Boek: Imre Kertesz - Kaddisj voor een niet geboren kind

Kaddisj voor een niet geboren kind beschrijft hoe een man met een kampverleden over zijn leven denkt en terug kijkt op zijn verleden. Zijn hele leven wordt overheerst door het feit dat hij in Auschwitz heeft gezeten. Zijn relatie met zijn ex-vrouw, zijn kijk op zijn jeugd, zijn kijk op ouderschap en zijn kijk op de toekomst.
Hij ziet het schrijven van dit boek als het delven van zijn graf.

Imre Kertész (Boedapest 1929) werd in 1944 afgevoerd naar Auschwitz en keerde na de bevrijding terug naar Boedapest. Hij vertaalde auteurs als Nietzsche, Freud en Wittegestein en schreef romans, essays, dagboekaantekeningen, musicals en lezingen.
Kertesz is de eerste Hongaarse schrijver die de Nobelprijs heeft ontvangen en is alom geprezen in Europa, maar niet in zijn geboorteland zelf. De reden hiervoor: de manier waarop Kertész over Auschwitz schreef, kwam niet overeen met het nieuwe denken in Hongarije. De holocaust was geen belangrijk thema in het naoorlogse intellectuele debat.

Kaddisj voor een niet geboren kind lees je niet even luchtig door. Dit boek is moeilijk en zwaar, daarbij is het op een aparte manier geschreven. Het is een dagboek in de vorm van een monoloog, over hem en zijn visie op het leven.
Een andere reden dat het moeilijk weg leest isdat hij zichzelf nogal vaak herhaalt. Deze herhalingen zijn in het begin nogal storend, maar hoe verder je in het boek komt, des te meer begrip je hiervoor kunt opbrengen.

Kaddisj voor een niet geboren kind is een prachtig en zwaar boek, wat je alleen moet lezen als je geïnteresseerd bent in het leven van mensen na de Tweede Wereldoorlog. Het is geen boek dat je even in 3 middagjes wegleest en ik denk ook niet dat het de bedoeling is geweest van Kertész om dit te kunnen doen.
Al met al is het prachtig en ontroerend.



Titel: Kaddisj voor een niet geboren kind
Auteur: Imre Kertesz
Oorspronkelijke titel: Kaddis a meg nem szuletett gyermekert.
Vertaling: Uitgeverij van Gennep
Uitgeverij: Van Gennep
Prijs: 12,50 euro
ISBN: 905515380X