Ridderkerker neemt wraak op hebberige oplichters

Een man uit Ridderkerk werd eind vorige maand opgelicht, maar lokte zijn oplichters in de val toen hij doorkreeg wat er gebeurd was.

De Franse politie waarschuwde onlangs voor wat de 'Ierse oplichtingstruc' wordt genoemd. Daarbij wordt iemand geld afgetroggeld aan de hand van een zielig verhaal over een beroving waardoor men niet naar huis kan. Er worden schijnbaar waardevolle zaken als sieraden en elektronica in onderpand gegeven in ruil voor een lening. De spullen blijken echter waardeloos en de 'lening' wordt nooit meer terugbetaald.

De man is voor zover bekend het eerste slachtoffer van deze truc in Nederland. Hij leende geld uit na uitwisseling van contactgegevens en de overdracht van sieraden. De daders gingen er vandoor.

Het slachtoffer ontdekte al vlug dat de sieraden nep waren, maar liet het er niet bij zitten. Handig inspelend op de hebberigheid van de daders, belde hij hen op en vertelde dat hij op zijn beurt beroofd was van de sieraden. De daders eisten daarop meer geld ter compensatie van de verloren sieraden. Een afspraak werd gemaakt om de 'schade' te vergoeden, waarbij de drie uit Roemenië afkomstige boeven hartelijk werden ontvangen door de ingeseinde politie.