300N Router-reviews sitecom actie

Review Sitecom Router WL-575:

Dat was een leuke mail van Senesta, dat ik een van de gelukkigen was die een Sitecom router mocht gaan testen. Hielp me ook gelijk een beslissing te nemen die ik allang voor me uitschoof: overschakelen van bedraad naar draadloos. Mijn hoofd-pc was bedraad, de pc van mijn zoon en de psp moesten het vooralsnog zonder draadloze verbinding doen! Waarom niet al eerder de boel draadloos gemaakt? Gewoon, omdat ik een bangeschijter ben. Why change a winning horse etc.? Probleem is ook dat ik van PC’s bovengemiddeld veel weet (tricky uitspraak alhier ;-) ) maar toen het hele netwerkgebeuren in kwam, de nodige jaren geleden, ik de boot volledig gemist heb. Ik ben een netwerk-n00b dus.
En dat leek zich ook te gaan bewijzen na ontvangst van de Sitecom spullen.









Alles zag er mooi uit, goed verpakt, korte, ogenschijnlijk duidelijke korte handleiding met pictogrammen, daar houd ik wel van. Router is in een fraai, beige huisje verpakt, met twee antennes erop. Helaas kunnen deze niet los om ze evt. te vervangen door de ‘gain’-antennes die Sitecom los levert. Bij oudere Sitecom-routers kon dat nog wel.





De PC losgekoppeld van de netwerkkabel en van het UPC-modem, beneden de router in de meterkast gezet, boven de USB-antenne WL-302 (die tesamen met router WL-312 als set WL-575 heet) in de pc gedrukt (na braaf eerst de driver hiervoor te hebben geïnstalleerd); UPC-modem en daarna router opgestart en toen eens gekeken of het magische WPS-knopje (Wireless Protocol Setup) op de router en op de USB-stick z’n werk zou doen. Ehhh, nee dus. Voor geen meter.

Ik ben een slecht verliezer. Na wat geketter de boel dus vanaf nul geïnstalleerd, de uitgebreidere handleiding op de cd eens bekeken en de kwaliteit van het signaal eens gecheckt. Aha: dat hield niet bepaald over. Wat vrienden geraadpleegd, en toen besloten de Sitecom-router buiten de meterkast op te hangen. Dat leverde in elk geval al een beveiligde WPA2-verbinding op na het indrukken van de beide WPS-knopjes! Zowaar. Dat werkt wel lekker, zo’n volledig vanzelf lopende installatie.



[
img]http://i.fokzine.net/upload/080908_148800_HH.jpg[/img]


Maar overhouden deed het signaal niet. De volgende dag in m’n pauze maar eens binnengelopen bij de Dixons (de enige winkel in Den Bosch waarvan ik zeker wist dat ze een beperkt Sitecom-assortiment voeren) en daar de WL-181 Wireless Network 300N PCI-card aangeschaft voor ¤ 39,90. Een pci-kaart dus, met drie stoere antennetjes achterop. Dat was, na installatie en in combinatie met de verhangen router, blijkbaar een grote stap richting een fatsoenlijke ontvangst. Nu is het signaal redelijk tot goed, en de piek in de verbinding 181Mbps.



Freak die ik ben, wil ik het echter beter, en heb ik de WL-040 besteld. Die krijg ik pas na de deadline van deze review binnen, overigens, dus dat houden jullie tegoed. De WL-040 bestaat uit drie antennes op een los, stevig voetje, met drie langere kabels. Het voordeel ten opzichte van de drie op de PCI-kaart gemonteerde antennes is, dat ik dit trio-op-voetje ‘achter de pc vandaan’ kan monteren op een plek die mij zint en ik de antennes beter kan richten op de plek waar ik 2 verdiepingen lager de router heb hangen. De drie kabels van de WL-040 komen in de plaats van de antennes op de PCI-kaart.



Overigens, want negatief ben ik ZEKER niet over de Sitecom router: m’n notebook liep meteen! Aangezien ’ie geen WPS heeft heb ik hem gewoon laten zoeken naar de router, en aanmelding daarvan was ook een piece of cake. De unieke sleutel die je daartoe nodig hebt vind je door (vanaf de vaste pc die reeds werkte) naar het ip-adres van de router te gaan en te kijken welke sleutel is toegekend.

Toch nog wel wat vragen aan de heren van Sitecom: waarom vergeet de router als ik hem op Nederlands heb ingesteld dat telkens en schakelt weer terug naar Engels? Geen ramp, maar toch. En waarom (en dat vind ik echt storend) stortte (en stort) de router compleet af als ik van kanaal wissel? Een van m’n ict-vrienden zei me eens van het standaardkanaal 11 naar 5 te gaan omdat dat de ontvangst wellicht ten goede kwam, wat na het wijzigen in de router en het rebooten van de router op zich geen probleem zou mogen zijn. Wel bij mij: de boel hing en hangt telkens zo enorm, dat ik terug moe(s)t naar de fabrieksinstellingen en noodgedwongen maar even op kanaal 11 blijf zitten. Als ik echter van WPA2 naar WPA switch en terug, eveneens in de router (en dit om te kijken of de PSP het ook doet: ja dus, op WPA) dan reboot de router en stort er niets af! En ja, ik heb de laatste drivers voor de router geladen vanaf de Sitecom-site en deze geladen…

Op korte termijn ga ik zoals gezegd nog verdertesten met de WL-040 antennes-op-voet, en komt er een WL-180 PCMCIA-card in de notebook. Waarom dat laatste? Tja, die notebook kent gelukkig wel WPA2 sinds Microsoft SP2 uitbracht, maar gaat niet sneller dan 54G met z’n onboard draadloze verbinding. En een 300N-verbinding (van z’n leven is dat natuurlijk geen 300Mbps, maar soit) op de notebook, met WPA2-beveiliging, is toch ook wel lekker…

Ach, ’n mens moet wat te wensen overhouden…

Per saldo is de WL-312 300 N router, zeker gezien de lage prijs in de winkel, echt wel een aanrader, wat mede komt door die voor de leek erg handige WPS-functie, en heb je een behoorlijk veel snellere verbinding dat die met de 54G-standaard…

Higgy