Boek: C. Nicholson - De geschiedenis van Tom Page

Als dierenliefhebber moet je dit boek eigenlijk niet gaan lezen. Om dezelfde reden dat je Animal Planet eigenlijk beter niet op zet. D'r zitten namelijk best wel zielige stukjes in. En toch hoor je het te gaan lezen, want De wonderlijke geschiedenis van Tom Page en zijn olifant is een hartverscheurend èn hartverwarmend relaas over de liefde tussen twee wezens van verschillende soorten. Christopher Nicholson is in staat geweest van heel nabij de intieme band te beschrijven tussen een jochie met een groot hart en zijn gigantische, grijze beschermelinge.

Zielige hoopjes
Het verhaal start in 1773, met de komst van wat exotische dieren in een haven. De arme beesten zijn maandenlang over zee vervoerd en in die tijd ging dat niet echt soepel. Bovendien hadden ze geen idee wat al die gekke beesten moesten eten. In die hartverscheurende openingsscène maak je het uitladen en openen van de kratten mee, waarna de meest zielige hoopjes beest te zien zijn, dood of bijna dood. Twee van die hoopjes zijn olifantjes, broer en zus van een paar jaar oud. Tom is een hulpje in de paardestallen van een rijke man en hij weet zijn baas over te halen de twee grijze gevallen aan te schaffen. Tom wordt hun persoonlijke verzorger. Zijn avontuur met Jenny en Timothy, zoals hij de olifanten doopt, begint hier.

Onwetendheid
Eén van de volgende eigenaren van Jenny, de vrouwelijke olifant, vraagt Tom een boek te schrijven over de olifanten, over de verzorging en het gedrag. Wat Tom vervolgens op papier zet, is dit boek. Het is helemaal in karakter geschreven. De onwetendheid van die tijd is daardoor volledig geloofwaardig. De manier van omgaan met beesten en personeel ook. Tom krijgt op jonge leeftijd niet alleen te maken met familieproblemen, ontluikende tienerliefde en collegiale jaloezie, maar ook met een heel vreemd wezen, waarover geen enkele kennis circuleert. Het boek gaat evenveel over de relatie tussen Tom en Jenny als de persoonlijke moeilijkheden van Tom. Misschien is één van de onderliggende thema's wel het opgeven van thuis, familie en een onbezorgd leven voor diepe liefde. Auteur Christopher Nicholson is iemand die veel documentaires heeft gemaakt voor de BBC en hij is gek op olifanten en geïntrigeerd door dierengedrag. Hij is een kenner van 'natural histories', waargebeurde verhalen van eeuwen geleden, waar maar weinig bewijs van is.

Afschuw
Je wordt als dierenliefhebber heen en weer getrokken tussen afschuw over de wreedheid in het boek en de enorme liefde van Jenny en Tom voor elkaar. Die warme mens-olifant-relatie is prachtig om te volgen, maar je moet de tanden op elkaar zetten bij de beschreven narigheid. Dit is een boek dat misschien literair gezien niet uitmuntend is, maar het is wel een boek dat de lezer weet te raken en waar nog vaak aan terug gedacht zal worden.


Uitgever: Uitgeverij Mistral ISBN: 978 90 499 5078 1 Pagina's: 334
Waardering: