Evenement: Dance4Life - Backstage met SunChaser

De dresscode is wit en de meesten geven daar gehoor aan. Een witte zee van armen zwaait mee op de muziek. Er is naast hip hop en R&B veel ruimte voor dance. The Freestylers zijn speciaal voor Dance4Life uit Engeland komen overvliegen. Het bonte gezelschap hoeft pas om 19.30 uur op en maakt het zichzelf intussen gemakkelijk in de kleedkamer. Waarom vinden ze dit evenement zo belangrijk? 'Aids is een probleem dat iedereen aangaat. Daarom is Wereld Aids Dag een belangrijk initiatief waar we graag aan meewerken. Dus voorkom aids, when you push it, do it safe!'

De Freestylers hebben het duidelijk erg naar hun zin met hun huidige succes. Ze reizen de hele wereld over, maar lijken onvermoeibaar. Vanavond hebben ze nog wel even tijd voor zichzelf. Als ze horen dat na Dance4Life een Q-dance feestje is vragen ze meteen: 'Oh cool, are we invited?'

Dance4Life
Het publiek danst zich gek op muziek van The Freestlyers.


Het leuke van een All Area polsbandje is dat je óók in de VIP-ruimte mag. Op de bovenste verdieping is een skybox ingericht tot een VIP-ruimte, speciaal voor de medewerkers van Dance4Life. Er is een warm buffet met saté, paella, vers fruit, broodjes en champagne. Ook weer beschikbaar gesteld door sponsors, waaronder Q-Dance.

In de VIP-ruimte staan grote tv's opgesteld waarop het programma is te zien. Al is het natuurlijk tóch leuker in de zaal, waar Jamie en Spike van Di-rect een DJ-set verzorgen. Ze laten vooral het hardere werk horen, de fans van wat rustigere dance komen later aan bod als Johan Gielen en Don Diablo draaien.

Ook Jamie en Spike doen een Meet&Greet. Een handvol meisjes hebben meegedaan aan een prijsvraag en nu zitten ze oog in oog met hun idolen. Er worden kusjes en handtekeningen uitgedeeld en de jongens signeren kussenslopen en agenda's. Spike controleert meteen even wat de meisjes hebben voor muziekles.
Een van de meisjes kent Di_rect eigenlijk niet zo goed. Ze deed voor de grap mee en won pardoes. Ik vertel haar dat ze naast Jamie zit, de televisiekok. Waarop de Di-rect-drummer mij met opgetrokken wenkbrauw aankijkt. Geintje, Jamie!

Dance4Life
Jamie de drummer van Di-rect kan vast ook erg goed koken.


Dance4Life is in alle opzichten een groot succes. Niet alleen de Nederlandse scholieren hebben geld ingezameld, ook Afrika en Indonesië deden mee. De opbrengst van de dansende scholieren is 2 miljoen euro. Het geld dat bijeen is gebracht gaat naar projecten van STOP AIDS NOW! en WPF (World Population Foundation). Het geld wordt besteed aan lokale projecten gericht op jongeren, zorg, bewustwording, training en preventie in de door hiv en aids meest getroffen werelddelen.

Om 20.30 uur is het dan toch echt afgelopen. De scholieren hebben zes uur non stop gedanst en hebben er een echt feest van gemaakt. De busschaufeurs, die al die tijd met elkaar hebben gekletst, gegeten en gekaart maken zich op voor hun terugrit. Ook ik moet er vandoor, want de bezoekers van het Q-Dancefeest Qlimax staan voor de deur.

Het was een waanzinnig leuk evenement, perfect georganiseerd met lekkere optredens. Wie wil zien hoe leuk Dance4Life was kan woensdag kijken naar 'Play' op TMF. Dit programma met Jeroen Post zendt tussen 16.00 en 18.30 uur de highlights van het evenement uit. Ook zijn er drie jongeren met hiv aanwezig om te vertellen over hiv en aids.

Voor meer informatie kun je kijken op de website van Dance4Life.

Dance4Life
Het publiek maakt er samen met de artiesten een echt feest van!


Foto's Bart Burghgraef.