Interview: Remi (Green Lizard)

De band Green Lizard werd in 1994 opgericht door de drie broers Brian (gitarist), Remi (zanger) en Willy Tjon Ajong (gitarist). Al snel kwamen daar drummer Roeland en bassist Jan-Jaap bij. In 1996 won de band de Grote Prijs van Nederland, in de categorie pop/rock. Green Lizard heeft in totaal drie albums uitgebracht (Identity, New Born en Las Armas Del Silencio), op grote festivals als Lowlands, Pinkpop en Sziget gestaan en getourd door vele landen. In het najaar van vorig jaar werd bekend dat Green Lizard ermee zou stoppen. FOK! stelt een aantal vragen aan de zanger van de band, Remi.


Kun je kort beschrijven hoe het 15 jaar geleden allemaal begonnen is? Wat heeft jullie doen besluiten om Green Lizard op te richten, en hoe zijn jullie doorgebroken?
"Wow... 15 jaar geleden, kan het me niet eens herinneren, haha. Ik denk dat we gewoon zin hadden om muziek te maken. Het liefst muziek die leek op onze favoriete bands. Ik denk aan bands als Alice in Chains en Soundgarden. Na een tijdje bleken onze nummers wel aan te slaan bij andere mensen en zijn we gewoon steeds een stapje verder gekomen."

In de beginjaren speelde je met je twee broers in een band. Zorgde dit voor meer ruzie of juist voor een hechtere band tussen jullie? En wat vonden Jan-Jaap en Roeland ervan om met drie broers samen te spelen?
"In het begin was het heel moeilijk. Veel rivaliteit binnen de band, vooral tussen mijn oudere broer en mij ging het er soms nogal heet aan toe. Maar hoe langer we samen speelden, hoe beter we onze uitbarstingen in bedwang konden houden. De andere bandleden waren goed in bemiddeling!"

Jullie hebben op grote festivals als Lowlands, Pinkpop en Sziget gestaan, maar ook in (relatief) kleine zalen. Wat is het verschil tussen zulke optredens en wat vond je persoonlijk leuker om te doen?
"Het is niet met elkaar te vergelijken. Ik zou ook nooit het één of het ander willen. Grote festivals zijn erg cool. Alles is heel goed geregeld, van het geluid tot het schema. En het heeft echt iets heel bijzonders om voor een grote mensenmassa te spelen. Als de vonk over slaat, dan krijg je van zoveel mensen tegelijk energie binnen, dat is niet te omschrijven.
Maar een echte eerlijke ‘what you see is what you get’ zweterige rock show in een klein afgeladen punkrockhol is toch ook echt super cool! Je staat dan zo dicht bij je fans of de muziekliefhebbers dat je echt op één lijn met elkaar zit. Je kan dan iemand in de ogen kijken en lezen wat ie denkt! Heel bijzonder."


In de band was jij verantwoordelijk voor de grafische vormgeving en de videoclips. Hoe ben je op het idee gekomen voor de clip van ‘Turn Around’ en hoe was het om hiervoor een Gouden Kalf te winnen?
"De 'Turn Around'-videoclip is denk ik op zowel de tekst van het liedje als de tekenfilms uit die tijd gebaseerd. Ik was en ben een enorme fan van tekenfilms zoals Dexter's Lab en The Powerpuff Girls. Als ik de clip nu terugzie, vind ik het verschrikkelijk, zo slecht. Maar ik ben wel blij dat ik er toentertijd een prijs voor heb gewonnen. Het was namelijk heel hard werken met zijn tweeën. Het was ook mijn afstudeerfilm."

In de videoclip van ‘Autumn’ drijven jullie de spot met boybands. Waarom hebben jullie juist bij dit nummer voor zo’n clip gekozen, of is dat puur toeval?
"‘Autumn’ was voor ons echt een videoclip om ons als band voor te stellen. Toen ik hem bedacht zat het me dwars dat veel bij elkaar gezochte groepjes zoveel succes hadden terwijl de bands die ik tof vond het veel zwaarder hadden. Aan eigen succes dacht ik toen nog niet eens. Bands waar ik nu fan van ben, die hebben het vaak nog zwaarder dan ik, omdat ik op zich nog een boterham verdien met mijn grafische werk. Ik vond het een grappig idee om er dan de spot mee te drijven. De clip laat een bij elkaar gezocht groepje mensen zien, maar aan het einde laten we toch zien waar Green Lizard voor staat. Ik zag onlangs zo'n 8 jaar na dato een bijna identieke clip verschijnen op internet van een nederlands hip-hopgroep... grappig!"

Jullie hebben in totaal drie albums opgenomen (de EP’s niet meegerekend). Op welk album ben je het meest trots en met welk album kun je je het meest identificeren?
"Moeilijk... Elk album heeft zijn verhalen en herinneringen. Maar de laatste plaat is denk ik het meeste hoe ik het zelf in gedachte had. En daarom denk ik dat ik het meest trots ben op die plaat."

Na 15 jaar zijn jullie begin vorig jaar uit elkaar gegaan. Hoe waren de eerste paar maanden zonder Green Lizard en wat heb je toen vooral gedaan?
"Ik heb vooral niets met muziek gedaan. Ik heb lekker met mijn gezin gehangen en ik had het ook erg druk met mijn werk. Daarna ben ik me rustig gaan bemoeien met andere bands en toen ging het vanzelf kriebelen om weer eigen muziek te maken."

De laatste tijd ben je onder andere betrokken bij een andere Nederlandse band, Left. Kun je wat meer over deze band vertellen en op wat voor manier je betrokken bent bij deze band? Is deze band vergelijkbaar met Green Lizard?
"Ik ken de band Left nog uit de Green Lizard periode. Op een dag stonden ze in ons voorprogramma en ik meen mij te herinneren dat onze hele band erg onder de indruk was van de uitstraling van Left. Ook de nummers vond ik erg leuk om te horen. Op een gegeven moment werd ik benaderd om eens te komen luisteren naar hun repetities om te kijken of ik suggesties had voor hun songs. Preproductie noemen ze dat. Al snel bleek dat ze mijn suggesties om hun nummers naar een hoger niveau te tillen erg cool vonden, dus zijn we aan al hun materiaal gaan werken. Dit resulteerde uiteindelijk in de productie van hun debuutalbum dat in mei uitkomt."


Ook ben je bezig met het schrijven van je eigen nummers. Wat zijn hiermee je plannen, ben je van plan om zelf ook weer te gaan spelen?
"Muziek is en blijft mijn voornaamste uitlaatklep. Wat ik nu merk is dat ik langzaam steeds onrustiger word. Dus het is tijd om meer muziek te maken en ja, als het meezit dan wil ik ze ook erg graag live spelen."

Denk je dat je je hele leven muziek wilt blijven maken, of wil je je ook meer bezig gaan houden met bijvoorbeeld het produceren of animeren? Kortom, hoe ziet jouw toekomst eruit?
"Ha! Mijn docent op de kunstacademie zei ooit tegen mij dat ik moest kiezen. Anders zou het niet goed met me aflopen. Ik heb hem de vinger gegeven en dat doe ik nu nog steeds aan mensen die me willen dwingen het eén of het ander te doen. Al deze verschillende facetten maken mij tot de Remi die ik nu ben. So I'm doing it all baby!"


Wil je op de hoogte gehouden worden van Remi's activiteiten? Ga dan naar zijn MySpace of stuur hem een email op remistuart[at]gmail[dot]com!