Boek: Nederlandstalige Rough Guide - Kenia

Reislustige mensen die hun reis liever zelf plannen hebben tegenwoordig een vrij ruime keuze aan reisgidsen voorhanden. De bekendste, meest populaire en meest uitgebreide zijn dan toch wel de Lonely Planet, Footprint en de Rough Guide. Die laatste probeert het de Nederlandse reiziger wat makkelijker te maken en brengt dit jaar een gedeelte van het assortiment in het Nederlands uit. In de laatste ronde waren daar bijvoorbeeld Rough Guides van Zuid-Afrika, Vietnam, Marokko en Kenia. FOK! kreeg een exemplaar van de laatste om eens onder de loep te nemen.

Nu spreken de meeste reisfanaten (en het grootste gedeelte van Nederland) wel een stevig woordje Engels, maar toch is zo'n Nederlandse versie in bepaalde opzichten een stuk fijner dan de Engelstalige edities. Zo is de reisinformatie voor deze uitgaven ook aangepast naar Nederland. Voorheen moest je het met de eerste hoofdstukken doen met vluchtinfo vanuit de VS of Groot-Brittanië, maar nu worden bijvoorbeeld de bekende boekingsites vanuit Nederland vermeld en er wordt aangegeven welke maatschappijen er vanuit ons eigen land vliegen. Ook worden prijzen in euro's aangegeven waar het kan. Geldzaken gerelateerd aan het land worden nog zoveel mogelijk in de plaatselijke valuta weergegeven aangezien de koers flink kan fluctueren.

Verder ziet de Nederlandstalige Rough Guide er qua indeling en inhoud precies hetzelfde uit als de Engelstalige, dus je hoeft ook niet bang te zijn dat je iets mist. De korte inleiding geeft in in vogelvlucht weer hoe het land demografisch in elkaar steekt, laat een overzichtskaart zien en vertelt je wat je zeker niet mag missen in een land, bijgestaan door enkele foto's van deze plekken. In dit geval bevat de gids ook een 15-tal pagina's vol foto's van de dieren die je tegen het lijf kan lopen (rijden) tijdens een safari. Erg handig voor als je de Klipspringer van de Steenbokantilope wilt onderscheiden. Het volgende gedeelte is gereserveerd voor 'Praktische Informatie'. Hierin staat bijvoorbeeld hoe het vervoer in een land is geregeld en wat voor soort accommodatie beschikbaar is in verscheidene prijsklassen. Ook het culinaire aanbod wordt besproken, samen met activiteiten, media en uitgaan. In de gids over Kenia wordt logischerwijs ook redelijk veel aandacht besteedt aan de nationale parken en de safarimogelijkheden.

 

Rough Guide, nu niet meer alleen in het Engel


Het leeuwendeel van de gids bestaat uit de reisinformatie die de meeste reizigers op de plek van bestemming nodig hebben, ingedeeld per streek. Vervoer, tijden, accommodatie, plattegronden, uitgaanstips, lokale activiteiten etcetera. Persoonlijk vind ik de Rough Guide hierin voldoende informatie verstrekken en zijn de plattegronden vaak wat beter en accurater dan die van de Lonely Planet. De opzet van de hoofdstukjes is duidelijk en vrij logisch. Wel is dit gedeelte van van de Rough Guide wat kleurlozer aangezien er alleen kleurenfoto's plaatst in het voorste gedeelte. Tegenwoordig worden de teksten in het 'reis'gedeelte soms wel bijgestaan voor zwart-wit foto's.

Achterin de gids is ruimte gemaakt voor wat achtergrondinformatie, bestaande uit de geschiedenis van het land, kunst, cultuur en natuur. Als laatste kan je een snelle taalcursus volgen door middel van het 'Taal'-hoofdstuk. Hierin staan heel summier de belangrijkste woorden voor op reis vertaald naar de lokale taal. Basiswoorden, zaken als voedsel, tijd en reiszaken. Handig voor de grondbeginselen, maar als je echt met de bevolking wilt communiceren is een extra woordenboek of taalgids wel aan te raden.

De Rough Guide was al één van de betere reisgidsen, maar het wordt ons Nederlanders dus nog een stukje makkelijker gemaakt met deze uitgaven, die voor ongeveer 20-25 euro te verkrijgen zijn. Fijne vakantie!