CD: Ultimate Pet Shop Boys

Kadootjesmaand december resulteert statistisch gezien toch elk jaar in een toename in het aantal releases van verzamelalbums. Ook bij de Pet Shop Boys gooiden ze er nog een verzamelalbum tegen aan dit jaar, genaamd Ultimate Pet Shop Boys. En met zo'n titel roep je wat over jezelf af. Het moet het summum worden van wat je ooit uitgebracht hebt. De verzamelaar der verzamelaars, een reden dat iedereen nog eens naar de winkel rent en zegt: dit is toch wel een stuk beter dan de vorige compilatieplaten van de Britse band.

En dat is bij het baanbrekende Engelse duo wel een lastige uitdaging. Allereerst om een compleet overzicht te geven waar iedere Pet Shop Boys fan blij mee zou zijn en ten tweede omdat het tweetal al enkele zeer gewaardeerde verzamelaars op hun naam heeft staan. Nu gaat de eerste indruk van Ultimate in elk geval de goede richting op: de cd bevat maar liefst 19 tracks en het feit dat het bij 1 schijfje is gebleven vind ik ook een pré. Natuurlijk hebben de heren zoveel hits dat er ook wel 2 of misschien wel 3 schijfjes in een best-of kunnen, maar dan ontstaat er bij meerdere schijven toch een favoriet en mis je weer enkele nummers op die knuffelschijf. Eén volgepropte schijf is dus een goede oplossing, alleen is het jammer dat de verhouding hit versus album wat scheef is. Als er één schijf wordt gevuld, verwacht je ook de grootste hits op de plaat en sommige klassiekers hebben hier plaats moeten maken om de chronologie van het oeuvre door te zetten. De hele Pet Shop Boys carrière moest aan bod komen en ook nog eens een nieuw nummer erbij. Op zich een leuk plan, maar velen hadden toch echt liever 'Opportunities', 'Rent' en 'Can You Forgive Her' gezien in plaats van 'Home and Dry' en 'I'm With Stupid'. De nieuwe track die fans nog over de streep moet trekken is zeker geen slecht nummer, maar het heeft toch een minder grote lading dan één van die klassiekers.

Gelukkig komen die klassiekers wel terug op de meegeleverde dvd, want ook dat schijfje is behoorlijk goed gevuld. In totaal komen er 48 Pet Shop Boys tracks langs. 27 stuks zijn BBC-opnames van voornamelijk Top of the Pops, wat ook betekent dat er heel veel geplaybackt wordt. Desalniettemin is het wel een consistent en mooi chronologisch overzicht dat loopt van 1985 tot en met 2006. Het echte live krijg je namelijk ook nog voor je kiezen. Dit jaar stond het duo op Glastonbury en dat levert 21 nummers op van Neil Tennant en Chris Lowe in erg goede vorm en met hele mooie show. Het niveau Ultimate haalt deze verzamelaar nét niet, maar met Nearly Ultimate is het nog steeds een prachtige uitgave voor onder de boom!