Tiger Woods PGA Tour 13

Gespeeld op PS3, ook verkrijgbaar op Xbox 360, Wii

Het is een beetje mijn vaste prik geworden: wanneer de nieuwe Tiger Woods in de winkels ligt mag ik weer aan de bak. Tijd dus om de golfclubs uit de kast te trekken. Wederom heeft EA de nodige zaken aangepast en opgepoetst, waardoor het toch weer anders voelt dan voorgaande jaren. Vorig jaar vielen niet alle veranderingen in goede smaak. Gelukkig maakt EA het dit jaar weer grotendeels goed.

logo1

Het Masters-thema van PGA Tour 12 is overboord gegooid. Dit jaar lijkt EA voor een meer neutrale opzet te kiezen. Natuurlijk zit het hele toernooi erin en begin je in de carreer-mode als amateur en sla je jezelf naar de top van de golfwereld. Nieuw dit jaar is de Tiger Legacy Challenge. Hierin speel je het hele golfleven van Tiger. Het begint als kleine Tiger bijna nog letterlijk in de luiers loopt en eindigt in de toekomst die nog gaat komen, waarschijnlijk hebben ze bij EA een glazen bol die het einde van zijn carrière voorspelt. Al zijn levensfases komen dus voorbij. Je golft als peuter, speelt als tiener in jeugdtoernooien en herleeft zijn dagen als amateur. De modus biedt een leuke variatie aan challenges en is goed voor uren golfplezier.

TW13

Vertrouwd maar toch anders
De basis van de gameplay is nog altijd hetzelfde, er zijn echter een paar flinke aanpassingen gedaan waardoor het werkelijk anders speelt dan vorig jaar. Zo is de irritante caddy gelukkig verdwenen. Je kunt nog wel om caddy-tips vragen, maar een gast die constant voor iedere slag tegen je aanlult vonden ze blijkbaar zelfs bij EA iets te veel van het goede. De cirkel die het gebied aangaf waar je bal zou landen bij een goed uitgevoerde slag is tevens verdwenen. Eigenlijk is de gameplay weer wat terug naar de roots. Zo is het precision putting ook op de schop gegaan. Tijdens het putten zie je nu alleen een klein balkje dat aangeeft hoe hard je moet slaan. Je moet nog wel altijd recht slaan, maar het systeem straft je iets minder als je een beetje scheef gaat.

TW13

Er wordt bij ieder slag aangegeven hoe hard je zou moeten slaan maar dit is ook geheel uit te zetten. Het is er overigens niet gemakkelijker op geworden, integendeel eigenlijk. Je moet de kracht van je slagen veel beter beheersen en ook de snelheid van je swing is van grote invloed op het resultaat. Persoonlijk was het even wennen, zo sloeg ik in het begin vaak veel te hard bij pidge- en flopshots. Na wat oefenen begin je weer langzaam de feeling te krijgen en merk je dat het spel eigenlijk natuurlijk en realistischer speelt.

Op weg naar de top
Het Experience Point-systeem dat in Tiger Woods PGA Tour 11 werd geïntroduceerd is nagenoeg onveranderd. Na elk gespeelde golfronde krijg je Experience Point (XP) die je verdeelt over verschillende vaardigheden, zoals kracht, precisie, balcontrole en je bekwaamheid met de putter. Heb je een savegame van TW12 dan kun je deze inladen voor een extra lading XP. De sponsoren zijn verder ook weer van de partij en hebben een grote rol tijdens je carrière. Iedere sponsor heeft zijn eigen doelen die je moet halen. Als je een nieuw sponsorlevel bereikt speel je nieuwe uitrusting, zoals clubs, kleding en accessoires vrij. Veel van de vrijgespeelde items geven een extra boost aan je stats en zorgen er dus voor dat je de bal steeds beter slaat.

TW13

Geheel nieuw zijn de 'Pins'. Deze kun je aan het begin van een golfronde toewijzen en geven een boost aan je stats tijdens de ronde. Sommige pins geven een boost aan je algehele stats of verbeteren je precisie terwijl andere zorgen dat je meer XP ontvangt. Helaas is iedere 'pin' maar beperkt inzetbaar, als ze op zijn moet je weer nieuwe kopen. Dit kan met echt geld of met de coins die je tijdens het spelen verdient.

Virtueel geld
Coins zijn tevens te gebruiken om nieuwe banen en golfers te kopen, die ook als DLC beschikbaar zijn voor wie het geduld niet heeft. Geduld moet je namelijk wel hebben om alles vrij te spelen. Vorig jaar werd het EA niet in dank afgenomen dat je DLC moest kopen om de carreer-mode honderd procent te krijgen. Nu komen ze de gamers dus tegemoet met het coin-systeem voor fanatieke spelers. Gezien de hoeveelheid coins die je nodig hebt om een baan te kopen voelt het bijna als het blij maken met een dode mus. Je kunt overigens een course geheel vrijspelen door een Gold Mastery te halen op de betreffende baan, een behoorlijke uitdaging kan ik je verzekeren.

TW13

Om snel meer coins te verdienen kun je een Online Country Club opzetten of lid worden van een bestaande club. Samen met de leden van de club bouw je de status op en neem je het op tegen andere clubs. Hoe hoger de status van de club, hoe meer coins en extra's de leden ontvangen. Het is een leuke toevoeging op de online-modus, maar toch wel gericht op de fanatieke spelers. Want alleen als je vaak speelt zul je optimaal profiteren van dit club-systeem.

Conclusie
EA blijft de Tiger Woods-serie tweaken en slaat met PGA Tour 13 een betere weg in dan vorig jaar. De presentatie is zoals gewoonlijk in orde. Grafisch lijkt het iets opgepoetst met betere schaduweffecten en meer depth of field. De muziek weet daarbij een lekker relaxed sfeertje te creëren. Het verbeterde swingsysteem is even wennen, maar speelt uiteindelijk weer heerlijk waarbij het putten preciezer is dan ooit te voren. Het 'verplicht' aankopen van DLC om de ervaring compleet te krijgen is gelukkig verleden tijd, al moet je wel echt fanatiek zijn wil je alles via de gewonnen coins vrijspelen. Ben je echter een fan van de serie, dan ga je ongetwijfeld maanden plezier hebben van deze uitgave. 

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Realistisch - Coins verdienen gaat moeizaam 8,5
+ Putten nauwkeuriger dan ooit - DLC voelt toch te geforceerd
+ Country Club erg leuk