Zopo Color E, wat krijg je voor 99 dollar?

6. Software

Belangrijk om te noemen is dat dit model nog niet over de uiteindelijke ROM beschikt. De bugs zijn gemeld bij ZOPO en ze hebben gezegd dit mee te nemen in de uiteindelijke ROM die op de toestellen komt te staan die verkocht gaan worden. 

Op de telefoon staat Android 5.1 met een ZOPO-skin. Dit betekent dat er een eigen interface genaamd APUS is geinstalleerd naast de (bijna) standaard Android. Ook hebben ze wat apps die veel mensen vaak gebruiken alvast geînstalleerd en er zit wat ZOPO bloatware op, maar het valt mee.

Eerst even kort over die APUS GUI. Het lijkt een beetje op een kruising tussen Android en iOS, met wat typische Chinese invloeden. Alle geinstalleerde applicaties staan gewoon op het 'home screen'. Netjes voorgesorteerd op categorie zoals je ook bij iOS ziet, maar je hebt wel de Android notificatie balk.

colore-home (Foto: rene90)

De Chinese touch zit hem in de addons, zoals een ballonnetje aan het Google zoekveld (reclame) en een snel keuzemenu met zeshoekige tegels. Dat snel keuzemenu is te bereiken via een hoekje op het scherm, wat je wel zelf kunt verplaatsen, maar het altijd in de weg lijkt te zitten. Vind je dit niet prettig werken, kan je natuurlijk gewoon een alternatieve launcher installeren. 

colore-home2 (Foto: rene90)

Naast APUS, zijn er vele Google apps geïnstalleerd zoals Drive, Google+, Maps en Youtube. Ook een aantal andere veel voorkomende applicaties staan er op zoals Facebook, Opera en wat minder bekende apps (dus eigenlijk 'bloatware'). Deze kan je wel gewoon verwijderen waardoor je toch met een stock Android kan werken. 

Bugs

Het is nog een vrij nieuwe telefoon met een pre-productie ROM en vandaar heb ik wel een aantal bugs gevonden. Ik ga er dus vanuit dat het meeste wel wordt opgelost omdat de meeste toestellen van ZOPO een goede stabiele ROM hebben bij de verkoop. 

  • Iemand bellen: als je op iemand klikt om te bellen gaat het scherm op zwart, dan moet je op de unlock toets drukken en dan gaat hij pas bellen.
  • Notificatieled nog slecht instelbaar en dus niet functioneel.
  • Whatsapp laat een witte rand zien bovenaan waar normaal de tijd en dergelijk zou moeten staan.
  • Verzonden ingesproken berichten (via Whatsapp) zijn niet hoorbaar.
  • Youtube kan nog niet in 1080p