Rome: Total War - Alexander

Voor het eerst brengt Creative Assembly een tweede expansie uit voor een Total War-game. Hebben de Rome-spelers het eerst moeten doen met Barbarian Invasion, dit keer kun je met de Alexander-expansie aan de slag.

Een kleine inleiding
Alexander, wie kent hem niet? Zijn vader Philippus II liet hem een grandioos leger achter, waarmee hij het ongekend grote Perzische Rijk op de knieën bracht. De Perzen, die in de slagen om Marathon, Plataea en Salamis een partij billenkoek hebben gekregen van de Grieken, krijgen dit keer de Macedoniërs over zich heen. Het enige verschil is dat ze dit keer zelf binnengevallen worden, in plaats van dat ze zelf de Hellespont (oversteekplaats tussen Turkije en Griekenland) oversteken.

Met 50.000 soldaten trekt Alexander het Perzische Rijk in, waar hij de daar heersende Darius verslaat in de slagen bij Granicus, Issos en Gaugamela. Hopeloos in de minderheid weet hij, als tactisch en strategisch meesterbrein, de oneindige stroom Perzische soldaten te overmeesteren, om één van de grootste rijken ooit te stichten en één van de grootste veranderingen in de geschiedenis te bewerkstelligen. Alexander zal nooit vergeten worden, nu jij nog.

Nog een korte inleiding
Voor de mensen die niet bekend zijn met Total War volgt hier een korte uitleg. In Total War kies je een volk waarmee je jarenlang moet zien te overleven. Je moet steden ontwikkelen, legers trainen, veldslagen uitvechten; je moet zowel de manager als de strateeg uithangen. Je kunt echter zelf bepalen wat je precies wilt doen, omdat de computer op verzoek veel werk voor je uit handen kunt nemen. Maar daar is niets aan natuurlijk!

Campaign
De Alexander-expansie heeft een nieuwe campagne waar je binnen 100 turns een aantal strategisch gelegen steden moet zien te veroveren. Er zijn vier nieuwe facties in het spel aanwezig, namelijk de Macedoniërs, de Perzen, de Indiërs en de Barbaren (die maar even over één grote kam geschoren worden). De map is veranderd, want nu staat vooral Klein-Azië centraal. Om je een beeld te geven: de map heeft linksboven een klein stukje Griekenland en rechtsonder India.

Belangrijke historische figuren als Alexander, Darius of Parmenion (generaal van Alexander) zijn allemaal aanwezig. Evenal een scala aan nieuwe soldaten waar je mee kunt spelen. Zo hebben de Macedoniërs de Hetaroi (zware cavalerie) en de Macedonische falanx, terwijl de Indiërs olifanten hebben en de Perzen hun Onsterfelijken (elite-eenheid uit de Oudheid).

Naast de campaign heb je ook een stapeltje nieuwe Historical Battles tot je beschikking en je kunt ook via internet tegen anderen met de nieuwe eenheden spelen.

Uitdaging
Het is behoorlijk moeilijk om de campaign te winnen. Je hebt maar 100 beurten, dus telkens als je op de zandloper drukt is er eentje minder aanwezig. Je thuisland, waar je ver vandaan raakt, wordt aangevallen door barbaarse horden en het opstandige Sparta, terwijl je door je grote leger ook nog in geldnood raakt. De Perzen hebben een oneindige stroom soldaten en steden, die je tactisch moet zien uit te putten. Dat betekent dat je je leger moet gaan splitsen en dat je zeker niet mag verliezen. Oh, en als Alexander sterft is het game over... Al met al is het, voor het weinige geld dat deze expansie kost (niet in de winkel te koop overigens), goed voor een aantal uren speelplezier.

Ook hebben de makers de AI wat verbeterd, wat betekent dat de veldslagen iets meer tactisch inzicht zullen vereisen. Niet langer stormt de vijandelijke generaal zich in jouw falanx, maar zal je proberen te flanken en uit je tent proberen te lokken met boogschutters. Dit is een zeer welkome verbetering, omdat de AI in het originele Rome: Total War soms om te huilen was.