CD: Sparklehorse - Dreamt For Light Years In The Belly Of A

De man achter Sparklehorse, Mark Linkous, heeft lang gedroomd. Dreamt for Light Years In The Belly Of A Mountain liet vijf jaar op zich wachten. Reden dat er zoveel tijd tussen dit en het laatste album It's A Wonderful Life uit 2001 verstreek is onder andere het werken aan albums van en voor Linkous zijn demi-god, Daniel Johnston. Een andere belangrijke reden zijn de terugkerende diepe depressies van de man. De demonen en frustraties van de laatste jaren zijn ook op dit album weer te vinden.


Sparklehorse is eigenlijk niet onder één noemer te vangen, de muziek en stem van Linkous zijn erg divers. Indie zou het geheel kunnen overkoepelen, en met een addendum van melancholische, broze, luister folk-rock kom je al een heel eind. De sfeer op het album komt rechtstreeks uit de melancholie-fabriek, vers verpakt en fonkelnieuw. Ultieme voorbeelden hiervan zijn Getting It Wrong en Mountains. Met het draaien van de nummers verwijder je het inpakfolie en laat je een stroom van sentiment ontsnappen uit de fragiele pakketjes die de liederen van Linkous bevatten. In de opener en op Knives Of Summertime zijn ook vrolijke momenten te herkennen, maar het merendeel van het sentiment bestaat uit droefheid die als een donkere satijnen deken over het geluid heen ligt.


Ondanks de kleine samenwerkingsverbanden op dit album zoals met Tom Waits op Morning Hollow, Fennesz, Danger Mouse en Steve Drozd, blijft het geluid onmiskenbaar van Sparklehorse. Soms lijkt het op The Beach Boys, soms op Gomez en Eels, maar allen in de melancholische en herkenbare jas van Mark Linkous. Door tempowisselingen en het afwisselende gebruik van instrumenten op de nummers is het album een gevarieerde mix van folk-rock, rock, alt. country en post-rock geworden dat als een puzzel in elkaar past. Van mellotron en pianoklanken tot drum- en gitaarpartijen. De volledige uitkomst is dan ook een prachtig en breekbaar album dat de herfstmaanden goed kan gebruiken als achtergrond.



Label: EMI Releasedatum: 1 november 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!