Boek Review: Het Rock and Roll Handboek

De verschillende hoofdstukjes in 'Het rock and roll handboek' zijn ieder onderverdeeld in twee of drie paragrafen waarin steeds van vier of vijf van de experts een uitspraak is opgenomen over een bepaald deelonderwerp, zoals 'hoe je zeker geen contract krijgt'. Hoewel de meningen per deelonderwerp nog weleens verschillen - over het wel of niet gebruik maken van een muziekuitgever bijvoorbeeld - krijg je toch een heel aardig idee van wat wel of niet te doen als je het wil maken als popartiest in Nederland.

Wat in ieder geval heel duidelijk wordt in het handboek is dat er overal experts voor zijn en dat je daar ook vooral gebruik van moet maken. Of de deskundigen dat zeggen omdat ze werk voor zichzelf willen creeëren weet ik niet, maar ik kan me voorstellen dat je als artiest toch vooral verstand hebt van muziek maken en dat allerlei zakelijke dingen beter door iemand anders geregeld kunnen worden. Toch wordt er ook gezegd dat je dingen in eigen hand moet proberen te houden en je nooit een te lang contract moet tekenen bij bijvoorbeeld een platenmaatschappij. Uiteindelijk is iedereen het er in ieder geval over eens dat de muziek op de eerste plaats komt en dat de beste basis voor een band een vriendschap is. Fans moet je koesteren en internet is de makkelijkste manier om jezelf te promoten. Je moet dan echter al wel zoveel opgetreden hebben dat je een beetje naam hebt gemaakt, want anders komt niemand op het idee om naar je te gaan zoeken.

Het 'rock and roll handboek' is een leuk boekje om te lezen. Ik heb me zeer vermaakt met de kleine anekdotes die door de verschillende deskundigen aangehaald worden om hun standpunten toe te lichten. Van veel van de onderwerpen wist ik al wel het een en ander, maar er staan ook zeker dingen in die ik nog niet wist. Daarnaast is het gewoon handig een overzicht te hebben met alle dingen waar je op moet letten. Ook als je zelf geen ambities hebt in die richting, maar het wel interessant vindt om te weten hoe dat muziekwereldje hier in Nederland in elkaar zit, is het zeker leuk om te lezen.