DVD: Fist of Fury

Er zijn maar een aantal zekerheden in het leven. Zo zal één plus één altijd twee blijven, en Brazilië gaat gewoon weer de wereldbeker winnen. Een andere zekerheid is dat Bruce Lee de grootste martial arts-artiest is die ooit op deze aarde heeft rondgelopen. Ook al is Tony Jaa (Ong-bak, Tom Yum Goong) met zijn fabelachtige Muy Thai technieken hard op weg om de nieuwe ster te worden, niemand zal ooit kunnen tippen aan 'the dragon'. Mocht je daar aan twijfelen, dan zit er niets anders op dan een gedwongen opname in een speciale kliniek. Of je kunt natuurlijk als laatste redmiddel de nieuwe prachtige dubbeldisc uitgave van Fist of Fury halen, waarna al je twijfels zullen verdwijnen.




De meeste mensen zullen zich Bruce Lee herinneren als de hoofdrolspeler uit Enter The Dragon, dat was immers zijn doorbraak in de rest van de wereld. Fist of Fury is echter minstens zo goed en veel van zijn 'hardcore' fans beweren zelfs dat dit zijn beste werk is. Zelf ben ik er nog niet helemaal uit, maar dat dit één van de beste martial-arts films aller tijden is, daar ben ik volledig van overtuigd. Het verhaal is uiteraard simpel, maar dient dan ook alleen als een omlijsting voor de geweldige actiescènes.

Bruce Lee speelt de Kung-Fu student Chen Chen, die vermoedt dat zijn sifu (meester) om het leven is gebracht in opdracht van een concurrerende Japanse sportschool. Chen Chen is nou niet bepaald het type dat rustig om de tafel gaat zitten om tot een oplossing te komen of de politie inschakelt om een onderzoek te laten instellen. Hij laat liever zijn dodelijke 'fists of fury' spreken. Een geweldige acteur was hij natuurlijk niet, maar zoals hij zelf zei:"action is my form of acting". De combinatie van de vechtstijlen die Bruce Lee allemaal beheerst, zijn kenmerkende gekrijs en de geweldige close-ups op zijn indringende ogen maken dit tot een waar feest voor de martial-arts liefhebber.

De film alleen al zou een aankoop rechtvaardigen, maar deze dvd is zoveel meer. Zo is de film in Hi-Definition te bekijken, maar vooral het aanbod aan extra's (maar liefst 4 uur!) is om bij te watertanden. Niet alleen maar onzinnige extra's zoals een aantal trailers of een aantal foto's (die er ook op staan), maar vooral veel interviews met mensen die met de martial-arts grootheid hebben samengewerkt. Een aantal leden van de cast komen voorbij, maar ook een aantal vrienden van Bruce Lee. Zeker als je nog weinig van zijn levensverhaal afweet is dit zeer interessant, maar ook voor de echte fan zullen er een aantal nieuwe 'onthullingen' bij zitten.




Een meer dan waardige uitgave van Hong Kong Legends, je zou het haast perfect kunnen noemen. Wat meer oud beeldmateriaal was welkom geweest, maar zo heb je altijd wel wat te klagen. Een geweldige film, een nog betere dvd. Must-buy voor de liefhebber dus.



Label: MVSP Releasedatum: 6 juni 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!