Gran Turismo 5

A-spec
In de GT-modus is het meeste te beleven. Hierin krijg je 20.000 credits (een klein bedrag in GT-termen) om je eerste bolide te kopen. In het begin is de keuze in auto's beperkt: niet alleen door het gebrek aan credits, maar vooral door het nieuwe levelsysteem. Auto's en races zijn levelgebonden. Voor iedere gewonnen race krijg je punten en bij een bepaald aantal punten stijgt je level. Zo komen er langzaam meer auto's en races tot je beschikking. Verder zijn de, voor GT-fans welbekende, rijbewijzen (licenses) aanwezig, maar ditmaal zijn ze niet verplicht. Toch is het aan te raden je stuurmanskunsten te testen, om zo al wat rijervaring op te doen. 
gt5
Met een heilige koe onder je kont en eventueel een rijbewijs op zak, kun je aan de slag in de A-spec. Hier vind je een groot deel van de races. Je begint met de beginner races om zo op te bouwen naar de amateur, professional, expert en uiteindelijk de extreme races. Iedere klasse bestaat uit negen toernooien, die weer bestaan uit verschillende races. Genoeg te rijden dus. Voor gewonnen races en toernooien krijg je credits en auto's. Veel toernooien zijn gebonden aan bepaalde auto's of beperken het aantal paardenkrachten. Het duurt dus niet lang voor je garage gevuld is met allerlei bolides, zodat je bent voorbereid op iedere race.

Daag jezelf uit
Gamers die van actiegerichte arcade racers houden bestempelen Gran Turismo al snel als saai en onuitdagend. Dit is echter onterecht. Zoals eerder gezegd, pak je een auto met 450 pk en ga je racen tegen auto's met nog geen 200 pk, dan zien ze je kont bij het wegrijden en komen ze nooit meer bij je in de buurt. Wat Gran Turismo eigenlijk doet is je uitnodigen om jezelf uit te dagen. Sta je namelijk met een gelijkwaardige auto in de race dan wordt de uitdaging al een stuk groter. Alhoewel de AI dan gebrekkig rijdt en vaste patronen aanhoudt, toch zorgt het ervoor dat ze bijna foutloos rijden en jou dwingen hetzefde te doen. Daarbij zijn de opdrachten van de rijbewijzen en een groot deel van de special events zeer pittig. Een bronzen beker halen om de opdracht te voltooien is nog wel te doen, maar wil je overal goud, dan ga je een echte uitdaging tegemoet. 
gt5
Er is meer
Naast A-spec zijn er nog de special events met verschillende onderdelen zoals karten, rally, Nascar en de Top Gear-track. Deze evenementen zijn veelal leuk en uitdagend en het winnen ervan levert een lekkere geldprijs op: word je namelijk eerste dan krijg je meteen het prijzengeld voor de tweede en derde plek erbij. 

Wie snel een potje wil scheuren kan terecht in de Arcade modus. Hier rijd je in een race naar keuze op een niveau naar keuze. Verder kun je het tegen jezelf opnemen in Time Trail of het driften onder de knie krijgen in de Drift Trail. Als je gezellig op de bank tegen een vriend of vriendin wilt racen dan biedt de arcade modus nog een Head-to-Head. 

Tunen
Een belangrijk onderdeel in Gran Turismo is het tunen van auto's om ze vervolgens tot het uiterste te drijven. Tunen is simpel, maar tegelijk erg diep. Bijna alle motorische onderdelen zijn te vervangen of te upgraden om zo de auto sneller te maken of de wegligging te verbeteren. Sommige onderdelen, zoals de versnellingsbak, zijn na een upgrade tot in detail af te stellen. Zodat je per race de beste prestatie behaalt.
gt5
Daarnaast zijn er nog cosmetische aanpassingen te maken, waarvan sommige weer invloed hebben op het rijgedrag. Een aero kit zorgt bijvoorbeeld voor meer downforce, waardoor de auto nog strakker op de weg ligt. Natuurlijk zijn auto's te voorzien van een gewenst kleurtje en mooie velgen. Voor echte puristen of mensen die graag hun auto een geheel eigen look geven, is het tunen wellicht wat te beperkt. Tegelijkertijd zorgt deze aanpak ervoor dat het tunen voor iedereen toegankelijk is. 

B-spec
Even geen zin om achter het stuur te zitten? Dan heeft Gran Turismo 5 nog genoeg te doen. Zo kun je in B-spec een coureur coachen door alle races van de A-spec. Verder is er de fotomodus waarin je op prachtige locaties kiekjes kunt schieten van je favoriete bolides. Natuurlijk zijn de replays van je gereden races weer van de partij, zodat je die perfecte race weer eens terug kunt kijken. Een leuke toevoeging, vooral voor de autofreak, is het Gran Turismo Museum, waar je veel informatie vindt over oudere auto's. 
gt5
Daarnaast is er de Course Maker om een eigen parcours te creëren. Wie hoopt een geheel eigen parcours te ontwerpen komt helaas bedrogen uit. Het is meer een luxe track editor waarin je een voorgeselecteerde baan naar smaak aanpast. Hoewel er best uitdagende parkoersen mee te maken zijn, is het jammer dat de mogelijkheden zo beperkt zijn. Dan is er nog Gran Turismo TV. Hier zijn filmpjes te bewonderen van auto's, al is er op de tijd van schrijven nog erg weinig te bekijken.