Stuntman: Ignition

Het leven van een stuntman is niet gemakkelijk. Zij doen al het gevaarlijke werk terwijl de ster er met alle roem vandoor gaat. Heb je toch de droom om ooit stuntman (of vrouw) te worden dan kun je in Stuntman: Ignition alvast wat ervaring op doen. Je zult namelijk schitteren in big budget-films en reclames en dit staat natuurlijk erg goed op je stuntman-CV. Vergeet alleen niet dat als stunts in het echt fout gaan het meestal wel pijnlijk afloopt en je niet even op start kunt drukken om het opnieuw te proberen.

3, 2, 1, Action. Dit zul je vaak horen in Stuntman, heel vaak! Niet alleen omdat iedere stunt hiermee begint, maar ook omdat je iedere stunt minimaal drie keer zult doen. Zoals je misschien al begrijpt is Stuntman echt een trial and error-spel. Maar dit keer wel in de goede zin van het woord, want hierin ligt ook gelijk de kracht van Stuntman. Nu zal dit spel zeker niet iedereen aanspreken. Ik heb al mensen gehoord die na het spelen van de demo er al de neus van vol hadden. Stuntman is dan ook voor de gamer met geduld, die graag iedere stunt zo goed mogelijk wil doen, die uitgedaagd wil worden door een spel.

In de career mode begin je als rookie stuntman en zul je langzaam je reputatie opbouwen. Dit doe je door de stunts te doen van verschillende films en reclames. In totaal zijn er zes films waarin je kunt laten zien wat je waard bent. De opzet van de films is best grappig gedaan, zo krijg je eerst een ontmoeting met de regisseur en word je verteld wat de bedoeling is. Nadat je alle scènes hebt gedaan, zes per film, krijg je ter afsluiting een trailer van de film te zien, dit alles met een knipoog naar Hollywood. De films zullen ook bekend voorkomen, zo is er één rampenfilm met een vulkaan, speel je verder in een Dukes of Hazzards-kloon en ontbreekt er een film à la James Bond natuurlijk niet. Hoewel alle stunts met voertuigen zijn is er redelijk wat diversiteit. Je rijdt in verschillende soorten auto’s, vrachtwagens, en motoren. De stunts die je moet doen variëren van het simpel slippen door bochten tot het uit de lucht springen van een helikopter met een motor. Je zult telkens een hele scène spelen met daar in een heel scala aan stunts die achter elkaar moeten worden volbracht. Voor elke scène die je succesvol tot een einde hebt gebracht krijg je sterren, deze laten je reputatie stijgen. Hoe beter je het hebt gedaan hoe meer sterren je krijgt, met een maximum van vijf sterren.

Ik zei al dat dit spel was voor de gamer die uitgedaagd wil worden. De uitdaging zit hem niet zozeer in het afronden van de scènes, maar in het behalen van de vijf sterren. De meeste scènes heb je na vijf pogingen wel gehaald (al zitten er in de latere films een paar pittige scènes met moeilijke stunt-combinaties ), maar om vijf sterren te halen is er heel wat meer nodig dan alleen de scène succesvol afronden. Om te beginnen moet je de scène foutloos doen, daarbij zul je een bepaalde score moeten halen. Maar zelfs al doe je hem foutloos en haal je de hoogste score, dan nog ben je er niet. Om de befaamde vijf sterren te halen zul je namelijk strings moeten maken. Een string is een aaneenschakeling van stunts. Deze maak je dus door snel stunts achter elkaar te doen. Naast de grote stunts die worden aangeven kun je ook nog tientallen kleine stunts uithalen, zoals het rakelings langs objecten te rijden. Dit is ook nodig om een string gaande te houden, want de aangegeven stunts liggen vaak te ver uit elkaar om een succesvolle string te maken. Het vergt heel wat geduld om bij elke scène de vijf sterren te halen, je moet namelijk iedere scène helemaal tot in de puntjes kennen. Maar het geeft wel een heerlijk gevoel als je een scène tot in de perfectie hebt gedaan, helemaal bij de latere moeilijke scènes.