Boek: Kitty Kelley - De Familie Bush

Kitty Kelley heeft nog nooit veel coöperatie mogen ontvangen bij het schrijven van haar boeken, en zelfs een blik op de omslag van De Familie Bush doet al begrijpen waarom haar dit ook ditmaal niet is gelukt. Zonder schroom wordt de dynastie neergezet als de Amerikaanse maffia, en dikwijls doet het meer aan als een anti-Bush rede dan een biografie. Er mag zo nu en dan ook met scepsis naar het geschrevene worden gekeken, en hoge Republikeinen doen ‘het stuk vuilnis’ aan als pure fictie. Maar als de gegeven informatie inderdaad van foutieve aard is, waarom heeft de familie haar dan nog niet aangeklaagd?

Het boek leest over het algemeen lekker weg, met uitzonderingen daargelaten. Het belang van gegeven kennis kan op sommige momenten worden betwijfeld. Het blijft een persoonlijke kwestie of de levensloop van de vader van de betovergrootvader van de huidige president echt van belang is voor het schetsen van het verhaal. Pas bij de passages over de twee Amerikaanse presidenten (zo vader zo zoon), welke tevens het grootste gedeelte van het boek beslaan, wordt het echt interessant. Plotsklaps ontwikkelt het zich tot een boek vol aantrekkingskracht, wat nog net niet genoeg geweld uitoefent om het in één ruk uit te lezen.

De familie Bush - Portret van de machtigste familie ter wereld

Kitty Kelley: De familie Bush – Portret van de machtigste familie ter wereld. Sijthoff; 736 pagina's; ¤ 24,95. ISBN 90 245 5284 2., Kitty Kelley: The Family: The Real Story of the Bush Dynastie. Doubleday, import Van Ditmar; 736 pagina's; ¤ 31,95. ISBN 0385 50 32 45.