Pinkpop 2010

De laatste festivalgangers mochtens gisteren hun natte tentje afbreken om de camping van Pinkpop 2010 te verlaten. Een festival waar ik met veel plezier op terugblik. Drie dagen vol met een hoop goede acts, zon en helaas ook regen. 

MrManiak en ik waren gebivakkeerd op het meest geliefde stukje Pinkpop, camping A, gelegen precies naast het festivalterrein. Nadat we alle benodigde administratieve zaken hadden afgehandeld, zoals campingbandjes e.d., konden we richting festivalterrein gaan. Epica mocht het festival aftrappen terwijl ik backstage de heren van The Temper Trap aan het interviewen was. Kasabian was die dag voor mij de opener van het festival, een geweldig optreden zonder overdreven show. 

Door een hoop mensen werd het optreden van The Gossip achteraf als grote verassing gezien. Dat was ook te merken aan de drukte in de tent, daardoor was het lastig om het optreden te zien. Maar hetgeen dat je uit de tent hoorde komen klonk goed. Maar een van de headliners van deze editie van Pinkpop was Rammstein, welke altijd garant staat voor spectaculaire shows. Niet zo gek dat deze act Jan Smeets maar liefst 1,2 (!) miljoen heeft gekost. Maar het optreden was dat geld zeer zeker waard. Van een toetsenist die in een roeiboot gaat crowdsurfen tot een zanger die iemand in de fik steekt en vervolgens van het podium kickt. Niks is te gek voor deze Duitsers.

Bij het verlaten van het festivalterrein begonnen vrijdag ook weer hier en daar wat vuurtjes, aangestoken door festivalgangers zelf. Maar gelukkig zei Jan Smeets vanaf de Main Stage er wat van.

Biffy Clyro heeft een schitterende show weggegeven op de 3FM stage. Met blote bovenlijven brengen ze hun rock ten gehore. Hoewel het vrij rustig is bij de 3FM stage weten de heren het publiek te vermaken. Op hetzelfde podium gaf de Tilburgse band Destine ook een mooie show weg. Hoewel het meer een gillende-tienermeisjes-band is, weet Destine eigenlijk iedereen mee te krijgen. Bij 'Stars' springt het gehele publiek mee op de maat.

Voordat Green Day opkomt horen we uit de speakers van de Main Stage foute discomuziek komen zoals YMCA en zien we iemand met een roze konijnenpak aan lopen op het podium. De roze konijn heeft twee flesjes bier in zijn handen die hij in 1 teug opdrinkt. Na deze schaamteloze vertoning en een lange intro van Green Day, komt de band eindelijk op. Maar liefst een tweeënhalve uren lange show. Een geweldige show met Billy Joe Armstrong die constant iemand uit het publiek trok en met een hoop He-Ho`s van het publiek. 

Het optreden van P!nk op de 3FM stage was volgens velen veelbelovend. Toen ik bij het podium aankwam zag ik dan ook dat er allerlei lijnen over het publiek waren gespannen en een kanon op het podium stond. Het podium was zelfs nog uitgebreid. P!nk opende de show met een korte versie van 'Let`s get the party started', maar al gauw bleek dat de show meer een theatraal stuk was dan een echt concert. Maar los daarvan was het een mooie show waarbij P!nk gedurende de laatste track in een groen pakje boven het podium zweefde aan wat touwen.

Hoewel ik al tweemaal The Prodigy elders heb gezien en dit precies dezelfde show is, blijft het een mooie show om te zien. Omdat het helaas nog licht was, deed dat de lichtshow teniet. Maar de muziek is nog wel altijd geweldig. Het publiek was overigens nog vrij rustig gedurende 'Worlds on fire' en 'Firestarter', maar komt pas echt los bij 'Omen'.

Het was zeker een geslaagde editie van Pinkpop, ook niet zo gek als je kijkt naar het bezoekersaantal. Alleen is de line-up dit jaar niet echt heel bijzonder, los van de headliners. De vele dilemma`s die ik voorgaande edities had, had ik dit jaar niet.

Pluspunten:

- Het weer op vrijdag en zaterdag overdag

- Leuke ontdekkingen (namen die ik nog niet kon)

- Na het optreden van Mika begon de zon op zondag zowaar weer te schijnen

- Het bier

- Ook op Pinkpop leeft het songfestival, iedereen zong constant 'Sjalalie'

- Het apparaat in de vorm van een penis dat schuim het publiek in schoot tijdens 'Pussy' van Rammstein

Minpunten:

- De regen

- In je shirt bij de Green Day staan terwijl Billy Joe Armstrong vraagt om regen

- Aanbod stevige muziek miniem

Foto: Thom Puiman (FOK!)