Pixeljunk Eden

Met de komst van het Playstation Network en Xbox Live kunnen developers makkelijker kleine experimentele games op de markt gooien, omdat het een stuk goedkoper is. Het Pixeljunkteam heeft al ervaring met downloadbare games, want eerder kwamen ze al met het zeer interessante en leuke Pixeljunk Monsters. Nu zijn ze terug met een nog vreemdere game genaamd Pixeljunk Eden.

Ik heb lang nagedacht in welke categorie ik Pixeljunk moet plaatsen en ik ben er eigenlijk nog steeds niet uit. Daarom begin ik maar met te vertellen hoe de game in zijn werk gaat, zodat je hier zelf over kan oordelen. Je speelt het spel als een Grimp. Dit kleine wezentje heeft zijn eigen Eden waarin een aantal planten staat en een aantal portals is naar verschillende tuinen. In deze tuinen kan je spectra vinden. Deze gloeiende objecten zorgen ervoor dat er nieuwe planten gaan groeien in jouw Eden. Het uiteindelijke doel is om jouw Eden zo vrolijk mogelijk te maken.


Op het moment dat je één van de tien tuinen binnengaat, is het de bedoeling dat je vijf spectra in die tuinen vindt. Deze zitten vaak erg hoog, en om daar bij te komen is moet je andere planten en bloemen in de tuin bestuiven en laat groeien. Om deze planten te bestuiven heb je de zogenaamde pollen nodig. Om deze pollen te verkrijgen moet je verschillende vijanden verslaan. De meest voorkomende vijand is de Prowler. Om de pollen uit deze vijanden te krijgen moet je gewoon simpel tegen ze aan komen. Op het moment dat een zaadje genoeg pollen heeft opgenomen, gloeit deze en kan je deze laten groeien door erop te springen. Op deze manier moet je proberen zoveel mogelijk bloemen te laten bloeien en alle spectra te pakken.

De gameplay van Pixeljunk Eden doet misschien het meest denken aan Spider-Man of Bionic Commando. Als Grimp kan je jezelf namelijk vast grijpen aan planten en je kan zijde draadjes spinnen en eraan slingeren. De richting waarop je wilt slingeren of springen bepaal je met de linker-stick. Als je één keer op één van de vier knoppen op de controller drukt zal je die kant op springen gevolgd door een slinger aan je zijden draad. Druk je snel twee keer op die knop, dan spring je zonder draad. Houdt je die knop in gedrukt, dan tol je door de lucht waardoor je vijanden kan verslaan en door planten heen kan vliegen. Dat zijn heel veel functies voor maar één knop, en dit kan in het begin erg frustrerend zijn, maar als je de controls eenmaal helemaal onder de knie hebt, dan slinger je als de beste van plant naar plant.