DVD: Gedoog, Hoop en Liefde

Sinds de jaren '50 hebben we in Nederland Oudejaarsconferences. Met Oudjaar treedt één of meerdere cabaretiers op om het afgelopen jaar samen te vatten en te verwikkelen in meerdere grappen. Wim Kan begon via de radio als eerste de traditie en later volgden er meer. Onder andere Youp van 't Hek, Lebbis en Jansen, Guido Weijers en Freek de Jonge hebben op 31 december het jaar samengevat. Vorig jaar was er een unieke Oudejaarsconference Gedoog, Hoop en Liefde met onder andere Erik van Muiswinkel, Mike Boddé en Thomas van Luyn.

Het Gedoogjaar 2010 was er één om door een ringetje te halen, een jaar uit duizenden. Van de wissel van Sven Kramer tot PSV-Feyenoord, van Mark Rutte tot het CDA-congres, van PowNed tot Twitter en van de val van Balkenende tot de brievenbus van Lucassen. Het waren twaalf maanden van Nederlands drama en komedie op grote schaal. Erik van Muiswinkel, Sanne Wallis de Vries, Ronald Goedemondt, Thomas van Luyn, Mike Boddé, Niels van der Laan en Jeroen Woe in de Finale van 2010: Gedoog, Hoop en Liefde.

De Oudejaarsconference 2010 van de VARA is een unieke voorstelling. Het zijn eigenlijk meerdere stukjes cabaret in één voorstelling. Op het podium staat steeds één of meerdere cabaretiers die elkaar afwisselen. Dat heeft een nadeel en een voordeel. De minder grappige stukjes (met vooral Sanne Wallis de Vries) duren niet zo lang, maar bij juist de leukere cabaretiers (met vooral Erik van Muiswinkel, Mike Boddé en Thomas van Luyn) is het vervelend als er gewisseld wordt. Van Muiswinkel kan gezien worden als de 'anchorman' en is dan ook het meest op het podium.

In de voorstelling gaat het voornamelijk over het CDA-congres en Geert Wilder. Erg politiek gericht dus. De cabaretiers doen vele typetjes na op het CDA-congres en ook de bodyguard van Wilders komt in het programma voor. Zelfs Wilders zelf komt aan het einde van de voorstelling zijn mening geven over de show. Die is uiteraard hard, maar hij heeft wel een punt. Hij noemt de cabaretiers amateurs en op Van Muiswinkel, Boddé en Van Luyn na is dat ook waar. Als de andere 'grappenmakers' aan het woord zijn, hoop je eigenlijk snel dat het voorbij is om de grappigste drie weer aan het woord te laten.

Conclusie

Gedoog, Hoop en Liefde is in ieder geval een originele Oudejaarsconference geworden. Het principe van 'cabaretier op, cabaretier af' is erg vernieuwend en fijn om naar te kijken. Maar toch is het niveau van niet iedere cabaretier even hoog. Daardoor ga je je snel vervelen bij de mindere personen. Desalniettemin is het een vermakelijke theatershow geworden, maar het had beter gekund. 


Extra's

- Verwijderde scènes
De show op de dvd is een tv-registratie, dat betekent dat er in de scènes wat geknipt en geplakt is. De stukken die het niet gered hebben, staan bij de extra's. Het zijn er wellicht niet zoveel, maar het is een leuke toevoeging voor bij een cabaretdvd. Bij sommige scènes ga je zelfs twijfelen of deze er toch niet in hadden gemoeten.

- Try-out
Ook bij de extra's vermeld staat een compilatie van een try-out. Dit is nog niet de afgewerkte versie, dus het decor is er nog niet. Vele grappen herken je wel uit de reguliere voorstelling, maar het is leuk om te kijken welke grappen er eigenlijk allemaal geschrapt zijn voor de uiteindelijke voorstelling.

- Interviews
Ten slotte staan er twee interviews op van samen ruim een kwartier. Het eerste interview is bij De Wereld Draait Door met tafelgast Adriaan van Dis. 'Anchorman' van de voorstelling Erik van Muiswinkel praat dan onder andere over de voorstelling, maar ook over zijn ervaringen met eerdere Oudejaarsconferences van bijvoorbeeld Wim Kan. Het tweede interview is met digitaal kanaal HumorTV en laat wel alle cabaretiers aan het woord. De interviews zijn een goede toevoeging aan de dvd en geven je ook een beetje een kijkje in de keuken van een Oudejaarsconference.