CD: Sjaak Bral - Hurken in de berm & Op ware grootte

“Ik ben wel eens vergeleken met Wim T. Schippers, omdat ik op zo veel verschillende manieren artistiek bezig ben. En ik moet zeggen, ik vind dat een héél groot compliment. Voor Wim T. Schippers.”

Deze zin zou niet mogelijk meer kunnen zeggen over Sjaak Bral zijn bezigheden en persoonlijkheid. Als een mix van cabaretier, presentator en schrijver heeft hij het afgelopen decennium behoorlijk aan de weg getimmerd; iets wat het haast onmogelijk maakt om hem het de afgelopen tijd te hebben gemist. Een eigen radioshow op Noordzee FM, sketches in Ook Dat Nog, een reeks cabaretvoorstellingen en schriftelijke publicaties, de lijst houdt niet op. “Niets menselijks is mij vreemd”, luidt logischerwijs zijn devies.



Naar eigen zeggen begon het hele verhaal na een onstuimig optreden in het oude Veronica-programma RUR en een veelbesproken interview in het radioprogramma De Avondspits. Dat was in 1992. In de daarop volgende jaren stak hij zijn licht op in het theater, en werd er een eigen komediegezelschap, A Night of Comedy, opgericht. Ook is Sjaak medebedenker van komediefestival A Big Night of Comedy. Het verschil zit in kleine dingen.

Ook op tv-gebied is de 38-jarige Bral inmiddels ook geen groentje meer. Voor Veronica presenteerde hij het programma Zwart/Wit, voor RTL4 Het Wakende Oog. In 2001 ging hij van start bij het populaire consumentenprogramma Ook Dat Nog, waar hij tot de definitieve stop werkzaam bleef. Een van zijn andere talenten, schrijven, is ook niet onopgemerkt gebleven in de Nederlandse media. Zijn columns zijn met regelmaat te horen bij Spijkers met Koppen en Oog op Morgen, en met de komst van een eigen programma bij een Noordzee FM werd dit bereik alleen maar groter. De publicaties van verschillende boeken, het verzorgen van bedrijfsavondjes en het organiseren van onder andere het Haags Dictee maken de cirkel rond. Sjaak Bral is overal.

Theaterprogramma's
1998: Klappen uit de Haagse School
2000: Dat had je vroeger niet
2001: Hurken in de Berm
2003: Op Ware Grootte
2004: Bloedlink

Boekproducties
1998: Groen Geile Boekie
2000: Haags Bloed
2002: Haags De Kugsus