CD: Still Remains - The Serpent

Na twee EP's bij Benchmark Records, kwam de Amerikaanse metalcore band Still Remains in 2005 met hun eerste volledige album, Of Love and Lunacy. Die eerste cd legde de band geen windeieren. Ze kregen goede kritieken en mede als gevolg van het succes van dit album, konden ze met bekende bands touren in de VS en Europa. We zijn inmiddels twee jaar en een paar bezettingswisselingen verder. Still Remains heeft zes bandleden, waarvan de toetsenist en de bassist recent vervangen zijn.

Elektronisch extraatje
The Serpent bevat elf retestrakke metalsongs met een elektronisch extraatje in de vorm van de toetsenpartijen. Dit valt direct goed op in het instrumentale openingsnummer dat de titel van de cd draagt, 'The Serpent'. Als opwarmertje doet dit nummer het goed, maar het is toch fijn om zang te horen op 'The Wax Walls of an Empty Room'. De zang varieert van melodieuze, heldere lijnen tot ruige gruntpartijen, die enorm verschillend zijn, maar naadloos in elkaar over gaan. Na een paar knetterharde nummers is het kalm startende 'Maria' een bijzondere ervaring. Het album bevat zeker een paar minder boeiende nummers, waarvan 'Dropped from the Cherry Tree' er zeker één is. Het refrein is wel aardig, evenals de strakke drum/gitaar-intro en de gitaarlijnen, maar de song als geheel komt niet overtuigend over.



Catchy
'Dancing with the Enemy' is het meest catchy nummer op de cd, maar doet wel meer poprock aan dan metal en is daardoor ook een beetje een buitenbeentje. 'Sleepless Nights Alone' bevat ook wat meer melodieuze poprock geluiden dan krijsende gitaren en een vette grunt. Het afsluitende nummer 'Avalanche' is dat juist weer wel allemaal: raggende gitaren en een woeste gruntzanglijn. Een goede keuze als afsluiter, zeker door de bijzonder mooie gitaarsolo op het einde.

Still Remains brengt met dit album een voorraadje sterke metalsongs op de markt, die afzonderlijk niet heel erg opvallend zijn en wellicht weinig hitpotentie hebben, maar samen wel een fatsoenlijke cd maken. Voor de metalfan toch wel een voorzichtig aanradertje.


Label: Roadrunner Records Releasedatum: 6 augustus 2007
Waardering: