Interview: Jacqueline over Acht Jaar Krezip

Ik heb dat gelezen over Novib en Ethiopië. Ik was wel benieuwd hoe jullie het goede doel steunen. Denken jullie dat jullie positie als artiest daarbij goed van pas komt?
"Ik denk van wel, want wij kunnen de mensen gewoon bereiken als artiesten zijnde en er aandacht aan geven.We hebben toen daar gezien hoe het er allemaal aan toe ging en dan wil je er gewoon echt voor werken. Wij zijn momenteel bezig om 100.000 kinderen naar school te krijgen en we proberen dus zoveel mogelijk mensen over te halen om vijf euro te storten. In september gaan we dan naar New York om de balans op te maken Dus als ik mensen tegenkom is het al meteen van: wel vijf euro storten eej haha."

Haha, nou ik zal zo wel wat achterlaten bij Claudia (Sony/BMG persvoorlichter). Maar nu eindelijk de vraag die je vast vaker hebt gekregen vandaag: Hoe klinkt jullie nieuwe album?
"Maakt niet uit hoor, het is een logische vraag. Ons album klinkt eigenlijk een stukje luchtiger dan het vorige album ("Days Like This"). We wilden het dit keer ook gewoon een stukje vrijer maken en dat is het ook geworden. Gewoon dertien nummers zoals nummers zijn: met een kop en een staart. Daar zit gewoon nog steeds de Krezip-sound in: energiek en fris! De nummers zijn dit keer ook samen met mensen uit Los Angeles geschreven, waardoor weer nieuwe ideeën naar boven kwamen. Ik ben toen naar Los Angeles geweest en dat was gewoon weer een nieuwe ervaring."

Maar schrijven de andere bandleden ook mee?
"Nou ja, eigenlijk bijna nooit. Niet iedereen wordt als tekstschrijver geboren en zij hebben andere kwaliteiten die weer in de groep naar voren komen. Ik heb wel eens met Joost wat nummers geschreven in het begin trouwens."

Over de bandleden gesproken: Thomas is alweer anderhalf jaar uit Krezip en pas is Thijs ook opgestapt. Daarvoor zijn Jan-Peter en Bram in de plaats gekomen. Zijn jullie niet bang dat de sfeer van Krezip verandert?
"Nee hoor. We krijgen wel vaak te horen van "Alweer een nieuw bandlid?". Toch zijn er nog steeds vier mensen die vanaf het begin af aan al in Krezip zitten. Nog steeds hebben we dezelfde sfeer binnen ons. Het was alleen wel pittig toen Thijs en Thomas weggingen. Thijs was een goede vriend voor me en ik had het er dus best moeilijk mee."

Kan je nu wel in je eentje pils drinken, zo zonder Thijs?
"Haha, ja hoor, maar dat kon ik sowieso wel!"

Ik zag in de eerste aflevering van jullie documentaire dat Thomas wegens liefdesperikelen naar Berlijn is vertrokken. Zijn jullie niet bang dat er een dag komt dat je hetzelfde hebt, dat je iemand tegenkomt met wie je graag verder wilt?
"Dat zal vast gebeuren, wij zijn wat dat betreft ook gewoon. En we houden elkaar dan niet tegen. Thomas heb ik alweer anderhalf jaar niet gezien, die was gewoon verliefd. In het begin was ik echt even pissed, maar naderhand ga je er over denken en dan denk je echt van: nou dat was ook wel erg overdreven. Thomas was een lieve gozer en ach, die jongen was gewoon verliefd!"

Maar door die vertrekken zijn er veel dingen gebeurd de afgelopen jaren. Wat is voor jullie de afgelopen jaren echt een wijze les geweest en wat is jullie echt het meeste bijgebleven?
"Er zijn veel veranderingen in de band geweest en telkens was dan de vraag: kan die persoon die erbij komt het wel net zo goed als die persoon vóór hem of haar? Daardoor leer je wel vertrouwen te krijgen in het feit dat dàt wel goed komt. Je leert daardoor gewoon veel van elkaar en er ontstaan weer nieuwe dingen. En wat ons het meeste is bijgebleven? Ons eerste optreden op Rock Werchter was gewoon heel gaaf. Maar ook het concert in Gent was geweldig. Een enorm mooie zaal was dat. De theatertour in Groningen ook, de mensen gingen bij elk nummer uit hun dak! Dat is zo mooi om mee te maken!"

Over de Theatertour gesproken: hoe was het om jullie eigen nummers te bewerken tot nummers met een geheel nieuwe sfeer?
"Het was wel spannend om de nummers te re-arrangen zoals we dat noemen. In feite hebben we alle nummers gewoon in een nieuw jasje gestopt waardoor ze eigenlijk anders werden. Vooral "Mine" was echt spannend hoe dat uit zou pakken. Maar toen de tour af was gelopen hadden we wel zoiets van: "Nu willen we wel weer rocken hoor", haha."

Jullie maken dus echt de Krezip-muziek. Zijn er ook artiesten die je kut vind, en stel dat je een nummer mocht maken over die artiest, hoe zou je het dan aanpakken?
"Dat zou ik niet doen, simpelweg omdat ik dat gewoon niet leuk vind. Ik denk dan eerder 'Kom op eej, laat ze toch', want je hebt er in feite niks mee. Nederland is ook gewoon veel te klein. Je komt elkaar telkens weer tegen, je kent elkaar of je bent met elkaar bevriend. Dan is het niet leuk als je achter elkaars rug om dat gaat uitvechten."

En dan had ik nog als afsluitende vraag: stel dat jouw zusje (en mede bandlid) Anne zich in zou schrijven voor het derde deel van Idols, wat ik overigens niet zie gebeuren hoor haha. Wat zou je doen? Zou je haar ondersteunen of haar dringend verzoeken om toch eens na te denken?
"Eerst zou ik haar enorm uitlachen! Daarna zou Annelies en de rest haar ook uitlachen en daarna zou ze niet meer mee willen doen omdàt we haar uitlachen haha."

Je kan dus wel goed overweg met je zusje, ook al zijn jullie zoveel bij elkaar?
"Zeker. We zijn wel heel verschillend, zij is toch een stukje rustiger. Dan liggen we samen op de bank uren naar TV te kijken zonder ook maar wat te zeggen hehe, maar het gaat gewoon goed! We wonen ook gewoon bij elkaar, samen met Annelies, en soms heb je wel eens tijden dat het even wat wrijft."

Kunnen de mannen in de band dat wel aan dan?
"Haha, zo erg zijn we ook weer niet, maar ja, we zeggen wel als er iets is!"

Nou ik weet niet of ik dat aan zou kunnen met jullie, haha! Ik wil je hierbij bedanken voor het leuke interview en je alvast feliciteren met je verjaardag morgen!

Na dit leuke interview was het voor Jacqueline weer tijd om verder te gaan met andere interviews, waarbij het interviewen via smsen niet werd geschuwd. Het was zeker tof om te horen hoe het met de band ging nadat het stil werd rondom het gebeuren bij Warner en ook was het goed te horen dat de band ondanks de vertrekken van Thijs en Thomas nog steeds sterk in zijn schoenen staat. Het enthousiasme over het verleden en heden straalde er bij Jacqueline vanaf, dus het heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar de nieuwe CD en de toekomst rond Krezip!
Deze nieuwe CD is op 10 Mei uitgekomen en heet "What Are You Waiting For". Een review over deze CD kan je hier lezen!
Wil je tenslotte Jacqueline, Bas, Jan-Peter, Anne Joost en Annelies nog wat laten weten, dan kan je ze een berichtje achterlaten op www.krezip.nl.