld op te gaan tegen HCC. We zien dat de emoties herhaaldelijk zo hoog zijn opgelopen dat het op korte termijn onverstandig lijkt om zo'n beladen wedstrijd te spelen. Het risico op verdere escalatie achten wij groot en dat verdient cricket in Nederland niet.

Onze speler is, vóór een hoorzitting op tegenspraak, enorm beschadigd door publieke beschuldigingen en oordelen. We zien dat hij hierdoor diep geraakt is. Als club en als team staan we solidair met hem, hoezeer we ook de gang van zaken betreuren. We aanvaarden de waarschijnlijke consequentie dat HCC tot winnaar wordt uitgeroepen van de wedstrijd die op zondag 22 augustus staat gepland. We hopen verder dat dit zal bijdragen aan een positieve afsluiting van het cricketseizoen."

In reactie hierop heeft de KNCB bekend gemaakt:

"Vanavond om 21.15 uur kreeg de KNCB van het bestuur van VOC te horen dat hun eerste elftal om gegronde redenen niet zou deelnemen aan deze verplaatste Topklasse-wedstrijd.

De KNCB zal de komende dagen een onderzoek starten naar het hoe en waarom dit besluit is genomen, en vervolgens de consequenties in overweging nemen."

Lichaam Tamar (14) uit Marken verplaatst na fatale aanrijding op dijk

Het stoffelijk overschot van het veertienjarige meisje Tamar uit Marken is, nadat ze vorig jaar zomer dodelijk werd geraakt door een auto op de Zeedijk tussen Marken en Monnickendam, volgens een ongevallendeskundige versleept naar de berm. Dit meldt de advocaat van de nabestaanden, Sébas Diekstra. Zo valt bij het AD te lezen.

Onlangs oordeelde het Openbaar Ministerie dat een destijds 28-jarige Duitser verantwoordelijk was voor de aanrijding, maar dat hij niet had kunnen vermoeden dat sprake was van een ongeval. De man had verklaard dat hij wel wat merkte gedurende het rijden maar dacht dat hij over een beschadiging van het wegdek reed. Hij kreeg wel een boete omdat hij ten tijde van het ongeluk op zijn telefoon keek.

Ongevallendeskundige Willem Baan Hofman concludeert nu op basis van de op de weg gevonden sporen dat Tamar na de aanrijding moet zijn verplaatst. Ook forensisch patholoog Frank van de Goot meldt dat hij dit scenario niet kan uitsluiten.

"Je kunt duidelijk zien dat het slachtoffer eerst vooruit is geschoven en dat er dan een hoek in zit. Wij analyseren honderden ongevallen en die hoek kan niet zijn gekomen als gevolg van een aanrijding of een ongeval”, aldus Baan Hofman.

Het OM heeft deze theorie wel onderzocht maar kon geen DNA van de betrokken personen op het lichaam van Tamar vinden.

De advocaat van de nabestaanden heeft laten weten dat ze verder onderzoek willen afwachten, alvorens de beslissing te nemen om verdere stappen te nemen zoals het starten van een artikel 12 procedure.

Zanger en gitarist Don Everly (84) van The Everly Brothers overleden

In Nashville is de vierentachtig jarige zanger Don Everly van The Everly Brothers overleden. Don Everly en zijn twee jaar jongere broer Phil waren vooral in de jaren 50 en 60 populair met hun rock-'n-roll- en countrymuziek.

Ze scoorden wereldhits met nummers als Bye Bye Love, Till I kissed you, Wake Up Little Susie en All I Have to Do Is Dream.

Zijn familie deelde een bericht via Instagram: "Met grote droefenis melden we het overlijden van Isaac Donald Everly. Hij laat zijn vrouw Adela, moeder Margaret, vier kinderen en zes kleinkinderen achter."

Veel beroemde artiesten als The Beatles, Queen, The Beach Boys, Bob Dylan en Simon & Garfunkel hebben hun inspiratie opgedaan en hebben zich laten beinvloeden door de muziek van The Everly Brothers. Gitarist Keith Richards van de Rolling Stones noemde hem "een van de beste gitaristen die ik ooit heb gehoord".

In 1986 werden The Everly Brothers als eerste groep in de Rock & Roll Hall of Fame opgenomen, tussen grootheden als Elvis Presley, Buddy Holly en Little Richard. Het laatste album van de muzikale broers verscheen in 1989. Broer Phil Everly overleed in 2014 op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longziekte.

 

Vuelta: Etappe 9 - Klimmersbenen gezocht

Fabio Jakobsen is écht helemaal terug: etappe acht in de Vuelta a España leverde al zijn tweede sprintzege van de week op. Vandaag zal hij vooral proberen om op tijd de finish te bereiken, want er worden geen sprint-, maar klimmersbenen gezocht.

