FOK!games jaaroverzicht 2009

Juli

Na een overvloed aan nieuws op de E3 vorige maand was juli in vergelijking een erg rustige maand. Het was vooral een maand waar diverse vertragingen werden aangekondigd van spellen waar waarschijnlijk een hoop mensen al lang naar uitkeken. Zo werden zowel Bioshock 2 als Bayonetta uitgesteld naar 2010 om de zogenaamde kerstgekte vermijden. Een grote kans dat de release van Modern Warfare 2 in november daar een hele grote rol in heeft meegespeeld. Deze maand werd voor datzelfde spel de Prestige Edition aangekondigd die, heel verrassend, een pakket van extras zou bevatten met o.a. night vision goggles. Helaas stonden de PC- gebruikers wel wat in kou, want van Modern Warfare 2 zou er namelijk geen special edition voor de PC-versie uitkomen.

Qua releases van nieuwe games was het ook een summiere maand. Deze maand stond vooral in het teken van de comeback van de Monkey Island-serie. Zo kwam voor Xbox Live Arcade het allereerste Monkey Island spel uit in een opgepoetste versie (overigens is’ie ook te spelen in de originele uitvoering) en maakte de serie een nieuwe start op Nintendo’s Wiiware en de PC met het eerste deel uit de Tales of Monkey Island-reeks. Ook scoorden spellen zoals het XBLA/PSN/PC-spel Battlefield 1943 en het in Nederland gemaakte spel Overlord II erg goed in onze reviews deze maand.

Verrassingen kwamen vooral van Activision die deze maand aangaf dat zij graag aan de trend meededen om hogere adviesprijzen te gaan vragen voor hun games. Blijkbaar zagen zij al dollartekens in hun ogen verschijnen omdat de release van Modern Warfare 2 er aan stond te komen. Ook werd het steeds duidelijker dat Nintendo met zijn Wii langzamerhand steeds meer dominantie aan het verliezen was door een erg matig spelaanbod in 2009. De Wii had namelijk sinds de kerst van 2008 weinig te bieden aan spellen die de interesse van het grote publiek vast kon blijven houden, terwijl Sony het juist steeds beter ging doen met hun Playstation 3. Zo werd deze maand bekend gemaakt dat de productiekosten van de PS3 inmiddels tot 70% waren gedaald.

Top 5 nieuwsberichten juli:
Easteregg na 26 jaar gevonden
Gelukkige winnaar Fable II-X360 niet zo gelukkig mee
Hoe een man 17.500 dollar uitgaf aan een game
En hierom is die oorlog nog steeds niet gewonnen
Vrouwen gaan comleet uit de kleren voor Guitar Hero

Augustus

Augustus was een maand waar juist weer een hoop in gebeurde. Wat vooral als een rode draad door de hele maand liep (en de vorige) waren de geruchten dat er een Playstation 3 Slim zou gaan komen en de uiteindelijke bekendmaking van het apparaat. Ook was deze maand de GamesCom iets wat een zee aan nieuws met zich mee bracht. De FOK!games-crew was namelijk zelf ook aanwezig op deze gamebeurs in Keulen (Dag ervoor, Dag 1, Dag 2 en Dag 3). Op de GamesCom werden een hoop nieuwe beelden en speelbare demo’s getoond van al eerder bekend gemaakte spellen, maar de belangrijkste nieuwe aankondiging was van het spel Fable III. Het belangrijkste spel deze maand was Wii Sports Resort, die er nogmaals voor zorgde dat Nintendo zijn monopolie op de casual gamemarkt versterkte. Deze maand stonden dan ook geen games van de PS3 en Xbox 360 in de Nederlandse verkoop top 10 en was het vooral Nintendo die enorm goed verkocht deze maand. Microsoft was deze maand nogal beledigd toen zij reageerde op een poll waarbij zeker 50% het er mee eens was dat de 360 snel kapot gaat. Vervolgens kwam Microsoft met het bericht dat de Xbox 360 nu volledig betrouwbaar is. Een nieuwsbericht over de eventuele release van een gamingplatform van Apple deed deze maand ook een hoop stof opwaaien, blijkbaar zaten daar een hoop users toch niet op te wachten (ondanks het algemene succes van games op de iPhone). Eind augustus werd er tevens aangekondigd dat FOK!games zijn eerste magazine zou gaan uitbrengen.

Top 5 nieuwsberichten augustus:
[GC 09] PS3 Slim eindelijk officieel, grote prijsverlaging
7-jarige leert rijden door games
PS3 100 euro goedkoper over twee weken?
[GC \'09] Alle games op Gamescom op een rijtje
World of Warcraft: Cataclysm zo goed als aangekondigd

September

Qua reviews was september een maand van een hoop ups en één enorme down. De ups waren vooral games die allen een behoorlijk hoog cijfer kregen van onze crew. De grootste verrassing was wel Batman: Arkham Asylum, die als game voor het eerst recht deed aan de Dark Knight en zijn mythologie. Ook scoorde Halo 3 ODST erg goed. Dit zijverhaal wordt dan ook gezien als een welkome aanvulling op de Halo-reeks, terwijl het spel qua gevoel en de spelervaring enorm anders is dan de originele Halo 3. Ook verscheen die maand een aanvulling op de in Nederland enorm populaire Professor Layton-reeks voor de Nintendo DS, genaamd Professor Layton en de doos van Pandora. Volgens onze review was dit spel een verbetering op alle fronten in vergelijking met het vorige deel uit de reeks. De enorme down die hierboven al stond vermeld was het spel Kart Racer voor de Wii, die maar een magere 15% kreeg van Nebo. Tevens kon je het spel meteen ook winnen via een prijsvraag, want wij moesten natuurlijk zo snel mogelijk af van dit spel! Qua nieuws waren er ook veel berichten over het succes van PS3 Slim en de verkooprecords die het apparaat behaalde. Deze maand kwam ook daadwerkelijk ons lustrummagazine Hype uit. Er waren in eerste instantie wat problemen met de levering van het blad, maar dat mocht de pret niet drukken. Het blad stond bol van de toen recente games en onder andere ook een stuk over de geschiedenis van FOK!games. Verder was september eigenlijk vooral een maand die vol zat met seks. Zo werd men blijkbaar behoorlijk hitsig van het bericht over een striptease in Heavy Rain, plus de boothbabes van de Tokyo Game Show liet een een hoop mensen zeker niet koud. Om dan maar even niet te spreken over twee van de beste bekeken nieuwsberichten van deze maand (zie hieronder).

Top 5 nieuwsberichten september:
Sextape Super Mario en Prinses Peach uitgelekt
Porno op PSN?
Beste Half-Life²-mod ooit is verschenen
Hitler niet blij met Battlefield 1943
Doe mee aan de open bèta van Aion