Blizzcon 2016 - FOK! Games toernooigids voor esports

2. Starcraft

Het ligt al pakweg zes jaar in de schappen, maar Starcraft II heeft nog altijd een levendige eSports-scene. Ook dit toernooi wordt extra interessant, omdat dit het eerste toernooi is waarbij gebruik wordt gemaakt van de laatste uitbreiding van Starcraft II, Legacy of the Void. Naast strategisch counteren en de juiste mix van units ligt ook het tempo in Starcraft-potjes ontzettend hoog, waarbij spelers makkelijk meer dan 300 acties per minuut (APM) kunnen maken.

Starcraftbanner

Hoe is de opzet?

De kwalificatie voor het wereldkampioenschap Starcraft II heeft flinke veranderingen ondergaan ten opzichte van vorig jaar. Om de dominantie van de Zuid-Koreanen een beetje in te perken, heeft Blizzard de kwalificaties opgedeeld in twee regionen: WCS Korea, waarbij de beste spelers uit Zuid-Korea strijden om een plekje op Blizzcon, en WCS Circuit, waar spelers zich kunnen kwalificeren die niet deel uitmaken van een Koreaans team.

Bij WCS Korea plaatsen vier kampioenen zich rechtstreeks voor Blizzcon: de winnaars van het eerste en tweede seizoen van de Global Starcraft II League (GSL), georganiseerd door AfreecaTV, en de winnaars van het eerste seizoen van de Starcraft II Starleague (SSL), georganiseerd door SPOTV Games.

Naast de winnaars plaatsen vier andere deelnemers zich op basis van punten, die ze kunnen verdienen door hoog te eindigen op bepaalde toernooien. Hier vallen bijvoorbeeld de toernooien van Dreamhack en Intel Extreme Masters onder. De vier hoogst geplaatste spelers zijn ook gekwalificeerd voor Blizzcon.

Bij het WCS Circuit is de indeling net wat anders. Hier kunnen spelers zich plaatsen door zichzelf tot winnaar te kronen op drie grote toernooien: eentje in de winter (De Intel Extreme Masters in Katowice, Polen), een ander in de lente (De Dreamhack Open in Tours, Frankrijk) en de laatste in de zomer (De Dreamhack Open in Montreal, Canada).  De niet-kampioenen moeten zich net zoals bij WCS Korea kwalificeren op punten, waarbij de vijf hoogst geplaatste spelers mee mogen doen aan Blizzcon.

Op Blizzcon kent Starcraft II voor het eerst een groepsfase, waarbij in elke poule twee spelers van WCS Korea en WCS Circuit zitten. De groepsfase heeft een best-of-three, waarbij de winnaars van de twee wedstrijden tegen elkaar spelen om een plek in de kwartfinale. De verliezers van de eerste twee wedstrijden spelen een eliminatiewedstrijd, en de winnaar van die wedstrijd speelt een decider tegen de verliezer van de winnaarswedstrijd. Vervolgens geldt vanaf de kwartfinale een best-of-five. De finale, zoals traditie is in Starcraft-toernooien, wordt gespeeld in een best-of-seven.

Wie doen er mee?

Door de nieuwe opzet zien we straks heel wat meer nationaliteiten terug op Blizzcon. Zo doen de Duitse Protoss-speler Tobias "ShoWTimE" Sieber, de Noor Jens "Snute" Aasgaard en Polen Mikołaj "Elazer" Ogonowski en Artur "Nerchio" Bloch mee. Maar alsnog heeft het merendeel van de spelers de Zuid-Koreaanse nationaliteit: de jonge Park "Dark" Ryung Woo maakt zijn debuut op het wereldkampioenschap, terwijl Joo "Zest" Sung Wook zich voor de derde keer wist te kwalificeren voor de eindronde.

Er zijn ook een aantal afwezigen die de kwalificatie wat hebben opgeschud. De Koreaan viOLet en Pool Elazer, die eerder nog moesten spelen voor het laatste ticket, mochten hun koffers pakken voor Blizzcon omdat Hydra had afgezegd in verband met zijn trouwdag. Publiekslieveling Choi "Polt" Seong heeft zich ook teruggetrokken omdat hij opgeroepen werd voor militaire dienst. De Fransman Théo "PtitDrogo" Freydière (die zeker ook karmapunten verdient omdat hij hard geknokt heeft voor zijn kwalificatie dit jaar) neemt zijn plaats in.

We weten wel zeker dat we dit jaar in ieder geval een winnaar krijgen die zich nog nooit tot kampioen heeft gekroond op Blizzcon: Kim "sOs" Yoo Jin wist zich niet te plaatsen ondanks een tweede plaats tijdens het tweede seizoen van de GSL, en Lee "Life" Seung Hyun werd afgelopen jaar opgepakt en veroordeeld voor matchfixing.

Wat staat er op het spel?

