NBA '08

Ik als blanke dwerg van één meter vijfenzeventig (met schoenen aan) heb niet echt veel met basketbal. Toen ik dus Sony’s NBA 08 onder mijn neus kreeg had ik zo mijn vraagtekens of ik dit wil leuk zou gaan vinden. Alle opties in het spel met betrekking tot de regels van het basketbal zeiden me vrij weinig en ook de teams en hun spelers waren mij grotendeels onbekend. Dus wat doe je dan als gamer en reviewer? Precies, je zet je verstand op nul en gaat gewoon spelen.



Wanneer je voor het eerst begint aan het spel krijg je de mogelijkheid om je favoriete team te kiezen en je eigen basketballer te maken. Het creëren van een speler is trouwens geen plicht, maar alleen met een zelf gemaakte speler kun je alle extra’s vrij spelen. Zoals we dat tegenwoordig gewend zijn, kun je ook hier in de create-a-player modus de look van je speler tot in de kleinste details bepalen. Lengte, lichaamsbouw, gezicht, huidskleur, haren en ga zo maar door, je kunt het allemaal naar wens aanpassen totdat jouw sterspeler er helemaal uitziet zoals je hem hebben wilt. Is eenmaal alles naar wens dan kun je beginnen aan je b-balcarrière. Je speler begint met lage stats en door wedstrijden te spelen verdien je punten waardoor je speler in level stijgt en waarmee je je stats verder kunt opbouwen. Extra punten worden behaald door bepaalde “Goals” te bereiken, denk hierbij aan het winnen van een x-aantal wedstrijden op rij of het succesvol afsluiten van een seizoen. Tevens kun je met deze verdienende punten ook nieuwe outfits, tattoos en andere zaken om jezelf te verfraaien kopen. Ook kun je allerlei extra’s kopen met de verdiende punten zoals arena’s en kledingstukken.

In NBA 08 heb je redelijk wat keuze aan spelmodi. Zo kun je er gewoon voor kiezen om snel een wedstrijd te spelen en wat te oefenen in de Quick Play- en Exhibition-modus. Voor het echte werk kun je aan de slag in de Season-modus waar je een heel seizoen afwerkt met een flink aantal wedstrijden. Heb je geen zin in complete wedstrijden dan heb je altijd nog een aantal mini games tot je beschikking. In “Own the Court” kun je snel een potje één tegen één spelen en in de “3pt Contest” is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten te scoren binnen de tijd. Verder kun je je skills testen in de “Skill Challenge” waarin je dribbelt en scoort op een parcours met hindernissen. Er is ook een nieuwe modus bijgekomen, namelijk de NBA-Replay. Deze modus geeft je de mogelijkheid om beslissende punten te herspelen. Je krijgt in totaal 68 verschillende uitdagingen voor je kiezen waarin je vaak de laatste seconde van een wedstrijd moet herspelen om zo je team naar de overwinning te leiden. Dit klinkt spannender dan het is want veel uitdagingen lijken op elkaar waardoor het toch een beetje saai is.

Het spel zelf speelt lekker weg, zelfs als je de ballen verstand hebt van basketbal (zoals ik) kun je met dit spel toch goed uit de voeten. De regels worden na verloop van tijd vanzelf wel duidelijk en de besturing heb je na een paar potjes wel onder de knie. Dribbelen, overspelen en dunken zijn zo je tweede natuur geworden en na een paar partijen begin je echt de feeling voor het spel te krijgen. Verdedigen blijft helaas een ander verhaal. Het kwam regelmatig voor dat ik een bal niet kon weg slaan of grijpen bij een gemiste worp. Ook maakte ik vaak overtredingen bij het afpakken van de bal die mij niet duidelijk waren, maar dit kan ook zijn doordat alle regels van basketbal mij niet allemaal bekend zijn. De computer weet een goede tegenstander te zijn, helemaal op de wat hogere moeilijkheid settings heb je je handen vol. Toch kan de computer vaak gemakkelijk worden uitgespeeld door gewoon met de verdediger mee te lopen als deze tegen je aan staat. Vooral op rookie niveau kom je op deze manier gemakkelijk bij de basket. Maar deze kleine puntjes van kritiek hebben niet veel invloed op de totale speelervaring, die toch als plezierig kan worden ervaren.




Natuurlijk kun je ook online de strijd aangaan. De online modus werkt goed en is netjes verzorgd. Bij sommige wedstrijden heb je helaas wel wat last van lag maar dat is voornamelijk afhankelijk van de verbinding van beide partijen. Leuk is dat je online met je zelf gemaakte basketballer kunt pronken en ook de creaties van andere spelers kunt bewonderen.