Iraanse Revolutionaire Garde kaapt containerschip, Israël eist sancties

In de Perzische Golf hebben Iraanse Revolutionaire Gardes een containerschip gekaapt waarvan ze beweren dat het "banden heeft met Israël". Op videobeelden is te zien hoe mensen vanuit een helikopter op de tanker abseilen. Het Israëlische leger kondigt aan dat het "in hoogste staat van paraatheid is en klaar staat om te reageren".

De marine van de Iraanse Revolutionaire Garde heeft een containerschip aangehouden. Het schip is afgevoerd naar Iraanse wateren nadat het was gekaapt, meldde het staatspersbureau Irna. De video's van het agentschap toonden commando's die vanuit een militaire helikopter het dek van het schip opklommen. In eerste instantie was er geen verdere informatie beschikbaar.

De UKMTO, die behoort tot de Britse marine, had het incident eerder gemeld en gelokaliseerd in de Golf van Oman, ongeveer 50 zeemijl ten noordoosten van de havenstad Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten. De Iraanse marine had in het verleden al olietankers en containerschepen in deze wateren in beslag genomen.

Volgens de berichten ging het om de 'MSC Aries'. Volgens informatie van de Israëlische legeromroep vaart het containerschip onder Portugese vlag en heeft het vermoedelijk onder andere Israëlische eigenaren, zoals de omroep op X schreef. 

Het schip voer onder Portugese vlag voor een bedrijf dat eigendom is van "de zionistische kapitalist Eyal Ofer", aldus het Iraanse staatspersbureau Irna. Volgens de ship tracking service Vessel Finder was het 366 meter lange schip onderweg van de Verenigde Arabische Emiraten naar India. De laatste positie werd vrijdagmiddag ontvangen toen de containergigant voor de kust van Dubai voer.

De militaire spanningen in de regio zijn hoger dan ze in jaren zijn geweest. Na de vermoedelijke Israëlische luchtaanval op de Iraanse ambassade in Syrië begin deze maand, waarbij twee brigadegeneraals werden gedood, heeft Teheran hun aartsvijand Israël gedreigd met vergelding. Waarnemers zien de vijandige landen op de rand van een militaire escalatie.

Israël eist sancties
De Israëlische regering beschuldigde Iran van piraterij. De Islamitische Republiek moet hiervoor worden gestraft, zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz. "Het Ayatollah-regime van Khamenei is een crimineel regime", zei hij, verwijzend naar de geestelijk leider Ayatollah Ali Khamenei. Hij roept de Europese Unie en de "vrije wereld" op om de Iraanse Revolutionaire Garde als terroristische organisatie te classificeren en Iran sancties op te leggen.

De Straat van Hormuz, een zeestraat van ongeveer 55 kilometer breed tussen Iran en Oman, is een van de belangrijkste scheepvaartroutes voor de wereldwijde export van olie. De VS beschuldigen de Iraanse marine er regelmatig van het civiele scheepvaartverkeer in de Straat van Hormuz en de aangrenzende Golf van Oman te hinderen.

Sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog begin oktober zijn de conflicten in de regio op de zeeroutes ook sterk toegenomen. Met name de Houthi-rebellen in Jemen, die gelieerd zijn aan Iran, hebben regelmatig tankers aangevallen die onderweg waren naar Israël. Grote rederijen mijden steeds vaker de Rode Zee-route, wat de kortste zeeroute is tussen Azië en Europa.