CD: Reverend Organdrum - Hi-Fi Stereo

Flarden aan beeldvorming passeren de revue wanneer deze cd in je audioset verdwijnt. De feestelijke sfeer in de straten van het New Orleans voor Katrina, wonderbaarlijke optredens van de The Rat Pack, een dikke negroïde bebrilde man met een contrabas aan zijn zijde en bedompte blueskroegjes met een vergrijsd publiek. Niet veel later zie je fragmenten van een James Bond film voorbij gaan of dringen herinneringen aan een Black Sabbath optreden zich op.


Het gevarieerde spectrum dat je oorschelpen omsluit wordt geproduceerd door een nieuw gevormd trio, Reverend Organdrum. Een uitermate doeltreffende naam, wetende dat het drietal bestaat uit Jim Heath aka The Rev van The Reverend Horton Heat, Tim Alexander op orgel en Todd Soesbe op drums. Achttien retakes van 'gouwe ouwen', zijn op Hi-Fi Stereo, in een rockabilly jasje gestoken, voorzien van een ruitjesmotief en een labeltje achter in de kraag met daarop 'The Rev'.

Vanaf de eerste noten word je terug getrokken in de wereld van Heath's psychobilly capriolen. Met een 'bot scheermesje' gitaardeuntje verwerkt in de blues en twist-mix van 'Moovin' and Groovin'' (Duane Eddy) gaat het trio los. Alexender pompt de tijd een paar decennia terug met de klanken van zijn Hammond B3-orgel terwijl Heath de heupen laat wiegen op bewezen akkoordenschema's van weleer. Met 'Strollin' with Bones' gaat het bluesavontuur verder, weer onder leiding van een huilende gitaar. Filmische surfjazz komt aan bod in 'A Shot In The Dark'. Een onmiskenbaar soundtrack uitstapje wordt er gemaakt met de cover van het 'James Bond Theme', die jammergenoeg wel erg dichtbij het origineel staat. Een extremere punk-rockabilly versie was aangenamer geweest. Loodrecht daarop staat 'Bim Bam Baby' van Sammy Mysels. Eén van de weinige tracks die niet volledig instrumentaal is. Nog een aangenaam hoogtepuntje is de mengelmoes die 'Can't Be Still' heet. Een overheerlijke drumsolo kruipt naar de vette gitaarriffs van Sabbath's 'War Pigs', een briljante samensmelting van twee stromingen die elkaar niet in de ogen aan durfden kijken.


Reverend Organdrum zal voor fans van Heath een vermakelijke pitstop zijn totdat hij wederkeert met zijn Horton Heat-project. Nadeel op dit album is wel het gemis aan samenhang. De verschillende stijlen en invloeden kunnen voor sommige muziekliefhebbers wel eens teveel zijn.


Label: YEPROC Datum: Januari 2007 Waardering: