FOK!nieuwsoverzicht week 15

 

 

Binnenlands nieuws
Minister Eurlings liet vorige week maandag weten dat de kilometerheffing voorlopig nog niet wordt ingevoerd. Eurlings is van mening dat er teveel risico's aan het project kleven. De verschillende politieke partijen reageerden verdeeld op dit voorstel. SP, VVD en PVV meenden dat Eurlings het hele plan moet afblazen en dienden moties daartoe in. De PvdA en de ChristenUnie willen de heffing juist zo snel mogelijk invoeren. Ook Eurlings' eigen CDA wil de plannen niet van tafel vegen.

Woensdagavond vond in Den Bosch een schietpartij plaats na een uit de hand gelopen vechtpartij tussen twee groepen Marokkaanse jongeren. Bij de schietpartij raakte een 25-jarige Bosschenaar zwaar gewond. Hij bezweek donderdagavond aan zijn verwondingen.

Het alarmnummer 112 was vrijdagmiddag rond half vijf onbereikbaar voor bellers met een mobiele telefoon. De storing duurde ongeveer anderhalf uur. De vermoedelijke oorzaak van de onbereikbaarheid was een storing van een isdn-lijn naar de 112-alarmcentrale in Driebergen.

Uit de peiling van Maurice de Hond bleek zondag dat de PVV van Geert Wilders nog altijd de grootste partij zou zijn als er nu verkiezingen waren. SP en VVD verliezen zetels. De partij van Wilders is hiermee voor de derde keer op rij de grootste in de peilingen.

Internationaal nieuws
Een aardbeving met een kracht van 6.3 op de schaal Richter, heeft in Italië aan bijna 300 mensen het leven gekost. Met name de stad L'Aquila in de Abruzzen, in het midden van het land, is zwaar getroffen. Talloze gebouwen stortten in en tienduizenden mensen zijn dakloos geworden. In de loop van de dag en de dagen daarna loopt het aantal doden steeds verder op. In de dagen na de zware beving, doen zich ook nog talloze naschokken voor, waarvan sommige vrij zwaar zijn.
De mensen die dakloos zijn geworden, zijn ondergebracht in tentenkampen. Premier Berlusconi zegt dat de mensen het maar als kamperen moeten beschouwen. Hij stelt zelf wel een aantal van zijn huizen beschikbaar voor de opvang van de getroffen mensen.

Vorige week maandag kwam bij een raketaanval op Kamp Holland in Uruzgan de 20-jarige soldaat Azdin Chadli om het leven. Vijf andere Nederlanders zijn gewond geraakt, waarvan twee ernstig. Ook twee Afghaanse soldaten raakten gewond. Chadli is de 19e Nederlandse dode in Afghanistan. Sinds december was er geen dode meer gevallen. De gewonde soldaten kwamen afgelopen woensdag weer terug naar Nederland, Chadli kwam een dag later terug, waarna hij werd overgedragen aan zijn familie. Afgelopen zaterdag is Azdin Chadli in Eindhoven begraven.

Thaise antiregeringsdemonstranten hebben afgelopen zaterdag een internationale top in de Thaise badplaats Pattaya verstoord. Een overleg in een hotel tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van China, Japan en Zuid-Korea moest worden uitgesteld omdat de betogers de locatie hadden omsingeld. Ook een andere conferentie kon niet doorgaan. In de loop van de dag liepen de demonstraties uit de hand en gisteren riep de Thaaise regering de noodtoestand uit in Bangkok. De betogers zijn onder andere het ministerie van Buitenlandse Zaken binnengedrongen en hebben tanks en patservoertuigen in beslag genomen.

Opmerkelijk en showbizznieuws
Het opmerkelijke nieuws schenkt regelmatig aandacht aan dieren. En aan seksualiteit. Deze week werden deze categorieën zelfs gecombineerd. Uit onderzoek bleek namelijk dat het fenomeen 'breezerseks' ook bij apen voorkomt. Chimpanseevrouwtjes bieden seks aan in ruil voor vlees, zo concluderen Duitse antropologen.

In Polen maakt men zich druk om heel andere zaken. De politieke partij Recht en Rechtvaardigheid heeft kritiek geuit op de dierentuin van Poznan. Deze zou wellicht een homofiele olifant gekocht hebben. De directeur van de dierentuin stelt echter dat de seksuele voorkeur van het zoogdier nog allerminst vast staat.

De speciale moslimastoelen die theater Zuidplein in Rotterdam apart hield voor de voorstelling van stand-up comedian Salaheddine zijn ongebruikt gebleven. De islamitische vrouwen die de voorstelling bezochten prefereerden een gewone plaats in de zaal.

