Blizzcon 2016 - FOK! Games toernooigids voor esports

6. World of Warcraft

Het is de oudste van de vijf spellen van Blizzard die een eSport-scene hebben en het is een niche vergeleken met spectaculaire games zoals DotA en League of Legends, maar ook het World of Warcraft-wereldkampioenschap kent vele liefhebbers die ervan houden te kijken naar een potje PvP op het hoogste niveau. Tevens is het het eerste wereldkampioenschap na de release van Legion, en daarmee is er ook een nieuwe class aan het strijdtoneel toegevoegd: de demon hunter. Gaan we die nog terugzien in het weekend van 4 en 5 november?

WoWbannertoernooigids

Hoe is de opzet?

Het wereldkampioenschap World of Warcraft bestaat uit arena-PvP van drie tegen drie. Elke serie van wedstrijden begint in Nagrand arena, waarna het verliezende team de map kiest voor het volgende potje. Gevechten eindigen wanneer een team volledig gedood is (alhoewel als er één speler neergaat, de wedstrijd in feite al gespeeld is) of wanneer er 25 minuten zijn verstreken. Om er voor te zorgen dat een wedstrijd niet eindeloos voortduurt worden de healing spells steeds zwakker zodat het steeds moeilijker wordt in leven te blijven.

De kwalificatie voor het wereldkampioenschap van dit jaar is identiek aan die van vorig jaar. Tijdens de kwalificatie werd voor World of Warcraft de wereld opgedeeld in drie regios: Amerika plus Australië en Nieuw-Zeeland, Europa, China, en de combinatie van Zuid-Korea en Taiwan. Tijdens de kwalificatie werden online toernooien georganiseerd, waarbij de winnaars zich kwalificeerden voor de regionale kampioenschappen. Voor Europa en Amerika werden op deze kampioenschappen drie plaatsen vergeven voor Blizzcon, voor China en Zuid-Korea ieder één.

Net zoals bij Starcraft en Hearthstone vinden er in elke groep twee wedstrijden plaats, waarbij de winnaars van die wedstrijden tegen elkaar spelen om te bepalen wie er door gaat naar de halve finale. De verliezer van de winnaarwedstrijd mag in de herkansing tegen de winnaar van de eliminatiewedstrijd, die wordt gespeeld tussen de twee verliezers van de eerste twee wedstrijden. In de groepsfase en de halve finales geldt een best-of-five, in de finale wordt gespeeld in een best-of-seven.

Wie doen er mee?

Het zal wat lastiger worden om de teams die meedoen aan World of Warcraft uit elkaar te houden, want Method komt zowel op de proppen met een Amerikaans als een Europees team, en ook Panda Gaming (China) en Panda Global (Amerika) kunnen voor de nodige verwarring zorgen. Tempo Storm maakt de Amerikaanse delegatie compleet en gaat opnieuw op zoek naar glorie na vorig jaar uitgeschakeld te zijn in de halve finale.

Voor Europa doen ook nog Toxic Youth en NG Blue mee, de Korea/Taiwancombo zenden Longzhu Gaming af.

Wat staat er op het spel?

World of Warcraft heeft de kleinste prijzenpot van alle games (als je Overwatch niet meetelt) van een 'schamele' 250.000 dollar, met 20.000 dollar voor de nummers vier en drie, 50.000 dollar voor de verliezend finalist en 120.000 dollar voor de wereldkampioen. Uiteraard krijgen de winnaars weer een fraaie trofee in de vorm van de figuur aan de weerszijden van de Dark Portal. De prijzenpot werd overigens heftig bekritiseerd door PvPers uit de WoW-community, omdat het prijzengeld voor andere games van Blizzard dit jaar wél is gestegen maar World of Warcraft hierop de uitzondering vormt.

WoWtrofee

Wie gaat er winnen?

De Europeanen zijn altijd heer en meester geweest wanneer het aankomt op professioneel World of Warcraft en daar zal dit jaar waarschijnlijk weinig verandering in komen. Van de Europese teams heeft NG Blue hoogstwaarschijnlijk de beste papieren door hun consistente prestaties van het afgelopen jaar, maar ook Toxic Youth heeft een prima samenstelling van classes die momenteel sterk zijn zoals enhancement shaman en restoration druid.

Wanneer moet ik kijken?

De eerste twee wedstrijden alsmede de winnaarswedstrijden in zowel groep A als groep B worden gespeeld op 28 oktober en beginnen om 20:00 uur. De eliminatiewedstrijden worden op 4 november gespeeld en beginnen om 17:00 uur. Na een korte pauze worden ook de deciders gespeeld vanaf 20:00 uur en vanaf 22:00 beginnen ook de halve finales. De finale wordt gespeeld op 5 november, en begint om 18:00 uur.

Alles is uiteraard live te volgen via het twitch-kanaal van World of Warcraft.

Groep A

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
28 oktober NG Blue - Tempo Storm 3 - 1   
28 oktober Longzhu Gaming - Panda Global (NA) 0 - 3   
28 oktober NG Blue - Panda Global (NA) 3 - 1  NG Blue door naar halve finale
4 november Tempo Storm - Longzhu Gaming 3 - 0   
4 november Panda Global (NA) - Tempo Storm 0 - 3  Tempo Storm door naar halve finale

Groep B

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
28 oktober Method (NA) - Method (EU) 3 - 0   
28 oktober Panda Gaming (CN) - Toxic Youth 0 - 3   
28 oktober Method (NA) - Toxic Youth 0 - 3  Toxic Youth door naar halve finale
4 november Method (EU) - Panda Gaming (CN) 3 - 2  
4 november Method (NA) - Method (EU) 3 - 0  Method (NA) door naar halve finale 

 Halve finale

Datum Wedstrijd Uitslag
4 november Toxic Youth - Tempo Storm 3 - 1 
4 november NG Blue - Method (NA) 0 - 3 

Finale

Datum Wedstrijd Uitslag
5 november  Toxic Youth - Method (NA) 4 - 3