Interview: Bernard Hill

In een interview heb je ooit eens gezegd dat je er niet van houdt om met prothesis te filmen. Is dat de reden waarom er in sommige scènes een zeer uitgebreide huidverouderings-techniek is toegepast?

Ja inderdaad! Dat proces nam ruim negen uur in beslag. En dat allemaal dankzij Ian Holm. Ik sprak Ian vlak nadat hij zijn scènes als de hele oude Bilbo had voltooid. Dat had hij gedaan met een enorme laag make-up op zijn gezicht. Ian dacht dat de make-up - dat als een masker bovenop zijn gezicht lag - zijn vermogen om gezichtsuitdrukkingen te maken, limiteerde. Ik kon me dat goed voorstellen en wilde niet dat mij hetzelfde zou overkomen in mijn transformatiescènes. Gelukkig wisten we op dat moment nog niet precies hoe de oudere en zwakkere Théoden er uit zou gaan zien. Ik heb dus mijn stempel kunnen drukken op dat hele proces. Dat geeft nog maar eens aan hoe organisch de hele productie was. Ik ben naar de mensen van de make-up en van WETA gegaan en heb gezegd: 'Luister, het maakt niet uit hoe we het gaan doen, maar ik wil geen make-up op mijn gezicht.' Omdat het uiteindelijke resultaat niet aan bepaalde eisen - zoals traditionele ouderdomsverschijnselen of een vergiftigde huid - hoefde te voldoen, hebben we een techniek kunnen toepassen die aan mijn wensen voldeed en toch het gewenste resultaat had. Ik denk dat dit een goede keuze is geweest. Ik weet niet of Ian uiteindelijk van mening was dat de make-up zijn acteren belemmerde, maar make-up had mijn prestatie zeker niet verbeterd.





Je hebt al eens eerder in een film gespeeld met grote veldslagen en een heleboel special effects: The Scorpion King. Zie je overeenkomsten tussen deze film en The Lord of the Rings?

Een paar. Maar één van de twee was heel, heel, heel, heel erg goed en de ander was heel, heel, heel, heel erg slecht. The Scorpion King was oorspronkelijk een avonturenfilm en daarom heb ik die rol toen geaccepteerd. Maar gaandeweg het proces werd het steeds meer een actiefilm en dat vond ik jammer. Ik denk dat ze zich een beetje zorgen begonnen te maken over hoe de film zou vallen bij het publiek en op welke manieren ze meer mensen konden trekken.

Vond die verandering al plaats tijdens de opnames of pas bij het monteren?

Op beide momenten denk ik. Te veel mensen hebben aan de film mogen sleutelen. Wat we gefilmd hebben was een avonturenfilm, maar de makers dachten kennelijk dat het geheel niet zou werken en daarom is er het één en ander veranderd. Zelf dacht ik dat het een vrij goede avonturenfilm was.





Zou je ooit nog eens in een film van Peter Jackson willen spelen? In King Kong bijvoorbeeld?

Absoluut! Als ik iets voor Pete zou kunnen betekenen, dan zou ik dat zeker doen - met alle liefde! Maar wie zal het zeggen... Ik kan me voorstellen dat er voor King Kong een hoop rollen te verdelen zijn, maar daar valt nu nog niets over te zeggen. We zullen wel zien.

Je volgende film is ook al af: Gothika met Halle Berry, geregisseerd door een Fransman. Hoe was dat?

Mathieu (Kassovitz, de regisseur, red.) is een interessante kerel, want hij is ook acteur. Ik denk dat een acteur andere acteurs goed kan regisseren omdat hij een scène bekijkt vanuit twee oogpunten. Mathieu was in ieder geval erg goed in die dingen. Hij was één brok energie en enthousiasme. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de film zelf nog niet heb gezien en dus niets kan zeggen over de kwaliteit, maar het werk was zeker leuk en interessant. En filmen in Montreal was ook een aparte ervaring. Het voelde als zo'n kleine Britse productie, maar dan Frans, hahaha! Het grootste gedeelte van de crew sprak namelijk Frans en als je in Montreal op straat loopt, hoor je ook vrijwel alleen maar de Frans taal. En dat terwijl ik me toch echt bevond in Canada, een vrij Amerikaans land.

Tot slot: zou je zelf graag een koning willen zijn in het dagelijkse leven?

Nee, ik denk niet dat ik dat zou kunnen. Ik zou niet graag zoveel invloed hebben op de levens van anderen en als het ware op de passagiersstoel zitten op weg naar hun bestemming. Want dat is de positie die we onze koningen en leiders geven. We zetten te weinig onze vraagtekens bij hun beslissingen en motieven, mensen leggen zich te snel neer bij hun autoriteit. Een koning is wat mij betreft niet beter dan een ander mens, dus wat geeft hem het recht om over anderen recht te spreken of mensen te commanderen? Ik denk niet dat we ze te veel krediet moeten geven wat dat betreft.

Dus we moeten de hele monarchie maar afschaffen?

Het zou fijn zijn als iedere samenleving een gekozen vertegenwoordiging had.

Dat is dus een 'ja'?

Hehehe.. Het is wat ik net zei dat het was.





Overige interviews:
Elijah Wood - FilmFan.nl
Sean Astin - The Fellowship.nl
Richard Taylor - FilmFan.nl
Andy Serkis - FilmFan.nl
Peter Jackson - FilmFan.nl
Ian McKellen - FOK!