Zijn huurbazen te streng als ze huurders op straat zetten wegens drugs of vuurwerk?

Als iemand meer dan 5 wietplanten kweekt in zijn huurwoning of daar meer dan 25 kg aan vuurwerk opslaat zullen woningbouwverenigingen bij ontdekking de bewoner(s) resoluut op straat zetten. Daarnaast komen deze huurders op een zwarte lijst, waardoor ze niet iets anders kunnen huren. Zijn huurbazen te streng? 

Geen dak meer boven je hoofd (@Freepik)
Geen dak meer boven je hoofd (@Freepik)

Ondermijnende criminaliteit is een vorm van criminaliteit, waarbij de boven- en onderwereld met elkaar verweven raken. Criminelen maken dan gebruik van legale organisaties, zoals woningcorporaties, om illegale praktijken uit te voeren. Denk aan de productie van drugs, het verstoppen van crimineel geld of het opslaan van vuurwapens. En dat gaat gepaard met gevaren voor bewoners en de omgeving: kans op brand door kortsluiting in een hennepplantage, ontploffingsgevaar in een drugslab en de kans op schietpartijen bij criminele afrekeningen.

Met name (eenzame) kwetsbare huurders, met financiële zorgen, worden door criminelen benaderd voor het afstaan van (een deel van) de woning voor criminele doeleinden. Variërend van wapenopslag (51%) tot de productie van (58%) en handel in drugs (70%).

Praktisch alle woningcorporaties kennen een zerotolerance beleid, dit wordt duidelijk aangegeven in hun voorwaarden zoals bijvoorbeeld te zien is in de algemene huurvoorwaarden van Woonbron:  

  • 9.2 U pleegt geen misdrijf of overtreding in (de buurt) van de woning Ook geeft u geen reden voor de overheid om op te treden, omdat u iets illegaals doet. Dat heet bestuursdwang. Doet u dit toch? Dan zeggen wij uw huurovereenkomst op en ontruimen wij uw woning.
  • 9.3 U mag geen drugs maken of verkopen in de (buurt van de) woning U mag niets doen wat verboden is in de Opiumwet en te maken heeft met drugs. Bijvoorbeeld handelen in drugs. Of hennep kweken in de woning, kelder of op het balkon of dak. Doet u dit toch? Dan zeggen wij uw huurovereenkomst op en ontruimen wij uw woning.
  • 9.4 U mag geen terroristische activiteiten in de woning voorbereiden of wapens in de woning hebbenU mag niets doen wat verboden is in de Wet wapens en munitie. Bijvoorbeeld wapens of munitie in de woning hebben zonder vergunning. Doet u dit toch? Dan zeggen wij uw huurovereenkomst op en ontruimen wij uw woning.
  • 9.6 Het heeft vervelende gevolgen als u zich niet houdt aan artikel 9.2 tot en met 9.5 U betaalt 1 keer een boete van € 2.500,-. U betaalt daarnaast € 50,- per dag voor iedere dag dat u zich niet houdt aan dit artikel. U betaalt maximaal € 15.000,-. U betaalt de eventuele winst die u heeft gemaakt aan ons. U betaalt eventueel nog een schadevergoeding.

Het beleid van veel woningbouwverenigingen is dat de huurder, na ontbinding van de huurovereenkomst, op een zwarte lijst wordt geplaatst, waardoor het voor hem niet meer mogelijk is om gedurende twee tot vijf jaar een andere huurwoning te krijgen.

Rechters zullen veelal de woningbouwcorporaties gelijk geven, een gang naar de rechter heeft eigenlijk alleen zin als het een gezin betreft met kleine kinderen.

624 stemmen , laatste: 11-03-2024, 21:26