KNMP: ruim 4,5 miljoen Nederlanders geraakt door medicijntekorten
Meer dan 4,5 miljoen mensen in Nederland hebben vorig jaar last gehad van de tekorten aan medicijnen. En de problemen worden voorlopig niet minder, waarschuwt de brancheorganisatie van apotheken, de KNMP. “We merken aan niets dat het minder erg wordt. Voor ons niet. Voor de patiënt niet. Voor de maatschappij niet”, zegt voorzitter Aris Prins.
Een van de problemen waar mensen mee te maken krijgen, is dat hun voorgeschreven middel niet meer beschikbaar is. Dat middel wordt vergoed door de zorgverzekering. Het alternatief dat ze krijgen, valt onder het eigen risico en moet dus door de patiënt zelf worden betaald. De KNMP wil dat de alternatieven ook worden vergoed wanneer er een tekort is. “Niemand heeft om de tekorten gevraagd, ook verzekeraars en de overheid zitten ermee in de maag. Maar mensen raken in de war en bellen de apotheek dat ze meer dan 150 euro per maand premie betalen en dat Nederland een welgesteld land is. Apotheekmedewerkers vangen de klappen op”, aldus Prins.
Het absolute aantal tekorten daalde in 2024 ten opzichte van een jaar eerder, van 2292 naar 1563. Daaronder waren ook middelen van de ‘rode lijst’. Als een medicijn daarop staat vermeld, zouden mensen eigenlijk niet moeten wisselen naar een ander middel omdat de behandeling dan misschien minder effectief is.
Tegelijkertijd is er nog steeds elke dag in elke apotheek gemiddeld 1 fte bezig met de tekorten. Dat zijn omgerekend 2.000 leden van de apotheekteams, goed voor 220 miljoen euro op jaarbasis. Daar komen andere noodzakelijke kosten bovenop. Zo wordt bij omzettingen ook een beroep gedaan op collegazorgverleners als artsen of verpleegkundigen, in de wijk of het ziekenhuis. Dat brengt extra onnodige kosten met zich mee. Dit geldt ook voor extra kosten door import. Prins: “Zo verstookt Nederland honderden miljoenen door geneesmiddelentekorten."
Medicijntekort (@ Freepik-AI)