Guleek i8s - Windows 10 en Android op een accu

4. Windows en Android

Door de dual-boot optie heb je zowel de beschikking over Windows als Android 4.4. Met een simpele knop op je bureaublad kan je vanuit Windows overschakelen naar Android en in Android zit ook zo'n knop. Gevolg van deze dual-boot is wel dat de 32GB opslagruimte verdeeld is, en dan zelfs niet eens helemaal evenredig. 

Windows

Voor de meesten zal dit de meest interessante zijn omdat er genoeg 'Android-only' kastjes op de markt zijn. Het gaat om een legitieme versie waarbij ik deze week nog de update naar de nieuwste Windows 10 heb kunnen installeren. Er stonden nogal wat Chinese apps op die ik allemaal heb kunnen verwijderen waardoor je uitkomt op een schone installatie met alleen een programma om de switch van Windows naar Android en andersom te kunnen maken. Ik heb meerdere updates binnen kunnen halen en geen problemen gehad met een niet geactiveerde Windows. 

i8s-1e (Foto: rene90)

Qua opslag is er na alle updates nog voldoende ruimte voor wat extra programma's. Mocht je meer ruimte nodig hebben kan dit via de uitbreidingen van microSD of USB-poorten.

i8s-windowsopslag (Foto: rene90)

Het is voor Windows wat lastiger om benchmarks te draaien omdat niet alle programma's nog soepel lopen op Windows 10. Als browser-test heb ik de Chrome benchmark laten draaien, Octane. 

i8s-windowsoctaone (Foto: rene90)

In de praktijk merk je wel wat vertragingen in het browsen bij meerdere tabbladen, en helemaal bij 1080P Youtube gebruik. Na een uurtje Youtube kijken merk je dat het apparaat te warm gaat worden en treedt er throtteling op. De processor wordt teruggeklokt om op die manier af te koelen wat resulteert in te weinig kracht om een 1080P Youtube bestand af te spelen. De vraag is dus waar het Windows gedeelte wel geschikt voor is, en dat zullen dan echt de basisdingen zijn. Jammer dat de koeling niet op orde is en die throtteling op gaat treden. Een simpel 1080P mkv. bestand geeft na 10 minuten onder Windows 10 al problemen. 

Als we dan wat dieper ingaan op de processor gaat die maar tot maximaal 1,33GHz waar hij in Windows 10 al snel tegenaan gaat hikken. Dan beschikt hij nog over een turbo tot 1,8GHz volgens de specificaties maar in de praktijk komt hij op maximaal 1,6GHz. Om een indicatie te geven, bij het afspelen van 1080P Youtube videos draait de processor al rond de 1,5GHz. 

i8s-windowscpu (Foto: rene90)

Qua wifi-bereik is het wel goed op orde bij deze i8s. Ik haal vergelijkbare snelheden met mijn laptop en telefoon wat ik weleens anders heb gezien bij zulke kastjes. 

 

Android

i8s-screenandroid1 (Foto: rene90)

Qua prestaties kan je hier wat meer benchmarks draaien. Kanttekening hierbij is dat het om Android 4.4 gaat en qua resolutie dus 1024x600 uitspuugt. Verwacht dus geen scherpe UI en icoontjes.

  • Antutu: 34275 
  • Geekbench 3: 797 single-core, 2113 multi-core
  • Ice Storm Extreme: 8035
  • Quadrant: 14904

i8s-screenandroid3 (Foto: rene90)

i8s-screenandroid4 (Foto: rene90)

Zoals al genoemd is de opslagruimte binnen Android wat schaars. Met een totale ruimte van 2,91GB zit je snel aan je max als je veel apps gebruikt die ook steeds groter gaan worden. 

i8s-screenandroid2 (Foto: rene90)

Alle apps draaien wel gewoon goed en het is een stabiele versie van Android. Door de keuze van een dual-boot met Windows en daarom gebruik makend van een Intel processor, zorgt dit wel voor wat minder ondersteuning voor videoformaten. 

i8s-screenvideo1 (Foto: rene90)

i8s-screenvideo2 (Foto: rene90)

i8s-screenvideo3 (Foto: rene90)

Het internetbereik onder Android is wat beter, met 22.41Mbps download, en 2,49Mbps upload. Vergelijkbaar met snelheden die ik op mijn telefoon en laptop haal.