Men gaat van start in Puerto Lumbreras, om vervolgens na een korte aanloop al omhoog te gaan. Nog niet al te hevig, hoewel ook zeker niet makkelijk, maar daarna volgt een behoorlijke klim naar de Alto Collado Venta Luisa, een klim van bijna dertig kilometer waarin rustige stukken afgewisseld worden met steile delen - de top ligt op bijna twee kilometer hoogte.

Na een afdaling en nog wat klein klim- en daalwerk gaat het vervolgens omhoog richting de finish op de Alto de Velefique, een klim van dik dertien kilometer aan ruim zeven procent, bepaald niet makkelijk. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier wordt elke meter uiteraard weer nauwgezet besproken, pak 'm er vooral weer bij.

De 188 kilometer lange etappe gaat rond het middaguur van start, Eurosport is er zelfs op de Player pas bijna drie uur later bij, Sporza zelfs pas tegen vier uur in de middag - lastig te begrijpen, want dan is de eerste echt grote klim al bijna klaar. De finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes op het programma.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Marokkaanse Rolex-rover veroordeeld tot negen maanden celstraf

De rechtbank heeft een 34-jarige man die eind 2020 in de binnenstad op gewelddadige wijze een Rolex-horloge stal deze week veroordeeld tot negen maanden celstraf.

De diefstal vond op 4 december 2020 plaats. Met twee handlangers duwde hij het slachtoffer, zorgde hij dat de man uit balans raakte en maakte hij schoppende bewegingen, iets dat de rechter omschrijft als een voetbaltruc. Uiteindelijk haalde de man het horloge van de pols van het slachtoffer en rende hij met de andere twee weg.

Geweld
De dader, die in Marokko geboren is en geen vaste woon- of verblijfplaats heeft in Nederland, heeft de diefstal bekend. Zijn advocaat vond wel dat de man geen geweld had gebruikt. Ze wilde dat hij een straf zou krijgen die niet hoger was dan het voorarrest, mede omdat zijn vrouw zwanger was en hij terug wilde naar zijn familie.

De rechtbank vond dat diefstal met geweld wel bewezen kon worden. Zo had het slachtoffer verwondingen aan zijn hand. "De verdachte heeft met het plegen van dit feit op grove wijze inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer. De verdachte heeft enkel oog gehad voor zijn eigen financieel gewin en geen rekening gehouden met de impact van zijn handelen op het slachtoffer", staat in het vonnis.

Eerder veroordeeld
Ook is de horlogerover op 14 december 2020 al veroordeeld tot drie maanden celstraf voor diefstal met geweld. De officier van justitie had negen maanden celstraf met aftrek van voorarrest geëist voor de diefstal op 4 december en de rechtbank heeft die eis overgenomen.

Het slachtoffer had 200.000 euro aan materiële schade en 50.000 euro aan immateriële schade gevorderd. Dat geld krijgt hij niet. Volgens de rechtbank is het bedrag niet onderbouwd. Het slachtoffer kan er nog voor kiezen om naar een civiele rechter te stappen.

Vrijgesproken
De horlogerover werd ook verdacht van een diefstal van een Rolex op 11 december. Hoewel er 'sterke aanwijzingen' zijn dat hij op camerabeelden te zien is die voor of na de diefstal zijn gemaakt, kon niet worden vastgesteld dat hij de diefstal daadwerkelijk heeft gepleegd. Hij is daarom voor die diefstal vrijgesproken.

Cast over laatste seizoen The Walking Dead: "Nog nooit zoveel actie gezien"

Nu een van de langstlopende series van de afgelopen jaren tot zijn einde gaat komen, is het tijd om de balans op te maken met de hoofdcast van The Walking Dead. Wat zijn dingen die ze altijd al wilden doen op set en wat zijn hun warmste herinneringen? Maar wat de fans vooral willen weten is natuurlijk wat zij kunnen verwachten van het elfde seizoen van de apocalyptische show. Norman Reedus, Jeffrey Dean Morgan, Lauren Cohan, Seth Gilliam en Eleanor Matsuura hebben de antwoorden en wij spraken met ze.

FloJo's wereldrecord 100 meter na 33 jaar benaderd door Thompson

De Olympische Spelen in Tokyo zijn voorbij, maar het atletiekseizoen is dat natuurlijk nog niet. In het Amerikaanse Eugene ging de Diamond League weer verder met de Prefontaine Classic, waar gigantisch hard gelopen werd.

