Jam Sessions Sing & Play Guitar

Af en toe zit je gezellig ergens bij een kampvuur en is het enige dat je eigenlijk nog mist een zanger met gitaar, zodat je liedjes rond het kampvuur kunt gaan zingen. Helaas heeft er dan weer niemand een gitaar bij zich, want iedereen nam liever zijn DS mee op kamp dan een gitaar. Ubisoft trok zich deze problemen erg aan en besloot er wat aan te doen. Met het spel Jam Sessions in je DS heb je voortaan altijd een gitaar op zakformaat bij je.

Jam Sessions is dus een spel waarbij het allemaal draait om gitaar spelen. Spel is eigenlijk niet echt de juiste benaming, want er zijn geen dingen die je kunt halen, een echt doel ontbreekt. Het enige doel van het spel is om het spel goed onder de knie te krijgen zodat je je eigen liedjes kunt spelen en zingen, zodat het bij het kampvuur geen dooie boel meer is.

Gelukkig gaan de makers er niet vanuit dat iedereen het gitaarspel al onder de knie heeft, in de tutorial van de game wordt alles rustig uitgelegd. Aan alle acht richtingen van het stuurkruis kun je een bepaald accoord toe wijzen (voor linkshandigen aan de knoppen rechts, waarbij A+B een ander accoort is dan A). Door een richting ingedrukt te houden en vervolgens met je stylus over de snaar in het onderste scherm te gaan zul je het betreffende accoord spelen. Hierbij maakt het verschil of je van boven naar beneden beweegt of van onder naar boven. In het eerste geval zal je noot iets harder klinken, zoals ook bij een echte gitaar het geval zou zijn.

Mocht je nog niet zo bekend zijn met de verschillende gitaaraccoorden dan kun je deze kennis bij het onderdeel gehoortraining opspijkeren. Dit is het enige deel van het spel dat nog iets van een wedstrijdelement in zich heeft. Er worden een aantal accoorden gespeeld, en vervolgens is het de bedoeling dat jij deze accoorden naspeelt, maar er wordt niet aangegeven welke accoorden het waren. Je mag vijf fouten maken per notenrij, anders moet je het overnieuw proberen.

Heb je alle accoorden voldoende geoefend dan kun je aan het echte werk beginnen. Bij het spel wordt de muziek van twintig liedjes geleverd waar je mee aan de slag kunt. Alle muziek is al ingespeeld, dus mocht je problemen hebben met een stukje dan kun je even luisteren hoe het zou moeten klinken en vervolgens weer verder gaan. Het verder of terug scrollen in de muziek is ook mogelijk. De liedjes in het spel varieren van het redelijk recente ‘You know I’m no good’ tot een klassieker als ‘ Wild thing’. Hoewel de complete titel van het spel Jam Sessions: Sing & Play Guitar is, komt dat sing nergens in het spel naar voren. Onder de accoorden bij de liedjes staat wel de tekst die erbij hoort, maar dat is het dan ook. Ook als je je gespeelde stukjes opneemt, waarvoor je vijf saveslots tot je beschikking hebt, neemt hij enkel de gitaarmuziek op en niet je zang, hoewel er wel een microfoon op de DS zit.

Tot slot kun je als je genoeg geoefend hebt vrij spelen, waarbij je alle muziek die je maar wilt kunt naspelen, of misschien wel je eigen liedjes kunt verzinnen. Je kunt je ‘snaren’ stemmen zodat de toon precies zo klinkt als hij zou moeten klinken en vervolgens je DS aansluiten op speakers om een optreden te geven, net alsof je DS een echte gitaar is.