Minder geëmancipeerde moslims kunnen overigens weer op hun achterste benen gaan staan. De beruchte Deense Mohammed-cartoon is nu voor 188 euro te bestellen bij de Deense Free Press Society. De spotprent van Kurt Westergaard resulteerde in 2005 in een enorme ophef in de islamitische wereld.

Dit weekend werd het Paasfeest gevierd. En daarbij horen eieren. Een vrouw uit Almkerk trof vrijdag een bijzonder ei aan. In haar hardgekookte ei zat namelijk nóg een ei. Compleet met schaal. Maar met Pasen bleef het niet bij één ei. De gemiddelde Nederlander heeft dit weekeinde twee eieren verorberd. Dat maakte een totaal van 33 miljoen eieren.

Actrice Farrah Fawcett is opgenomen in het ziekenhuis van Los Angeles. De 62-jarige Fawcett, bekend van de jaren zeventig-hitserie Charlie's Angels, vecht al bijna drie jaar tegen darmkanker. Afgelopen vrijdag is Fawcett weer uit het ziekenhuis ontslagen.

TROS-presentatrice Lucille Werner stapt op zaterdag 6 juni in huwelijksbootje met haar vriend Servaas Snoeijers. Dat liet de presentatrice van programma’s als Lingo en de CAP Awards dinsdag weten. De TROS-coryfee heeft vijf jaar een relatie met haar vriend en gaat trouwen in Nederhorst den Berg. 

Op woensdag bereikt ons het droevige nieuws dat Mien Froger, de moeder van zanger René, op 67-jarige leeftijd is overleden aan een hartstilstand. Mien Froger werd vorige week opgenomen in het ziekenhuis met een wond die niet genas.

Economisch nieuws
Minder klanten, hogere kamerprijzen en hoerenlopers die niet meer dan 30 euro willen betalen voor een wip: ook op de Amsterdamse Wallen is de economische crisis voelbaar. In het AD klagen prostituees over hun moeilijke omstandigheden.

De detailhandelsverkopen in de eurozone hebben in februari een forse knauw gekregen. Vergeleken met een maand eerder daalde de omzet 0,6 procent, en op jaarbasis werd er 4 procent minder verkocht. Dit is de scherpste daling sinds 1996, toen Eurostat begon met het meten van de winkelverkopen. Het economisch herstel zal in het Westen tot 2010 op zich laten wachten. Als de wereldeconomie eenmaal begint te verbeteren, zal China de kar trekken. Althans, dat is wat superbelegger en één van de grootste kenners van het huidige financiële systeem George Soros heeft gezegd tegenover persbureau Reuters.

De 27 EU-lidstaten hebben tot dusver voor 3.000 miljard euro maatregelen genomen om de economische crisis te bestrijden. Dat blijkt uit een overzicht dat Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) woensdag publiceerde.

Gelukkig was het niet enkel kommer en kwel in de financiële wereld. De Amerikaanse bank Wells Fargo verwacht namelijk in het eerste kwartaal van dit jaar 3 miljard dollar winst te hebben geboekt. Het resultaat is beter dan analisten hadden verwacht en biedt hoop voor de rest van de bankensector. Wall Street beleefde door dit nieuws een prima dag.

Het vooruitzicht voor de komende week is niet al te rooskleurig. Er wordt een nerveuze handelsweek verwacht. Een groot aantal toonaangevende Amerikaanse bedrijven komt in de loop van de week met kwartaalcijfers waaronder General Electric, Intel, Citigroup en JPMorgan Chase.

Overig nieuws
Deze week in het overige nieuws aandacht voor Muziek.

Alle opnames van The Beatles worden opnieuw uitgebracht. De oude platen zijn digitaal bewerkt, zo meldden de platenmaatschappijen Apple Corps en EMI Music afgelopen dinsdag. Om ongekende kwaliteit te leveren, zijn geluidstechnici vier jaar bezig geweest met het digitaal remasteren van de oude grammofoonplaten.

De Britse band Coldplay ontkende woensdag dat zij een nummer heeft overgenomen van de Amerikaanse gitarist Joe Satriani. De band stelt dat "Satriani's lied originaliteit mist en geen auteursrechtelijke bescherming verdient." De overeenkomst tussen beide nummers is volgens Coldplay puur toeval.

Dit weekeinde is het festivalseizoen weer begonnen. Traditiegetrouw is Paaspop in Schijndel het eerste festival van het seizoen. Dit jaar waren daar onder meer optredens van Milow, Kane, Volbeat, Novastar, Epica en Rowwen Hèze te zien. Later dit seizoen kunnen festivalgangers nog naar Pinkpop, Bospop, de Zwarte Cross, Lowlands en nog vele anderen. Van Pinkpop is afgelopen dinsdag het volledige programma bekend gemaakt.

Submitter:  Bron: FOK!