De prijzenpot voor Starcraft II is flink gespekt ten opzichte van vorig jaar. Het prijzengeld voor de nummers een, twee en drie is verdubbeld: De verliezend halve finalisten mogen 30.000 dollar op hun bankrekening bijschrijven, de verliezend finalist 100.000 dollar, en de winnaar mag maar liefst 200.000 dollar opeisen. Uiteraard krijgt de winnaar ook weer de Gosu-trofee uitgereikt, en krijgt daar uiteindelijk een kleinere versie van mee naar huis.

Wie gaat er winnen?

Dit zou zomaar eens het jaar van de verrassingen kunnen worden voor Starcraft II. "ByuN" Hyun Woo slaagde er in het tweede seizoen van de GSL te winnen zonder deel uit te maken van een professioneel team, en de dominantie van de Koreanen lijkt ook niet meer zo zeker nadat Alex "Neeb" Sunderhaft als eerste een groot Koreaans toernooi wist te winnen maar zelf niet uit Zuid-Korea komt. De kans op een grote stunt is dus zeker niet uitgesloten op Blizzcon.

Kanshebbers zijn onder andere Dark, die heel consistent gepresteerd heeft dit seizoen en bijna 3000 punten los staat van zijn tegenstanders in de WCS Korea-ranglijst, maar ook ByuN is in bloedvorm sinds zijn overwinning in de GSL. Het zou ook kunnen dat Kang "Solar" Min Soo zo maar in de finale kan komen, aan de ene kant vanwege zijn prestaties in de SSL in zowel het eerste als tweede seizoen, aan de andere kant ook omdat hij een heel gunstige loting heeft: Solar's beste matchup is Zerg versus Zerg, en met twee andere Zerg-spelers in zijn poule heeft hij een goede kans naar de kwartfinales te gaan.

 Wanneer moet ik kijken?

De eerste twee wedstrijden en de elimiatiewedstrijd voor groep A en B beginnen op 27 oktober om 16:30 uur. Groep C en D spelen dezelfde wedstrijden op dezelfde tijd, maar dan op 28 oktober. De winnaarswedstrijden worden gespeeld op 29 oktober vanaf 16:30 uur, de deciders op 30 oktober op dezelfde tijd als de winnaarswedstrijden.

De kwartfinales beginnen op 4 november, en beginnen vanaf 20:30 uur. Zowel de halve finales als de finale worden op de sluitingsdag van 5 november gespeeld. De halve finales worden gespeeld vanaf 20:30 uur, de finale begint om middernacht.

De wedstrijden zijn allemaal live te volgen via het twitch-kanaal van Starcraft.

Groep A

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
27 oktober Dark (Zerg) - PtitDrogo (Protoss) 2 - 0   
27 oktober Snute (Zerg) - Stats (Protoss) 1 - 2   
27 oktober PtitDrogo (Protoss) - Snute (Zerg) 2 - 1   
29 oktober Dark (Zerg) - Stats (Protoss) 2 - 1  Dark door naar kwartfinale 
30 oktober Stats (Protoss) - PtitDrogo (Protoss)  2 - 0  Stats door naar kwartfinale

Groep B

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
27 oktober Neeb (Protoss)- Patience (Protoss) 2 - 1   
27 oktober Zest (Protoss) - TRUE (Zerg)  2 - 1   
27 oktober Patience (Protoss) - TRUE (Zerg)  2 - 0   
29 oktober Neeb (Protoss) - Zest (Protoss) 1 - 2  Zest door naar kwartfinale
30 oktober Neeb (Protoss) - Patience (Protoss) 2 - 1 Neeb door naar kwartfinale 

Groep C

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
28 oktober ShoWTimE (Protoss) - Dear (Protoss) 2 - 0   
28 oktober ByuN (Terran) - viOLet (Zerg) 2 - 0   
28 oktober  Dear (Protoss) - viOLet (Zerg) 2 - 1   
29 oktober ShoWTimE (Protoss) - ByuN (Terran)  2 - 0 ShoWTimE door naar kwartfinale
30 oktober ByuN (Terran) - Dear (Protoss) 2 - 0  ByuN door naar kwartfinale

Groep D

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
28 oktober Nerchio (Zerg) - TY (Terran) 1 - 2   
28 oktober Solar (Zerg) - Elazer (Zerg) 1 - 2   
28 oktober Nerchio (Zerg) - Solar (Zerg) 2 - 1  
29 oktober TY (Terran) - Elazer (Zerg) 2 - 0  TY door naar kwartfinale
30 oktober Elazer (Zerg) - Nerchio (Zerg) 2 - 0  Elazer door naar kwartfinale

Kwartfinale

Datum Wedstrijd Uitslag
4 november ShoWTimE (Protoss) - Elazer (Zerg) 1 - 3 
4 november Dark (Zerg) - Neeb (Protoss) 3 - 0 
4 november TY (Terran) - ByuN (Terran) 1 - 3 
4 november Zest (Protoss) - Stats (Protoss) 2 - 3

Halve finale

Datum Wedstrijd Uitslag
5 november Elazer (Zerg) - Dark (Zerg)  0 - 3
5 november ByuN (Terran) - Stats (Protoss) 3 - 1 

Finale

Datum Wedstrijd Uitslag
5 november  Dark (Zerg) - ByuN (Terran)  2 - 4