CD: Motorpsycho - Heavy Metal Fruit

Zou het frustrerend zijn of wel fijn; al meer dan 20 jaar bestaan en nooit echt heel groot worden? Wel groot genoeg om te blijven bestaan daarentegen, je fans bijna altijd plezierig te stemmen, niet altijd herkend worden op straat, doen waar je zin in hebt en goed in bent. Motorpsycho is een band waar dit wellicht voor geldt. In de late jaren tachtig ging de band van metalachtige sculpturen naar de heftige mix van indie, metal, rock en wat grunge. Een later opstapje bracht ze richting het geluid dat het drietal de laatste jaren produceert, eveneens een mix van stijlen, maar nog diepgelaagder, psychedelischer en mysterieuzer.

Motorpsycho - Heavy Metal Fruit


Heavy Metal Fruit past in wederom in het laatste rijtje thuis. Een opeenstapeling van gefreak, gefröbel en getrip begeleiden je langs psychedelische rock, jazz, metal, progressieve rock en noem zo nog maar een rijtje op. Ook het tempo varieert van low tot high. Motorpsycho zal zich in meerdere opzichten moeilijk in een hokje laten stoppen. De plaat begint nogal stilletjes, zo stil dat je twijfelt of je stereo het heeft begeven. Het duurt meer dan een minuut voordat de eerste klanken subtiel uit je installatie vallen. Laten we het er maar op houden dat met deze onnodig stille intro Motorpsycho zijn eigengereidheid duidelijk maakt. De zware en logge riffs die volgen maken abrupt een einde aan de aanhoudende stilte. Muzikaal zit de track heerlijk in elkaar, maar de samenzang die tot op het valse af is, doet afbreuk aan de potentie van de plaat. Het lange ingetogen en geestverruimende instrumentale stuk lijmt de scherven gelukkig weer aan elkaar. Orgastisch werkt Motorpshycho heel doelbewust naar een licht hoogtepunt toe, dat iets na de tien-minuten-grens vorm krijgt en met een progressief staartje helaas weer even bruut verkracht wordt door de uit de toon vallende vocalen. 'X3' pakt het op een andere manier aan. Een track waarop Mathias Eick (Jaga Jazzist) de trompet beroert en Hanne Hukkelberg zich mengt in de vocalen. Een uptempo track waarin de toegankelijke bluesrock van een heuvel afrolt, langs vrolijk klinkende en dansbare poppy klanken (zoals het opbeurende pianoriedeltje) tot de avant jazz waarin de track langzaam uitrolt. Met ongeveer negen minuten weer geen kort nummer ook.

Motorpsycho - Heavy Metal Fruit


De plaat kent ook 'slechts' zes tracks, waarvan de laatste dan ook meteen meer dan twintig minuten in beslag neemt. 'The Bomb-Proof Roll and Beyond' en 'Close Your Eyes' zijn hier de benjamins. Maar niet minder mooi, spookachtige toetsen, breekbare gast-vocalen en piano bijvoorbeeld, een rustpunt tussen de 'chaos' die de groep je de eerste twintig minuten voorschotelde. Het mooiste moet echter nog komen, de ultieme apotheose van Motorpsycho heet 'Gullible's Travails', bestaande uit vier delen die tezamen over de twintig minuten klokken. De snerpende gitaarintro doet geloven dat Jimi Hendrix uit zijn graf is opgestaan, waarna Deep Purple-achtige riffs en John Frusciante-freakmomenten het overnemen. De vocalen doen ditmaal geen afbreuk aan de genialiteit. Je moet er zelf maar eens naar luisteren, want zo'n track is niet in woorden te vatten. Oh ja, in mei komt de band naar Nederland voor drie shows, kan je je voorstellen dit kunststuk live en snoeihard te horen?