Gadget: Jabra EXTREME for PC

Jabra EXTREME in combinatie met Skype

Aangezien ik inmiddels klaar zit om met mijn grote liefde, die aan de andere kant van Nederland zit, een Skype sessie te starten en ik de handleiding inmiddels van buiten ken, plug ik de USB-adapter in mijn laptop en houd het knopje ingedrukt totdat het blauwe lichtje verschijnt. Dan zet ik de headset aan en hou daar de Beantwoorden/Beëindigen-knop ingedrukt totdat ook daar het blauwe lichtje verschijnt. Beide lichtjes knipperen blauw, wat betekent dat ze zijn gekoppeld. Om te testen of dit inderdaad zo is, start ik het nummer Grenade van Bruno Mars. En jawel, ik hoor hem zingen door de draadloze headset. Ik roep nog wat terug, maar hij reageert helaas niet op mij, dus zet ik hem uit protest maar weer snel uit. De headset moet je ook absoluut niet zien als vervanging voor een koptelefoon, want het geluid van de headset is hier niet goed genoeg voor. Een stukje muziek klinkt eigenlijk zelfs behoorlijk schel.

Ik start Skype op en krijg geen melding waarin staat dat er nieuwe hardware is gevonden, wat ik volgens de handleiding wel zou moeten krijgen. Zodra ik bij de instellingen kijk heeft Skype als microfoon wel netjes de Jabra LINK 320 gekozen, maar als luidspreker dan weer niet. Afijn, het is maar een kleine moeite om het even handmatig in te stellen natuurlijk. Zodra ik dat eenmaal heb gedaan start ik het gesprek. In eerste instantie had ik gedacht dat het vervelend zou zijn om één oor vrij te hebben voor het geluid van je omgeving, maar omdat je gesprekspersoon aan de andere kant van Skype eigenlijk gewoonweg naast je lijkt te zitten qua geluid heb ik dit totaal niet als vervelend ervaren.

De headset maakt gebruik van Noise BlackoutTM Extreme met dubbele microfoons. Dit betekent dat ruis wordt gereduceerd en de volumeregelaar zich automatisch aanpast aan de omgeving en het gesprek. Achtergrondgeluiden worden bijvoorbeeld verminderd of zelfs verwijderd, waardoor voor beide partijen het stemgeluid luid en duidelijk te horen is. Ik kan dit alleen maar bevestigen. Het klinkt inderdaad allemaal heel erg helder zonder vervelende ruis, gebrom of andere achtergrondgeluiden. Omdat ik dorst begin te krijgen van het gebabbel loop ik naar beneden om even wat te drinken te pakken en om direct te testen tot hoe ver ik kan weglopen van de adapter. Volgens de gegevens zou dit 10 meter moeten zijn en dit kan inderdaad wel kloppen. De laptop met daarin de adapter staat namelijk boven en zodra ik in de keuken beland ben merk ik dat het gesprek wat begint te kraken en bijna weg dreigt te vallen. Het gesprek heeft uiteindelijk in totaal 3 uur, 40 minuten en 36 seconden geduurd. Dit zou betekenen dat de headset nog zo'n kleine 2 uur mee zou moeten kunnen gaan, aangezien de headset volgens de gegevens 5.5 uur spreektijd en tot 10.5 dagen standby-tijd heeft.

Jabra EXTREME Skype