Blizzcon 2016 - FOK! Games toernooigids voor esports

4. Hearthstone

Na maanden en maanden van strijden, nadenken en een nodige hoeveelheid geluk hebben zestien spelers zich weten te kwalificeren voor het Wereldkampioenschap Hearthstone. Vier spelers uit elke regio (Europa, Amerika, Asia-Pacific en China) hebben een regionaal kampioenschap gewonnen om hun plaats te verzekeren. Zij gaan tijdens het WK hun gooi doen naar een deel van de prijzenpot van één miljoen euro.

Hearthstonebanner
Wat is de opzet?

Bij de kwalificaties van Hearthstone wordt de wereld opgedeeld in vier regios: Amerika, Europa, Azië-pacific en China. In de regios Amerika, Europa en Azië-pacific vinden over het jaar drie 'grote' kampioenschappen plaats, waarbij de winnaar direct een plekje verdient op Blizzcon: een in de winter, een in de lente en een in de zomer. De laatste plek wordt vergeven tijdens een laatste toernooi, het zogenaamde 'last call'-toernooi. Hierbij worden de spelers uitgenodigd die over het jaar de meeste punten hebben verzameld tijdens toernooien of in ranked play. De winnaar van dat toernooi is de laatste van zijn regio die naar Blizzcon mag. De enige uitzondering hierop vormt China, die zijn eigen kwalificatie hanteert. Spelers deden daar mee aan de zogenaamde golden league, waarbij de vier spelers met de meeste punten gekwalificeerd waren voor Blizzcon.

Er zijn in totaal vier groepen, waarbij uit elke regio één speler geplaatst is. Zij strijden tegen elkaar voor een plaats in de halve finale via een best-of-five serie met één ban. Dit betekent dat er één deck verbannen wordt, zodat deze niet gebruikt kan worden. In de groepsfase zijn er vijf potjes per groep. Spelers die hun eerste match weten te winnen, komen elkaar daarna tegen voor een plaats in de kwartfinale. De verliezer van deze match komt de winnaar tegen uit de losersbracket. De winnaar van deze decider mag ook naar de kwartfinale. Vanuit elke groep plaatsen zich dus twee spelers voor de kwartfinale.

Wie doen er mee?

Iedereen die de berichtgeving op FOK! Een beetje heeft gevolgd, weet dat Thijs ‘‘ThijsNL’’ Molendijk zich heeft geplaatst voor de groepsfase. Als eerste speler ooit is hij twee keer achter elkaar Europees Kampioen geworden en hij is bovendien vorig jaar als derde geëindigd op het WK. Een goed kanshebber dus. Andere grote kanshebbers zijn onder andere William ‘’Amnesiac’’ Barton, het vijftienjarige wonder uit Amerika en de omstreden Kazak Ole ‘’Naiman’’ Batyrbekov.

Voor Europa komen naast Thijs en Naiman ook ‘Pavel’ uit Rusland en ‘DrHippi’ uit Oekraïne uit. Amerikaanse vertegenwoordigers zijn naast Amnesiac spelers ‘HotMEOWTH’, ‘Bbgungun’ en ‘Cydonia’. De hoop vanuit Asia-Pacific is gevestigd op ‘Handsomeguy’, ‘Yulsic’, ‘Che0nsu’ en ‘DdaHyoNi’. De Chinese delegatie bestaat uit ‘Omegazero’, ‘Hamster’, ‘Jasonzhou’ en ‘Breath’.

Wie gaat er winnen?

Er doen dit jaar minder bekende namen mee, dus het zou zomaar kunnen dat een onbekende underdog er met de hoofdprijs vandoor gaat. Elke speler heeft een regionaal toernooi weten te winnen, dus de game begrijpen ze allemaal. Toch zet ik wederom mijn geld in op ThijsNL. Hij is consistent actief op een hoog niveau, maakt zelden fouten en begrijpt de ingewikkeldere decks als geen ander. Het zou in ieder geval een mooie bekroning zijn op zijn prestaties tot nu toe.

Wanneer moet ik kijken?

De groepsfase vindt nog voor Blizzcon zelf plaats. Van woensdag 26 tot en met zondag 30 oktober vinden de groepsfasen plaats. Elke dag vindt van elke groep één match plaats. De matches beginnen elke dag om 18:00 uur Nederlandse tijd (met uitzondering van zondag 30 oktober, dan begint het om 17:00 uur Nederlandse tijd). De kwartfinales beginnen vrijdag 4 november om 20:15 Nederlandse tijd, de halve finales en finale volgen zaterdag 5 november vanaf 18:30 Nederlandse tijd.

Alle wedstrijden zijn live te volgen via het Twitch-kanaal van Hearthstone.

Groep A

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
26 oktober Handsomeguy - Cydonia  0 - 4  
27 oktober Jasonzhou - ThijsNL 4 - 3  
28 oktober Cydonia - Jasonzhou 3 - 4  Jasonzhou door naar kwartfinale
29 oktober Handsomeguy - ThijsNL 4 - 3   
30 oktober Cydonia - Handsomeguy 4 - 1  Cydonia door naar kwartfinale

Groep B

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
26 oktober Bbgungun- Naiman 4 - 3  
27 oktober che0nsu - Hamster  4 - 2  
28 oktober Bbgungun - che0nsu 2 - 4  che0nsu door naar kwartfinale
29 oktober Naiman - Hamster  3 - 4   
30 oktober Bbgungun - Hamster  0 - 4  Hamster door naar kwartfinale 

Groep C

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
26 oktober DrHippi - Breath 4 - 3  
27 oktober Amnesiac - Yulsic 4 - 2  
28 oktober DrHippi - Amnesiac 1 - 4  Amnesiac door naar kwartfinale
29 oktober Breath - Yulsic 3 - 4  
30 oktober DrHippi - Yulsic 4 - 2 DrHippi door naar kwartfinale

Groep D

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
26 oktober OmegaZero - DdaHyoNi 4 - 1  
27 oktober Pavel - HotMEOWTH 1 - 4   
28 oktober OmegaZero - HotMEOWTH 3 - 4  HotMEOWTH door naar kwartfinale
29 oktober DdaHyoNi - Pavel 0 - 4   
30 oktober OmegaZero - Pavel 3 - 4  Pavel door naar kwartfinale

Kwartfinale

Datum Wedstrijd Uitslag
4 november Jasonzhou - Hamster  4 - 2 
4 november Amnesiac - Pavel  3 - 4 
4 november che0nsu - Cydonia 4 - 1 
4 november HotMEOWTH - DrHippi 0 - 4 

Halve finale

Datum Wedstrijd Uitslag
5 november Jasonzhou - Pavel  2 - 4
5 november che0nsu - DrHippi 2 - 4 

Finale

Datum Wedstrijd Uitslag
5 november  Pavel - DrHippi 4 - 2