100m vrouwen
De voor de Spelen op wiet betrapte topfavoriete Sha'Carri Richardson wilde revanche nemen voor het missen van de Spelen, maar dat lukte niet: laatste. De winst ging naar olympisch kampioene Elaine Thompson-Herah en niet in een beetje een tijd ook: 10,54 seconden, de op één na snelste tijd ooit gelopen en 's werelds beste tijd sinds Florence Griffith-Joyner in 1988 het wereldrecord op 10,49 zette. Landgenote Shelly-Ann Fraser-Pryce werd met 10,73 seconden tweede, voor de 10,76 van Shericka Jackson: exact hetzelfde Jamaicaanse podium als in Tokyo.

200m mannen
Noah Lyles slaagde niet in zijn gouden missie op de Spelen, maar liet zien dat de vorm in elk geval goed was: hij snelde naar 19,52 seconden, de negende tijd ooit - alleen hijzelf (19,50), Yohan Blake (twee keer), Usain Bolt (vier keer) en Michael Johnson (één keer) waren ooit sneller. Kenneth Bednarek werd in een rappe 19,80 seconden tweede, broertje Josephus Lyles pakte plek drie in 20,03 seconden.

Kogelstoten mannen
Ruim twee maanden geleden zou het nog een wereldrecord zijn geweest, maar de 23,15 meter van Ryan Crouser was nu 'slechts' de derde prestatie ooit, na zijn wereldrecord in juni (23,37) en zijn gouden stoot in Tokyo (23,30). Worp vier ging dik over de 23 meter, in de beslissende top-3-ronde kwam hij tot 22,41 meter en de winst. De Braziliaan Darlan Romani en de Amerikaan Joe Kovacs kwamen tot 21,69 en 21,94 meter in de reguliere ronden en 21,44 (Romani) plus een foutworp (Kovacs) in de beslissende ronde.

100m mannen
André de Grasse had een sterke start en dan kan de rest het wel schudden: de olympisch kampioen op de 200 meter snelde - helaas met wat teveel wind in de rug - naar een vlijmscherpe 9,74 seconden. Fred Kerley, ooit toch vooral op de 400 meter het toptalent, werd in 9,78 tweede, voor de 9,82 van Ronnie Baker.

200m vrouwen
Een zeer mooie race, waarin op 170 meter nog zeker vier dames kans hadden op de winst. Die ging ietwat verrassend naar Mujinga Kambundji: de Zwitserse snelde na 22,06 seconden over de meet, vlak voor de Amerikaanse Gabby Thomas (22,11) en de herstelde Britse Dina Asher-Smith (22,19).

Mijl mannen
De Bowerman Mile is een klassieker in Eugene en olympisch 1500 meter-kampioen Jakob Ingebrigtsen ging er samen met de Australiër Stewart McSweyn vroegtijdig vandoor. Een goede keuze, want de twee bleven weg en Ingebrigtsen pakte de winst in 3:47,24 minuten, 's werelds snelste tijd sinds 2007. McSweyn werd in 3:48,40 tweede, voor de Keniaanse medefavoriet Timothy Cheruiyot (3:51,17).

5000m vrouwen
De wedstrijd telde niet mee in de Diamond League, maar Sifan Hassan deed er een wereldrecordpoging. Letesenbet Gidey liep vorig jaar in Valencia naar 14:06,62 minuten en dat bleef ook na Hassan's poging het wereldrecord: de Nederlandse kon het tempo in de tweede helft niet aan en finishte in 14:27,89 minuten, wel ruim genoeg voor winst.

800m vrouwen
Haas Kaylin Whitney, ooit een toptalent op de sprint, trok behoorlijk hard door, maar olympisch kampioene en supertalent Athing Mu bleef goed in de buurt. Even werd het wereldrecord uit 1983 er zelfs bij gepakt, maar Jarmila Kratochvilova blijft nog even in de boeken staan: Mu won in 1:55,04 minuten, wel een indrukwekkende tijd. Kate Grace werd in 1:57,60 tweede, voor de 1:57,71 van de Jamaicaanse Natoya Goule.

3000m steeplechase vrouwen
Norah Jeruto uit Kenia en de Amerikaanse Courtney Frerichs stuwden elkaar flink op en dat leverde een razendsnelle tijd op: Jeruto won in 8:53,65 minuten, de op twee na snelste tijd ooit gelopen. Frerichs finishte in 8:57,77 minuten, de zevende tijd ooit, terwijl ook de Keniaanse Hyvin Kiyeng met 9:00,05 erg snel was - zuur genoeg was het voor Kiyeng door de jaren heen wel de derde keer dat ze nét niet onder de negen minuten dook (9:00,01 - 9:00,05 - 9:00,12).

