Boek Review: Twee broers en een broodjeszaak

Twee broers en een broodjeszaak is een verzameling van columns die Bril schreef voor het Parool. Niet al zijn columns zijn overgenomen, maar er is een selectie gemaakt van al zijn verhalen over Bob en Len. Bob en Len waren jarenlang de eigenaren van broodjeszaak Het Balkje, op de hoek van de Kerkstraat en de Leidsestraat, in het hartje van Amsterdam.

Martin Bril had vlakbij deze broodjeszaak zijn kantoor en kwam vrijwel iedere dag even langs bij de broers. Hij kwam niet alleen voor een broodje, want er waren volgens Bril tal van broodjeszaken die betere broodjes maakten dan de broers. Je kwam bij Bob en Len voor een mooie anekdote, het laatste honkbalnieuws van de Yankees, een goede mop of gewoon een leuk praatje.

Bob en Len zijn grote fans van de New York Yankees. Len is de slimste van het tweetal en Bob is de grote ontzagwekkende goedzak. In broodjeszaak het Balkje stond CNN altijd aan en de broers waren dan ook constant op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent de Yankees. In Het Balkje gebeurt weinig, er zijn een aantal vaste gasten en over elke gebeurtenis kan dagen worden gepraat. Ruud Gullit parkeert zijn auto aan de overkant, Bob heeft een nieuwe hond, Bob gaat golfen en CNN wordt afgesloten. Deze totale simpelheid is meteen de charme van het boek. De broers zijn altijd vrolijk en Bril omschrijft hun leven op een bijzonder droge, humoristische manier.

De schrijfstijl van Bril is opmerkelijk. Het ene moment raak je verstrikt in zijn bijvoeglijke naamwoorden en het volgende moment lees je zinnen die hooguit bestaan uit drie woorden. Het Balkje gaat in de laatste columns failliet en Bril lijkt hiermee een periode in zijn leven af te sluiten. De twee broers redden zich verder goed, maar het ooit zo rustige punt in het turbulente Amsterdam is verdwenen. Met enige weemoed raak je verslingerd aan het Balkje en aan het einde van het boek blijf je zitten met grote spijt. Spijt dat je zelf nooit in Het Balkje bent geweest en met Bob hebt kunnen praten over de Yankees, ook al houd je helemaal niet van honkbal...