Gadget: Jabra EXTREME for PC

Jabra EXTREME in combinatie met een mobiele telefoon

Dan test ik de headset nog met mijn telefoon, de HTC HD2. Het is alleen maar een kwestie van Bluetooth® inschakelen op mijn telefoon, de headset aanzetten middels de Beantwoorden/Beëindigen-knop en dan de headset via mijn telefoon opzoeken en koppelen. Ook hier start ik weer een gesprek en merk op dat het geluid velen malen beter is dan met het standaard headsetje wat bij mijn telefoon zit. Ook blijft deze veel beter zitten (wat natuurlijk erg handig is, tijdens het autorijden bijvoorbeeld) dan de standaard oordopjes die een bijgeleverd headsetje vaak heeft. Afhankelijk van je type telefoon heb je de volgende mogelijkheden op je headset: Een gesprek beantwoorden, beëindigen en weigeren. Laatste nummer herhalen, ruggespraak in- en uitschakelen, wisselgesprekken voeren, spraakherkenning activeren en het geluid/volume aanpassen. Omdat je maar 2 knoppen (Beantwoorden/Beëindigen-knop en de volumeknop) op je headset hebt zitten, moet je wel gebruik maken van allerlei combinaties van het indrukken van die knoppen, die misschien lastig zijn om te onthouden.

Medecrewlid Sounddragon, met wie ik de gesprekken heb gevoerd heeft ook een stukje getypt over zijn ervaring. Ik had namelijk het idee dat de headset wel erg ver van mijn mond zat en dat dat niet ten goede zou komen aan mijn stemgeluid voor de tegenpartij. Zijn conclusie is echter: "De headset biedt een prima geluidskwaliteit en klinkt erg helder, zelfs de zachtste geluiden pikt hij op zonder al te veel hinderlijke achtergrondgeluiden mee te versterken, prima in orde dus. Op veel oudere headsets wordt tijdens pauzes in het gesprek de voorversterking nog wel eens opgeschroefd waardoor je ineens naar de TV van de tegenpartij zit te luisteren. Hier heb ik geen moment last van gehad en het geluid voor wat betreft Skype krijgt van mij dan ook een dikke 9. Daarnaast hebben we ook de headset in combinatie met de HTC HD2 getest in de auto. Hier vond ik de kwaliteit iets minder dan bij Skype, met als noot hierbij dat de headset opvallend rustig klonk, met heel erg weinig rij- en omgevingsgeluiden. Normaliter heb ik meteen door dat ze auto rijdt, maar nu moest ik echt heel goed luisteren om rijgeluiden te horen. Dat is bij de meeste headsets die ik tot nog toe heb gehoord wel anders."

 

Conclusie

Voor wie een fervent Skyper of handsfree beller is, is deze gadget een mooie uitkomst. Voor mensen die in een wat luidruchtige omgeving werken, maar toch telefonisch bereikbaar dienen te zijn is dit een nog veel mooiere uitkomst. Het stemgeluid is gewoonweg erg goed, voor zowel de beller als de ontvanger.

Het in gebruik nemen van de headset is geen rocket science. De handleiding is kort maar krachtig, maar zelfs zonder handleiding had je nog wel uit kunnen vinden hoe het ding nou precies in elkaar steekt. Qua gebruikersgemak scoort de Jabra EXTREME dan ook hoog.

Ook zit de Jabra EXTREME erg fijn, mede dankzij het gewicht van het kleine apparaatje. Je voelt hem dan ook bijna niet zitten. Wel raad ik je aan om er niet mee in slaap te vallen, want ik kan uit eigen ervaring vertellen dat het dan wel eens zo kan zijn dat je wakker wordt met een roodgloeiend oor.