1500m vrouwen
Faith Kipyegon werd door gangmaakster Chanelle Price lekker op weg geholpen richting wereldrecordschema, maar in de laatste ronde kon de Keniaanse olympisch kampioene dat net niet meer bolwerken. Ze won wel met overmacht in 3:53,23 minuten, de tiende tijd ooit gelopen. De Australische Linden Hall werd in 3:59,73 tweede, vlak voor de Amerikaanse Josette Norris (4:00,07).

400m horden vrouwen
Met Dalilah Muhammad stond er maar één van de grote drie aan de start, en de Amerikaanse was dan ook met afstand de beste: winst in 52,77 seconden, een ruime seconde voor landgenote Shamier Little (53,79), terwijl Gianna Woodruff uit Panama in een keurige 54,20 de derde plek pakte.

Hoogspringen vrouwen
Iryna Gerashchenko uit Oekraïne en de Amerikaanse Vashti Cunningham sprongen beiden over 1,98 meter, maar faalden op twee meter en dus moest er een jump-off komen. De lat ging telkens twee centimeter omlaag, maar pas op 1,92 meter haalde Cunningham het...en Gerashchenko ook. De lat ging zo dus weer omhoog, en op 1,94 meter volgde er een onderscheid: Cunningham ging mis, Gerashchenko pakte de winst. Kamila Licwinko uit Polen werd met 1,90 meter derde.

Twee mijl mannen
Het is weliswaar een incourante afstand, het deelnemersveld was ijzersterk. Olympisch 5000 meter-kampioen Joshua Cheptegei uit Oeganda ging er in 8:09,55 minuten na een mooie sprint met de winst vandoor, de Ethiopiër Selemon Barega werd met 8:09,82 tweede, één honderdste voor de Amerikaan Paul Chelimo.

Hinkstapspringen mannen
Pedro Pablo Pichardo's eerste van vijf reguliere pogingen was met 17,24 meter al genoeg om naar de top-3 te mogen, hij sloeg daarna vier keer over. Met 17,63 meter pakte hij vervolgens overtuigend de winst, de Burkinees Hugues Fabrice Zango bleef steken op 17,12m en de Amerikaan Donald Scott werd met 17,03m derde.

800m mannen
Marco Arop liep in de slotfase hard weg bij de rest en dat leverde de Canadees in 1:44,51 minuten een fraaie zege op. Ferguson Rotich uit Kenia werd op een halve seconde tweede, vlak voor olympisch kampioen en landgenoot Emmanuel Korir, die in Tokyo nog net te sterk was voor Rotich.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Het was geen geweldige wedstrijd, maar dat kon Katie Nageotte weinig schelen: zij sprong in haar derde poging als enige over 4,82 meter en pakt de winst. De Britse Holly Bradshaw noteerde 4,72 meter en sprong daarna drie keer fout, de Amerikaanse Olivia Gruver werd met 4,52 meter al derde.

Dames Twente buigen 0-3-achterstand om in CL, PSV klaar dankzij Miedema

FC Twente heeft in de kwalificaties voor de Champions League Vrouwen een 0-3-achterstand omgebogen in een 5-3-overweinning op Subotica. PSV is wel door Arsenal (1-3), waar Vivianne Miedema een van de doelpuntenmakers was.

Tien minuten voor tijd keek Twente tegen een 0-3-achterstand aan tegen het Servische Subotica. Via twee treffers van Fenna Kalma en één van Anna-Lena Stolze in zeven minute sleepte de landskampioen er toch een verlenging uit.

In de verlenging maakte Kalma uit een strafschop haar hattrick compleet en Bente Jansen zorgde voor de bevrijdende 5-3. De landskampioen speelt in september een playoff voor een plek in de groepsfase van de Champions League. Het format van de Champions League is bij de vrouwen is op de schop gegaan. Er zal dit seizoen voor het eerst een groepsfase zijn met zestien (4x4) ploegen. 

PSV zien we niet terug in de playoffs. Oranje-international Miedema brak in de negentiende minuut de ban voor Arsenal. De spits was het eindstation van een vloeiende aanval van en klopte van dichtbij PSV-keeper Sari van Veenendaal. Op slag van rust verdubbelde Arsenal de voorsprong in Moskou via Mana Iwabuchi. PSV speelt in de Russische hoofstad omdat Lokomotiv Moskou het minitoernooi met vier clubs mocht organiseren. PSV was in de halve finale met 3-1 te sterk voor de thuisploeg.

Vlak na de onderbreking deed PSV wat terug via Esmee Brugts. De achttienjarige aanvaller dook vrij op achter de achterhoede van Arsenal en tikte de bal langs de keepster van Arsenal. In de 65e minuut herstelde Arsenal de orde. Het werd 3-1. Iwabuchi maakte haar tweede doelpunt van de avond. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.