inFAMOUS 2: Festival of Blood

inFAMOUS: Festival of Blood is exclusief voor PlayStation 3

logo

Dit jaar zijn er met Halloween niet veel uitgevers geweest die een game met Halloweentintje hebben uitgebracht. Sucker Punch is hierop de uitzondering en heeft hun populaire en succesvolle inFAMOUS-serie een duister tintje gegeven. inFAMOUS: Festival of Blood laat de succesvolle zombies, waar we de afgelopen tijd mee dood worden gegooid, voor wat het is en vervangt deze met vampieren.

Festival of Blood is een downloadable game en speelt zich af in de wereld van inFAMOUS 2 waar we eerder dit jaar meeg konden spelen. Zeke, grote vriend van de hoofdrolspeler Cole McGrath vertelt het verhaal over hoe Cole in aanraking kwam met Bloody Mary, een zeer krachtige vampier. Door Mary verandert Cole zelf ook in een vampier en heeft hij tot zonsopgang om zichzelf van deze vloek te bevrijden.

 

FoB

In de game speel je met Cole die, net als in de vorige games, zijn elektrische superkrachten heeft om vijanden te verslaan en met zijn free running skills overal op en over kan klimmen. Nu hij veranderd is in een vampier heeft hij er een aantal speeltjes bij gekregen. Zo kan hij nu door de stad vliegen door zichzelf te veranderen in een zwerm vleermuizen en heeft hij de mogelijkheid om zijn vampire-sense te gebruiken om vijanden en verborgen boodschappen te spotten. De Amp, een soort stok waar hij in inFAMOUS 2 het licht uit de ogen van zijn vijanden kon slaan, heeft plaatsgemaakt voor een kruis met daarop een stuk hout om vampieren te spiezen.

Deze nieuwe toevoegingen zijn erg leuk en werken enorm goed. Toch hebben een aantal oude krachten, die je in inFAMOUS 2 wel hebt, plaats moeten maken voor deze toevoegingen, en dat is voor de inFAMOUS 2-fan wel erg jammer. Zo zijn krachten als de Ionic Vortex nergens meer te bekennen en ook de Kinetic Pulse en, mijn favoriet, de Ice Launch hebben plaats moeten maken voor de nieuwe krachten. Dit kan allemaal verklaard worden in de mythos van deze game, maar als inFAMOUS 2-veteraan is het jammer dat die krachten waar je aan gewend bent geraakt om ze te gebruiken, er niet meer inzitten. Ook is het niet mogelijk om de krachten die je hebt te customizen. Had je in inFAMOUS 2 nog de keuze uit verschillende granaten en rockets, in Festival of Blood maakt de game deze keuze voor je.

FoB

De nieuwe krachten kun je niet zo maar gebruiken. Je zult er voor moeten zorgen dat je genoeg bloed in je lichaam hebt zitten om ze te kunnen gebruiken. Hier kun je nietsvermoedende voorbijgangers voor gebruiken of je kunt vijandige vampieren die in de stad rondhangen doden. Leuke toevoeging zijn de vampieren die vermomd zijn als mensen. Deze kun je alleen spotten door je vampire-sense te gebruiken en stealthy omleggen. Doe je dit niet, dan heb je de kans dat ze zich naar hun oude vorm terug veranderen, en dan heb je een moeilijk gevecht voor handen. Sowieso zijn de vijanden een stuk pittiger dan in de vorige games. De vampieren zijn snel en behendig en het kost veel moeite om ze goed te spotten en uiteindelijk te verslaan.

FoB

Eén van de aspecten die mij altijd erg aantrok tot de inFAMOUS-games is de afleiding tijdens de game. Ook in deze game zitten weer collectables verstopt die je kunt vinden en je sterker maken. Deze bestaan uit potten met bloed en berichten van Bloody Mary. Ook hier was ik constant afgeleid en heb ik de grootste tijd in de game besteed om deze allemaal te vinden. De stad waarin je speelt is één derde van de totale wereld in inFAMOUS 2 en is ook een heel stuk korter. In ongeveer vier uur had ik de hele game doorlopen, inclusief het vinden van alle collectables.

FOB FOB

New Marias, de stad waarin alles zich afspeelt, ziet er enorm goed uit en heeft een echte metamorfose ondergaan. Omdat de game zich afspeelt tijdens Pyre Night, een feest waarin de duivels verjaagd worden met vuur, is er veel vuur, vuurwerk en andere lichtjes die de donkere wereld sfeervol verlichten. Voorbijgangers zijn gekleed in verschillende kostuums, maken muziek en dansen.

Conclusie
inFAMOUS: Festival of Blood is een erg leuke downloadable game. Gamers die bekend zijn met de vorige inFAMOUS-games zullen merken dat dit een gestripte versie is van de grotere games, maar de game blijft enorm leuk om te spelen. De wereld zit goed in elkaar, de nieuwe krachten zijn tof en het verhaal is ook interessant genoeg om de interesse vast te houden.

De game is niet heel erg lang maar voor een downloadable game voor een zesde van de prijs, is het alsnog een erg goede deal. Festival of Blood is erg leuk als je al fan bent van de inFAMOUS-games, maar heb je deze nog nooit gespeeld en altijd al eens willen spelen, dan is dit een mooi begin.

Ster