Orphan Black: Entangled Bank

Deze review is een recap van Orphan Black, aflevering 8 en beschrijft details uit het verhaal. De review bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd!

Orphan Black

Orphan Black: Entangled Bank (S01E08)

De vorige week kregen we als kijker van Orphan Black behoorlijk wat te verwerken. Zo zagen we hoe Paul toch de kant van Sarah koos, liet de zwaar gestoorde Helena weer van zich horen en bleek het venijn van Olivier vooral in de staart te zitten. Degenen die er vanuit gingen dat de serie deze week wel een tandje terug zou nemen komt bedrogen uit. Het complexe verhaal rondom Sarah Manning en de klonen raast als een op hol geslagen locomotief door.

Orphan Black: Entangled Bank begint met de terugkeer van voetbalmoeder Alison. Het weekje vakantie met haar man heeft haar schijnbaar weinig goed gedaan. Ze wil scheiden van Donnie en reageert haar stress af op haar buurvriendin Aynesley, die ze er nog steeds van verdenkt dat zij haar monitor is. Als Alison als coach moet werken bij een sportevenement van de kinderen, komt ze uiteindelijk in de auto van Chad, de man van Aynesley, terecht. De twee roken wat wiet en hebben daarna heftige seks op de achterbank. Als Alison later die avond naar huis rijdt staat Aynesley haar al op te wachten. Het loopt uit op een fikse catfight tussen de twee vrouwen.

Ondertussen heeft Detective Art, de voormalige collega van Beth Childs, het onderzoek weer opgepakt nadat hij heeft ontdekt dat er een vrouw rondloopt die als twee druppels water op zijn oud-collega lijkt en die tegelijkertijd ook nog een connectie heeft met éne Sarah Manning, die eveneens gelijkenis vertoond met de andere vrouwen. Samen met zijn nieuwe collega Angela Deangelis gaat Art bij Sarah's pleegmoeder langs om haar van de dood van haar pleegdochter op de hoogte te brengen. Vervolgens gaan ze naar het mortuarium en vinden daar het adres van Felix, de man die zijn pleegzus moest identificeren. Art en zijn partner gaan op onderzoek uit waarbij Art ontdekt dat het Felix was die hem opbelde over Beth Childs. Hij besluit om eerst nog niks te doen.

Orphan Black 108-1

Dan is er nog de hippiechick Cosima. Cosima baalt er van dat ze het mis had over Olivier en wil eigenlijk even niks meer weten van het kloonexperiment. Cosima is verliefd op Delphine maar was bang dat ze vorige week te vrijpostig was geweest door haar te kussen. Nadat Delphine een gesprek heeft gehad met haar mentor Dr. Leekie, gaat ze overstag en laat Cosima merken dat ze wel zeker gevoelens voor haar heeft. Na een innige kus belanden de twee tussen de klamme lappen. Als Delphine na het potje tongworstelen aangeeft wel zin te hebben in ijs gaat Cosima naar de nachtwinkel. Dit geeft Delphine de kans om door de spullen van Cosima te neuzen en al snel vindt ze de lijst met alle gegevens over de bij haar bekende klonen. Delphine belt Dr. Leekie en geeft hem de namen door van de klonen. Dr. Leekie lijkt vooral interesse te hebben in Helena en Sarah. Ze vertelt hem echter niks over het dochtertje van Sarah.

Ondertussen is Paul op bezoek in het ziekenhuis om een goed gesprek te hebben met Olivier. Paul wil Sarah beschermen en laat Olivier met enige dwang weten dat hij alleen over Helena mag spreken. Olivier speelt het spel braaf mee, Dr. Leekie slikt zijn verhaal voor zoete koek en het lijkt erop dat Paul zijn vertrouwen heeft gewonnen. Dr. Leekie laat ondertussen een arts ervoor zorgen dat Olivier zijn ziekenhuisbezoek niet overleeft. Paul denkt dat hij en Sarah van de ellende af zijn, maar Dr. Leekie weet al van haar bestaan dankzij Delphine. Sarah en haar pleegbroer krijgen bezoek van Mrs. S, de pleegmoeder die net te horen had gekregen dat haar pleegdochter al twee weken dood was.

Sarah besluit dat het tijd is om haar wat meer over het gebeuren te vertellen en gaat samen met een aangeschoten Alison bij haar op visite. Ook Helena weet waar de pleegmoeder woont, gaat op bezoek en neemt stiekem de kleine Kira mee. Sarah heeft het gelukkig snel door en zet de achtervolging in. Als Helena zich met Kira in een steeg verstopt weet het kleine meisje haar er van te overtuigen dat ze weer naar haar moeder terug moet. Als Kira vervolgens de weg wil oversteken om naar haar moeder toe te gaan wordt het arme kind hard aangereden door een automobilist.

Orphan Black 108-2

Wat was het weer een heerlijke puinhoop deze week. Sarah dacht al afscheid te hebben genomen van het personage Beth Childs, maar door de rondneuzende detective Art moest ze noodgedwongen weer in de huid van de detective kruipen. Ook Alison keerde terug nadat ze een weekje op vakantie was geweest met haar man, om hun relatieproblemen op te lossen maar dat was op niks uitgelopen. De paranoïde Alison moest dat uiteraard afreageren op een persoon die ze toch al niet mocht en die ze ook nog eens betrapte op het bekijken van haar post. Uiteraard moesten de Amerikanen er weer wat fraais van maken en lag Alison na het roken van een paar joints al met de benen wijd voor een kerel, die ze normaal gesproken nog geen blik waardig zou gunnen. Het liep uiteindelijk uit op een mooie catfight en dat natuurlijk altijd +veel bij Dekatophetspek.

Dan is er die Dr. Leekie. Wat is die kerel een enorme gluiperd. Het wordt echter nog steeds niet helemaal duidelijk wat deze man nou eigenlijk van de klonen wil. Is hij nou degene die achter het experiment zit of is hij er juist op uit om ze te vermoorden? Het is maar goed dat BBC-America inmiddels een tweede seizoen van deze populaire serie in bestelling heeft, aangezien het verhaal te ingewikkeld is om in een paar afleveringen af te ronden. Want we hebben ook nog te maken met de gestoorde Helena die het als haar Goddelijke taak ziet om de klonen af te maken. Als ze echter in de onschuldige ogen van Kira kijkt, bespeuren we opeens zowaar emoties bij de psychopaat. Maar ook bij Helena hebben we natuurlijk nog wel de nodige vragen. Want waarom wil de mysterieuze Thomas haar doen geloven dat zij het origineel is, terwijl toch wel duidelijk is dat dat Sarah Manning is, aangezien die als enige een kind heeft. Wie is Thomas en wat zijn de drijfveren voor hem?

Orphan Black 108-3

Wat Orphan Black vooral zo sterk en uniek maakt is dat, ondanks het hoge tempo waarin het complexe verhaal zich afspeelt, er toch genoeg tijd wordt gevonden om genoeg diepte aan de personages te geven. Daarbij kent het verhaal onverwachte wendingen waarmee het verhaal zo mogelijk nog ingewikkelder wordt. We hebben wel het idee dat we de komende afleveringen nog meer van Helena te zien gaan krijgen. Maar dat is ook het mooie van deze serie waarin we veel van het aanzicht van de mooie Tatiana Maslany kunnen genieten!