Dead Space 3

 

Gelukkig zien we in Dead Space 3 een nieuwe skill van Isaac om deze aliens het leven zuur te maken. Isaac is een engineer en welke klusjesman kan nu geen eigen wapens in elkaar zetten? Naast de ontwerpen die je her en der vindt om nieuwe wapens te maken kun je experimenteren met allerlei onderdelen en upgrades op bestaande wapens. Of maak een geheel nieuw wapen door gevonden onderdelen te combineren. Damage-upgrades, grootte van je magazijn, snelheid. Allerlei upgradechips zijn er te vinden en te maken. Door materialen te verzamelen kun je de chips namelijk ook fabriceren. Let wel: het moet niet. Je kunt er ook voor kiezen de wapens 'as is' te krijgen en niet te experimenteren. Je gaat dan alleen op zoek naar blueprints en als je genoeg materialen hebt kun je de gevonden wapenontwerpen in elkaar zetten. Voor de fans: de Ripper is in ieder geval terug, dus je kunt de vijanden heerlijk doorzagen met een op hoge snelheid draaiend cirkelzaagblad.

Dead Space 3

Zo vond ik mijn plasmageweer met ingebouwde uzi een leuk wapen in het eerste deel van de strijd, maar later kun je echt toffe wapens combineren zodat je een lopende tank bent. Zo had ik een bolawapen, zeg maar energietouwtjes met explosieven eraan. Combineer dat met een zwaar wapen en je geniet met volle teugen als je de vijand laat struikelen. Nou ja, struikelen: zijn benen worden eraf gesneden door de energietouwen en hij valt met zijn gemuteerde smoel op de explosieven. Als hij daarna nog leeft kun je hem afmaken met je zware gecombineerde wapen. Het is alleen jammer dat niet alle vijanden benen hebben, dus echt oppermachtig ben je nooit.

Dead Space 3

Het zelf maken van je wapen is een goede vondst van Visceral Games. Het is optioneel, dus niets moet, maar je kunt zo je wapens beter aan jouw favoriete speelstijl aanpassen. Het nadeel is dat het 'survival'-gevoel minder wordt, want het doen met de zooi die je vindt is er dan niet meer bij. Munitie blijft op de hogere moeilijkheidsgraden een serieus probleem, op casual is het eigenlijk een spel waar je zonder al te veel moeite doorheen zou moeten kunnen komen.

Het enige jammere is het DLC-verhaal en microtransacties. Er zijn namelijk al elf DLC aangekondigd die bij release beschikbaar zijn. Daarnaast kun je nog sterkere wapens maken door te betalen voor betere items om je wapens te upgraden. Dit pay-to-cheat hoeft toch niet? Waarom een uitstekend spel volstoppen met de mogelijkheid je te krachtig te maken en er ook nog voor te betalen? Gelukkig is er geen multiplayer in de vorm van 'capture the Marker' of weet ik wat, want anders was dit niet eens meer goed te balanceren. Jammer dat geldgraaierij op dit punt is beland. Dead Space gaat om het roeien met de riemen die je hebt, niet dat je een wapenwinkel binnenloopt en je wapens daar bestelt. Natuurlijk, het is optioneel, maar het is gewoon jammer om de setting, het gevoel, overboord te kunnen gooien om weer wat centen.

Dead Space 3

Ben je bang als je alleen bent in het donker? Dan is er de co-opverhaallijn. Je speelt met z’n tweeën, de een Isaac, de ander John Carver. John Carver is een soldaat die zijn gezin verloren is aan de Necromorphs en zint op wraak. In deze variant heb je nieuwe missies om het verhaal van John Carver te volgen, het is dus zeker een aanvulling. Je kunt elkaar genezen, munitie delen en meer, maar dood is dood, net zoals in singleplayer. Dus dan is het alsnog game over, ga terug naar het laatste checkpoint.

Dead Space 3

Het is niet simpelweg dezelfde weg als de singleplayer, maar dan met z’n tweeën. De vijanden en puzzels in het spel passen zich aan aan twee spelers. Dat blijkt omdat elkaar ondersteunen tijdens gevechten en puzzels een must wordt, anders kom je gewoonweg niet verder. gelukkig zijn wapens en items die je in de co-op vindt of maakt ook bruikbaar in de singleplayer-variant. Je kunt dus nog steeds kiezen voor een soloverhaal, maar we raden zeker aan om de co-op te proberen, ook om de andere verhaallijn van Carter te volgen. Co-op zorgt voor een tweede ruimtewandeling door het spel, want het geeft je een hele andere ervaring dan er alleen door heen te lopen.

Dead Space 3

Voor nieuwkomers is het spel in het begin zeker even lastig, omdat de voorgeschiedenis erg snel verteld wordt in één filmpje. Gelukkig is er een casual moeilijkheidsgraad, waarin je veel munitie hebt, de vijanden nog niet bizar stevig zijn en je rustiger aan het spel kan wennen. Maar Dead Space 3 moet je eigenlijk op een lastigere moeilijkheidsgraad spelen, waarin munitie schaars is, de vijanden veel agressiever zijn, de materialen niet voor het oprapen liggen en je dus niet al te snel een superwapen maakt. Dan pas krijg je als hardcore gamer een uitdaging. Voor elk wat wils dus.

Dead Space 3

Horror, actie, het zit allemaal in Dead Space 3, maar dan op grotere schaal door het bezoeken van een planeet waar de gangetjes eens niet zo nauw zijn. Dat betekent dus grotere vijanden en soms een soort van arena-achtige situaties waar je tegen een sterke vijand moet vechten. Je kunt het spel dus spelen zoals je wil. Meer survivalachtig door een hoge moeilijkheidsgraad en dan niet met wapens zelf gaan spelen en natuurlijk solo. Wil je meer actie dan kun je daar voor zorgen door met je wapens te gaan spelen en zeker even de co-op mee te pakken.

Dead Space 3 is een aanrader. Toffe setting, optionele missies die meestal resulteren in meer materialen of betere items en de sfeer is zeker aanwezig met vaak zat een schrikmoment. Deze mix van horror en actie spreekt aan en alle optionele mogelijkheden, zoals co-op en eigengemaakte wapens zorgen ervoor dat het spel makkelijker of juist uitdagender wordt. Petje af voor wie de lastigste moeilijkheidsgraad doorloopt; naast lastigere vijanden en veel minder munitie heb je maar drie continues en geen checkpoints. Een tip: speel dit spel ’s avonds, met de koptelefoon op je hoofd. Dat maakt het niet moeilijker, maar wel enger.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Combinatie van horror en actie  - Microtransacties om eigenlijk te cheaten 9

+ Zelf je wapens creëren

- Elf DLC op release. Say that again?

+ Co-op  

Gespeeld op Xbox 360 zonder Kinect. Ook beschikbaar voor PS3 en pc.

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.